Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Właśnie trwa zakwaszanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    Gość
    • 07-2003
    • 1072

    Właśnie trwa zakwaszanie

    Tak jak w tytule.
    Nastawiłem zacier. Kolejny, już drugi raz pogwałciłem zasady sewgo uBrowaru i zamierzam uwarzyć tym razem porterka.
    4 kg słodu pilzeńskiego i garść ciemnego karmelowego.
    Planowane przerwy:
    32-34'C - 45 min
    42-44'C - 15 min
    60-62'C - 20 minut
    64-66'C - 20 minut
    72-74'C - 20 minut

    Dlaczego skukrzająca potraktowana tak śmiesznie...?
    Tak sobie pomyślałem, iż cukry proste też się różnią między sobą i łańcuchy mogą być różnej długości. Nie mam racji?
    Nic nie szkodzi. I tak miało być zacieranie wybitnie wytrawne.
    Zamiar: 12-14 litrów brzeczki o gęstości min. 20 'Blg.
    Jak wyjdzie za mało, dodam miodu.
    Trzymajcie kciuki
  • slado
    Gość
    • 07-2003
    • 1072

    #2
    Obecnie trwa przerwa scukrzająca w temp 59-61 'C (mała korekta w dół).
    Z minuty na minutę ten gęsty zacier staje się coraz bardziej płynny.

    Comment

    • slado
      Gość
      • 07-2003
      • 1072

      #3
      A teraz jesteśmy na 65'C - kolejne 20 minut
      Zacier ciemnieje i robi się jeszcze rzadszy.
      Powoli coś ciemny karmel oddaje pigmenty...

      Comment

      • CarlBerg
        Senior
        • 09-2003
        • 968

        #4
        Nawijaj nawijaj - podobają mi się takie relacje w "real time"

        Co zaś do Karmela Ciemnego ....
        Jaki jest dokładny stosunek słodów ? Pytam, bo do Portera daję zazwyczaj dużo więcej karmelów. Garść ciemnego to trochę mało ( przy 4 kg Pilz ).

        Ostatni mój nastaw - lekki Koźlak 16,5 Blg w przeliczeniu na 20 litrów to:

        3 kg Pilznieński
        1 kg Monachijski
        1 kg Karmel Jasny
        1 kg Karmel Ciemny

        Jak widać karmele mają udział 1/3.
        Zacieranie najprostsze - 62-64 / 72-74
        Osiągnięty smak - świeży dojrzały orzech włoski.

        W mocnych Porterach udział karmelów zwiększam do nawet 50% zasypu.
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • slado
          Gość
          • 07-2003
          • 1072

          #5
          Jestem przy 73'C.
          Ciekawa rzecz, że od 65 'C pojawiła się delikatna, cienka warstewka pianki. Czyżby zacier odgazowywał się?
          Zacier nadal ciemnieje

          CarlBerg - niestety karmelu dałem tylko tyle co napisałem - dokładnie filiżankę 0,2 litra. Chodziło mi tylko o przyciemnienie barwy.
          Może w takim razie nie powinienem nazywać tego piwka "porter"...?
          Ale piłem całkiem jasnego, mocnego, miodowego porterka Pjenknikowego.
          I Pjenknik nazywał go porter, zatem chyba też mogę tak traktować to przyszłe piwko?
          Lecę zamieszać.

          Comment

          • slado
            Gość
            • 07-2003
            • 1072

            #6
            Ok, zakończyłem na 80 'C i teraz będzie trochę zabawy z filtracją itd.
            Jak chmielić? Poradźcie koledzy!

            Comment

            • slado
              Gość
              • 07-2003
              • 1072

              #7
              Ciekawa sprawa, dopiero po paru minutach w temperaturze ok.80'C pianka o której wspominałem staje się bardziej kremowa. Odczekam jeszcze trochę, przetrzymam dłużej. Niech jeszcze zbrązowieje.

              Comment

              • slado
                Gość
                • 07-2003
                • 1072

                #8
                Filtruje się.
                Z uwagi na zmielenie słodu na mąkę (!) trochę to potrwa.
                A żeby poprawić klarowność brzeczki nastawnej zastosowałem dodatkowy filterek na końcu wężyka spustowego. Gazik jałowy zawinięty na rurce:
                Attached Files

                Comment

                • mirekkk
                  Senior
                  • 09-2003
                  • 101

                  #9
                  Dobrze Wam tak, ja dopiero jestem przy 74C.

                  Pozdrawiam,
                  Mirek

                  P.S.
                  Pytanie do CarlBerga - ile toto chmielisz na te 20l?
                  Qrczę, zrobiły się warsztaty piwowarskie online
                  Pozdrawiam,
                  Mirek

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Senior
                    • 09-2003
                    • 968

                    #10
                    Lubię mocno chmielone - w przypadku tego Kozła dałem chmiel w 3 etapach:

                    /40 gram goryczki
                    /50 gram aromatycznego
                    /10 gram aromatycznego

                    Po leżakowaniu do jesieni goryczka "stopi" się ze smakiem słodu, zrównoważy się i złagodnieje. Mocne Portery chmielę dużo bardziej.

                    Co do on-line, to właśnie szykuję wodę - za godzinę zacieranie
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • slado
                      Gość
                      • 07-2003
                      • 1072

                      #11
                      mirekkk napisał(a)
                      Dobrze Wam tak, ja dopiero jestem przy 74C.

                      Pozdrawiam,
                      Mirek

                      P.S.
                      Pytanie do CarlBerga - ile toto chmielisz na te 20l?
                      Qrczę, zrobiły się warsztaty piwowarskie online
                      No to już niedługo koniec zacierania
                      Fajnie że nie tylko ja dziś zacieram.
                      Ta mąka o której wspomniałem to nie do końca jest taka jak prawdziwa mąka. Grubo zmielony słód w około 50 % przypominający mąkę (to tak dla wyjaśnienia).
                      Co do chmielenia to dam chyba na te 12-14 litrów 20 gram granulatu goryczkowego i 10 gram aromatu.

                      _________________________

                      Comment

                      • slado
                        Gość
                        • 07-2003
                        • 1072

                        #12
                        Brzeczka się gotuje. Około 10 litrów.
                        Z wysładzania 2-3 litry zrobię wywar chmielowy.
                        Powoli kończę manewry, chłodzenie, kontrlola gęstości i drożdże.
                        O wynikach pomiaru Blg dam znać.

                        Comment

                        • pjenknik
                          • 08-2001
                          • 3388

                          #13
                          slado napisał(a)

                          Może w takim razie nie powinienem nazywać tego piwka "porter"...?
                          Ale piłem całkiem jasnego, mocnego, miodowego porterka Pjenknikowego.
                          I Pjenknik nazywał go porter, zatem chyba też mogę tak traktować to przyszłe piwko?
                          Lecę zamieszać.
                          Pewien jesteś? Bo ja nie pamiętam nic o żadnym porterze w moim wykonaniu. Był bock, ciemny pszeniczniak, ale miodowe, a portera nie było
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • slado
                            Gość
                            • 07-2003
                            • 1072

                            #14
                            Hmmm, może już wtedy miałem mocno w czubie
                            Coś widocznie musiałem pokisić.
                            W takim razie nazwę me piwko Koźlak "Oczko"
                            Oczko bo warka nr 21...
                            Chmieli się teraz goryczką, potem będzie aromat i chłodzenie.

                            Comment

                            • CarlBerg
                              Senior
                              • 09-2003
                              • 968

                              #15
                              ... a wracając do warzenia on-line ... wreszcie zacieranko zbliża się do końca
                              Attached Files
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