PDA

Wersja pełna: : STOP 2003 - warka nr 11 świąteczna


may
01-12-2003, 09:08
Właśnie w dniu dzisiejszym planuję nastawić 11 już warkę.Tym razem piwo świąteczne z dodatkami, piwo na które bardzo liczą moi dziadkowie.Swój udział w tym procederze już zapewnił mój 2 letni syn.
Życzę sobie powodzenia

burar
01-12-2003, 09:32
Gdyby można było prosić o garść szczegółów, szczególnie jeśli chodzi o dodatki :)

slado
01-12-2003, 09:40
burar napisał(a)
Gdyby można było prosić o garść szczegółów, szczególnie jeśli chodzi o dodatki :)
Jestem ZA!
Tak jakoś mało treściwych informacji o dodatkach, sposobie i ilości ich dozowania :confused:
A przecież warzenie dobrego piwka to głównie te tajemnice :cool:

may
01-12-2003, 10:14
burar napisał(a)
Gdyby można było prosić o garść szczegółów, szczególnie jeśli chodzi o dodatki :)

W gruncie rzeczy będzie to piwko doświadczalne, użyję:
1.Ekstrakt płynny słodowy jasny 1,8 kg;
2.Opakowanie podpiwku kujawskiego;
3.Skórka kandyzowana;
4.Rodzynki.
W jakich proporcjach dodatki.Nie wiem.Tego troszeczkę i tamtego.Zobaczymy co wyjdzie.
Fermentację w kadzi zakończę po 4-5 dniach i do buteleczek.

mapajak
01-12-2003, 11:03
Odważny jesteś, ja z przypraw oprócz chmielu jeszcze nigdy niczego do piwa nie dodawałem.

may
01-12-2003, 11:20
mapajak napisał(a)
Odważny jesteś, ja z przypraw oprócz chmielu jeszcze nigdy niczego do piwa nie dodawałem.

Wyczytałem na opakowaniu podpiwka, że zawiera w sobie m.in. chmiel.Chciałbym uzyskać raczej piwo o słodkawym posmaku niż chmielowym.

burar
01-12-2003, 11:56
mapajak napisał(a)
Odważny jesteś, ja z przypraw oprócz chmielu jeszcze nigdy niczego do piwa nie dodawałem.

Ja dodawałem kawę paloną, pomarańcze, banany, kolendrę, curacao. Nie ma co się bać, trzeba eksperymentować !:D

may
01-12-2003, 12:59
burar napisał(a)
Ja dodawałem kawę paloną, pomarańcze, banany, kolendrę, curacao. Nie ma co się bać, trzeba eksperymentować !:D

Zgadza się ! Bez prób i dalej : bez błędów lub sukcesów stimy w miejscu.

may
02-12-2003, 08:48
Już jest, dziecko mojego pazerstwa na piwo domowe.
Dzisiaj o godz.3 rano sprawdziłem: fermentacja w toku, potężna piana i ten zapach: słodkawa skórka pomarańczowa i rodzynki.W czwartek piwko hop do butelek i juz na święta można uruchomić kubki smakowe...
Piwo ciemne świąteczne bakaliowe, 12,5 ltr, 13 Blg

crizz
02-12-2003, 09:16
may napisał
W czwartek piwko hop do butelek i juz na święta można uruchomić kubki smakowe...

A na które Święta? Na Boże Narodzenie to będzie chyba za wcześnie?

may
02-12-2003, 09:27
Oj nie mów tak.Już pierwsze podchody do piwka będą na święta Bożego Narodzenia, hej!

may
15-12-2003, 09:52
Obawiam się, że moja ostatnia warka nr 11 skończy w klopie.Podejrzanie zalatuje czymś nieokreślonym.Z pewnością nie delicjami.:p
Zastanawiam się nad nastawem nowej warki:rolleyes:

mapajak
15-12-2003, 10:20
may napisał(a)
Obawiam się, że moja ostatnia warka nr 11 skończy w klopie.Podejrzanie zalatuje czymś nieokreślonym.Z pewnością nie delicjami.:p
Zastanawiam się nad nastawem nowej warki:rolleyes:

Nie rób tego !!!
Zabutelkuj, czasem 2-3 miesiące leżakowania potrafią zrobić cuda z najgorzej nawet zapowiadającego się zielonego piwa.

burar
15-12-2003, 10:55
mapajak napisał(a)
Nie rób tego !!!
Zabutelkuj, czasem 2-3 miesiące leżakowania potrafią zrobić cuda z najgorzej nawet zapowiadającego się zielonego piwa.

Mapajak ma rację ! Ja również dziwiłem się zapachowi warki, do której użyłem różnych dodatków. Po prostu uwalnia się trochę więcej zapachów, niż tylko w przypadku warzenia z chmielem.

burar
15-12-2003, 10:58
may napisał(a)
Już jest, dziecko mojego pazerstwa na piwo domowe.
Dzisiaj o godz.3 rano sprawdziłem: fermentacja w toku, potężna piana i ten zapach: słodkawa skórka pomarańczowa i rodzynki.W czwartek piwko hop do butelek i juz na święta można uruchomić kubki smakowe...
Piwo ciemne świąteczne bakaliowe, 12,5 ltr, 13 Blg

Czy zagotowałeś rodzynki ? Pamiętaj, że one mają własne naturalne drożdże i to może powodować pewne "niespodzianki", które niekoniecznie muszą skończyć się źle !

may
15-12-2003, 11:17
burar napisał(a)
Czy zagotowałeś rodzynki ? Pamiętaj, że one mają własne naturalne drożdże i to może powodować pewne "niespodzianki", które niekoniecznie muszą skończyć się źle !

Wszystkie dodatki zagotowałem:confused:
Pozostawić piwo żaden problem.Być może za miesiąc, dwa - piwo będzie świetne.