Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak rozpoznać koniec fermentacji burzliwej bez miernika

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TBM
    Member
    • 08-2003
    • 44

    Jak rozpoznać koniec fermentacji burzliwej bez miernika

    zadział mi sie gdzies ballingometr (dzieci mętnie zeznają, co oznacza, że muszę kupić nowy). Ale fermentacja burzliwa trwa juz 5 dzień i boję się, że ją zepsuję. Jak poznać, czy juz się skończyła?
    proszę o odpowiedzi "na cito", bo periculum in mora.
    prócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu
  • Małażonka
    Senior
    • 03-2003
    • 4602

    #2
    Przede wszystkim obserwuj - jeśli piwo się uspokoiło (nie szumi, nie wypuszcza pojednynczych bąbelków) - to prawdopodobnie drożdże przestały się wściekać. Jeśli masz możliwość - proponowałabym na wszelki wypadek najpierw przelać piwo do balona, a dopiero potem spokojnie do butelek - tak na pewno będzie bezpieczniej

    Comment

    • TBM
      Member
      • 08-2003
      • 44

      #3
      Do balona i tak mam zamiar przelać na cichą fermentację. Jesli dobrze zrozumiałem, sugerujesz, że to "wygładzi" ew. brak wyczucia końca fermantacji burzliwej? w takim razie leję dzisiaj.
      a co do "szalenia" to to jakias wyjatkowo spokojna warka (gotowiec, John Bull) nie mogłem sie zorientować, czy bąbelkuje, nawet w czasie intensywnej pracy.
      p.s.
      Wielkie dzięki za podpowiedź - jakby co, to zawsze mogę teraz z czystym sumieniem powiedzieć, że tak mi fachowcy radzili
      prócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu

      Comment

      • Małażonka
        Senior
        • 03-2003
        • 4602

        #4
        A drożdże poddałeś rehydratacji? I ... jaka jest temperatura w fermentorze? Może drożdże jeszcze dobrze nie zaczęły pracować? (choć szczerze mówiąc bardzo w to wątpię )

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Senior
          • 01-2004
          • 4628

          #5
          A ile było piany? I czy już całkiem opadła? Może potrzymaj jeszcze dzień-dwa; chyba, że temperatura za wysoka?
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • TBM
            Member
            • 08-2003
            • 44

            #6
            piana pojawiła się po ok 48 godzinach, była dosć obfita. Wczoraj wieczorem była cienka warstwa, pojawiały się duże bańki. Temperatura przez cały czas wahała się między 19 a 21 stopni C. Zapach przyjemny, nie kwasny.
            prócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu

            Comment

            • iron
              Senior
              • 08-2002
              • 6703

              #7
              No to jak dla mnie, to z tą cichą fermentacją możesz jeszcze chwilę poczekać - jeśli jeszcze pojawiaja sie bąble i leży resztka piany.
              Nic też nie powinno się stać, jeśli zlejesz juz do balonów.
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

              Comment

              • Małażonka
                Senior
                • 03-2003
                • 4602

                #8
                No to wszystko w porządku - według mnie możesz już dziś (choć nic się nie stanie jeśli jutro lub pojutrze ) zapakować piwko do balona...
                Last edited by Małażonka; 29-06-2004, 13:31.

                Comment

                • TBM
                  Member
                  • 08-2003
                  • 44

                  #9
                  wielkie dzięki zacznę zlewac o północy.. będzie trochę dzis a trochę jutro w takim razie
                  prócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu

                  Comment

                  • TBM
                    Member
                    • 08-2003
                    • 44

                    #10
                    Żeby ten temat się nie zmarnował (jako informacja dla lam piwowarstwa), spróbuję podsumować

                    Fermentacja burzliwa skończyła się, jesli:
                    1) Piana była, ale nie ma
                    2) Nie pojawiają sie nowe bąbelki
                    3) Od nastawu upłynęło kilka dni (5-7)
                    4) Temperatura cały czas miesciła się w zakresie odpowiednim dla drożdży
                    5) Nie szumi
                    dodatkowo 6) fermentacja cicha łagodzi wymogi zakończenia fermentacji burzliwej - mniej złego się stanie, jesli jeszcze ciut fermentuje

                    dobrze zrozumiałem?
                    prócz piwa jedynie wolność jest warta zachodu

                    Comment

                    • Małażonka
                      Senior
                      • 03-2003
                      • 4602

                      #11
                      Znakomicie choć... przy drożdżach dolnej fermentacji czas burzliwej fermentacji może być dłuższy niż 5-7 dni...
                      Last edited by Małażonka; 29-06-2004, 14:29.

                      Comment

                      • OlgaSmile
                        Junior
                        • 09-2009
                        • 7

                        #12
                        Witajcie,
                        Ja również z podobnym pytaniem. Nastawiłam pierwsze piwo z wielką ciekawością, (bo należę do tych co pracować przy jedzeniu i piciu muszą ale pić już nie). Od razu pożałowałam, że nie kupiłam ballingometru, no ale cóż.
                        Brzeczkę nastawiłam w południe czwartek z gotowego ekstraktu słodowego Irish Stout. Stoi u mnie w temperaturze około 27 stopni w tym samym pomieszczeniu co piec CO. Przez dwa dni na powierzchni była wysoka biała piana, która ruszyło w górę po 6 godzinach. Na chwilę obecną cała piana opadła, zostały tylko nieliczne wielkości opuszki palca ślady piany i na powierzchni spory osad z drożdży. Czy możliwe, że fermentacja się już zakończyła raptem trzeciego dnia? W każdym razie brzeczka jest lekko gazowana, troszkę bąbluje (po zamieszaniu palcem), jedynie mam problem z tymi plamami drożdży na powierzchni. Czy powinnam go zdjąć, czy zlewać już brzeczkę do butelek?

                        Comment

                        • jacer
                          Senior
                          • 03-2006
                          • 9875

                          #13
                          Prawdopodobnie przy takiej temp. już się skończyła.

                          Następnym razem staraj się fermentować w niższej temp. Przenieś w chłodniejsze miejsce np. do kuchni, poczekaj kilka dni i zlewaj do butelek.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • OlgaSmile
                            Junior
                            • 09-2009
                            • 7

                            #14
                            jacer - dziękuję za odpowiedź. Czyli zlewać do butelek? A co z z tymi drożdżami na powierzchni?

                            Comment

                            • jacer
                              Senior
                              • 03-2006
                              • 9875

                              #15
                              Poczekaj kilka dni, niech się wyklaruje i zlewaj. Możesz także przelać do drugiego fermentora i zrobić kilkudniową fermentację cichą.

                              Drożdże z wierzchu zbierać wymytą i wyparzoną łyżką.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