PDA

Wersja pełna: : arzy warzy


arzy
26-02-2004, 18:11
Będzie to moja czwarta warka. Pierwsza z chmieleniem.

Planuje otrzymać nastawę 12 blg.

Składniki:
- słód jęczmienny 1,8 kg
- chmiel goryczkowy 50 g.
- chmiel aromatyczny 30g.
- miód wielokwiatowy 0,9 kg.
- goździki 4 szt.
- drożdże górnej fermetacji

Chmiel goryczkowy planuje dodać po zagotowaniu brzeczki. Natomiast aromatyczny po około 30 min. gotowania - 20 g. i na 10 min przed końcem resztę. Miód na około 15 min. przed końcem gotowania. Czas gotowania około 1 godziny.

Chciałbym, aby piwko było goryczkowe.

A teraz pytania :)
- czy chmielu jest wystarczająca ilość?
- czy aby nie za dużo miodu?
- czy aby nie za dużo goździków?
- Mniej więcej ile wyjdzie brzeczki?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
:stout:

arzy
28-02-2004, 08:38
No cóż..... :(

:) Koło południa zabieram się za warzenie. Zostaje przy tym co ustaliłem.
Troszke mam treme ;) co wyjdzie.

CarlBerg
28-02-2004, 09:24
Arzy - z tych składników ( 1,8 ekstraktu + miód ) wyjdzie Ci ok. 15-16 litrów brzeczki 12 Blg. Chmielu możesz dać więcej - pod warunkiem że lubisz dużą goryczkę ( daję czasami nawet i 200 gram chmielów na 25 litrów ). W takiej goryczce nie poczujesz tych 4 goździków, ja bym ich wcale nie dawał - piwo wychodzi niezbyt dobre ( lepiej już dać starty korzeń imbiru ). Miód - w porządku, piwo będzie miało ciekawy, charakterystyczny posmak.

:stout:

arzy
28-02-2004, 09:49
Dzięki wielkie za rady.

Chmielu goryczkowego dam 60g., goździki zostawie tak z ciekawości, a jeżeli chodzi o imibir to jak mi się uda teraz kupć korzeń, to też dodam.
:stout:

arzy
28-02-2004, 12:34
Ze względu na późną dostwę imbiru warzenie przełożone na niedzielny ranek.

Zmiany:
- chmiel goryczkowy 80g.
- z goździków rezygnuje
- imbir (około 70g.)
i tak chyba zostanie :)
:stout:

arzy
29-02-2004, 10:53
Po kosultacjach z CarlBerg'iem sparawy mają się tak:
- chmiel goryczkowy 40g.
- chmiel aromatyczny 35g.
- miód 0,9 kg.
- imbir 70 g.

Chmiel goryczkowy wrzuciłem po zagotowaniu ekstraktu słodowego, na 30 min. przed końcem wrzuciłem 25g. aromatycznego, na 15 min. przed końcem wrzuciłem 15g. aromatycznego, wlałem miód i starłem imbir.
Cudowny zapach umosił sie w całym domu :)

Teraz brzeczka stygnie i czeka na drożdże.

Miałem troszke problemów z filtrowaniem chmielu, ale mam nadzieje że jakoś będzie :D

Za domowe piwowarstwo :stout:

arzy
29-02-2004, 17:55
Przed chwilą zapodałem drożdże.

Wyszło tego około 15 litrów o zawartości 12 blg.

W domu cały czas unosi się piękny słodowy zapach... ahhh :D

Wilkie podziękowania dla CarlBerg'a za pomoc.

:stout:

arzy
04-03-2004, 20:32
Zmierzyłem blg., 2,5.
Jeszcze sporo gazuje, wstrzymam się do soboty z przelewaniem na cichą fermentacje.

Mam obawę, coś mi się wydaje że to młode piwko jest troszke mętnę. Wydaje mi się że z gotowców było bardziej klarowne.

Mam pytanie
- czy stopień odferentowania brzeczki ma wpływ na smak/jakość piwa?

arzy
07-03-2004, 09:00
Wczoraj wieczorem przy 2 blg przelałem na cichą fermentacje.

arzy
21-03-2004, 08:46
W sobotni wieczór, czyli wczoraj, zlałem piwko do butelek. W smaku czuć imbir. Goryczka gdzieś znikła, ale wyczuwalna w smaku. Klarownośc taka sobie to chyba przez miód.
:stout:

arzy
21-03-2004, 08:53
V warka to piwko bez żadnych dodatków.
1,7 kg ekstraktu słodowego
30 g chmielu goryczkowego
30 g chmielu aromatycznego
Wyszło z tego okokło 10 litrów o ekstrakcie 11 blg.
Drożdże zapodałem z poprzedniej warki po cichej fermetacji, dolane bezpośrednio z balonu.

arzy
13-04-2004, 15:19
w sobote tj. 10.04.2004 przelałem piwko do butelek

Krzysiu
13-04-2004, 22:39
arzy napisał
... Mam pytanie - czy stopień odferentowania brzeczki ma wpływ na smak/jakość piwa? Oczywiście, że ma. Pozostawienie nie odfermentowanych cukrów w piwie powoduje słodszy smak. Na jakość nie ma - piwo może być dobre albo złe. Zresztą trudno mówić o jakości w warunkach domowych.

arzy napisał
...Mam obawę, coś mi się wydaje że to młode piwko jest troszke mętnę. Wydaje mi się że z gotowców było bardziej klarowne... Trochę postoi, to się sklaruje. U mnie po trzech miesiąca stania nawet pszeniczne są klarowne jak łza.

arzy
29-04-2004, 06:49
28.04.2003

1,8 ekstrakt słodowy "Browamator"
60 g chmielu goryczkowego
40 g chmielu aromatycznego
1 kg cukru
drożdże Safale S-04
Wyszło z tego okokło 16 litrów o ekstrakcie 13 blg.

Ta warka była warzona dla moich kolegów, których próbuje zarazić domowym piwowarstwem, stąd ten cukier.

