PDA

Wersja pełna: : Kolejna historia kilku warek....


Wesoly
02-01-2004, 10:47
Witam!

Całkiem przypadkiem zainteresowałem się wyrobem piwa.
Zaczęło się od chmielu, który potrzebowałem do miodu syconego. Chmiel dostałem od znajomego z plantacji – Marynka, blisko 1000g!!! Coby wykorzystać cenny surowiec przeszukałem neta, oczywiście trafiając na kopalnie wiedzy, czyli powyższe forum. Powoli gromadziłem sprzęt i surowce. Podstawową zasada było warzenie z procesem zacierania.

No i się zaczęło....

Warka nr 1. Bursztynowe Pełne
Skład:
- słód Pilsneński 67,3%,
- słód Monachijski 19,2%,
- słód karmelowy jasny 13,5%,
- chmiel goryczkowy 18g w 10 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 25g w 35 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 20g w 65 minucie gotowania’
- drożdże Danstar Windsor 15g,
- w sumie 22l.

Zacieranie infuzyjne, początkowa temperatura wody 45*C, pierwsza przerwa 30’, druga 15’.
Próba jodowa była już negatywna po 40’, lecz że to pierwsza moja warka przetrzymałem w sumie do 45’.
Filtracja brzeczki w kadzi około 45’.
Gotowanie odfiltrowanej brzeczki 80’.
Całość fermentowała bardzo ładnie w temp. około 18-19*C. Z 15Blg początkowych brzeczka odfermentowała do 4Blg. Po 4 dniach fermentacji głównej zlałem na 8 dni do butli szklanej.
Dosłodzenie przed butlekowaniem glukozą w ilości 8g/l. Po 12 dniach piwo trafiło do butelek.

Uwagi.
Do warzenia ze słodu potrzebny jest duuuży gar. Ja miałem tylko 18l z nierdzewki i jak na 5,2kg słodu to trochę za mało. Podstawą jest dobra kadź filtracyjna i chłodnica. Koszt nie jest duży, a usprawnienie spore. Przy pierwszej warce nie posiadałem chłodnicy i najgorszą rzeczą było dla mnie właśnie chłodzenie. Koszmar.
Po 12 dniach za namową kolegi otworzyłem pierwszą butelkę. Ku mojemu zaskoczeniu piwo pięknie nagazowane, z silną gęsta pianą. Byłem bardzo zadowolony. Na razie pifko ma miesiąc od zabutelkowania i jego jakość wzrasta z dnia na dzień, w przeciwieństwie do ilości pozostałych butelek...

Cała zabawa bardzo mi się spodobała i postanowiłem robić kolejne warki.


Dziękuję bardzo koledze CarlBerg-owi za fachowe rady!

Wesoly
02-01-2004, 10:48
Warka nr 2. REDD’s
Skład:
- słód Pilsneński 51,7%,
- słód Monachijski 25,9%
- słód karmelowy jasny 22,4%
- chmiel goryczkowy 10g w 20 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 20g w 45 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 15g w 75 minucie gotowania,
- sok jabłkowy z kartona 4l,
- drożdże Danstar Windsor 10g,
- 15 goździków pod koniec gotowania.
- w sumie 25l.

Wszystko szło podobnie jak za pierwszym razem. Wyszło gęste pifko 15,5blg, z krótką 15’ pierwszą przerwą. Próba organoleptyczna po 14 dniach od zabutelkowania wskazała brak podobieństwa do sklepowego REDD’sa, który składa się (po wnikliwych analizach) z soku jabłkowego zagęszczonego ekstraktem słodowym. Piwo jest solidne, gęste, ale musie jeszcze ze 2 miesiące poleżeć. Kolejnym razem mniejsze ilość słodu karmelowego na korzyść monachijskiego.

Wesoly
02-01-2004, 10:49
Warka nr 3 Premium Pils
Jako że poprzednie warki wyszły dość ciemne postanowiłem zrobić typowego Pilsa z samego słodu Pilsneńskiego.
Skład:
- słód Pilsneński 100%,
- chmiel goryczkowy 20g w 10 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 30g w 35 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 25g w 70 minucie gotowania,
- drożdże Danstar Windsor 10g,
- w sumie 23l,
- Blg poczatkowe 13,5,
- Blg końcowe 3.

Całość podobnie jak poprzednie warki bardzo ładnie fermentowała. Przerwy cukrowe 20:20 minut. Piwo wyszło ciekawe, bardzo jasne, smaczne nawet przed butelkowaniem (zawsze zostawiam sobie trochę na spróbowanie J ). Pierwsze próby smakowe za kilka dni....

