Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwo jasne lub pszeniczne- proporcje słodów, chmielenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Kot Makawity
    • 08-2001
    • 8305

    Piwo jasne lub pszeniczne- proporcje słodów, chmielenie

    Kilka pytań w jednym
    I.
    a) używając 1,8kg czystego ekstraktu jęczmiennego + 1,8 czystego jęczmiennego + 1,25 jęczmiennego, i 25 gramów szyszek goryczkowego + 50 g szyszek aromatycznego uzyskam wystarczające nachmielenie? Może użyć 50/100 ? I jeszcze jedno, nie mogę się dodzwonić do Browamatora, a może ktoś wie czy oni podając na opakowaniach, zawartość alfa kwasów, mają na myśli zawartość w określonej paczce czy w 100 gramach? bo mam np.: paczkę 50 gramów goryczkowego o zawartości 7,6 alfa kwasów (i stąd pytanie czy na 100 gram czy w tych 50)?
    II.
    b)jakie nachmielenie, zastosować przy 1,8 czystego ekstraktu pszenicznego + 1,8 czystego pszenicznego + 1,25 czystego jęczmiennego należy zastosować?
    c) w jak wyżej, według moich wyliczeń wynika, że pszenica będzie stanowiła 60 % ale jestem noga z matematyki więc jeżeli ktoś mógłby to potwierdzić to byłoby miło.
    Last edited by zythum; 01-12-2003, 16:05.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.
  • Czes
    PremiumUżytkownik
    • 06-2001
    • 752

    #2
    Ad I:
    chodzi napewno o zawartosć procentową, a więc 7,8 g w 100 g surowca chmielowego.
    Wynik chmielenia zależy także od czasu gotowania i stężenia brzeczki.
    25/50 na tak tęgie piwo może być zbyt mało.
    Użyj np 35 g goryczkowego ( 55' gotowania), 25 g aromatycznego na ostatnie 15' i kolejne 25 g na 3' przed końcem.
    Ad II
    a) do piwa pszenicznego użyj wyłącznie chmielu aromatycznego, np. w dwóch dawkach: 2/3 na początku i 1/3 15' przed końcem gotowania.
    b) jeżeli ekstrakty są 80% i czysto pszeniczne ( a wątpię), to masz w tej kombinacji udział nawet 74 % pszenicy.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • mapajak
      Senior
      • 12-2002
      • 1187

      #3
      Pytania są nieprecyzyjne, tzn. nie podałeś ilości brzeczki jaką chcesz nachmielić ani zakładanego stężenia początkowego, a bez tego trudno coś w tej sprawie doradzić, więc napisze Ci jak ja chmielę.

      Wszystkie proporcje na 10l piwa:
      Piwo 12 % typu pils:
      20g chmielu goryczkowego i 10 g aromatycznego
      Koźlak 18 %
      30-40 goryczkowego
      Pszeniczne
      5g goryczkowego

      ogólnie: mocne piwa chmielimy bardziej niż lekkie
      pszeniczne chmielimy bardzo delikatnie

      proporcja ekstraktu pszenicznego jest wyliczona prawidłowo, mnie wyszło tak samo.

      Comment

      • zythum
        Kot Makawity
        • 08-2001
        • 8305

        #4
        Dzięki wielkie. Chmiel wyliczyłem tak jakby zawartość alfa kwasów była na torebkę a nie na 100 gram i stąd zaniżone wartości. I jeszcze jedno uściślające pytanie:
        Gotowanie w sumie 55 minut czyli w 40 minucie dodaję pierwszą porcję aromatycznego? czy najpierw 55 minut gotowania goryczkowego, następnie 15 minut pierwszej porcji aromatycznego i potem 3 minuty drugiej?
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • zythum
          Kot Makawity
          • 08-2001
          • 8305

          #5
          mapajak napisał(a)
          Pytania są nieprecyzyjne, tzn. nie podałeś ilości brzeczki jaką chcesz nachmielić ani zakładanego stężenia początkowego, a bez tego trudno coś w tej sprawie doradzić, więc napisze Ci jak ja chmielę.

          Wszystkie proporcje na 10l piwa:
          Piwo 12 % typu pils:
          20g chmielu goryczkowego i 10 g aromatycznego
          Koźlak 18 %
          30-40 goryczkowego
          Pszeniczne
          5g goryczkowego

          ogólnie: mocne piwa chmielimy bardziej niż lekkie
          pszeniczne chmielimy bardzo delikatnie

          proporcja ekstraktu pszenicznego jest wyliczona prawidłowo, mnie wyszło tak samo.
          Macie rację ,Ty i Czes. Nie podałem brzeczki. Objętość 17-18 litrów, 13-15 Balingów. Co do chmielenia zastosuje się do Waszych rad.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • Czes
            PremiumUżytkownik
            • 06-2001
            • 752

            #6
            Moja odpowiedź też mało precyzyjna...
            Miałem na mysli docelowo całe 20 l, bo w takiej skali warzę i w sumie 60 minut gotownia. Pierwsza dawka po 5' gotowania, druga po 45' i trzecia po 57'.
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • pjenknik
              • 08-2001
              • 3388

              #7
              Nie wiem czy to Ci w czymś pomoże, ale ja daję 1 (jedną) garść granulatu chmielu aromatycznego na 20 litrów brzeczki pod koniec gotowania.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • kangurpl
                Senior
                • 03-2002
                • 2660

                #8
                Czy wszystkie "Medicusy" dawkują tak precyzyjnie?
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • zythum
                  Kot Makawity
                  • 08-2001
                  • 8305

                  #9
                  Jeszcze raz dziękuję i nie pozostaje mi nic innego jak wziąć się do roboty.
                  To inaczej miało być, przyjaciele,
                  To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                  Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                  Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                  Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                  Rządzący światem samowładnie
                  Królowie banków, fabryk, hut
                  Tym mocni są, że każdy kradnie
                  Bogactwa, które stwarza lud.

                  Comment

                  • pjenknik
                    • 08-2001
                    • 3388

                    #10
                    kangurpl napisał(a)
                    Czy wszystkie "Medicusy" dawkują tak precyzyjnie?
                    Zawsze i wszystko.

                    Do fermentacji w butelkach dodaje jedną miarkę (z pewnego sklepu internetowego) suchego ekstraktu jasnego.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