Dzisiaj rano pojawiła się prawie biała piana, która chciała wyjść z fermentora. Te drożdże są dobre, przynajmniej tak mi się wydaje.

arzy
06-05-2004, 06:50
VI warka poszła do balonu na cichą fermentacje.
Bardzo miło zaskoczyły mnie drożdże. Przy przelewaniu ani drgnęły, spoczywały zbite na dnie fermentora.

Po degustacji zielonego jestem pod wrażeniem :)

arzy
06-05-2004, 06:52
1,8 ekstrakt słodowy "Browamator"
60 g chmielu goryczkowego
40 g chmielu aromatycznego
drożdże Safale S-04 (odzysk z poprzedniej warki)
Wyszło z tego około 10 litrów o ekstrakcie 12 blg.

Borysko
06-05-2004, 10:21
Bardzo miło zaskoczyły mnie drożdże. Przy przelewaniu ani drgnęły, spoczywały zbite na dnie fermentora.

To ewidentnie cecha drożdży Safale. U mnie po tygodniu fermentacji konsystencją przypominają bardzo gęsty kisiel. W większości piw to pożądana cecha. Wg nie to najlepsze suche drożdże dostępne u nas.

arzy
11-05-2004, 13:30
arzy napisał(a)
VI warka poszła do balonu na cichą fermentacje.
Bardzo miło zaskoczyły mnie drożdże. Przy przelewaniu ani drgnęły, spoczywały zbite na dnie fermentora.

Po degustacji zielonego jestem pod wrażeniem :)

Ze względu na drożdże piwo po dwóch dniach spoczywania w balonie pszło do butelek.
Teraz czekam na granaty :p ..... obym się mylił.

arzy
17-05-2004, 20:05
Ze względu na wyjazd jednego z kolegów z którym warzyliśmy piwo, po 8 dniach spoczywania w butelce otworzyliśmy piwo.
Nagazowanie już jest bardzo widoczne (cały czas mam obawy przed granatami), samk.... kwaśne :kac:, chyba coś się w nie wdało, obym się mylił.

arzy
20-05-2004, 22:34
VII warka po 7 dniach cichej fermentacji powędrowała do butelek.
Osad drożdżowy na dnie balona znikomy. Piwo ładnie sie wyklarowało. Dodałem około 100 g glukozy. Mam nadzije, że piwo sie nagazuje.

arzy
20-09-2004, 23:00
Po dłuższej przerwie kolejne warzenie.

3,6 kg ekstraktu słodowego WES
0,5 kg cukru kandyzowanego
50 g chmielu goryczkowego
30 g chmielu aromatycznego
płynne drożdże 1762 Belgian Abbey II

Po zagotowaniu wody z ekstraktem dodałem chmiel goryczkowy, po 30 min 25 g aromatycznego, na 5 min przed końcem 5 g aroamtycznego i cukier. Całość gotowałem 60 min.
Z 5 ml drożdży robi się starter.

arzy
21-09-2004, 07:12
Zapomniałem dodać, że wyszło tego około 18 litrów o zawartości 14 blg.

arzy
25-09-2004, 07:04
Po 4 dniach starter gotowy, widać że drożdże ładnie jadły. Z garnuszka wydobywał się ostry alkoholowy zapach. Dolane do brzeczki ruszyły po paru godzinach chociaż temp. brzeczki wynosiła 22 stopnie.

Mam natomiast mały problem. Przed dodaniem drożdży, na brzeczce pojawiła się piana i chyba malutki zalążek pleśni. Brzeczka czekała 3 dni na drożdże. Myślałem o ponownym przegotowaniu, ale w końcu zebrałem pianę i dodałem drożdże. Zobaczymy co wyjdzie. Najwyżej dołącze do elitarnego grona kwasiarzy :D

slado
25-09-2004, 08:10
arzy napisał(a)
Ze względu na wyjazd jednego z kolegów z którym warzyliśmy piwo, po 8 dniach spoczywania w butelce otworzyliśmy piwo.
Nagazowanie już jest bardzo widoczne (cały czas mam obawy przed granatami), samk.... kwaśne :kac:, chyba coś się w nie wdało, obym się mylił.

I jak dziś oceniasz te piwko?
Jeśli użyłeś drożdży z repasacji po tej warce nastawiając następne to może być czarna seria (tfu...). Obym się mylił.

arzy
25-09-2004, 08:33
slado napisał(a)
I jak dziś oceniasz te piwko?
Jeśli użyłeś drożdży z repasacji po tej warce nastawiając następne to może być czarna seria (tfu...). Obym się mylił.

Smak się wyklarował, kwaskowatość zniknęła, no może nie do końca, ale jest OKI.
NA tych samych drożdżach powstała kolejna warka. Piwko jest super.

arzy
28-09-2004, 18:00
arzy napisał(a)
(...)

Mam natomiast mały problem. Przed dodaniem drożdży, na brzeczce pojawiła się piana i chyba malutki zalążek pleśni. Brzeczka czekała 3 dni na drożdże. Myślałem o ponownym przegotowaniu, ale w końcu zebrałem pianę i dodałem drożdże. Zobaczymy co wyjdzie. Najwyżej dołącze do elitarnego grona kwasiarzy :D

W piwie nic na razie nie czuć :)
Dzieiejsze blg. 3. Smak tak jakby nijaki, wodniste :( Zastanawiam się gdzie jest smak tego piwa, a może to wina tej piany :confused:
Poczekamy zobaczymy.

arzy
04-10-2004, 06:46
Po tygodniu blg spadlo do 2. Przelalem na cichą. Nie czuć obcych smaków.

arzy
17-10-2004, 08:39
Po dwóch tygodnia na cichej wczoraj przelałem do butelek.
Do 15 butelek dodałem po 5 ml soku malinowego, a resztę zmieszałem z 80 g. glukozy. Po przeliczeniu wyszło wszystkiego 16 litrów.

