PDA

Wersja pełna: : Jak Warek warzył warke


Warek
18-12-2003, 16:21
Witam

Po tym jak mnie naszlo.. niewiele myslac (przez jakies pol roku) zawzialem sie w sobie i nawarzylem.

A Co... a takie cos miodowe,
Wziałem miód, jakies 50g chmielu, troche jalowca. Wrzucilem to do gara, pogotowalem
i wyszlo 20L brzeczki o 10.5Blg.
Zadalem drozdzami Windsor, przez 2 tygodnie fermentowalo, 200g glukozy i do butli.
No i siedzi w butlach jakies 3 tygodnie.

2 tyg.. temu jedna butle otworzylem i powiem...., ze takie sobie, gazu ledwo ledwo, piany 0, smak.. ... .. sam niewiem.
Poczakam do Świat i wtedy udostepnie szerszemu gronu rodziny i znajomych aby ocenili.

Chyba kupie sobie jakies "ale" slodowe, pod choinke.

slado
18-12-2003, 20:29
Pierwsze koty za płoty.
Witaj na forum!
Za piwowarów domowych :stout: !

CarlBerg
18-12-2003, 20:50
Warek napisał(a)
Chyba kupie sobie jakies "ale" slodowe, pod choinke.

Koniecznie ... ;)

anteks
18-12-2003, 20:58
to miodu można używać zamiast słodu:confused:
z tym ale to dobry pomysł:stout:

Krzysiu
19-12-2003, 10:06
Można, z tym, że wyjdzie miód pitny zamiast piwa.

Warek
19-12-2003, 17:53
Krzysiu napisał(a)
Można, z tym, że wyjdzie miód pitny zamiast piwa.

Nie do konca, bo do miodu pitnego, samego miodu dodaje sie sporo wiecej (28-29 Bllg przy najslabszym czworniaku) i uzywa sie innych drozdzy.
Dodaje sie tez do miodow chmielu, ale w ilosci kilka gram na 10L brzeczki.
A miodek pitny swoja droga fermentuje od wrzesnia - 10L czystego i 20L jablczaka z odrobina jalowca i gozdzikow (miod z sokiem jablkowym).

"Ale" i kilka innych podrobow podobno juz wyslane.

dkrasnodebski
19-12-2003, 18:50
Warek napisał(a)
Witam



A Co... a takie cos miodowe,
Wziałem miód, jakies 50g chmielu, troche jalowca. Wrzucilem to do gara, pogotowalem
i wyszlo 20L brzeczki o 10.5Blg.
Zadalem drozdzami Windsor, przez 2 tygodnie fermentowalo, 200g glukozy i do butli.
No i siedzi w butlach jakies 3 tygodnie.




A robiłeś to z ekstraktu czy zacierałeś słód i jaki to był słód jeśli wolno zapytać?
Zdrowie nowego piwowara :stout:

CarlBerg
19-12-2003, 19:01
Z tego co rozumiem i co jest napisane, kolega Warek uwarzył warkę bez słodu :D

Warek
19-12-2003, 19:12
ZAMIAST słodu czy ekstraktu sl. uzylem miodu, a onego to pszczołki zacieraja.

Przepis znalazlem:
http://zakon.rpg.pl/materialy_jadlo,miod_pitny.html
(na dole linku)
oraz
http://www.vanpur.com.pl/club/rec11.html

Krzysiu
19-12-2003, 20:46
Piwo robi się ze słodu. Z miodu robi się miód pitny, niezaleznie od użytych proporcji.

slado
19-12-2003, 20:48
Nie dopadł Ciebie jeszcze terror FCJP (Forum Czystości Języka Polskiego).
Postaraj się używać wszędzie i zawsze polskich liter, interpunkcja jest trochę pobłażana.

Warek
22-12-2003, 17:45
21-12-2003 po 3 tygodniach leżakowania otworzyłem następną butelczyne. Zdecydowanie lepiej, gazu dużo, piana co prawda opada momentalnie - ale podobno w miodach pitnych tak bywa :-)).
Żonie smakowało, costam wspominała o Gingersie, rozdałem kilka butelek znajomym.
Następna warka już niebawem.

Warek
27-12-2003, 15:44
26-12-2003 Warka II.
Składniki:
3.6kg ekstraktu słodowego jęczmiennego WES
25gram chmielu goryczkowego, szyszka,
50gram chmielu aromatycznego, szyszka.