Wesoly
02-01-2004, 10:50
Warka nr 4 Burszytnowe II

W ramach eksperymentów postanowiłem zmienić trochę skład warki. Zrezygnowałem ze słodu monachijskiego, za do dodałem 250g karmelu ciemnego.

Skład:
- słód Pilsneński 78,3%,
- słód karmelowy jasny 17,4%
- słód karmelowy ciemny 4,3%
- chmiel goryczkowy 25g w 10 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 28g w 35 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 25g w 70 minucie gotowania,
- drożdże Danstar Windsor z poprzedniej warki,
- w sumie 23l o gęstości 14Blg.

Piwo jak na razie przechodzi cichą fermentację. Wyszło kolejne ciemne piwko. Na uwagi jak na razie trochę za wcześnie.

Wesoly
02-01-2004, 10:52
Warka nr 5 PORTER
(planowane warzenie w sobotę)

Skład:
- słód Pilsneński 52,6%,
- słód Monachijski 26,3%
- słód karmelowy jasny 5,3%
- słód karmelowy ciemny 10,5%
- słód barwiący 5,3%
- chmiel goryczkowy 25g w 10 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 30g w 35 minucie gotowania,
- chmiel aromatyczny 25g w 70 minucie gotowania,
- drożdże Danstar Windsor z poprzedniej warki,
- planowane 25l o gęstości 22-24Blg.

Uwagi za jakiś dłuższy czas, po uwarzeniu....

Kolejne warki niebawem...

Pozdrawiam serdecznie, Wesoły

Wesoly
05-01-2004, 10:08
Porter został nastawiony zgodnie z planem.
Niestety nie wyszedł taki jak chciałem, bo nie odparowała odpowiedni ilośc wody podczas warzenia i wyszło w sumie 25l o gęstości 21blg z 9,5kg słodu.
Całośc pieknie fermentuje (w niecałem 1,5 doby z 21blg zeszło do 10blg), tylko sa problemy z wyłażącą z fermentatora pianą, ale pewnie niedługo zwolni i będzie OK.

Pozdr, Wesoły

czujnik
08-01-2004, 21:27
Bardzo ciekawe opisy, jeżeli można to wypróbuję któryś z nich.
Mam jeszcze dwa pytanka
1. w którym momencie Dodałeś soku jabłkowego do Twojego redsa ?
2. na jakim BLG stanęła burzliwa fermentacja portera i jak długo trwała ?
Pozdrowienia
Czujnik

Wesoly
09-01-2004, 08:41
Sok jabłkowy poszedł po osudzeniu brzeczki. Był to to sok w 2l opakowaniach Capri. Piwo po 3 tygodniach od butelkowania jest całkiem niezłe, ale dodawanie soku jabłkowego to chyba nie to. Polecam także zmniejszenie dawki słodu karmelowego jasnego, trochę za mocno go czuć, do tego jest chyba delikatnie kwskowaty posmak od soku. Piwo pieknie się pieni, piana gęsta, bardzo trwała. Piwo treściwe. Trzeba poczekać 2-3 miesiące i wtedy degustować.

Co do portera to dzisiaj miał z rana 8blg. Fermentacja burzliwa już praktycznie ustała i za 2-3 dni przelewam na 2 tygodnie w szkło. Mam nadzieję, że porter zejdzie do 6-7 blg.

Do portera dodałem jeszcze eksperymentalnie trochę przypraw:
30 goździków, 30 szt. jałowca, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 ł. imbiru.


Pozdr, Wesoły

Krzysiu
10-01-2004, 01:03
Wesoly napisał(a)
...Do portera dodałem jeszcze eksperymentalnie trochę przypraw: 30 goździków, 30 szt. jałowca, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 ł. imbiru.

Pozdr, Wesoły
A jaki miał być tego skutek?

Wesoly
11-01-2004, 18:33
Celem dodania przypraw było nadanie aromatu oraz zapachu piwu.
Czytałem, że niektórzy daja przyprawę do piernika, która ma podobny skład, lecz znajduje się w niej wypełniacz - maka, która raczej podczas gotowania nie była by dobrym problemem. Przyprawy dodałem na 20 minut przed końcem gotowania.

Krzysiu
11-01-2004, 20:20
Kilka uwag:
1. Tych przypraw nie powinno się mieszać, nie wszystkie do siebie pasują.
2. Jałowca jest za mało, żeby zaznaczył się w aromacie.
3. Z tego, co słyszałem, cynamon nie pozostawia aromatu w piwie.
4. Gałka muszkatołowa może nadać piwu bardzo ostrą, piekącą gorycz.
5. Imbir powinno się użyć w postaci naturalnej, nie suszony.

