PDA

Wersja pełna: : Piwo typu Hoegaarten


Borysko
22-03-2004, 10:08
Czy ktoś warzył już pszeniczniaka a'la Hoegaarten (chyba dobrze napisałem ), tzn. ze słodu jęczmiennego oraz płatków pszenicznych (niesłodowanych) i owsianych (j.w.)? Chciałbym coś takiego wypróbować, więc chętnie posłucham cudzych doświadczeń. I co z dodatkiem kolendry i skórek pomarańczowych? Kiedy dodać i w jakiej formie? Liczę na odzew!

michalh
22-03-2004, 11:40
Kluczem do sukcesu mogą być drożdże typu 'Witbier' - kupione jako płynne we fiolce lub odzyskane z butelki Hoegaardena.

mirekkk
22-03-2004, 14:40
Warzyłem dość ostatnio takie piwo w/g receptury Wit Bier (http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&arch=&sortuj=&cur=&grupa_rek%5b9%5d=&przedm=590835) mapajaka na drożdżach odzyskanych z gotowca BA pszenicznego.
Wyszło lekkie (Blg 10.5), jasne o nucie goździkowej jak w pszeniczniakach, kwaskowe w smaku i musujące. Jest to rzeczywiście - jak zaleca autor - piwo na letnie upały.

Jedyna różnica jaką wprowadziłem w stosunku do receptury to zwiększyłem ilość chmielu (dodałem 10g Lubelskiego na 15').

Pozdrawiam,
Mirek