PDA

Wersja pełna: : Browamator Pszeniczne - osad drożdżowy


mario123
08-01-2004, 10:16
Uwarzyłem ostatnio piwo pszeniczne z gotowca Browamator. Jeszcze nie próbowałem, bo musi poleżakować. Ostatnia rozlana butelka, czyli zawierająca piwo z samego dna fermentatora jest do połowy wypełniona osadem. Zastanawiam się, czy mogę ten osad wykorzystać przy następnym warzeniu? Powinny w nim być obecne żywe drożdże.

crizz
08-01-2004, 10:37
Raczej na pewno tak. Na wszelki wypadek spróbuj je wcześniej reaktywować - tutaj (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=30642) o tym pisano.

mario123
09-01-2004, 13:40
A czy można mieszać różne rodzaje drożdży? Np. pszeniczne ze zwykłymi?

michalh
09-01-2004, 15:35
Wszystko można, wszystkie chwyty dozwolone.
Piwa belgijskie sa czasem fermentowane różnymi szczepami, na stronach amerykańskich też czytałem o zaszczepianiu różnych szczepów na tej samej brzeczce. Jest to pewnie pole do eksperymentowania - napisz jak coś ciekawego wykombinujesz.

Ka_Dar
09-01-2004, 15:50
Można. A efekty mogą być bardzo ciekawe. :cool:

mario123
12-01-2004, 08:06
Dzięki za informacje.
Wczoraj nastawiłem brzeczkę "Prawdziwe ALE" z browamatora, ale nie będę mieszał drożdży ALE z pszenicznymi. Jakoś nie czuję tej kombinacji. Jednak za tydzień ponownie nastawiam "Skrzynkę Fulla" z browamatora i mam ochotę dodać do brzeczki zarówno drożdże z tego zestawu, jak i osad drożdżowy z pszeniczniaka.

Pozdrawiam

mario123
14-01-2004, 10:59
Chce uwarzyc 20l piwa, wiec zakupilem z Browamatora zestaw "Skrzynka Fulla" (czyli na 10l piwa) oraz ekstrakt słodowy jasny 1,8 kg, aby uwarzyc 20l piwa. Jak wspomnialem wyżej, mam pół butelki 0,5l osadu drożdżowego pszeniczniaka. Mam ochotę dodać do brzeczki zarówno drożdże z zestawu, jak i osad drożdżowy z pszeniczniaka.
Jednak nie wiem jaką ilość tego osadu użyć? Może cały osad?

iron
14-01-2004, 12:41
Przede wszystkim (o ile dobrze kombinuję) będziesz musiał dochmielić piwo - gotowiec jest już nachmielony, ale na 10 litrów, jeśli chcesz dodać jeszcze ekstrakt słodowy i dodatkowe 10 litrów wody, to jak na mój gust musisz dochmielić brzeczkę - jeśli tego nie zrobisz, ryzykujesz, że Twoje piwko będzie bardzo słodowe w smaku.

dkrasnodebski
14-01-2004, 12:51
Ironie "skrzynka fulla" nie jest gotowcem tylko zestawem do nawarzenia 10 l. piwa, w którego skład wchodzą puszka ekstraktu, chmiel i drożdże.

Mario123
Ja na twoim miejscu nie dodawałbym gęstwy drożdżowej do drożdży z zestawu tylko wybrał jedno albo drugie.
Kiedyś robiłem takie piwo skrzynka fulla + 1,8kg ekstrakt. Dałem cały chmiel goryczkowy w granulkach i jeszcze 5 minut przed końcem gotowania dodałem garść szyszek aromatycznych. Piwo fermentowało przy pomocy drożdży z zestawu.
Wyszedł mi mocno chmielony pils.

mapajak
14-01-2004, 14:29
dkrasnodebski napisał(a)

Ja na twoim miejscu nie dodawałbym gęstwy drożdżowej do drożdży z zestawu tylko wybrał jedno albo drugie.
[/B]

Zgadza się, drożdże do piwa pszenicznego mocno ingerują w smak piwa, także jęczmiennego, uzyskany efekt może być bardzo ciekawy. Drożdże ze świeżej gęstwy są bardzo silne, dużo silniejsze od suchych, tak więc ani ze względu na walory smakowe, ani na efekt pracy nie ma potrzeby na dosypywanie drożdży w torebki. Lepiej zostawić je na następną warkę.