Krzysiu
11-01-2004, 20:23
Wesoly napisał(a)
... nadanie aromatu oraz zapachu ...
Z pewną taką nieśmiałością zauważę, że to brzmi jak modny ostatnio kawał - przychodzi Jakubowska do sklepu i mówi - proszę kilka bułek lub czasopism ;)

Wesoly
12-01-2004, 07:47
Jak już wspomniałem to był eksperyment, a jak wiadomo nie wszystkie się udają.
Ilości przypraw nie były wielkie, żeby popsuć piwo.
W Warce nr 2 dodałem 15 goździków na 25l brzeczki i po nalaniu piwa do kufla w zapachu jest wyczuwalny delikatny ich zapachu.
Z wyrobem piwa jestem dopiero początkujący i pewnie nie raz coś popsuję.
Z żalem musze powiedzieć, że mało jest dostępnych szczegółowych przepisów na piwo, tzn. takich z dokładnymi proporcjami poszczególnych składników, metodą i czasem ich dodawania do gotującej brzeczki, szczególnie na piwa z przyprawami i dodatkami niesłodowanymi. Wiele osób cos kombinuje w jedna lub w druga stronę. Podobnie i ja.
Dzięki za wszelkie uwagi i komentarze. Postaram się je w przyszłości wykorzystać.
Teraz ukierunkowuje się już na warki mniej eksperymentalne, chociaż po głowie chodzi mi piwo z dodatkiem owoców tarniny. Co o tym sądzisz?


Pozdr, Wesoły

Krzysiu
12-01-2004, 13:46
Nie mam pojęcia, co o tym sądzić. Raczej będę unikał tego typu eksperymentów, ograniczając się do klasycznych angielskich przypraw, ew. ziół zastępujących niegdyś chmiel. W ogóle bardzo mnie kuszą receptury historyczne.

Akurat wczoraj żona namawiała mnie to zrobienia piwa z dodatkiem owoców suszonych, ale jakoś to do mnie nie przemawia.

Goździki zaznaczają się w aromacie, ja zazwyczaj daję pięć na 10 l brzeczki. Gałkę muszkatołową mieloną sam stestowałem, w ilości śladowej, ale piekąca gorycz w piwie jest wyraźna. Cynamonu nie próbowałem, natomiast imbiru stosuje się korzeń - to wiadomość z teorii. O cynamonie pisał już ktoś na forum, ale dawno, więc nawet tego nie szukam.

Wesoly
23-01-2004, 14:07
Gałkę muszkatołową mieloną sam stestowałem, w ilości śladowej, ale piekąca gorycz w piwie jest wyraźna

Wczoraj zabutelkowałem Portera. Próba smakowa zielonego piwa wyszła bardzo pozytywnie. Nie czuć żadnego palenia od gałki m.

Wesoly
08-01-2007, 18:20
Mała reaktywacja.

Powoli chcę umieścić w miarę wszystkie receptury.

Każda warka będzie miała osobny post.

Dane w nagłówku to:

nr warki, nazwa, data warzenia, data butelkowania, ekstrakt początkowy, zawartość alkoholu

Wesoly
08-01-2007, 18:20
Warka nr 6 Full 2004.01.10 2004.01.28 15,0 6,4


Ps. Skład, recepturę i inne uwagi będę umieszczał edytując posta.

Wesoly
08-01-2007, 18:21
Warka nr 007 Bursztynowe Pełne (Powtórka warki nr 001) 2004.01.14 2004.02.01 15,0 5,2

Wesoly
08-01-2007, 18:22
Warka nr 008 Pszeniczne 2004.01.21 2004.02.16 15,5 5,4

Wesoly
08-01-2007, 18:22
Warka nr 009 Pszeniczne II 2004.01.25 2004.02.16 12,5 5,4

Wesoly
08-01-2007, 18:24
Warka nr 010 Mocne Ale 2004.01.29 2004.02.16 15,0 5,9

Wesoly
08-01-2007, 18:26
Warka nr 011 Dunkel 2004.02.10 2004.02.29 15,5 4,9

Wesoly
08-01-2007, 18:27
Warka nr 012 Premium Pils 2004.02.14 2004.03.08 13,0 5,7

Wesoly
08-01-2007, 19:03
Warka nr 013 Pszenica III 2004.02.18 2004.03.05 12,5 5,4

Wesoly
08-01-2007, 19:04
Warka nr 014 Pszenica IV 2004.02.23 2004.03.05 11,0 4,6

Wesoly
08-01-2007, 19:06
Warka nr 015 Porter II 2004.02.27 2004.03.19 24,0 7,0

Warka nr 015.1 Cienkusz 2004.02.27 2004.03.14 14,0 6,7

Wesoly
08-01-2007, 19:06
Warka nr 016 Pełne 2004.03.06 2004.03.21 14,0 5,7

Wesoly
08-01-2007, 19:07
Warka nr 017 Lager Monachijski 2004.03.10 2004.03.30 14,0 4,6