Próba organoleptyczne wyszła OKI, mam nadzieje że piwko się nie zepsuło. Chociaż zastanawiam się czy jak miałoby się zepsuć to już były by jakieś oznaki?

arzy
04-11-2004, 09:07
Wczoraj spróbowalem piwka. Smak całkiem przyzoity. Nie wyczulem żadnych obcych smaków. Mam nadzieje, że piwko się nie zepsuło :)

peter_1000
04-11-2004, 16:21
Moim zdaniem, gdyby piwo bylo zainfekowane nie dałbys rady za bardzo je powąchać a co dopiero mówic o smakowaniu. Pleśń musiała pojawić się jedynie miejscowo i nie zdążyła zainfekować całej brzeczki. Dużo gorsze jest zarażenie bakteryjne. Wtedy piwo capi niechudo (wczoraj wylałem 40 butelek stouta śmierdzącego kwasem mlekowym).
Kiedyś znalazłem slady pleśni po fermentacji cichej. Odłowiłem, zabutelkowałem i nic złego się nie stało.A od butelkowania minęło już ze dwa miesiące.

zastepowy
04-11-2004, 18:43
witam. jestem początkujący i mam pytanie-gdzie przechowywałeś brzeczkę przez 3 dni, w czasie kiedy tworzył się starter??i jak zroobiłeś starter??będę wdzieczny za odpowiedź!!
Pozdrowienia dla wszystkich amatorów piwa. Mam nadzieję że przyjmiecie mnie z życzliwością do swego elitarnego grona:)

arzy
05-11-2004, 09:16
zastepowy napisał(a)
witam. jestem początkujący i mam pytanie-gdzie przechowywałeś brzeczkę przez 3 dni, w czasie kiedy tworzył się starter??i jak zroobiłeś starter??będę wdzieczny za odpowiedź!!
Pozdrowienia dla wszystkich amatorów piwa. Mam nadzieję że przyjmiecie mnie z życzliwością do swego elitarnego grona:)
Witaj w szeregach browar.biz :stout:

Co do przechowywania brzeczki to stała tak jak zawsze w miejscu gdzie miała fermentować. To był błąd, że zrobiłem ją za wcześnie. Najpierw staret, a później brzeczka.

Co do startera to dość dużo było już pisnae na ten temat na forum, użyj wyszukiwarki, a jeżeli nic nie znajdziesz to pomogę. Po prostu nie chcę kopiwać tematów.
Za domowe
:stout:

arzy
05-11-2004, 09:19
Malinowy Mnich czyli piwo z dodatkiem soku malinowgo dodanego do nagazowania smakuje jak tanie wino :mad:
Może po dłuższym leżakowaniu nabierze jakiegoś innego smaku.

arzy
15-11-2004, 10:00
Wczorajszego popołudnia:
3,6 kg ekstraktu słodowego WES
3 łyzki ekstraktu barwiącego
20 g chmielu goryczkowego
40 g chmielu aromatycznego
0,5 kg cukru kandyzowanego
50 g kandyzowancy skórek pomarańczowych
drożdże z odzysku z poprzedniej warki

Chmiel goryczkowy 1h gotowania, 20g aromatycznego na 30 min, 20g 10 min, skórki 10 min, cukier 10 min.
Wyszło 16 litrów 16,5 blg.
Drożdże dodane dzisiaj rano.

arzy
23-11-2004, 11:55
Wczoraj wieczorem przelałem na cichą przy 3,5 blg.
Zamierzam dzisiaj dodać 1/4 tabletki Hop Aroma Tabs.

arzy
07-12-2004, 13:32
IX warka powędrowala do butelek.
W piwnicy gdzie leżakują butelki z piwem panuje temperatura 15 stopni. Tak się zastanawiam czy to nie zamło, żeby piwo się nagazowało.

arzy
23-12-2004, 07:05
Pierwsza warka zacierana.

słód pilzeński 2,5 kg
drożdże z odzysku z ostaniej warki
chmiel goryczkowy 100 g
chmiel aromatyczny 100 g

Po ustaleniach z CarlBergiem:
35 min w 63 stopniach
35 min w 73 stopniach
podgrzanie do 75 i koniec
wszystko w 7 litrach wody

Wszystko przebiegało w miarę, chociaż były problemy z utrzymaniem stałej temperatury w całym garze. Cała filtracja wraz z wysładzaniem trwała około 3 godzin, a i tak tylko dwa razy była wlewana brzeczka do filtrowania, a co za tym idzie nie jest do konca klarowna (brak czasu). Mam nadzieje, że się jakoś wyklaruje :)

Chmielenie:
100 g goryczki na godzinę przed końcem
25 g aromatu na 30 min przed koncem
25 g na 20 min
25 g na 10 min
25 g na 5 min
Zalożenie bylo takie, aby uzuskać silny aromat.

Po wszystkim wyszło około 7-8 litrów 18 blg.
Drożdże zapodane z samego rana.
Uff
Za domowe :stout:

arzy
31-12-2004, 09:04
Wczoraj poszła na cichą przy 4,5 blg.

arzy
11-01-2005, 21:05
Dzisiaj poszła na cichą.
Młode w smaku.... hmm... sam nie wiem :D Jakieś inne od tego z puszek :), ale oczywiście na kożyść.
Za domowe
:stout:

cyborg_marcel
11-01-2005, 21:36
no ja mam nadzieję, że na koRZyść :D
miłej degustacji domowego :stout:

ART
11-01-2005, 22:35
Poniekąd jest tu taka niepisana zasada - nie angażować się w tematy konkretne z uwagami dot. pisowni (jeśli posty tylko tego mają dotyczyć).

arzy
15-01-2005, 09:37
3,4 kg ekstraktu jasnego WES
1,7 kg bursztynowego WES
200 g chmielu goryczkowego
200 g aromatycznego
drożdże Safale S-04

Warzenie odbyło się wczorajszym wieczorem.
Goryczka powędrowała na godzinę do gara. Aromat w trzech częściach: na 30 min, 15 min, 5 min.
Wyszło 25 litrów 12 blg. Drożdże zapodane dzisiaj z samego rana.

Wydaje mi się że powinno wyjść troszkę większe blg. z takiej ilości ekstraktu.

may
15-01-2005, 10:47
arzy napisał(a)
Wydaje mi się że powinno wyjść troszkę większe blg. z takiej ilości ekstraktu.

