czy próbowaliście prowadzić fermentację bez mycia (dezynfekcji) fermentora po pierwszej fermentacji, tzn: zlewam młode, pozostawiam drożdże na dnie i brudy na ściankach i zalewam świerzą brzeczką.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
fermentacja ciągła
Collapse
X
-
Odp: fermentacja ciągła
mirkap napisał(a)
czy próbowaliście prowadzić fermentację bez mycia (dezynfekcji) fermentora po pierwszej fermentacji, tzn: zlewam młode, pozostawiam drożdże na dnie i brudy na ściankach i zalewam świerzą brzeczką.
Pozdrawiam,KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
-
-
Odp: fermentacja ciągła
mirkap napisał(a)
czy próbowaliście prowadzić fermentację bez mycia (dezynfekcji) fermentora po pierwszej fermentacji, tzn: zlewam młode, pozostawiam drożdże na dnie i brudy na ściankach i zalewam świerzą brzeczką.
świeżą FJCPŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
porównanie do herbaty chyba trochę nieadekwatne jako że z fusów trudno jest coś jeszcze wycisnąć (poza wróżbami i lurą studencką ) a drożdże są jak najbardziej skore do dalszej pracy- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Odp: fermentacja ciągła
mirkap napisał(a)
... i brudy na ściankach ...Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Według mnie te brudy mogą być zagrożeniem, może pomóc w zakarzeniu piwai.
Ja jednak zawsze zlewam drożdze, czyszcze fermentor. Międzyczasie brudy z drożdzy zdążą opaść na dno. Myślę,że te drobne zabiegi zmniejszą szanse zakażenia brzeczki."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Makaron napisał(a)
Według mnie te brudy mogą być zagrożeniem, może pomóc w zakarzeniu piwai.
Ja jednak zawsze zlewam drożdze, czyszcze fermentor. Międzyczasie brudy z drożdzy zdążą opaść na dno. Myślę,że te drobne zabiegi zmniejszą szanse zakażenia brzeczki.
Osobiście proponowałbym zakupu drugiego - na zmianę, koszta nie za duże a problem rozwiąże się sam
Comment
-
-
Odp: Odp: fermentacja ciągła
kangurpl napisał
Jak robisz sobie herbatę to też do brudnej szklanki?
W dawnych czasach często tak robiono. Było nawet takie przysłowie, że z nowej kadzi piwo nie wychodzi.
Comment
-
Comment