Wesoly
08-01-2007, 19:08
Warka nr 018 Full 2004.03.12 2004.04.06 14,5 5,4

Wesoly
08-01-2007, 19:08
Warka nr 019 Pils - mocno chmielony 2004.03.22 2004.04.13 13,5 4,9

Wesoly
08-01-2007, 19:09
Warka nr 020 Pszenica V 2004.03.28 2004.04.09 11 4,4

Wesoly
08-01-2007, 19:10
Warka nr 021 Pszenica 2004.04.05 2004.04.21 12,0 4,6

Wesoly
08-01-2007, 19:11
Sezon 2004/2005

Warka nr 022 Koźlak 2004.11.25 2004.12.22 17,5 6,2




*I miejsce w KPD Żywiec 2005

Wesoly
08-01-2007, 19:13
Warka nr 023 Dobry Browar* 2004.11.30 2004.12.27 16,2 6,0

Tak sobie go nazwałem bo wyszło super smaczne piwko, które zostało wielokrotnie powtórzone.

Wesoly
08-01-2007, 19:16
Warka nr 024 Full II 2004.12.06 2004.12.27 14,0 5,7

Wesoly
08-01-2007, 19:16
Warka nr 025 Lager Monachijsi II 2004.12.13 2005.01.10 14,3 5,6

Wesoly
08-01-2007, 19:17
Warka nr 026 PILS dekokcja 2004.12.18 2005.01.13 14,5 5,7

Wesoly
08-01-2007, 19:18
Warka nr 027 Dunkel II 2004.12.30 2005.01.23 15,5 5,7

Wesoly
08-01-2007, 19:19
Warka nr 028 Koźlak II dekokcja 2005.01.02 2005.01.23 13,5 4,9

Wesoly
08-01-2007, 19:19
Warka nr 029 Porter Bałtycki 24 2005.01.09 2005.02.24 24,0 8,0

Wesoly
08-01-2007, 19:20
Warka nr 030 Cienkusz po porterze* 2005.01.09 2005.02.06 12,3 5,6

*Warka tzw. odpadowa.

Wesoly
08-01-2007, 19:21
Warka nr 031 Dunkel III 2005.01.14 2005.02.06 14,0 4,6

Uwagi:
Jedno ze smaczniejszych ciemnych piwa jakie do tej pory udało mi się zrobić.

Wesoly
08-01-2007, 19:22
Warka nr 032 Dobry Browar-kolejna powtórka 2005.02.02 2005.03.05 15,0 5,9

Wesoly
08-01-2007, 19:23
Warka nr 033 Pils dekokcja 2004.02.27 2005.03.23 13,0 4,5


Uwagi:
Piwo było tak dobre, ze nie uchowała się ani jedna flaszka :(

Wesoly
08-01-2007, 19:23
Warka nr 034 Mocne Ale 2005.03.02 2005.03.12 17,5 6,2

Wesoly
08-01-2007, 19:24
Warka nr 035 Full Pils Infuzja 2005.03.07 2005.04.06 12,0 4,1


Uwagi:
Kolejny smakowity pils do powtórki, mocno nachmielony.

Wesoly
08-01-2007, 19:25
Warka nr 036 Pszenica 2005.03.10 2005.03.18 11,0 3,6

Wesoly
08-01-2007, 19:25
Warka nr 037 Pszenica Dekokcja 2005.03.13 2005.03.22 11,2 3,7

Wesoly
08-01-2007, 19:26
Warka nr 038 Porter Bałtycki 25 2005.03.20 2005.05.9 25,0 7,7


Warka nr 039 Cienkusz 2005.03.20 2005.04.17 12,3 4,5

Wesoly
08-01-2007, 19:27
Warka nr 040 PALM 2005.04.02 2005.04.22 18,5 6,4

Uwagi:
Super piwko, jednak ze względu na ekstrakt i % zalecana ostrożność przy spożywaniu.

Wesoly
08-01-2007, 19:28
Warka nr 041 Karmelowiec WLP550 2005.04.18 2005.05.03 15,5 5,8

Wesoly
08-01-2007, 19:28
Warka nr 042 Karmelowiec WLP HG 2005.04.28 2005.05.11 15,5 5,9

Wesoly
08-01-2007, 19:31
Sezon 2005-2006

Warka nr 043 Full Zlot 20051212 20051228 11,3 4,3



Piwo robione na III Zimowy Zlot Winiarzy w Oleśnicy

Wesoly
08-01-2007, 19:33
Warka nr 044 Dunkel Zlot 20051216 20060125 14,0 5,2

Wesoly
08-01-2007, 19:34
Warka nr 045 Koźlak 20051228 20060125 16,5 6,4

Wesoly
27-01-2008, 13:00
Minęło kilka warek i postanowiłem uzupełnić temat.
Będzie spora dziura w notatkach, ale teraz postaram się regularnie umieszczać informację.