A dokonałeś pierwszego pomiaru Blg?

arzy
16-01-2005, 09:39
may napisał(a)
A dokonałeś pierwszego pomiaru Blg?

Nie i musze się przyznać, że nie bardzo wiem o co chodzi?
Zakładając, że z jednej puszki wychodzi około 10 litrów 12 blg. to rachunek był prosty.

may
17-01-2005, 08:38
arzy napisał(a)
Nie i musze się przyznać, że nie bardzo wiem o co chodzi?
Zakładając, że z jednej puszki wychodzi około 10 litrów 12 blg. to rachunek był prosty.

Zakładając! Jeżeli warzę z puszki pomimo zamieszczonych w instrukcji porad warzenia to jednak zawsze robię początkowy pomiar Blg i oczywiście tuż przed rozlaniem do butelek. Ale to moja praktyka...

arzy
17-01-2005, 17:43
Przed chwilą sprawdziłem swój cukromierz, jest oki.
Może naklejka na fermentorze jest źle przyklejona?

Cały czas zastanawiam się dlaczego tak wyszło?

arzy
29-01-2005, 07:24
Wczraj powstała XII warka z 7 kg. słodu pilzeńskiego.
Zacieranie 30 min/62-64stopnie, druga przerwa 30/72-74 i podgrzanie do 75 stopni.
Fitracja trwała bardzo długo, uffffff.
Dzisiaj chmielenie.
200 g. chmielu goryczkowego
200 g. chmielu aromatycznego
drożdże Belgian Abbey Yeast II z odzysku (to już chyba 4 warka na tych drożdżach)

Chris
29-01-2005, 10:42
Wczraj powstała XII warka z 7 kg. słodu pilzeńskiego.
Zacieranie 30 min/62-64stopnie, druga przerwa 30/72-74 i podgrzanie do 75 stopni.
Fitracja trwała bardzo długo, uffffff.
Dzisiaj chmielenie.
200 g. chmielu goryczkowego
200 g. chmielu aromatycznego
drożdże Belgian Abbey Yeast II z odzysku (to już chyba 4 warka na tych drożdżach)
czy ja dobrze widze? 400g chmielu?

arzy
29-01-2005, 18:10
Tak, dobrze widzisz. Znam ludzi, którzy dają 200g goryczki na 20L brzeczki.

Efekt końcowy warki:
150 g. goryczki
200 g. aromatu

Goryczka na godzinę przed koncem, 100 g aromatu na 30 minut 50 g/ na 15 minut, 50 g/ 5 minut.

Wyszło 24 litry 16 blg.

arzy
06-02-2005, 09:25
Wczoraj
Warka nr XI powędrowała do butelek z dodatkiem 200g glukozy
Warka Nr XII powędrowała na cichą przy 4 blg.

arzy
24-02-2005, 09:48
XI warka stoi w butelkach od prawie trzech tygodni w domu. Kiedy spojrzałem z bliska na butelki moim oczom ukazał się taki widok jak na borazku.
Przypuszczam, iż są to drożdże, obym miał racje. Efekt taki występuje w prawie wszystkich butelkach.

rozbor
24-02-2005, 12:16
...widok jak na borazku...
Borazek niezbyt dokładny :) , ale podobny efekt miałem w jednej z warek tylko w kilku butelkach. Wszystkie podejrzenie wyglądające butelki otwierały się bez "psyknięcia" - kapsle były nieszczelne (odklejające się gumki kapsli BA, był już gdzieś o tym wątek).

Proponuję próbną degustację. :stout:

arzy
24-02-2005, 12:33
może teraz będzie lepiej widać

dessloch
25-02-2005, 23:15
podobny widok miałem ostatnio w balonie na cichej fermentacji...
bałem się o zepsucie, ale narazie w smaku dobre... mało tego piwa jest, więc przekonam się conajmniej za 2 miesiące, bo w planie nieotwieranie piwa do tamtej pory :P
ale też stracha mi ten widok napędził :)

naczelnik
26-02-2005, 05:53
Kiedy spojrzałem z bliska na butelki moim oczom ukazał się taki widok jak na borazku.
Przypuszczam, iż są to drożdże, obym miał racje. Efekt taki występuje w prawie wszystkich butelkach.

Przednio to wygląda.
Mniemam, że nie jest to zielone.
Gdzie się zbiera?

arzy
28-02-2005, 13:18
Zbiera się w szyjce butelki.
Zapomniałem dodać, iż butelki stały nie osłnięte przed słońcem. No nie bezpośrednio na słońcu, ale...

arzy
01-03-2005, 11:09
W sobotę tj. 26.02.2005r. XII warka poszła do butelek

arzy
19-03-2005, 20:59
Założenia:
piwo ibirowe.

Słód pilzneński 5 kg
Drożdże dolnej fermentacji (z pobliskiego browaru)
Chmiel aromatyczny 3%, 300 g.
Imbir 100g.

Zacieranie:
30 min/63 stopnie
35 min/ 72 stopnie
pogrzanie do 75 i koniec

W obecnej chwili trwa filtracja. Początek był obiecujacy, ale na tym się skończyło. Teraz kapie jak z bimbrownicy mojego ojca :D

arzy
20-03-2005, 09:37
Po całonocnej filtracji zaczęło sie nachmielanie.
100g. na godzinę
100g. na 30 min.
50g. na 15 min.
50g. na 5 min
100g. imbiru na 10 min.

arzy
20-03-2005, 20:08
Wyszło 21 litrów 14 blg.
Licho czuć imbir.

arzy
21-03-2005, 14:35
Drożdże dodane.
Temeratura brzeczki około 10 stopni.

arzy
04-04-2005, 18:04
Przez ostanie dni temperatura kształtowała się na poziomie 14 stopnii.

Dzisiaj, przy 3 blg. zostało przelane na cichą.

Po pierwszej degustacji młodego piwa jak dla mnie troszkę mało goryczki. Imbir czuć delikatnie. Wydaje mi się, że będzie wspaniałym piwkiem na długie letnie wieczory. Trzeba tylko mocno nagazować.

