PDA

Wersja pełna: : Mój pierwszy raz


majkel77
17-01-2004, 14:28
No i stało się - pierwsza warka uczyniona. Nikt mnie nie ostrzegł że zawartość lubi wykipieć i żeby nie uzywać garnka o pojemności "na styk", za to teraz wiem jak się czyści kuchenkę. Miksturę nawarzyłem z gotowca z browamatora z dodatkiem 1,25 kg słodu pszenicznego. Wyszło mi 10 BLG, zobaczymy jak się sprawa zakończy...Widok powierzchni po jednej dobie fermentacji w temp. ok 23-24 stopni widać na zdjęciu - Pełen nadzieji czekam na rozwiązanie:D

naczelnik
17-01-2004, 17:12
majkel77 napisał(a)
Nikt mnie nie ostrzegł że zawartość lubi wykipieć i żeby nie uzywać garnka o pojemności "na styk", za to teraz wiem jak się czyści kuchenkę

a skad!
takie informacje znajduja sie np. w artykulach.

to taka esencja wiedzy- wszystko dobrze zebrane i troche streszczone.
ostatnio obserwujemy takze rozwoj nowego dzialu Opracowania - tam juz wszystko ,bardziej szczegolowo, bedzie umieszczane.

pozdrawiam

mwa
17-01-2004, 17:34
Gratuluję i oczywiście czuję się zaproszony na kosztpróbe!:D

majkel77
18-01-2004, 13:52
Po 2 dobach od nastawienia (nastawiłem we czwartek 15.01 wieczorem-było 10 blg- a pomiar zrobiłem w sobotę 17.01) zmierzyłem wyszło 2,5blg- strasznie szybko IMO.Temperatura otoczenia fermentora ok. 23-24 stopnie Planuję jutro czyli w poniedziłek po południu butelkowanie-czy macie jakieś rady?:rolleyes:

majkel77
24-01-2004, 12:58
majkel77 napisał(a)
Po 2 dobach od nastawienia (nastawiłem we czwartek 15.01 wieczorem-było 10 blg- a pomiar zrobiłem w sobotę 17.01) zmierzyłem wyszło 2,5blg- strasznie szybko IMO.Temperatura otoczenia fermentora ok. 23-24 stopnie Planuję jutro czyli w poniedziłek po południu butelkowanie-czy macie jakieś rady?:rolleyes:

po tygodniu od butelkowania otworzyłem kontrolnie jedną buteleczkę (lezakują w piwnicy w temperaturze kilkunastu stopni) i efekt jak na chwile obecna jest zadowalający-delikatna goryczka, trochę gazu (mam nadzieję że będzie więcej), ale podejrzewam, że zawartość % jest nieduża:D :stout: ogólnie jak na pierwszy raz nie zawiodłem się...

CarlBerg
24-01-2004, 14:01
majkel77 napisał(a)
po tygodniu od butelkowania (...)

Kłamczuch, po 5 dniach :D ... Gratuluję pierwszej udanej warki !

Teraz pozwól temu piwu leżakować 3 miesiące - nabierze więcej CO2 i będzie o wiele bardziej smaczne. Aby Cię nie korciło do podpijania tego "młodziaka" - rób następne warki ... Latem docenisz swoje wysiłki i poniesione koszta :stout:

majkel77
25-01-2004, 10:39
CarlBerg napisał(a)
Kłamczuch, po 5 dniach :D ... Gratuluję pierwszej udanej warki !

Teraz pozwól temu piwu leżakować 3 miesiące - nabierze więcej CO2 i będzie o wiele bardziej smaczne. Aby Cię nie korciło do podpijania tego "młodziaka" - rób następne warki ... Latem docenisz swoje wysiłki i poniesione koszta :stout:

3 miesiące to kupa czasu...a ja niecierpliwy jestem:D
ale chyba w międzyczasie popełnię kolejną warkę:stout:, tylko te gotowce browamatora mają chorą cenę:confused:

CarlBerg
25-01-2004, 10:58
Obniżysz trochę koszta przechodząc z brew-kitów na czyste syropy-ekstrakty (np. 2 x 1,8 kg Wes) oraz chmieląc własnoręcznie brzeczkę (to bardzo łatwe, przy okazji masz większą kontrolę nad smakiem piwa).

Jeżeli wytrzymasz te kosztowne początki, to zaczniesz kiedyś warzyć piwo ze słodu - wtedy koszt 1 skrzynki/20 butelek wyniesie Cię 10 zł. Chyba warto ? ;)

Jeżeli chcesz, wrzuć mi na PW swój adres email - wyślę Ci trochę fotek, które z pewnością ułatwią Ci znacznie warzenie.

Pozdrawiam

majkel77
26-01-2004, 18:28
CarlBerg napisał(a)
Obniżysz trochę koszta przechodząc z brew-kitów na czyste syropy-ekstrakty (np. 2 x 1,8 kg Wes) oraz chmieląc własnoręcznie brzeczkę (to bardzo łatwe, przy okazji masz większą kontrolę nad smakiem piwa).

Jeżeli wytrzymasz te kosztowne początki, to zaczniesz kiedyś warzyć piwo ze słodu - wtedy koszt 1 skrzynki/20 butelek wyniesie Cię 10 zł. Chyba warto ? ;)

Jeżeli chcesz, wrzuć mi na PW swój adres email - wyślę Ci trochę fotek, które z pewnością ułatwią Ci znacznie warzenie.

Pozdrawiam

najbliższą warkę popełnię z brew-kita, ale kolejne już planuję zrobić bardziej zaawansowane, a adres poszedł na priv