PDA

Wersja pełna: : Nigdy więcej dekantacji!


slado
14-03-2004, 00:00
Warka 22 - kanał :kac:
No nie, trafiło pod kapsel bo się nie godzi od razu wylewać.
Ale nigdy już więcej nie będę oszczędzał na drożdżach. Nie tędy droga.
Jest to druga moja zepsuta warka i druga na drożdżach z dekantacji, reguła? Nie będę już sprawdzał.
Smakiem przypomina mi rewelację Krzysia ze spotkania u Pjenknika.
A może zachować na jakieś spotkanie ;) :D ?
Od dziś tylko świeże drożdże i w ilościach conajmniej odpowiednich.

slado
14-03-2004, 05:08
Oczywiście miało być i w tytule i w treści repasacji .
Kończę filtrację po chmieleniu, padam na nos - to przez zmęczenie.
Jak ta warka wyjdzie tak jak piszę to będzie się nadawała w kanał.
No ale tytuł atrakcyjny :D , przyciąga uwagę.

mapajak
15-03-2004, 06:53
slado napisał(a)
Warka 22 - kanał :kac:

Jest to druga moja zepsuta warka i druga na drożdżach z dekantacji, reguła?

Moja jedyna warka, która skwaśniała była akurat na świeżych drożdżach.
Natomiast wielokrotnie używałem drożdże z odzysku i to po 3-4 razy.
Twierdzę, że z odzysku pracują lepiej niż suche z torebki. Nie odzyskuję tylko drożdży z piw mocnych - są za bardzo "wymęczone".

slado
16-03-2004, 12:14
mapajak napisał(a)
--ciach--
Twierdzę, że z odzysku pracują lepiej niż suche z torebki. Nie odzyskuję tylko drożdży z piw mocnych - są za bardzo "wymęczone".
No właśnie, użyłem drożdży z repasacji po koźle 21'Blg :( .
Możesz opisać jak odzyskujesz drożdże? Może robię jeszcze coś nie tak
:confused:

mapajak
16-03-2004, 12:47
slado napisał(a)
No właśnie, użyłem drożdży z repasacji po koźle 21'Blg :( .
Możesz opisać jak odzyskujesz drożdże? Może robię jeszcze coś nie tak
:confused:

Drożdże odzyskuję po cichej fermentacji. Po delikatnym zlaniu piwa zostawiam około 1/4 litra w balonie. W tej resztce rozpuszczam osad drożdżowy poprzez zamieszanie balonem i przelewam do wyparzonej butelki po piwie, przykrywam folią i przechowuję w lodówce. Staram się użyć te drożdże w ciągu dwóch tygodni, gdy mi się nie uda to wyrzucam. Podobno można przemyć czystą wodą i przechowywać dłużej, ale tego nie praktykowałem.

lukuj
16-03-2004, 13:53
mapajak napisał(a)
Podobno można przemyć czystą wodą i przechowywać dłużej, ale tego nie praktykowałem. \


Podobno dobrze przemyć je też 3% r-rem kwasu solnego/fosforowego - zabicie dzikich i bakterii.

Krzysiu
17-03-2004, 02:48
Dłużej przechowuje się właśnie w młodym piwie. Browary przemywają drożdże do powtórnego użytku kilkakrotnie twardą wodą. Nie powinny jednak stać dłużej niż dwa tygodnie w odpowiednich urzadzeniach. Często podaje się drożdże bezpośrednio z fermentora do kolejnej warki.