:stout:

arzy
19-04-2005, 19:57
Dzisiaj poszło do buteleczek. Glukozy było około 180g. Po przeliczeniu pełnych butelek wyszło 20 litrów.

arzy
14-05-2005, 11:02
Wczoraj została popełniona kolejna warka

5,5 litra słodu pilzneńskiego (brak wagi)
50 g. chmieli goryczkowego 8,5 %
125 g. chmielu aromatycznego 3 %
25 g. kandyzowanych skórek pomarańcza.
Drożdże Belgian Abbey Yeast II z odzysku (nie wiem który raz :D)

Zacieranie
20 min / 63 st.
50 min / 72 st.
podgrzanie do 78 i koniec.

Chmielenie
50 g. goryczki na godzinę
75 g. aromatu na 30 min
50 aromatu na 10 min
skórki na 10 min

Wyszło 22 litry 11 blg.

Drożdże dodałem dzisiaj z rana.

Wielki_B
15-05-2005, 00:30
Wczoraj została popełniona kolejna warka

5,5 litra słodu pilzneńskiego (brak wagi)
50 g. chmieli goryczkowego 8,5 %
125 g. chmielu aromatycznego 3 %
25 g. kandyzowanych skórek pomarańcza.
Drożdże Belgian Abbey Yeast II z odzysku (nie wiem który raz :D)

Zacieranie
20 min / 63 st.
50 min / 72 st.
podgrzanie do 78 i koniec.

Chmielenie
50 g. goryczki na godzinę
75 g. aromatu na 30 min
50 aromatu na 10 min
skórki na 10 min

Wyszło 22 litry 11 blg.

Drożdże dodałem dzisiaj z rana.
Bardzo goryczkowe, tym bardziej, ze skórki pomarańczy to jeszcze spotęgują. Dobrze nagazować i ciekaw jestem wyniku.
Sam zrobiłem warkę z dodatkiem skórek curacao, ale na drożdżach Trappist High Gravity i po dzisiejszej degustacji jestem zachwycony, tyle, że znacznie mniej chmieliłem. :stout:

arzy
15-05-2005, 09:42
Bardzo goryczkowe, tym bardziej, ze skórki pomarańczy to jeszcze spotęgują. Dobrze nagazować i ciekaw jestem wyniku.
Sam zrobiłem warkę z dodatkiem skórek curacao, ale na drożdżach Trappist High Gravity i po dzisiejszej degustacji jestem zachwycony, tyle, że znacznie mniej chmieliłem. :stout:

Goryczka przerosła moje oczekiwania :), mam nadzieje że wyłagodnieje.

arzy
15-05-2005, 10:06
Po 24 godzinach od zadania drożdży pojawiła się mała i licha piana. Poprzednie warki na tych drożdżach fermentowały całkiem inaczej. Piana była duża i mocna.


Wróce na chwilkę do filtorwania.
Do tej pory miałem zawsze problemy z filtrowaniem. Szło bardzo wolno. Przy warce XIV poszło...... sprawnie, ale. Po nalania do flitra i oczekaniu 30 min. filtracja poszła sprawnie. Na początku przez krótką chwilę leciała brudna brzeczka. Pod koniec również leciał brudna. Ucieszony tak sprawnym filtorwaniem przelałem całość spowrotem do kadzi filtracyjnej. Poszło tak samo z tą tylko różnicą, że brzeczka była klarowniejsza. Zachęcony dobrym wyniekiem przelałem jeszcze raz wszystko i .... zaczęły się problemy. Leciało jak krew z nosa. Nalałem więc gorącej wody i odczekałem chwile po czym spuściłem brzeczkę, poszło sprawnie. Wydawało mi się że leci dość klarowna, ale wyszło jak mleko. Spotęgowało się jeszcze bardziej po nachmieleniu.
Zastanawiam się czy aby nie ma to wpływu na fementacje?

Za domowe :stout:

arzy
15-05-2005, 18:40
powierzchnia brzeczki po około 24 godzinach

arzy
15-05-2005, 18:44
po około 32 godzinach, temp. 26 st.

arzy
18-05-2005, 17:33
XIV waraka przy 3 blg. powędrowała na cichą

arzy
01-06-2005, 18:58
dzisiaj poszła na cichą z dodatkiem 200g. glukozy

klarowność - całkowity brak
przy przelwaniu, nalewaniu zero piany, to piwko chyba będzie bez piany
smak cały czas mocno goryczkowy

anteks
01-06-2005, 21:48
co ta XIV tak wędruje na tą cichą 18.05 po raz pierwszy i dzisiaj drugi :eek:

Borysko
02-06-2005, 08:19
Goryczka przerosła moje oczekiwania :), mam nadzieje że wyłagodnieje.

Faktycznie przechmieliłeś (jeśli oczywiście chciałeś zrobić belgijskie ale). Chmielenie pasuje raczej do India Pale Ale. Belgijskie jasne ale najczęscie nie maja zbyt silnej goryczki ani aromatu chmielowego. Poza tym taka ilość chmielu może zabić skórkę pomarańczową. Koniecznie daj znać (za jakieś 3 miesiące) jak się smaki i aromaty poukładały w tym piwie!

arzy
02-06-2005, 10:56
co ta XIV tak wędruje na tą cichą 18.05 po raz pierwszy i dzisiaj drugi :eek:
miało być butelkowanie :rolleyes:

arzy
02-06-2005, 11:01
Faktycznie przechmieliłeś (jeśli oczywiście chciałeś zrobić belgijskie ale). Chmielenie pasuje raczej do India Pale Ale. Belgijskie jasne ale najczęscie nie maja zbyt silnej goryczki ani aromatu chmielowego. Poza tym taka ilość chmielu może zabić skórkę pomarańczową. Koniecznie daj znać (za jakieś 3 miesiące) jak się smaki i aromaty poukładały w tym piwie!
Chciałem, aby było czuć goryczkę, ale chyba przesadziłem. Nie miałem na myśli konkretnego piwa, po prostu miałem takie drożdże i troszkę skórki. Chciałem zobaczyć co wyjdzie.
Tak jak już wcześniej napisał Wielki_B , ta duża goryczka może również pochodzić od skórki pomarańcza.