Gotowane ponad godzinę, w garze 10L, 15 minut przed końcem gotowania dodałem chmielu aromatycznego.
Dopełnione do około 20L wodą z kranu, brzeczka 13 Blg.

O 15:00 dodalem drożdży, brzeczka ma 30stopni C,
18:00 zero oznak drożdży.
23:00 jest piękna warstwa drożdży na całej powierzchni, rano warstwa piany ma 3cm grubości, cieszy mnie to tym bardziej, że drożdże były z odzysku, z poprzedniej warki (Danstar Windsor).

Warek
28-12-2003, 18:09
28-12-2003 12:00 piany brak, drożdże na 1/3 powierzchni, 5Bllg - wygląda na to, że zaraz będzie trzeba zlewać do butli.

crizz
29-12-2003, 08:31
Warek napisał
Dopełnione do około 20L wodą z kranu[...]


Witaj, Warku. Życzę powodzenia w dalszym warzeniu. I mała sugestia - zrezygnuj w kranówy :kac: na rzecz wody mineralnej.

siuks69
29-12-2003, 10:43
Ja bym może zapytała sie skąd ta kranówa :) U mnie praktycznie woda jest pozbawiona minerałów - plynie z krystaiku :D I nigdy bym nie zamienił jej nan mineralną. Siuks

Warek
08-01-2004, 13:51
II Warke zlałem do butelek 1-1-2004
Z samego rana, zaraz po przebudzeniu o 15:00, zlałem do drugiego kubła 33L, i dolałem roztworu glukozy i suchego ekstraktu.
Butelki, pomny ostatniego mycia, miałem w wiekszosci przygotowane. Ale zlewanie zacząłem po chwili odpoczynku (o 21:00) i tu był błąd, w kuble rozpoczęła się już fermentacja i przy napełnianiu butelek piwo okropnie się pieniło.
Aerometr wskazywał 5stopni, czyli niecałe 5% alk. Oczywiście całość próbki wylałem.. w gardło.... ale smak toto miało wysoce średni.....

07-01-2004 I leży to piwo i leży.. biedaczysko odleżyn dostanie... i bez pomyślunku, zamiast wczesniej schłodzić, otwarłem butelczyne, oczywiście w celach badawczych czy przypadkiem nie skisło.
Piany malućko.. może na 20-30sekund, gazu też ledwo, ledwo.
Ale smak i zapach... mniam.... mniam....

Tak się zastanawiam, jak mi kiedyś mogły smakować piwa przemysłowe?
Nie zaprzecze, że będe dalej je kupował, ale raczej w celu zdobycia pustych butelek, a ich zawartością będę się umartwiał :-))

Co do wody kranowej, to jakieś testy były miesiąc temu robione, tylko nie moge odszukać kogoś z wynikami.

Warek
15-02-2004, 20:15
Witam

IV warka dziś zawitała do wiadra, a jest to:
Gotowiec pszeniczny WES 1.8 kg +
ekstrakt jęczmienny 1.8 kg
ekstrakt pszeniczny 1.25 kg
garść i ciut chmielu goryczkowego,
50g chmielu aromatycznego,
drożdże z gotowca.

Wyszło tego prawie 30L, 11Bllg, mam nadzieje, że piana nie wyjdzie z wiadra (4.5cm do krawędzi).

Nastepne warki będą ze słodu (10kg juz czeka).

CarlBerg
15-02-2004, 20:37
Warek napisał(a)
Nastepne warki będą ze słodu (10kg juz czeka).
Słuszny kierunek :stout:

zythum
16-02-2004, 07:52
Krzysiu napisał(a)
Piwo robi się ze słodu. Z miodu robi się miód pitny, niezaleznie od użytych proporcji.

A piwo miodowe według książki:Produkty pszczele i przetwory miodowe, z której zamieściłem przepisy, recenzja książki w Piwo-kolekcjonerstwo.?

Warek
01-03-2004, 00:19
Popełniłem następną warkę, pierwszy raz zacierałem, tak się tym zacieraniem zafrasowałem, że niezbyt wziąłem pod uwagę filtrowanie zacieru.
Filtrowanie bez porządnej kadzi filtracyjnej to mordęga.
1 marca 2004 01:00 zadano drożdżami (21L - 13Bllg)

A pszeniczniak [W.IV.] po 7 dniach.. P.Y.C.H.A.

