Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

słodkie piwo.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ROMANO
    Junior
    • 01-2004
    • 6

    słodkie piwo.

    jak zrobic by piwo było słodkie?
    10
    słodzić zamiennikami cukrów prostych np słodziki
    30,00%
    3
    (...)
    70,00%
    7
  • Makaron
    Senior
    • 08-2003
    • 2107

    #2
    Ponoć można słodzić laktozą, która niepowinna być zjadana przez drożdze podczas fermentacji.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • becik
      Senior
      • 07-2002
      • 14999

      #3
      mozna też przed wypiciem posłodzić
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • slado
        Gość
        • 07-2003
        • 1072

        #4
        Zatrzyj tak:
        62'C - 10 minut
        72'C - 50 minut
        będzie lekkie i słodkie

        Comment

        • e-prezes
          Senior
          • 05-2002
          • 19166

          #5
          słowackie i pewnie inne browary stosują słodziki i to chyba jedno z sensownych rozwiązań, choć na wyższym poziomie zaawansowania (jak w przypadku Slado) widać są i inne metody. jestem tylko ciekaw po co komu słodkie piwo?

          Comment

          • Mawas
            Senior
            • 02-2002
            • 299

            #6
            Moja żona lubi słodkie, ciemne piwa i i zawsze co robie piwo dla niej twierdzi że jest za mało słodkie.
            Ostatnie zrobiłem z dłuższą przerwą pow 70stC zobaczymy jakie będzie
            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

            Comment

            • Ka_Dar
              Senior
              • 03-2003
              • 248

              #7
              e-prezes napisał(a)
              jestem tylko ciekaw po co komu słodkie piwo?
              Jedni lubią słodkie a inni wolą kwasiorki.

              Comment

              • e-prezes
                Senior
                • 05-2002
                • 19166

                #8
                a mnie się wydawało, że piwo powinno być gożkie

                Comment

                • may
                  Senior
                  • 01-2002
                  • 1508

                  #9
                  Piwo powinno smakować jak piwo, a czy jest słodkie czy gorzkie to sprawa gustów.Sam zastanawiam się co trzeba zrobić aby piwo było słodkie.

                  Comment

                  • mapajak
                    Senior
                    • 12-2002
                    • 1187

                    #10
                    Odp: słodkie piwo.

                    ROMANO napisał(a)
                    jak zrobic by piwo było słodkie?
                    Przed rozlewem do butelek dodać odpowiednią ilość sacharozy (cukru),
                    po kilku dniach zapasteryzować w celu przerwania fermentacji, tak aby piwo się nagazowało a zostało w nim jeszcze sporo sacharozy.
                    Pasteryzacja jest niezbędna - inaczej drożdże przepracuję całą sacharozę i może dojść do wybuchu butelek.

                    Comment

                    • michalh
                      Senior
                      • 12-2002
                      • 284

                      #11
                      Możesz też użyć sporej ilości słodu karmelowego (i nieco ciemnego karmelowego) i drożdży, które produkują estry dające poczucie słodyczy - aromat suszonych śliwek, rodzynek, fig (belgijskie klasztorne) np płynne WLP500,530, Wyeast 3787,1762 i podobne. Do tego zacieranie jak pisze Slado - długa przerwa w 72C i krótka w 62C. Efekt może być podobny jak w belgijskim gatunku 'dubbel', który raczej jest słodki.

                      Comment

                      • ROMANO
                        Junior
                        • 01-2004
                        • 6

                        #12
                        slado napisał(a)
                        Zatrzyj tak:
                        62'C - 10 minut
                        72'C - 50 minut
                        będzie lekkie i słodkie
                        No to warzymy w/g twojej sugesti.Zobaczę jakie wyjdzie.

                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          #13
                          A tak w ogóle to witamy nowego piwowara napisz coś o sobie w profilu, lubimy warzycieli
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • oryks
                            Senior
                            • 01-2002
                            • 297

                            #14
                            Z przerwy 62 st. C można całkiem zrezygnować, a 10 min to już sporo. Jest taki przepis na "piwo harcerskie" (chyba Pawcia ?) na stronie Browamatora.
                            Próbowałem, faktycznie mało odfermentowało, jakieś 3 Blg więc pozostaje większość ekstraktu i przy tym niskoalkoholowe.
                            Co prawda moje nie jest zbyt słodkie bo generalnie brzeczka była słaba, ale metoda działa. Następnym razem wezmę więcej słodu karmelowego i brzeczka będzie mocniejsza, jakieś klasyczne 10-12 Blg.
                            Last edited by oryks; 26-03-2004, 10:07.

                            Comment

                            • slado
                              Gość
                              • 07-2003
                              • 1072

                              #15
                              Słusznie, czas przejścia przez przerwę scukrzającą też trochę trwa.
                              Można kombinować z tym czasem i oczywiście planowaną gęstością, by otrzymać właściwą słodycz i nie stracić alkoholowego charakteru piwka.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