PaPe
02-06-2005, 19:38
Chciałem, aby było czuć goryczkę, ale chyba przesadziłem. Nie miałem na myśli konkretnego piwa, po prostu miałem takie drożdże i troszkę skórki. Chciałem zobaczyć co wyjdzie.
Tak jak już wcześniej napisał Wielki_B , ta duża goryczka może również pochodzić od skórki pomarańcza.


Też lubię goryczkę, ale CZY nie powinieneś napisać pomarańCZY
:p

zbysia
02-06-2005, 20:08
Ale my na statkach woziliśmy "poramańcze"

arzy
03-06-2005, 07:03
Też lubię goryczkę, ale CZY nie powinieneś napisać pomarańCZY
:p
nie było jej dużo, myślę że była z jednej sztuki ;)

arzy
04-06-2005, 08:53
Wczoraj odbyło się kolejne warzenie

4 litra słodu pilzneńskiego (brak wagi)
1 litr słodu monachijskiego
25 g. chmieli goryczkowego 8,5 %
50 g. chmielu aromatycznego 3 %
Drożdże Belgian Abbey Yeast II z poprzedniej warki

Zacieranie
25 min / 64 st.
50 min / 73 st.
podgrzanie do 76 i koniec.

Chmielenie, które właśnie się odbywa
25 g. goryczki na godzinę
25 g. aromatu na 30 min
25 aromatu na 10 min

Jak zwykle problem z filtrowaniem, chociaż poprzednie odbywały się znaczniej lepiej.

Mam dwa jednkowe pojemniki. W jednym nawiercone otwory średnicy 2 lub 2,5 mm.
Nalałem gorącej wody na spód pojemnija do poziomu sita. Całość zacieru wlałem do pojmnika. Po 30 minutach otworzyłem spust i poleciała dość klarowna brzeczka ładnym strumieniem. Po około 10 litrach zaczęło lecieć "bagno" co trwało około 2-3 minut (wszystko ładnym strumieniem). Po tym czasie strumień zmalał dośc znacznie i zaczęła lecieć klarowna brzeczka. Leciała tak przez całą noc i nie zleciała :(
Sam nie wiem co było przycznyą takiej filtracji :confused: Za grubo bądź za drobno zmielony słód? Źle wykonany fermentor. Zaczyna mnie to bardzo wkurzać.
Uff.... to tyle
Życze wszystki żeby nie mieli takich problemów :stout:

arzy
04-06-2005, 09:05
(...) Źle wykonany fermentor. (...)
źle wykonana kadź filtracyjna

arzy
05-06-2005, 08:22
Wczoraj na wieczór dodałem drożdże. Temp. 24 stopnie.
Dzisiaj rano pojawiła się piana. Jest taka sama jak na poprzedniej warce czyli kiepska.

arzy
06-06-2005, 07:27
Zapomniałem dodać
wyszło 16 litrów 12 blg.

Co do filtarcji to
na powierzchni mółta zalegała 2-3 mm warstwa "błota" w szarym kolorze. Wydaje mi się że to było wina słabej filtarcji,a co za tym idzie za drobno zmielonego słodu.
Czy u Was jest podobnie :confused:

arzy
14-06-2005, 07:58
w niedzielę tj. 12.06 poszła na cichą

mark33
14-06-2005, 08:32
Moje młóto też ma na górze błotko w kolorku jak widać , jak śrutuję przerobionym młynkiem żarnowym o rozstawie żaren 2mm.

arzy
22-06-2005, 20:39
zdjęcie nie jest ostre, ale chciałem pokazać jak gruba jest warstwa błotka

Krzysiu
23-06-2005, 08:00
na powierzchni młóta zalegała 2-3 mm warstwa "błota" w szarym kolorze. Wydaje mi się że to było wina słabej filtarcji...
Zawsze tak jest, więc w przemysłowych kadziach filtracyjnych stosuje sie mieszalnik z nożami, które nacinają i podnoszą warstwę błota. Ja w skrajnych przypadkach przed wysładzaniem błoto usuwam, ale zazwyczaj nie przeszkadza ono na tyle, aby trzeba było interweniować.

arzy
23-06-2005, 08:55
Zawsze tak jest, więc w przemysłowych kadziach filtracyjnych stosuje sie mieszalnik z nożami, które nacinają i podnoszą warstwę błota. Ja w skrajnych przypadkach przed wysładzaniem błoto usuwam, ale zazwyczaj nie przeszkadza ono na tyle, aby trzeba było interweniować.
Zgadza się tylko u mnie, przynajmniej tak mi się wydaje, jest to powodem bardzo lichej filtracji.
Przy kolejnej warce zwróce na to szczególną uwagę tzn. na śrutowanie.

arzy
24-06-2005, 21:38
(...)
klarowność - całkowity brak (...)
zajrzałem dzisiaj do piwnicy :D zaczyna robić się klarowne

arzy
02-07-2005, 08:49
XV warka została rozlana do butelk z dodatkiem 150 g. glukozy.
Odfermentowała do 3,5 blg.

arzy
16-07-2005, 17:57
06.07.2005
Jest to warzenie o którym chciałbym jak najszybciej zapomnieć.

3 litry słodu pszenicznego jasnego
2 litry słodu pilzneńskiego
30 g. chmielu aromatycznego 3,6%
drożdże Wyeast Weihenstephan (dzięki ART)

Zacieranie według Czesa (http://www.browar.biz/artykuly.php?id=109)

FIltracja poszła bardzo sprawnie, sam byłem w szoku :). Co do nachmielania i dalszych czynności to jest powód do szybkiego zapomnienia. Za dużo płynu w organiźmie :rolleyes:

Wyszło 22 litry 12,5 blg.