Warek
07-04-2004, 17:59
Uwarzyłem tym razem piwo z dodatkiem imbiru.

Wszystko było by dobrze, bo piwo po 1 tygodniu w butelkach zapowiada się całkiem przyjemne.... jednak wystąpił problem z nagazowaniem.
Popełniłem błąd, podczas zlewania do fermentora z kranikiem dodałem odpowiednią ilość glukozy, jednak jej nie wymieszałem, odczekałem chyba 1-2 godziny i butelkowałem.
Cześć butelek niedogazowana.
A jedna z ostatnich butelek jakie napełniałem, przegazowana okropnie, połowa zawartości wyszła z pianą do zlewu podczas otwierania.

Warek
16-07-2004, 14:10
VII. Warka. Zawisza
4kg pilzneńskiego,
0.25kg karmelowego ciemnego
woda 62C
62 - 30min.
72 - chwilę.
troche się przegrzało, corne jak diaboły
30gram goryczki, talerz głeboki aromatycznego chmielu.

05-04-2004 00:30 zadanie drozdzami - brzeczka 10bllg
05-04-2004 8:00 brak piany
05-04-2004 18:00 piana na 2 palce
06-04-2004 23:30 piana juz opadła
08-04-2004 12:00 3.5blg (3.6% alc)
18-04-2004 20:00 3.5blg rozlewanie.

Warek
16-07-2004, 14:16
VIII. Warka

21-04-2004 18:30
2.5 kg pilzneńskiego
1.1 kg monachijskiego
na początku przegrzałem prawie do 70C (dolałem zimnej wody),
22-04-2004 6:30 początek gotowania
gotowanie +15min goryczki +15 aromatycznego +15 aromatycznego
za każdym razem 50gram.
9:15 koniec gotowania
brzeczka - 10bllg.
28-04-2004 13:00 3.5blg (3,6%alk), zlanie do dymiona na cichą fermentację.
12-05-2004 butelkowanie

Warek
16-07-2004, 14:21
IX. Warka jasne ale na safe ale :-)

22-05-2004
3kg pilzneńskiego
1kg monachijskiego
chwila w 62C
i do 72C
dodane 50g goryczki do filtratu
odstawione na nastepny dzień do warzenia.
w 0.5L brzeczki rozrobione 3g drożdzami SafeAle
23-05-2004
gotowanie +30minut z wcześniej dodaną goryczką,
dodanie 50gram aromatu +10minut
15:00 - dodanie startera.
24 C, 10 Blg, 24 L.
30-05-2004
3.5Blg (3.6%alk), butelkowanie

elroy
16-07-2004, 19:13
Warek napisał(a)

dodane 50g goryczki do filtratu


A w jakim celu kolega dodał 50g chmielu na dzień przed gotowaniem?

Warek
16-07-2004, 21:27
elroy napisał(a)
A w jakim celu kolega dodał 50g chmielu na dzień przed gotowaniem?
Umycie talerza w którym był chmiel.

Warek
02-09-2004, 20:57
4 kg pilzeńskiego
1 kg monachijskiego
50 g karmelowego ciemnego dodane w drugiej przerwie
Zacieranie:
Podgrzanie wody do 70C dodanie słodów pilzneńskiego i monachijskiego
spadek do 64-65C 30 minut
podgrzanie do 73 i do negatywnej pr. jodowej, poźniej podgrzanie do 82C i filtracja

warzenie:
goryczka 50gram +50 minut
aromatyczny 50gram +10min.

11-07-2004 21:00 - 22L brzeczki 13blg, zadane brauparnterami dolnej fermentacji.

W zlepionej ze stryropianu "lodówce" obniżyłem temperature do 11C
(w kuchni temperatura 21C), drożdze Braupartner pracować zupełnie nie chcą,
(7gram drożdzy ze startera zrobionego zaraz po zacieraniu)
Po zwiększeniu temp. do 16-17C drożdze zaczęły pracować porządnie.

17-07-2004 11:00 5blg (4,6%)
19-07-2004 11:00 4blg (5.1%), obniżam temperature do 11-12C
20-07-2004 23:00 10.5C
21-07-2004 zlanie do cichej
25-07-2004 zlanie do butelek.

