Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lukuj/mikuj warzą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Senior
    • 07-2003
    • 320

    lukuj/mikuj warzą

    Witam,
    Oto wycinek z warzenia pewnego lagerka, mieszamy zacier pod przewodnictwem najmłodszego browarnika w rodzince: Mikuja.
    Proszę ARTA o zarezerwowanie tego pseudo dla mojego potomka z nadzieją że za 17 i 8/12 roku będzie mógł się on zalogować jako użytkownik.
    Pozdrawiam
    Attached Files
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl
  • crizz
    ...
    • 02-2003
    • 1255

    #2
    Piękne zdjęcie!

    Moje własne doświadczenia nakazują mi czarnowidzieć, że za mniej więcej 8/12 roku w trakcie warzenia Lukuj będzie zamykał drzwi od kuchni na skobelek, aby bez udziału Mikuja w spokoju mieszać zacier .

    Comment

    • slado
      Gość
      • 07-2003
      • 1072

      #3
      Fajne, musisz mu zostawić buteleczkę do konsumpcji.
      Wszak miał swój udział w warzeniu!
      Ciekawe czy piwko przetrwało by tak długi okres? Może warto spróbować?

      Comment

      • elroy
        Senior
        • 10-2002
        • 359

        #4
        Fajniutkie
        Zamieszczaj Lukuj co jakiś czas zdjęcia z warek - zobaczymy w jakim tempie rośnie synek
        www.piwo.org

        Comment

        • lukuj
          Senior
          • 07-2003
          • 320

          #5
          slado napisał(a)
          Fajne, musisz mu zostawić buteleczkę do konsumpcji.
          Wszak miał swój udział w warzeniu!
          Ciekawe czy piwko przetrwało by tak długi okres? Może warto spróbować?
          No to spróbuję... Dam znać za 18 lat!
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • Pinio74
            Senior
            • 10-2003
            • 3881

            #6
            lukuj napisał(a)
            No to spróbuję... Dam znać za 18 lat!
            Dobrze schowaj, bo myślę, że Mikuj już za 15 lat (jak nie wcześniej ) zacznie szukać
            BIRRARE HUMANUM EST

            Comment

            • miko-why
              Junior
              • 04-2004
              • 1

              #7
              ... i Mikujowe piwko wyszło super (to co przywiozłeś do Białej), tylko nie pochwaliłeś się jak do tego doszedłeś
              Może z Mikujem napiszecie słówko o Waszym piwie?

              Comment

              • Małażonka
                Senior
                • 03-2003
                • 4602

                #8
                Podzielam zdanie- lagerek wyszedł wręcz doskonały!

                Comment

                • lukuj
                  Senior
                  • 07-2003
                  • 320

                  #9
                  Małażonka napisał(a)
                  Podzielam zdanie- lagerek wyszedł wręcz doskonały!

                  Dziękuję za miłe słowa. Przy wolnej chwili dobiorę sie do notatek i zamieszczę opis warki.
                  KETTLER brewery
                  www.lukuj.republika.pl

                  Comment

                  • lukuj
                    Senior
                    • 07-2003
                    • 320

                    #10
                    lukuj napisał(a)
                    Dziękuję za miłe słowa. Przy wolnej chwili dobiorę sie do notatek i zamieszczę opis warki.
                    oto i opis
                    Attached Files
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • elroy
                      Senior
                      • 10-2002
                      • 359

                      #11
                      lukuj napisał(a)
                      oto i opis
                      Super!
                      Wzorowy zapis warzenia. Polecam oglądnąć.

                      ps: Gratuluję sumienności
                      www.piwo.org

                      Comment

                      • lukuj
                        Senior
                        • 07-2003
                        • 320

                        #12
                        lukuj napisał(a)
                        oto i opis
                        Mała korekta: zauważyłem że omyłkowo wpisałem jako 2 dawkę chmiel aromat. Powinna być goryczka.
                        KETTLER brewery
                        www.lukuj.republika.pl

                        Comment

                        • lukuj
                          Senior
                          • 07-2003
                          • 320

                          #13
                          To będzie long story...

                          Na "terenie wypadowym" na niezbyt żyznej nadbużańskiej ziemi /około 300m od granicy na Bugu/ zasadziliśmy sztobry goryczki i aromatu. Ciekawe kiedy opiszę warkę na samodzielnie wyhodowanym chmielu. A może ktoś już doczekał się samodzielnie zebranych szyszek? Dajcie znać. Miałbym się kogo poradzić w razie problemów.

                          Pozdrawiam,
                          Attached Files
                          KETTLER brewery
                          www.lukuj.republika.pl

                          Comment

                          • elroy
                            Senior
                            • 10-2002
                            • 359

                            #14
                            lukuj napisał(a)
                            To będzie long story...
                            Dajcie znać. Miałbym się kogo poradzić w razie problemów.
                            Pozdrawiam,
                            Ja również zasadziłem sztobry w ilości 2 marynka i 2 lubelski.
                            Czekam z niecierpliwością
                            Myślę, że jak zacznie się już coś na poważnie, to warto będzie założyć nowy temat

                            Pozdrawiam
                            www.piwo.org

                            Comment

                            • lukuj
                              Senior
                              • 07-2003
                              • 320

                              #15
                              Zamieszczam recepturę na pszeniczniaka (mój pierwszy). W składzie słód pszenny „własnej produkcji”. Nadmienię, że w porównaniu z próbką słodu z profesjonalnej słodowni /dzięki Krzyś/ wyglądał… no właśnie, mało profesjonalnie. Szczęśliwie nie odbiło się to na smaku piwa.
                              PS Pamiętam o porównaniu czasu scukrzania obu słodów, na razie nie dopracowałem się wiarygodnej metody porównania.

                              Dziękuję Czesowi za wsparcie teoretyczno-sprzętowe.

                              Działanie Mikuja ograniczyło się tym razem do zamieszania kiełkującego słodu w skrzynce.

                              odczyt:
                              Adobe Reader
                              Attached Files
                              KETTLER brewery
                              www.lukuj.republika.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