Sezon 2007/2008
Niestety ze względu na perturbacje rozpoczęty został dopiero 6 stycznia 2008 roku.

Warka nr 084 Kolesh
Data: 2008.01.06
Zasyp:
słód pilzneński 15,00kg
słód pszeniczny 2,75kg
słód zakwaszający 0,45kg
SUMA: 18,20kg
Kolor 7 EBC

Zacieranie infuzyjne w kadzi filtracyjnej.
Przerwy:
58*C 15’
63*C 30’
70*C 30’

Chmielenie:
60’ 70g M
10’ 70g M
Goryczka 24 IBU

(M- szyszka Marynka 2007)

Objętość 77l
Drożdże Wyeast 2565 Koelsh - starter z saszetki
Gęstość początkowa 11,0Blg
Temp fermentacji 20-17*C
Gęstość końcowa 2,3Blg
Zawartość alkoholu 4,65%

20080119 piwo rozlane do KEGów.

Wesoly
27-01-2008, 13:01
Warka nr 085 Pils
Data: 2008.01.11
Zasyp:
słód pilzneński 18,00kg
słód carapils 3,00kg
słód zakwaszający 0,70kg
SUMA: 21,70kg

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe
Przerwy:
52*C 15’
63*C 15’ 100’
70*C 20’ 30’
100*C 30’
Kolor 7 EBC

Chmielenie:
60’ 140g M
30’ 80g Ż
5’ 120g Ż
Goryczka 44 IBU
(M- szyszka Marynka 2007, Ż – Żatecki szyszka)


Objętość 96,5l
Gęstość początkowa 12,6Blg
Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - starter z saszetki
Temp fermentacji 10-8*C
20080124 zakończenie fermentacji

Wesoly
27-01-2008, 13:02
Warka nr 086 Dunkel
Data: 2008.01.18
Zasyp:
słód pilzneński 9,00kg
słód monachijski 9,00kg
słód karmel ciemny 1,00kg
słód cararoma 1,00kg
słód carared 2,00kg
słód zakwaszający 0,30kg
SUMA: 22,30kg

Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
52*C 15’
63*C 25’
70*C 40’
75*C 5’
Kolor 55 EBC

Chmielenie:
60’ 130g M
Goryczka 32 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 102,0l
Gęstość początkowa 13,4Blg
Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - z Warki 085
Temp fermentacji 10-8*C

Wesoly
27-01-2008, 13:03
Warka nr 087 Pils
Data: 2008.01.25
Zasyp:
słód pilzneński 18,00kg
słód carapils 3,00kg
słód zakwaszający 0,50kg
SUMA: 21,50kg

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe
Przerwy:
52*C 15’
63*C 25’ 90’
70*C 15’ 35’
100*C 20’
Kolor 7 EBC

Chmielenie:
60’ 60g M
30’ 120g M
5’ 180g M
Goryczka 40 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 96,5l
Gęstość początkowa 12,0Blg
Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - gęstwa z warki 085
Temp fermentacji 10-8*C

Wesoly
03-02-2008, 15:30
Warka nr 088 Pils
Data: 2008.02.01
Zasyp:
słód pilzneński 18,00kg
słód carapils 2,50kg
słód melanoidowy 0,50kg
słód zakwaszający 0,50kg
SUMA: 21,50kg

Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
52*C 15’
63*C 30’
70*C 30’
Kolor 10 EBC

Chmielenie:
60’ 60g M
30’ 120g M
5’ 180g M
Goryczka 38 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 96,0l
Gęstość początkowa 12,4Blg
Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - gęstwa z warki 085
Temp fermentacji 10-8*C

Wesoly
03-02-2008, 15:34
20080119 rozlałem Koelsha – Warka nr 084 do KEGów.
Piwo odfermentowało do 2,32Blg, co daję 4,65% alko.
Bardzo smaczne, już odpowiednio nagazowane. Do zlotu w Oleśnicy jeszcze się powinno lepiej ułożyć.


Pozostałem piwa:
- warka 085 pils - zakończyła fermentację 20080124, na razie siedzi na cichej zapowiada się bardzo fajnie.
- warka 086 dunkel - zakończyła fermentację, smakowo bardzo zachęcająca, stoi na cichej, trzeba szybko rozlewać do KEGów, bo na zlot w połowie lutego przyda się ciemniaczek,
- warka 087 pils - odfermentował w ciągu 7 dni w temp 8-10*C, znacznie smaczniejszy od pilsa na chmielu Żateckim, bardzo dobra metoda chmielenia, chyba będzie powtarzana we wszystkich pilsach.

