Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dębowe wiórki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • quduaty
    Member
    • 07-2003
    • 80

    Dębowe wiórki

    ZAstanawiam się nad dodaniem dębowych wiórków do fermentacji cichej - głownie do ciemnego piwa. Oto opcje:
    1. dębowe wiórki wyprażone (leciutko nadwęglone)
    Powinno dodać do smaku czegoś w rodzaju pobytu w dębowej beczce... a może nie?
    2. Wiórki wymoczone w whisky i dodane do fermentacji cichej
    3. Kombinacja metody 1 i 2
    Co PT Forumowicze na to?
    Krew to życie - a piwo to jego esencja
  • pjenknik
    • 08-2001
    • 3388

    #2
    Z tego co wiem to beczki do piwa były smołowane w środku, w odróżnieniu od beczek do whisky. Zależy jaki efekt zamierzasz uzyskać
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • CarlBerg
      Senior
      • 09-2003
      • 968

      #3
      Do cichej fermentacji dodałem tzw. chipsy dębowe, prażone ( do Portera ). Nie zauważyłem jakiejś cudownej zmiany piwa na plus. Wydaje mi się, że miesiąc leżenia chipsów w piwie nie dał nic - a przynajmniej za mało, aby poczuć dodatkowe aromaty i posmaki dębowe. Wino czy whisky leżakuje w kontakcie z dębem latami.
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • Krzysiu
        Krzysiu
        • 02-2001
        • 14936

        #4
        Odp: Dębowe wiórki

        quduaty napisał(a)
        ZAstanawiam się nad dodaniem dębowych wiórków do fermentacji cichej...Co PT Forumowicze na to?
        A my na to jak na lato. Jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział, co wyjdzie.

        Co do beczek, to Pjenknik ma racje. Były smołowane w środku, więc piwo z dębiną kontaktu nie miało.

        Comment

        • Standarte
          Gość
          • 08-2003
          • 467

          #5
          Pomysł niezły, ale... osobiście sugerowałbym wiórki bukowe - aromat/smak powinien być szlachetniejszy.

          Comment

          • lzkamil
            kierowca bombowca
            • 01-2003
            • 3611

            #6
            Troche z innej beczki - debowych wiorkow uzywalem jako wypelnienia kolumny do destylacji mojej sliwowicy. A podobno wrzucenie lekko podpieczonego debowego wystruganego patyka do butelki sliwowicy i 'lezakowanie' przez kilka lat daje podobny efekt do lezakowania w debowej beczce.
            Lepszy jabol pod okapem
            niż GŻ, CP i KP !


            Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

            Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

            Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

            Comment

            • e-prezes
              Senior
              • 05-2002
              • 19165

              #7
              CarlBerg napisał(a)
              ... Wino czy whisky leżakuje w kontakcie z dębem latami.
              a to już zależy... minimalny okres to 3 miesiące (mam na myśli wino!), zwykle w przypadku średnich dobrych win 6 miesięcy, więc efekt niekoniecznie osiągnie się po latach. metodę "wiórową" stosują winnice z krajów Pd. Ameryki i Afryki Pd. z dobrym efektem po 6 miesiącach.

              Comment

              • albeertos
                Senior
                • 10-2001
                • 2313

                #8
                Odkurzam temat

                Mam 50 g płatków whisky z CP



                Chcę je wrzucić na cichą fermentację do portera bałtyckiego - pytanie na jak długo i w jakiej ilości żeby nie zdominowały piwa, ale żeby też był jakikolwiek efekt.

                Temat jest dość stary, dziś pewnie jest więcej doświadczeń z takimi dodatkami niż ponad 10 lat temu
                (_)>
                Nigdy się nie poddawaj!!!
                Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                Lech jest tam gdzie jego wiara
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • franekf
                  Senior
                  • 06-2004
                  • 944

                  #9
                  Odświeżę odświeżenie tematu.
                  Czy wiórki wymagają jakichś specjalnych zabiegów przed dodaniem? Wyparzanie, może wyprażyć je na patelni lub w piekarniku, żeby nie przeniosły na sobie jakiegoś syfu?
                  Planuję je co prawda dodać do cydru, a nie do piwa, ale chciałbym, żeby poleżały w płynie dość długo - powiedzmy ze 3 miesiące. No i nie chciałbym, żeby przez nie wdała się jakaś infekcja.
                  Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                  http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                  Piwny Janusz bez Teku

                  Comment

                  • albeertos
                    Senior
                    • 10-2001
                    • 2313

                    #10
                    W instrukcji CP jest informacja że należy je tylko wyparzyć.
                    Wiórki są też różne - jedne bardziej wyprażone, inne mniej, z beczki whisky, cherry, bourbona. Wg mnie innych zabiegów jak sterylizacja nie trzeba już robić. Chyba że masz wiórki własnej roboty
                    (_)>
                    Nigdy się nie poddawaj!!!
                    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                    Lech jest tam gdzie jego wiara
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Senior
                      • 01-2014
                      • 2560

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos Wyświetlenie odpowiedzi
                      cherry
                      Jeśli masz na myśli beczkę z drewna wiśniowego, to jest materiał dość marny i nawet w alkoholu sprawdza się bardzo słabo, tym bardziej w przypadku piwa.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        • 02-2001
                        • 23792

                        #12
                        raczej sherry miało być
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Petitpierre
                          Senior
                          • 01-2014
                          • 2560

                          #13
                          To z sherry jak najbardziej, ale to musi być naprawdę dobra beczka, a w ostateczności wiórki. Cherry skojarzyło mi się głównie z nową whisky na rynku, ale żeby do piwa ktoś dawał wiśniowe czy akacjowe drewno to raczej nie słyszałem. Mimo wszystko z doświadczenia podtrzymuję stanowisko-wiórki, szczapki, kak zwał, to NIE jest beczka.
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

                          Comment

                          • franekf
                            Senior
                            • 06-2004
                            • 944

                            #14
                            Nie jest to beczka, ale jakąś namiastką beczki może być. Wiadomo, że takiego kontrowanego utlenienia, jak w normalnej baryłce, nie da się przeprowadzić, ale jakieś aromaty "drewniane" da się dzięki temu uzyskać.
                            Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                            http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                            Piwny Janusz bez Teku

                            Comment

                            • albeertos
                              Senior
                              • 10-2001
                              • 2313

                              #15
                              Oczywiście że chodziło mi o sherry, moja pomyłka.

                              O beczce póki co nie marzę, wiadomo że chodzi o wiórki. Dostępne są takie jak wymieniłem, mają dać efekt zbliżony do leżakowania właśnie w takiej beczce.
                              Wracając do pierwotnego pytania - ktoś ma jakieś doświadczenia odnośnie czasu i ilości obcowania z piwem na cichej fermentacji?
                              (_)>
                              Nigdy się nie poddawaj!!!
                              Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                              Lech jest tam gdzie jego wiara
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