Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fermentacja ciągła

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirkap
    Member
    • 07-2003
    • 75

    fermentacja ciągła

    czy próbowaliście prowadzić fermentację bez mycia (dezynfekcji) fermentora po pierwszej fermentacji, tzn: zlewam młode, pozostawiam drożdże na dnie i brudy na ściankach i zalewam świerzą brzeczką.
  • lukuj
    Senior
    • 07-2003
    • 320

    #2
    Odp: fermentacja ciągła

    mirkap napisał(a)
    czy próbowaliście prowadzić fermentację bez mycia (dezynfekcji) fermentora po pierwszej fermentacji, tzn: zlewam młode, pozostawiam drożdże na dnie i brudy na ściankach i zalewam świerzą brzeczką.
    Raz zrobiłem tak porterka, żadnych problemów.
    Pozdrawiam,
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • kangurpl
      Senior
      • 03-2002
      • 2660

      #3
      Odp: fermentacja ciągła

      mirkap napisał(a)
      czy próbowaliście prowadzić fermentację bez mycia (dezynfekcji) fermentora po pierwszej fermentacji, tzn: zlewam młode, pozostawiam drożdże na dnie i brudy na ściankach i zalewam świerzą brzeczką.
      Jak robisz sobie herbatę to też do brudnej szklanki?

      świeżą FJCP
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        • 02-2001
        • 23791

        #4
        porównanie do herbaty chyba trochę nieadekwatne jako że z fusów trudno jest coś jeszcze wycisnąć (poza wróżbami i lurą studencką ) a drożdże są jak najbardziej skore do dalszej pracy
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • mirkap
          Member
          • 07-2003
          • 75

          #5
          Odp: Odp: fermentacja ciągła

          kangurpl napisał(a)
          świeżą FJCP [/B]
          Ale zrozumiałeś w czym rzecz, brawo!

          Comment

          • kangurpl
            Senior
            • 03-2002
            • 2660

            #6
            Odp: fermentacja ciągła

            mirkap napisał(a)
            ... i brudy na ściankach ...
            Widzę że każdy widzi to co chce. Ja widzę przede wszystkim te brudy
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • Makaron
              Senior
              • 08-2003
              • 2107

              #7
              Według mnie te brudy mogą być zagrożeniem, może pomóc w zakarzeniu piwai.
              Ja jednak zawsze zlewam drożdze, czyszcze fermentor. Międzyczasie brudy z drożdzy zdążą opaść na dno. Myślę,że te drobne zabiegi zmniejszą szanse zakażenia brzeczki.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • elroy
                Senior
                • 10-2002
                • 359

                #8
                Makaron napisał(a)
                Według mnie te brudy mogą być zagrożeniem, może pomóc w zakarzeniu piwai.
                Ja jednak zawsze zlewam drożdze, czyszcze fermentor. Międzyczasie brudy z drożdzy zdążą opaść na dno. Myślę,że te drobne zabiegi zmniejszą szanse zakażenia brzeczki.
                Ja również podzielam zdanie Kangurapl i Makarona. Zapewne nic złego się nie stanie, jak dodamy świeżą brzeczkę do gęstwy która została na dnie (pomijam już zupełnie kwestie osadów chmielowych na ściankach fermentora..), tylko... boję się takich eksperymentów, bo 20l brzeczki to dla mnie w końcu kilka dobrych godzin pracy, zwykle poświęcone w czasie weekendu, gdzie wiadomo - czas płynie zbyt szybko. Porządne umycie fermentora to kilkadziesiąt minut.
                Osobiście proponowałbym zakupu drugiego - na zmianę, koszta nie za duże a problem rozwiąże się sam
                www.piwo.org

                Comment

                • Krzysiu
                  Krzysiu
                  • 02-2001
                  • 14936

                  #9
                  Odp: Odp: fermentacja ciągła

                  kangurpl napisał
                  Jak robisz sobie herbatę to też do brudnej szklanki?
                  Kolega na studiach wyhodował sobie szklankę z takim nagarem, że wystarczyło zalać wrzątkiem i ze ścianek mu naciagało. Ale hodował dobre pół roku.

                  W dawnych czasach często tak robiono. Było nawet takie przysłowie, że z nowej kadzi piwo nie wychodzi.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X
                  😀
                  🥰
                  🤢
                  😎
                  😡
                  👍
                  👎