Drożdże dodane dość późno, kolejny powód do dumy :p

13.07.2005 przelane na cichą

arzy
20-07-2005, 21:40
słód pilzeński 2,5 kg
słód monachijski 2,4 kg
słód karmelowy 0,1 kg

zacieranie
90 min. - 64-68 st.
10 min - 75 st.

chmielenie
75 goryczki 8,5% a-k; 50 g na 60 min, 20 g na 30 min
50 aromat 3,6 %a-k na 15 min chłodzenia

to na dzisiaj tyle

niech się chłodzi

arzy
21-07-2005, 17:55
słód pilzeński 2,5 kg
słód monachijski 2,4 kg
słód karmelowy 0,1 kg

zacieranie
90 min. - 64-68 st.
10 min - 75 st.

chmielenie
75 goryczki 8,5% a-k; 50 g na 60 min, 20 g na 30 min
50 aromat 3,6 %a-k na 15 min chłodzenia

to na dzisiaj tyle

niech się chłodzi

wyszło 21 litrów 12,5 blg

drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale (gęstwa)

po ruszeniu drożdży przeniosę do piwnicy gdzie panuje temp. około 18 st.

arzy
22-07-2005, 19:01
Po powrocie z pray drożdże pracowały jak trzeba, nawet podniosły temperatutrę do 26 st. Od razu przenisłem fermentor do piwnicy gdzie panuje temp. około 18 st.
Nie wiem czy tak szybko pracowały drożdże czy coś innego bo piany zero.

arzy
26-07-2005, 21:58
XVI warka pszeniczna przy 4 blg. powędrowała wczoraj do butelek z 200 g. glukozy, wyszło po przeliczeniu butelek 20 litrów.

XVII warka pale ale powędrowała dzisiaj na cichą.

arzy
06-08-2005, 23:13
powędrowała 05.08.2005 do butelek z 160 g. glukozy, wyszło 19 litrów

arzy
06-08-2005, 23:19
Wczoraj powstało takie coś:

słód pilzeński 5 litrów
słód monachijski 0,5 litra
słód karmelowy jasny 1 litr
słód pszeniczny 0,25 litra

zacieranie
30 min. - 62-67 st.
45 min - 75-72 st.
podgrzanie do 78 st. i stop

chmielenie
25 goryczki 8,5% a-k; 25 g na 60 min
50 aromat 3,6 %a-k na 30 min i na 10 przed końcem

arzy
07-08-2005, 09:04
wyszło 22 litry 15,5 blg, drożdże dodane dzisiaj rano

arzy
18-08-2005, 16:57
jakoś mi się zapomniało :)

12.08.2005 powędrowało na cichą

arzy
01-09-2005, 20:43
jakoś mi się zapomniało :)

12.08.2005 powędrowało na cichą

dzisiaj już jest w butelakch

3,5 blg

arzy
09-10-2005, 09:23
Warzenie odbywało się wczoraj

słód pilzneński 6 litrów
słód monachijski 1 litr
słód karmelowy jasny 0,5 litra
słód pale ale 0,5 litra
słód pszeniczny 0,25 litra
chmiel goryczkowy 6,8% a-k
chmiel aromatyczny 3,6 a-k
drożdże Scottish Ale - gęstwa

zacieranie:
na 20 litrów wody
45 min 67-63 st.
45 min 74-76 st.
po pierwszej przerwie dolałem 5 litrów wrzątku
podgrzanie do 79 i STOP
wysładzanie w 10 litrach wody

chmielenie:
goryczkowy na 1 godz.
aromatyczny na 10 min.

wyszło 19 litrów 19,5 blg.

drożdże wlane dzisiaj rano

arzy
16-10-2005, 09:31
Wczoraj powędrowała na cichą.
Podczas przelewania, na ściankach fermentora pokazały się dwie muszki, których nie zauważyłem wcześniej bo piwo na dość ciemny kolor. Mam nadzieje, że wpadły pod koniec fermentacji jak piwo miało już w sobie troszkę alkoholu i nie zakaziły piwa.
Pożyjemy zobaczymy.

arzy
25-10-2005, 20:19
24.10.2005 przy 5 blg przelana do butelek z 150 g. glukozy
po ostanich warkach, mętnych warkach, ta jest super klarowna
nie wiem co spieprzyłem przy tamtych, najważniejsze że ta jest OKI
:stout:

arzy
01-11-2005, 08:47
Warzenie odbywało się wczoraj

słód pilzneński 3,5 kg
słód pale ale 0,75 kg
słód wędzony 0,5 kg
słód melanoidynowy 0,5 kg
słód carared 0,25 kg
chmiel goryczkowy 6,8% a-k 20 g
chmiel aromatyczny 3,6 a-k 20 g
drożdże Scottish Ale - gęstwa

zacieranie:
na 17 litrów wody
1 godz. min 67-70 st.
podgrzanie do 76 i STOP
wysładzanie w 10 litrach wody

chmielenie:
goryczkowy na 1 godz.
aromatyczny na 10 min.

drożdże wlane dzisiaj rano

arzy
01-11-2005, 11:03
Warzenie odbywało się wczoraj

słód pilzneński 3,5 kg
słód pale ale 0,75 kg
słód wędzony 0,5 kg
słód melanoidynowy 0,5 kg
słód carared 0,25 kg
chmiel goryczkowy 6,8% a-k 20 g
chmiel aromatyczny 3,6 a-k 20 g
drożdże Scottish Ale - gęstwa

zacieranie:
na 17 litrów wody
1 godz. min 67-70 st.
podgrzanie do 76 i STOP
wysładzanie w 10 litrach wody

chmielenie:
goryczkowy na 1 godz.
aromatyczny na 10 min.

drożdże wlane dzisiaj rano


wyszło 21 litrów, 13 blg.

arzy
06-11-2005, 09:04
Wczoraj powędrowała na cichą przy 5 blg.

arzy
26-11-2005, 10:52
Wczoraj powędrowała na cichą przy 5 blg.
i tak zostało do chwili rozlewu, który nastapił 24.11.2005

pierwsze oczucia smakowe młodego piwa to dominująca słodycz i brak posmaku wędzenia

arzy
27-11-2005, 19:22
W zamyśle ma powstać porter. Warzenie odbyło się wczoraj tj. 26.11.2005r.