Seta
08-02-2008, 22:17
Warka nr 086 Dunkel
słód pilzneński 9,00kg
słód monachijski 9,00kg
słód karmel ciemny 1,00kg
słód cararoma 1,00kg
słód carared 2,00kg
słód zakwaszający 0,30kg
Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell

Czy to na pewno dunkel?? Ciekawym bardzo jak to smakuje...

Wesoly
11-02-2008, 08:22
Dunkel powędrował do KEGów, zapowiada się bardzo fajnie. Kolorek ciemny bursztyn, jednak przeźroczysty.
Smak bardzo fajny, doskonałe zrównoważenie słodkości, karmelowych posmaków i goryczki.

Marusia
11-02-2008, 08:25
doskonałe zrównoważenie słodkości, karmelowych posmaków i goryczki.

Normalnie taki skromny jesteś, zupełnie jak ja:D

Wesoly
11-02-2008, 08:27
20080205

Do KEGów powędrowała warka 085 Pils oraz 086 Dunkel.
Jedno i drugie zapowiada się obiecująco.

085 Pils odfermentował z 12,65 Blg do 2,8Blg co daje 5,3% alk.
086 Dunkel odfermentował z 13,4 Blg do 4,1 Blg co daje 5,0% alk.

Piwa dosłodzone do refermatacji brzeczka z tej samej warki w ilości 0,4-0,5l na 10l piwa.

Obu piw będzie można sprobować już w ten weekend w Oleśnicy podczas zlotu.

Wesoly
11-02-2008, 08:36
Jakiś wysyp Pilsów...

Warka nr 089 Pils
Data: 2008.02.08
Zasyp:
słód pilzneński 18,00kg
słód carapils 3,00kg
słód zakwaszający 0,50kg
SUMA: 21,50kg

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe
Przerwy:
52*C 15’
63*C 25’ 90’
70*C 15’ 35’
100*C 25’
Kolor 7 EBC

Chmielenie:
60’ 60g M
30’ 120g M
5’ 180g M
Goryczka 40 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 100l
Gęstość początkowa 12,6Blg
Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - gęstwa z warki 087
Temp fermentacji 8-10*C


Brzeczka bardzo szybko schłodzona do 9*C.
Piwko wczoraj już zdrowo fermentowało, z pięknym stożkiem piany na środku.
Poprzednie piwo wg tej receptury jutro ląduje do KEGów. Mam nadzieje, ze po nagazowaniu będzie równie dobrze smakowało jak teraz.

Warka 089 to chyba ostatni dolniak tego sezonu, choć może skuszę się jeszcze na Portera, bo po co maja się marnować puste tanki :)

Wesoly
14-02-2008, 06:42
20080213 rozlew warki 087 Pils
Piwo odfermentowało z 12,0Blg do 2,38Blg, co daje 5,16% alk.
Powędrowało do 20 flaszek, reszta do KEGów.
Zaczynają mi się podobać KEGi 5l, szkoda że zamówiłem tylko jeden kran do nich i mam ich niewiele. KEG mieści się do lodówki, a opróżnienie go zajmuje 2-3 dni :)

jkocurek
14-02-2008, 11:28
ylko jeden kran do nich i mam ich niewiele. KEG mieści się do lodówki, a opróżnienie go zajmuje 2-3 dni :)

Ile gazu zostaje 3go dnia? Chyba, że stosujesz kran z CO2.

Wesoly
28-02-2008, 09:03
Niestety gaz ucieka, trzeba dobijać CO2 lub po prostu szybko wypić całą beczkę :)

jkocurek
28-02-2008, 09:13
Niestety gaz ucieka, trzeba dobijać CO2 lub po prostu szybko wypić całą beczkę :)

No cóż chyba nie ma innego wyjścia jak szybkie wypicie bo cena kranika na CO2 jest raczej zaporowa.

Wesoly
28-02-2008, 18:54
Z podłączaniem CO2 nie ma problemu, wszystko mam głowice, butle z Co2, tylko jak się jedzie na imprezkę i szybko spożywa piwko to nie ma sensu zabierać całego osprzętu, myślę jeszcze nad jakimś doraźnym patentem na naboje Co2 12g.

