Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekstrakt piekarniczy a benzoesan sodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • midnight
    Junior
    • 12-2003
    • 1

    Ekstrakt piekarniczy a benzoesan sodu

    Witam!

    Ekstrakt słodowy stosowany w piekarnictwie jest konserwowany benzoesanem sodu (poniżej 1g/kg). Czy w związku z tym można go stosować do produkcji piwa? Jak wiadomo benzoesan działa hamująco na rozwój drożdży, ale głównie w środowisku kwaśnym (poniżej 4 pH).

    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • pjenknik
    • 08-2001
    • 3388

    #2
    To chyba sobie sam odpowiedziałeś na to pytanie?
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Makaron
      Senior
      • 08-2003
      • 2107

      #3
      Czyli różnica między ekstraktem piekarniczym ,a tym którego używa się w browarnictwie domowym to tylko brak środka konserwującego?
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • josephe
        Junior
        • 02-2004
        • 12

        #4
        Należy w tablicach chemicznych sprawdzić czy benzoesan wapnia jest trudno rozpuszczalny, jeśli tak to do wodnego roztworu ekstraktu piekarniczego można dodać węglanu wapnia (kreda, wapień) nastąpi reakcja podwójnej wymiany i powinien wytrącić się benzoesan wapnia a w roztworze zostałby węglan sodu (soda). Nadmiar wapienia i wytrąconego osadu powinniśmy odsączyć. Ilość powstałej sody nie powinna być na tyle duża żeby zaszkodziło to w smaku. Podobną procedurę stosujemy przy wyrobie potraw ze szczewiu lecz zamiast soli benzoesanowej wytrącamy szczawian wapnia. postaram się sprawdzić w tablicach chemicznych w szkole i dam odpowiedź czy benzoesan wapnia jest trudno rozpuszczalny.

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          josephe napisał(a)
          Należy w tablicach chemicznych sprawdzić czy benzoesan wapnia jest trudno rozpuszczalny, jeśli tak to do wodnego roztworu ekstraktu piekarniczego można dodać węglanu wapnia (kreda, wapień) nastąpi reakcja podwójnej wymiany i powinien wytrącić się benzoesan wapnia a w roztworze zostałby węglan sodu (soda). Nadmiar wapienia i wytrąconego osadu powinniśmy odsączyć. Ilość powstałej sody nie powinna być na tyle duża żeby zaszkodziło to w smaku. Podobną procedurę stosujemy przy wyrobie potraw ze szczewiu lecz zamiast soli benzoesanowej wytrącamy szczawian wapnia. postaram się sprawdzić w tablicach chemicznych w szkole i dam odpowiedź czy benzoesan wapnia jest trudno rozpuszczalny.
          Benzoesan sodu nie strąca węglanu wapnia. Jeżeli już, to należy podać wodorotlenek wapnia. Ale obawiam się, że to nie wystarczy.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