Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy ten przepis jest coś wart?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xxx9
    Gość
    • 09-2003
    • 33

    Czy ten przepis jest coś wart?

    Witam wszystkich

    Mam pytanie - czy przepis poniżej podany jest coś warty?PIWO DOMOWE
    Składniki:
    * 2 litry jęczmienia
    * 2 kg cukru
    * 20 dag chmielu
    * 5 dag drożdzy
    * 12 litrów wody

    Przepis:
    Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napencznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub w innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na ok. 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami cieplej wody i gotować ok. 3 godziny. Sporządzić syrop z 2 litrów wody i cukru, po czym zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać reszą wody i gotować również ok. 3 godziny. Wywary odcedzić, połaczyć razem, dodać syrop, wymieszać i przestudzić do temp. 30°C. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, ponownie wymieszać. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiazać sznurkiem lub gazą, pozostawiajac na ok. 24 godziny. Po uplywie tego czasu odcedzic na sicie wyłozonym gazą, wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknać i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu.

    Pierwszy raz bedę robił piwo i jeśli moglibyście mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.( Nie posiadam żadnych fachowych urządzeń do robienia piwa domowego)
    Pozdrawiam
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10737

    #2
    ja bym sobie dał z tym przepisem spokój co do sprzętu to kliknij tutaj
    znajdziesz tam równierz sporo sprawdzonych przepisów oraz surowców
    pozadrawiam
    Last edited by anteks; 29-12-2003, 21:44.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #3
      Nie jest to w każdym razie przepis na piwo, co najwyżej na napój z jęczmienia i cukru.

      Comment

      • Ka_Dar
        Senior
        • 03-2003
        • 248

        #4
        Skiełkowane ziarno jęczmienia zawiera bardzo duzo naturalnych enzymów, niezbędnych w procesie zacierania.
        Zamiast gotować ziarno, należy przeprowadzić proces zacierania.
        Oczywiście należy całkowicie zrezygnować z cukru.
        Chmielić należy brzeczkę a nie wodę.
        24 godziny to trochę mało czasu na przeprowadzenie fermentacji burzliwej.
        Po udanym eksperymencie piwo powinno nadawać się do wypicia.

        Comment

        • xxx9
          Gość
          • 09-2003
          • 33

          #5
          Dzięki za odpowiedzi

          Dzięki za odpowiedzi

          Comment

          • slado
            Gość
            • 07-2003
            • 1072

            #6
            jak dla mnie to za dużo cukru...

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