Wesoly
28-02-2008, 19:05
20080222 Dunkel
powtórka warki 086, tyle że zapomniałem dodać 1kg karmelu ciemnego, cóż, wyszło jaśniejsze

Zasyp:
słód pilzneński 9,00kg
słód monachijski 9,00kg
słód cararoma 0,76kg
słód carared 2,00kgkg
słód caramunich I 0,60
słód zakwaszający 0,30kg
SUMA: 21,60kg

Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
52*C 20’
63*C 25’
70*C 45’
75*C 10’
Kolor 35 EBC

Chmielenie:
60’ 130g M
Goryczka 34IBU
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 97,3l
Gęstość początkowa 13,4Blg
Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - z Warki 088
Temp fermentacji 10-8*C

Wesoly
28-02-2008, 19:11
20080222
rozlew warki 088 Pils
Odfermentował z 12,4Blg na 3,06Blg, co daje 5,0% alk.
Piwko smaczne, zobaczymy jaki będzie wpływ słodu melonoidowego oraz braku zacierania dekokcyjnego.
Piwo standardowo rozlane do KEgów oraz 5l do flaszek. Do refermentacji jak zwykle użyta została brzeczka z tej samej warki

Jutro zacieranie kolejnego pilsa, przy okazji bądą testy mieszadła elektrycznego.
Powoli powstaje również projekt nowej instalacji. Będzie to budowla typu wieża, z jedną pompą, zaworami ręcznymi i oczywiście możliwością zacierania dekokcyjnego. Automatyka posłuży jedynie do sterowania grzałkami, mieszadłem oraz pompą.

Wesoly
29-02-2008, 21:55
Warka nr 091 Pils
Data: 2008.02.29
Zasyp:
słód pilzneński 18,00kg
słód carapils 3,00kg
słód zakwaszający 0,50kg
SUMA: 21,50kg

Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
52*C 25'
63*C 30'
70*C 50
Kolor 7 EBC

Chmielenie:
60’ 60g M
30’ 120g M
5’ 180g M
Goryczka 41 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 97,0l
Gęstość początkowa 13,2Blg
Drożdże Wyeast 2001 Pils Urqell - gęstwa z warki 089
Temp fermentacji 8-10*C


Brzeczka bardzo szybko schłodzona do 9*C.

Ze względu na ograniczony czas piwo zacierane bez dekokcji, w trakcie zacierania testowałem mieszadło, niestety trzeba poprawić mocowanie motoreduktora do osi mieszadła, poza tym powinno być OK.
Chyba był to ostatni lager tego sezonu. Teraz krótka przerwa i powoli będzie można ruszać z górną fermentacją.

Wesoly
05-03-2008, 06:32
20080304 rozlew warki 089 Pils
Piwo odfermentowało z 12,6Blg do 2,8Blg, co daje 5,26% alk.
Powędrowało do 10 flaszek, reszta do KEGów.

Aktualnie robię w 3 tygodniową przerwę.
Lagerów nie powinna braknąć latem.
W tankach jest jeszcze jedna warka po burzliwej, druga w trakcie fermentacji.

Kolejnym piwem będzie witbier.

jkocurek
05-03-2008, 07:49
Kolejnym piwem będzie witbier.
Na konkurs?

Wesoly
05-03-2008, 08:19
W tym roku nie mam weny do warzenia piw konkursowych.
Witbier mógł by być na konkurs, jednak średnio przepadam za kolendrą...

Wesoly
22-03-2008, 20:23
20080321 rozlew warki nr 090 Polotmave (oryg. nazwa Dunkel)
OG: 13,4Blg
FG: 3,05Blg
alkohol 5,6% obj.
Piwko smaczne, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu oryginałem (warka 086).
Rozlane do KEGów.
Refermentacja przy użyciu brzeczki z tej samej warki, 400ml na 10l piwa.

Wesoly
22-03-2008, 20:25
20080321 rozlew warki nr 091 Pils
OG: 12,0Blg
FG: 2,38Blg
alkohol 5,16% obj.
Rozlane do KEGów oraz do 20 flaszek.
Refermentacja przy użyciu brzeczki z tej samej warki, 400ml na 10l piwa.
Jak zwykle jak każdy przy rozlewie piwko bardzo smakowite.

Wesoly
22-03-2008, 20:33
20080322 Warka nr 092 Pszenica

Zasyp:
słód pilzneński 6,00kg
słód pszeniczny 11,00kg
słód carahel 2,00kg
słód carapils 1,00kg
słód melanoidowy 0,50
słód zakwaszający 0,50kg
SUMA: 21,00kg

Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
42*C zasyp
52*C 20’
63*C 30’
70*C 30’
75*C 10’
Kolor 14 EBC

Chmielenie:
60’ 80g M
Goryczka 80 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 98.0l
Gęstość początkowa 14,2Blg
Drożdże Wyeast 3333
Temp fermentacji 17-18*C

Wesoly
29-03-2008, 16:30
Warka 092 pszenica zakończyła fermentację.
FG 3,72Blg (3,9Blg/16*C), 5,7% alk.
Za kilka dni piwo trafi do KEGów.
Na wierzchu buła niespotykana dotąd gruba warstwa drożdży, które zasiliły kanalizację.
Kolejne warki to ale i stouty, które zamierzam zadawać Wyaesytami Irish Ale.