słód pilzneński 1 kg
słód monahijski 2,5 kg
słód wiedeński 2,5 kg
słód karmelowy 680-700 EBC 0,5 kg
słód caraaroma 300-400 EBC 125 g
słód carafa III specjal 1100-1200 EBC 125 g
chmiel goryczkowy 6,8% a-k 25 g
chmiel aromatyczny 3,6 a-k 25 g


zacieranie:
na 22 litrów wody
80 minut min 67-70 st.
podgrzanie do 76 i STOP
1. bez wysładzania - 16 litrów 16 blg
2. wysładzanie w 15 litrach wody - 12 litrów 9 blg.

chmielenie:
1. goryczkowy na 1 godz. aromatyczny na 30 min.
2. goryczkowy na 1 godz. aromatyczny na 30 min.

wyszło
1. 14 litrów 18 blg
2. 10 litrów 10,5 blg

drożdże
1. Bavarian Lager
2. Scottish Ale

arzy
11-12-2005, 12:49
1. Porter powiędrował 08.12.2005 na cichą
2. Ciemniak siedzi w butelkach od 02.12.2005

arzy
23-12-2005, 10:15
1. Porter powiędrował 08.12.2005 na cichą
(...)
Wczoraj Porter z domieszka 100 g. glukozy siedzi w butelach, blg. końcowe 6.

Porter ma posmak kawowy, taki jak lubię :stout:

arzy
21-01-2006, 14:33
pilzneński 5 litrów
monachijski 2 litry
carared 0,2 litra
chmiel goryczkowy (granulat) 6,8% a-k 25 g.
chmiel aromatyczny (szyszki) 3,7% a-k 50 g.
drożdże Safale US-56

zacieranie
zasyp na 20 litrów wody
35 min 67-65 st.
35 min 73-70st.
podgrzanie do 78 i STOP

wysładzanie 10 litrami wody

chmielenie (w trakcie)
25 groczki na 1 godzinę
25 aromatu na 30 min
25 aromatu na 10 min

arzy
21-01-2006, 20:19
pilzneński 5 litrów
monachijski 2 litry
carared 0,2 litra
chmiel goryczkowy (granulat) 6,8% a-k 25 g.
chmiel aromatyczny (szyszki) 3,7% a-k 50 g.
drożdże Safale US-56

zacieranie
zasyp na 20 litrów wody
35 min 67-65 st.
35 min 73-70st.
podgrzanie do 78 i STOP

wysładzanie 10 litrami wody

chmielenie (w trakcie)
25 groczki na 1 godzinę
25 aromatu na 30 min
25 aromatu na 10 min

wyszło 21 litrów 14 blg.

arzy
29-01-2006, 22:14
dzisiaj powędrowała na cichą

arzy
08-10-2006, 11:12
dzisiaj powędrowała na cichą
rozlew 13.02.2006
gęstośc końcowa 3,5
brak danych co do ilości i surowca do refermentacji

arzy
08-10-2006, 11:18
04.02.2006

pilzneński 5 litrów
monachijski 1,5 litra
chmiel goryczkowy (granulat) 6,8% a-k 25 g.
chmiel aromatyczny (szyszki) 3,7% a-k 50 g.
drożdże Bavarian Lager (gęstwa)

zacieranie
zasyp na 20 litrów wody
35 min 63-67 st.
35 min 72-75st.
podgrzanie do 78 i STOP

wysładzanie 10 litrami wody

chmielenie (w trakcie)
25 groczki na 1 godzinę
25 aromatu na 30 min
25 aromatu na 10 min

wyszło 23 litry, 12,5 blg.

20.02.2006 poszło na cichą

gęstość końcowa 3 blg.

09.03.2006 rozlano do butelek z 150 g glukozy

arzy
08-10-2006, 11:25
04.03.2006

pilzneński 6 litrów
monachijski 1 litr
chmiel aromatyczny Harvest (prasowane szyszki) 16,9% a-k 50 g.
drożdże Bavarian Lager (gęstwa)

zacieranie
zasyp na 20 litrów wody
45 min 62-64 st.
35 min 70-72st.
podgrzanie do 76 i STOP

wysładzanie 10 litrami wody

chmiel npodzielony na 3 części
1 cz. na 1 godzinę
2 cz. na 30 mi
3 cz. na 10 min

wyszło :confused: , :confused: blg.

poszło na cichą :confused:

gęstość końcowa :confused: blg.

28.03.2006 rozlano do butelek z 150 g glukozy

Z powodu braku niektórych danych i warzenia w urodziny, piwo nosi nazwę Urodzinowa niespodzianka

arzy
08-10-2006, 11:31
15.06.2006

pilzneński 5 litrów
monachijski 1 litr
chmiel aromatyczny Harvest (prasowane szyszki) 16,9% a-k 50 g.
drożdże Safbrew T-58

zacieranie
zasyp na 20 litrów wody
45 min 65-67 st.
35 min 70-72st.
podgrzanie do 80 i STOP

wysładzanie 15 litrami wody

chmiel npodzielony na 3 części
1 cz. na 1 godzinę
2 cz. na 30 mi
3 cz. na 5 min

13 blg.

poszło na cichą 24.06.2006

gęstość końcowa :confused:

13.07.2006 rozlano do butelek z 200 g suchego ekstarktu bursztynowego

arzy
08-10-2006, 11:41
09.08.2006

słód 7 kg :confused:
chmiel goryczkowy Marynka (granulat) 25 g
chmiel aromatyczny Lubelski (szyszka) 50 g.
imbir 90 g.
drożdże Safbrew T-58 (gęstwa)

zacieranie
zasyp na 20 litrów wody
40 min 64-67 st.
30 min 71-74st.

wysładzanie 15 litrami wody

chmielenie
25 groczki na 1 godzinę
aromat podzielony na 3 części
1 cz. na 30 min
2 cz. na 10 min
3 cz. na 5 min

imbir na 10 min przed końcem gotowania

poszło na cichą 15.08.2006

gęstość końcowa :confused:

07.09.2006 rozlano do butelek

120 g blukozy