Warek
02-09-2004, 21:05
XI. Warka pszeniczne zacierkowo-ekstraktowe na drożdżach od Krzysia.
Ekstrakt pszeniczny WES 2x1.25kg
Słód pilzeński 1.8kg
Woda do zacierania 7L
Woda do wysładzania 10L (65C)

26-07-2004
Wodę podgrzać 70C, dodać słód (1.8kg) 20 minut, podgrzać do 75C-35min.
Po negatywnej próbie jodowej podgrzać do 80C i filtracja.
Do brzeczki dodałem ekstrakt pszeniczny.
30gram goryczki +40 minut
25g aromatycznego +10minut
25g aromatycznego wylączenie płytek (przez kilka minut jeszcze się gotuje)
23:00 13blg 21L ??? zadane drożdżami od Krzysia (7g suchych drożdzy) ze startera zrobionego kilka godzin wcześniej.
28-07-2004 27C cos sie przegrzalo pieruństwo, 4.5Blg.
29-07-2004 obniżono do 19C, planowane 18C
08-07-2004 na powierzchni jakaś dziwna pleśń czy coś takiego, butelki zdezynfekuje piro. na około 20L piwa dodałem 180 gram glukozy, w smaku nie wyczuwam żadnej pleśni.

peter_1000
02-09-2004, 21:49
Poproszę o jakąś recenzję pszeniczniaka. Też warzyłem na drożdżach od Krzysia i czekam na efekt (na razie leżakuje).

Warek
26-09-2004, 20:57
XII. Pszeniczne - urodzinowe.

3.5 kg słodu pszenicznego
1.5 kg słodu pilzeńskiego
drożdze Wyeast 3068 (starter z 10ml zrobionych 24h wcześniej)

Zacieranie jak w artykule Czes-a http://www.browar.biz/artykuly.php?id=109

28g goryczki 60 minut
31g aromatycznego 15 minut
22L brzeczki 13Blg
26-09-2004 21:00 zadanie drożdzami

Warek
09-10-2004, 20:35
29-09-2004 18:00 7blg
02-10-2004 11:00 5blg (4.6%alc)
03-10-2004 43 butelki 0.5 z 160g glukozy
09-10-2004 16:30 a tu butelka jak nie pier... zalana szafka, ładowarka, nadajnik.. masakra...
pozostałe butelki - delikatnie, jak niewypały, trafiły na tyły domu.

Na po cieszenie mogę dodać, że warka nr XIII. po 6 dniach fermentacji śmierdzi zgniłymi jajami.

Marusia
09-10-2004, 21:05
Warek napisał(a)


Na po cieszenie mogę dodać, że warka nr XIII. po 6 dniach fermentacji śmierdzi zgniłymi jajami.

Ty mnie nawet nie denerwuj, bo ja właśnie dziś też wykonałam warkę nr 13:eek: ;)

Warek
09-10-2004, 21:25
Marusia napisał(a)
Ty mnie nawet nie denerwuj,
Toż pisze, że ino śmierdzi... bo w smaku zapowiada się całkiem sympatyczny ciemniaczek... da się wypić z kalmerką na nosie :-)))))))))

Borysko
11-10-2004, 08:15
Nie chce straszyć, ale moja XIII spleśniała :eek:
I jak tu nie być przesądnym :confused:

Warek
22-06-2005, 21:34
XVIII. Brown Ale 12Blg

3.40 kg pilzna
0.40 kg jasnego karmelu
0.20 kg czekoladowego

15-01-2005 zacieranie 25' - 64C, 74C po 65 min spadlo do 64C
16-01-2005 60 min 40 goryczka, 15 minut 40 gram aromat
16-01-2005 20:00 zadane drożdżami Irish Ale, 19L, 12Blg
17-01-2005 temp 16C, i w kuchni zimno,
23-01-2005 19L 2.5Blg
29-01-2005 142.5g glukozy (150g/20L)

Warek
22-06-2005, 21:37
XXI. Koźlak Ciemny 17Blg:

- słód pilzneński 2.25 kg
- słód monachijski 4.05 kg
- słód karmelowy ciemny 0.90 kg

27-02-2005 zacieranie 50C -30 minut podgrzanie do 64C-15min, 70C-30 minut - 17Blg
08-03-2005 7Blg dalej dużo drożdży.
14-03-2005 5blg zlanie do cichej
20-03-2005 butelkowanie 150g/20L