Wesoly
29-03-2008, 20:06
20080329 Warka nr 093 Oktoberfest

Zasyp:
słód pilzneński 14,00kg
słód monachijski 4,00kg
słód carahel 2,00kg
słód carapils 2,00kg
słód melanoidowy 1,00
słód zakwaszający 0,50kg
SUMA: 23,50kg

Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
48*C zasyp
52*C 15’
63*C 25’
70*C 35’
74*C 5’

Kolor 17 EBC

Gotowanie 70'

Chmielenie:
60’ 40g M
30’ 80g M
10’ 120g M
Goryczka 23,6 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 97.0l (jutro zostanie zwiększona do 110l)
OG 15 Blg (po dodanie wody wyniesie 13,5Blg)
Drożdże WLP833
Temp fermentacji 8-10*C

Ze względu na niskie temperatury panujące w piwnicy postanowiłem zrobić Marcowe. Przy doborze słodów, chmieleniu i całej recepturze wspierałem się książką Classic Beer Style 4 "Marzen Oktoberfest Vienna"
Planowane OG 13,5Blg, goryczka w środkowym zakresie stylu, kolor dolna granica.
Piwo wyszło za gęste jak na Marcowe, jutro zostanie dodana woda aby obniżyć gęstość początkową do 13,5Blg

Wesoly
03-04-2008, 18:26
20080402
Rozlew warki nr 092 Pszenica
OG 14,2
FG 3,66
Zawartość alkoholu 5,7%
Piwo fermentowane na wcześniej nie stosowanych drożdżach wyeast 3333.
Fermentowane w niskich temperaturach, piwo ma bardzo mało aromatów bananowych, jednak dość smaczne. Niebawem będę robił piwo wg tego samego przepisu na klasycznych 3068.
Rozlane ja zwykle do kegów, a mała cześć do flaszek. Surowiec do refermetacji brzeczka.

jkocurek
03-04-2008, 18:50
2
Fermentowane w niskich temperaturach, piwo ma bardzo mało aromatów bananowych, jednak dość smaczne.
Jak niskie temperatury? Goździki są?

Wesoly
03-04-2008, 19:43
Goździki są, a jak by inaczej.
Temperatura fermentacji 18-17*C.
Zobaczymy za tydzień jak smakuje po nagazowaniu.

Wesoly
03-04-2008, 19:55
200800403 Warka nr 094 Outmeal Stout

Zasyp:
słód pilzneński 8,00kg
słód monachijski 8,00kg
słód karmel ciemny (Strzegom) 3,00kg
słód Carafa III Special 1,20kg
płatki owsiane błyskawiczne 2,50

SUMA: 22,70kg

Zacieranie programowane temperaturowo
Przerwy:
48*C zasyp
52*C 15’
63*C 15’
70*C 40’
74*C 5’

Kolor 111 EBC

Gotowanie 80'

Chmielenie:
60’ 120g M
30’ 80g M

Goryczka 42 IBU
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 94,4 l
OG 14,0 Blg
Drożdże Wyaest 1084 (starter)
Temp fermentacji 17-18*C

Wesoly
14-05-2008, 11:12
Warka nr 094 Outmeal Stout
Rozlew: 20080418, FG 5,02, alk. 4,9%
Piwo smaczne, z czasem się powinno poprawić.
10 maja zajęło II miejsce w konkursie podczas V Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich.

Wesoly
14-05-2008, 11:21
20080512 Warka nr 095 Bitter

Zasyp:
słód pilzneński 11,00kg
słód monachijski 6,00kg
słód karmel ciemny (Strzegom) 0,20kg
słód cara red 1,00kg
słód zakwaszający 0,50kg

SUMA: 18,70kg

Zacieranie programowane temperaturowo, pH 5,4
Przerwy:
47*C zasyp
54*C 15’
63*C 40’
70*C 25’
74*C 5’

Kolor 20EBC EBC

Gotowanie 80'

Chmielenie:
60’ 45g M
30’ 90g M
5’ 180g M

Goryczka 30 IBU (muszę jeszcze potwierdzić)
(M- szyszka Marynka 2007)


Objętość 102 l
OG 11,0 Blg
Drożdże Wyaest 1084 z Warki nr 094
Temp fermentacji 15-16*C