Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ziarno po śrutowaniu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Senior
    • 02-2002
    • 299

    ziarno po śrutowaniu

    Jak powinno wyglądać źarno po ześrutowaniu.
    Pytam dlatego, że konstruuję śrutownik i będę niebawem robił próby.
    Chciałbym poznać Wasze doświadczenia i oczekiwania.
    Podobno ziarno nie do końca zmielone tworzy samo w sobie kadź zacierną?
    Jak optymalnie powinno wyglądać źarno po ześrutowaniu?
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!
  • iron
    Senior
    • 08-2002
    • 6703

    #2
    Odp: źarno po śrytowaniu

    Mawas napisał(a)

    Podobno ziarno nie do końca zmielone tworzy samo w sobie kadź zacierną?
    No tak dobrze to nie ma, żeby Ci się sam gar 30 litrowy po ześrutowaniu zrobił

    Tworzy natomiast złoże filtracyjne, czyli "współtworzy" kadź filtracyjną.

    A co do wyglądu ześrutowanego ziarna - powinno mieć widoczne łuski - tak jakbyś ziarno podzielił na 2-3 części (to tak wg. mnie, ale jestem prezesem, więc na szczegółach się nie znam )
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • Mawas
      Senior
      • 02-2002
      • 299

      #3
      Odp: Odp: źarno po śrytowaniu

      iron napisał(a)


      ale jestem prezesem, więc na szczegółach się nie znam )
      Ja też ....... Ci współczuję.
      A jednak, 2,3 części z ziarna to jest istotna informacja.
      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

      Comment

      • CarlBerg
        Senior
        • 09-2003
        • 968

        #4
        Mniej więcej tak wyglada profesjonalnie ześrutowany słód - łuski są całe, jest trochę większych kawałków słodu, troszkę mniejszych oraz odrobina mąki. Foto pochodzi z jednej ze stron reklamujących znany śrutownik Maltmill.
        Attached Files
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • marcopolok
          Senior
          • 10-2001
          • 2334

          #5
          O Święta Magdaleno trzymaj mnie mocno !!

          Co to jest źarno
          bez brody...

          Comment

          • burar
            Senior
            • 09-2003
            • 238

            #6
            źarno to pewnie takie ziarno po przejściu przez żarno
            Grodziski Browar Domowy

            Comment

            • Mawas
              Senior
              • 02-2002
              • 299

              #7
              marcopolok napisał(a)
              O Święta Magdaleno trzymaj mnie mocno !!

              Co to jest źarno
              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

              Comment

              • Mawas
                Senior
                • 02-2002
                • 299

                #8
                O Św. Magdaleno nie trzymaj tylko wytłumacz co to jest "źarno".
                http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                Comment

                • Ka_Dar
                  Senior
                  • 03-2003
                  • 248

                  #9
                  Odp: źarno po śrytowaniu

                  Mawas napisał(a)
                  Jak powinno wyglądać źarno po ześrutowaniu.
                  Pytam dlatego, że konstruuję śrutownik i będę niebawem robił próby.
                  Chciałbym poznać Wasze doświadczenia i oczekiwania.
                  Podobno ziarno nie do końca zmielone tworzy samo w sobie kadź zacierną?
                  Jak optymalnie powinno wyglądać źarno po ześrutowaniu?
                  FCJP Ziarno

                  Zawartość poszczególnych frakcji w śrucie powinna wynosić: łuska ok. 20%, grysik gruby ok. 5-10%, grysik średni i drobny ok. 50%, mąka ok. 20-25%.
                  Podczas śrutowania należy zwrócić uwagę ma zgniecenie każdego ziarna. Jego zawartość musi być dostępna dla wody i enzymów. Ponadto % zawartość grysiku grubego powinna być jak najmniejsza ponieważ trudno się rozpuszcza i scukrza. Lepsze są śruty drobniejsze niż grubsze.
                  Warstwę filtracyjną tworzy łuska i ta powinna być jak najmniej uszkodzona.

                  Comment

                  • Mawas
                    Senior
                    • 02-2002
                    • 299

                    #10
                    Bardzo dziękuję za te informacje.
                    O wyniku prób poinformuję.
                    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                    Comment

                    • elroy
                      Senior
                      • 10-2002
                      • 359

                      #11
                      Mawas napisał(a)
                      Bardzo dziękuję za te informacje.
                      O wyniku prób poinformuję.
                      Nie wiem, czy jeszcze przydatne, ale podaję linki do zdjęć śrutowanego słodu. ( Warka z ostatniej niedzieli - oby udana )

                      http://piwo.org/inne/pilzn.jpg słód pilzneński [597k]
                      http://piwo.org/inne/karmel2.jpg słód karmelowy jasny [703k]
                      http://piwo.org/inne/karmel.jpg j.w. oddalenie [597]
                      www.piwo.org

                      Comment

                      • Ka_Dar
                        Senior
                        • 03-2003
                        • 248

                        #12
                        elroy napisał(a)
                        Nie wiem, czy jeszcze przydatne, ale podaję linki do zdjęć śrutowanego słodu. ( Warka z ostatniej niedzieli - oby udana )
                        Drobniejsze cząstki i mąka są pod spodem?

                        Comment

                        • elroy
                          Senior
                          • 10-2002
                          • 359

                          #13
                          Ka_Dar napisał(a)
                          Drobniejsze cząstki i mąka są pod spodem?
                          Hmmm, wiesz - ciężko odpowiedzieć jednoznacznie.
                          Więc gdybyś przerzucił w wiadrze trochę słodu ręką, to wyglądałby on dalej tak samo. Czyli trochę bielma, mąki i łusek. a to wymieszane wszystko razem.
                          www.piwo.org

                          Comment

                          • Ka_Dar
                            Senior
                            • 03-2003
                            • 248

                            #14
                            elroy napisał(a)
                            Więc gdybyś przerzucił w wiadrze trochę słodu ręką, to wyglądałby on dalej tak samo. Czyli trochę bielma, mąki i łusek. a to wymieszane wszystko razem.
                            Przerzuciłem trochę słodu.
                            I widzę dość znaczą część mąki i drobnego grysiku.

                            Comment

                            • Ka_Dar
                              Senior
                              • 03-2003
                              • 248

                              #15
                              Ka_Dar napisał(a)
                              I widzę dość znaczą część mąki i drobnego grysiku.
                              Acha jeszcze fotka.
                              Attached Files

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