Warek
22-06-2005, 21:39
XXIV. Kwiecieniowe 14.5 blg
3.525 kg słód jasny pilzneński
2.100 kg słód monachijski
0,20 kg słód karmelowy jasny

03-04-2005 zacieranie 50C-30min, 64C-15min, 70C-25min
chmielenie 60'-40gram goryczki szyszek, 40gram aromatu granulat-10 mintut,
20gram po gotowaniu
12-04-2005 zlanie do cichej 4Blg.
29-04-2005 butelkowanie 160g glukozy 21L

Warek
11-11-2005, 13:55
Ostatnia butelka piwa została otwarta, co zostało uwiecznione na filmie:
http://www.rc.special.pl/piwo.divx
(Butelka została bardzo delikatnie wyciągnięta z lodówki - tak wyglądało
otwieranie w sumie prawie 80 butelek pszeniczniaka)

Nadszedł czas by po sporej przewie coś nawarzyć.
Pojawiły się pewne problemy z drożdżami, ale coś się zapasowego znajdzie.

Pozdrowienia
Marek BroWarek

PS. Ojojjoj.. nie jest to ostatnia butelka... mam jeszcze 2 kegi 5L, ale zgubiłem na ostatniej imprezie kranik więc chcąc niechcąc.. piwo leżakuje.

Warek
20-11-2005, 23:10
XXVII. Ale Ciemnawe 12.5Blg

20-11-2005:
3.80 kg słodu pilzeńskiego
0.45 kg słodu karmelowego jasnego
0.10 kg słodu czekoladowego
0.10 kg słodu karmelowego ciemnego

zacieranie:
12 l / 70C
50 min / 63C
20 min / 74C
+12 l do wysładzania

gotowanie: 60 min

chmielenie:
15 g East Kent Goldings granulat (6.4%) / 60 min
15 g East Kent Goldings granulat (6.4%) / 15 min

21L brzeczki o gęstości 12.5Blg, 18C

Drożdze Wyeast 1028 London

Warek
23-12-2005, 11:17
#28. Ale 12Blg:
4.20 kg słodu pilzeńskiego
0.20 kg słodu karmelowego jasnego

27-11-2005 zacieranie:
12 l / 70C
50 min / 64C -> 59C
30 min / 74C
+12 l do wysładzania

gotowanie: 90 min
chmielenie:
35 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
40 g aromatycznego granulatu / 15 minut przed końcem

21L brzeczki o gęstości 12.5Blg, 18C
Drożdze Wyeast 1028 London bezpośrednio z warki nr 27.
04-12-2005 6blg. dużo drożdży, gorzkie jak diabli.
18-12-2005 butelkowanie - 3blg , 160g glukozy.

Warek
29-12-2005, 11:28
29. Palone "zWędzone" 12.5Blg:
4.20 kg słodu pilzeńskiego
0.20 kg słodu ziwetrzałego-wędzonego
0.20 kg słodu cara red

4-12-2005 zacieranie:
12 l / 70C
50 min / 61C -> 55C
30 min / 74C
+14 l do wysładzania

gotowanie: 90 min
chmielenie:
30 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
40 g aromatycznego granulatu / 15 minut przed końcem

21L brzeczki o gęstości 12,5 Blg, 18C, drożdże z warki 28 Wyeast 1028 London Ale
18-12-2005 przelanie na cichą fermentację, dosyć mętne, 3,5 Blg
26-12-2005 butelkowanie 3blg, 160g glukozy.

Warek
01-02-2006, 19:39
30. Ale 13.0 Blg
4.60 kg słodu pilzeńskiego
0.19 kg słodu karmelowego jasnego

18-12-2005 zacieranie:
11 l / 70C
50 min / 63C -> 56C
30 min / 73C

gotowanie: 90 min
chmielenie:
20 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
50 g aromatycznego granulatu / 15 minut przed końcem
drożdze z warki 28. Wyeast 1028 London Ale
21L - 13.0 Blg, 20C
01-01-2006 przelanie na cichą, 3blg
08-01-2006 butelkowanie, 150g glukozy, 40 butli

Warek
01-02-2006, 19:41
31. Lager Bożonarodzeniowy 14.0 blg
4,80 kg słód jasny pilzneński
0,80 kg słód monachijski
0,20 kg słód karmelowy jasny

26-12-2005 zacieranie:
13 l / 69C
35 min / 64C -> C
30 min / 74C

gotowanie: 90 min
chmielenie:
35 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
35 granulatu aromatycznego / 15 minut przed końcem
50 g szyszki aromatyczne spalter 4.8%alfa / 15 minut przed końcem
24L - 14.0 Blg, 12-13C

15:00 - drożdze Wyeast 2000 Budvar Lager (Zalecana temp. fermentacji: 9-13°C.)
29-12-2005 10:00 zero oznak fermentacji, zaczynam się niecierpliwić
01-01-2006 13C
19-01-2006 5Blg , gorzkie ze morde wykrzywia na wrzystkie strony, jeszcze fermentuje.
22-01-2006 przelanie na cichą - 4Blg, ojejjjjje.. goryczka jak diabli....
29-01-2006 rozlewanie - 24L - 169gram glukozy, goryczka wielka ale sympatycznie pachnie

Warek
01-02-2006, 19:42
32. Ale Noworoczne 15.0 Blg
4.60 kg słodu pilzeńskiego
0.20 kg słodu karmelowego jasnego

01-01-2006 zacieranie:
12L / 70C
45 min / 63C
20 min / 74C
2 x 6L wysładzanie
gotowanie: 90 min
chmielenie:
31 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
50 g szyszki aromatyczne spalter 4.8%alfa / 15 minut przed końcem
21L - 15.0 Blg, C

drożdze z warki 30. Wyeast 1028 London Ale
08-01-2006 zlanie na cichą fermentacje - 7.5blg
22-11-2006 chyba 4Blg, butelkowanie, 145 gram glukozy.

Warek
01-02-2006, 19:42
33. Cóś na Safbrew 15.5 Blg.
3.50 kg słód pilzeński
1.00 kg słód pszeniczny jasny
0.50 kg słód pszeniczny ciemny

12L - 70C
15 min / 61C ->
45 min / 71C
12L wysładzanie

20 gram goryczki "Marynka" 7% szyszki / 60 minut przed końcem
20 gram aromatu "Lubelski" 3,7% szyszki / 15 minut przed końcem
20 gram curacao / 15 minut przed końcem
150 gram cukru trzcinowego. / 15 minut przed końcem
20L, 15.5 Blg, suche drożdże SafBrew S-33
22-01-2006 zlanie na cichą 6Blg. słodkawy dziwoląg.
30-01-2006 6blg, butelkowanie 130 g cukru

Warek
19-02-2006, 21:53
34. Ale 16Blg
4.60 kg słodu pilzeńskiego
0.15 kg słodu karmelowego jasnego

13L
10 min / 64C ->
45 min / 74C
4.5L wybicie + 12L wysładzanie

30 gram goryczki "Marynka" 7% szyszki / 75 minut przed końcem
40 gram aromatu "Lubelski" 3,7% szyszki / 15 minut przed końcem
30-01-2006 18L, 16 Blg, 20C drożdże Wyeast 1028 London Ale
6-02-2006 przelanie na cichą fermentacje.
19-02-2006 rozlewanie 4.5Blg , 126 gram glukozy (140g/20L)

Warek
22-07-2009, 15:40
Witam.
Jest powód dla którego sie ujawniam z ukrycia. A mianowicie zakupilem browar. Co prawda do inauguracyjnego warzenia jeszcze troche wody upłynie, ale to juz bliżej niż dalej.

Warek
22-07-2009, 15:42
Browar na dzień dzisiejszy wygląda tak, a w oficialnych pismach nazywany jest "pralnią" :-)

Marusia
22-07-2009, 16:39
Warek, witaj po latach! Co żeś robił, jak Cie nie było - przerwa technologiczna?

Warek
23-07-2009, 11:19
Warek, witaj po latach! Co żeś robił, jak Cie nie było - przerwa technologiczna?

Możliwosci lokalowe się zmniejszyły a i zajęty byłem troche innymi tematami, więc mozna powiedzieć, że to przerwa technologiczna, przerwa jeszcze trochę potrwa... ale... widać światełko w warzelni :-)

mark33
23-07-2009, 12:27
Fajnie, że znów będziesz warzył, dobrze wspominam Twoje piwa.

ART
10-08-2009, 22:31
OOOO! Po zaparkowanych maszynach to chyba będzie pierwszy browar tego tysiąclecia napędzany ludzkim kieratem :) A poważniej - cieszę się z Twego powrotu - nieraz przechodziło mi przez myśl gdzieżeś się nam zapodział...