PDA

Wersja pełna: : Receptury


elroy
07-07-2004, 19:59
Witajcie !
Jako, że nie znalazłem innego tematu poświęconemu konkretnym recepturom, proponuję aby w tym temacie umieszczać te sprawdzone którymi chcemy się podzielić, poszukiwane, oraz pytania dotyczące warzenia konkretnego gatunku piwa.
Co Wy na to?:)

-------------------------------------
Admin: komentarze zamieszczać proszę w temacie specjalnie do tego stworzonym (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=40826)

elroy
07-07-2004, 20:16
Na początek Koźlak którego warzyłem 3 tygodnie temu.

Surowce
---------

2kg słodu pilzneńskiego
2kg słodu monachijskiego
500g słodu karmelowego jasnego
60g słodu karmelowego ciemnego

Zacieranie:
-----------
52 stopnie 10minut
62-65 stopni 35minut
72-75 stopni do negatywnej próby jodowej
77-78 stopni 5 minut i filtracja


chmielenie 70 minut:
------------

50g goryczkowego (po zagotowaniu) Izabella 7.6 alfa kwasów
20g aromatyczny Lubelski 15 minut przed końcem.
20g aromatyczny 5 minut przed końcem

Uzyskałem 20l brzeczki o ekstraktywności 15Blg.
Do fermentacji użyłem drożdże Safale S-04 11,5g
Cicha fermentacja 14 dni.
Rozlew butelkowy z użyciem 150g glukozy.

Piwo spróbowane na próbę dwa dni temu ma bardzo przyjemny słodowy charakter, z leciutko orzechowo-słodkimi nutami. Treściwe.
Barwa ciemna, prześwitująca rubinowa.
W smaku czuć jednak, że leżakowanie skieruje smak na bardziej słodowy. Tak przynajmiej było z poprzednią warką tego typu. Jak jednak będzie teraz - zobaczymy.
Leżakowanie przewiduje na 3 miesiące.

CarlBerg
08-07-2004, 09:15
Czarny Kozioł - bardzo wytrawne piwo, alternatywne dla łagodnych i stonowanych Bocków i Porterów.
Absolutnie nieosiągalne w sklepach.

Surowce
3kg słodu pilzneńskiego
1kg słodu monachijskiego
1kg słodu karmelowego jasnego
1kg słodu karmelowego ciemnego
------------------------------------------------------
Zacieranie
- całość wsypana do wody o temp. 40'C
- podgrzewanie do 61'C
- 15 minut w temp. 60-62'C
- 45 minut w temp. 70-72'C
- podgrzanie do 75-76'C ... koniec
------------------------------------------------------
Chmielenie 90 minut
- na początek 50 gram chmielu goryczkowego
- po 45 minutach 50 gram chmielu aromatycznego
- na 10 minut przed końcem jeszcze 10 g chmielu aroma
------------------------------------------------------
Brzeczka i balling zależne od wysładzania - ja uzyskałem 26 litrów / 15,5 Blg
Drożdże - w zależności od pory roku i możliwości - SafAle lub SafLager
Cicha fermentacja - od 2 tygodni do miesiąca ( przy lagerze )
Butelkowanie - użyłem Muntons Hopped, przeliczając na 1 butelkę = 5 gram
Leżakowanie - min. 3 miesiące, polecam pół roku

Sumując
Piwo z charakterem, dla wybrednych smakoszy, czarne jak mocna kawa. Bardzo wytrawne, lekko kwaskowe o silnym orzechowo-kawowym smaku. Polecam osobom znudzonym tradycyjnymi recepturami.

mapajak
09-07-2004, 06:33
PILS
Piwo dla zwolenników tradycyjnego smaku, tak podobne do piwa "sklepowego", jak tylko piwo domowe moży być podobne, ale lepsze, świeże, niepasteryzowane, o ładnym, delikatnym zapachu aromatycznego chmielu.

składniki (na 10l):
słód pilźnieński 2,0 kg
słód karmelowy jasny 0,1 kg
chmiel goryczkowy 20g
chmiel aromatyczny 10g
drożdże dolnej fermentacji (Saflager)
glukoza 80 g, do butelkowania

zacieranie:
64 st. C - 30 min
74 st. C - do negatywnej próby jodowej

gotowanie - 60 min

chmielenie:
0 min - 20g. goryczkowego
55 min - 10g. aromatycznego

fermentacja w temperaturze 14 st. C około 5-7 dni (doświadczeni piwowarzy mogą prowadzić fermentację w temp 8-10 st)

cicha fermentacja (obowiązkowa) 2-3 tyg. w temp poniżej 10 st. C

dojrzewanie w butelce min. 3 miesiące.

CarlBerg
10-07-2004, 12:21
ALE Full Aroma Hops

Piwo Jasne Pełne o bogatym aromacie i smaku. Podwójnie chmielone, lekko opalizujące z gęstą, obfitą i bardzo trwałą pianą.

Surowce
6 kg słodu pilzneńskiego
------------------------------------------------------
Zacieranie
- całość wsypana do 20 l wody o temp. 40'C
- podgrzewanie do 61'C
- 10 minut - max.15 w temp. 60-62'C
- 45 minut w temp. 70-72'C
- podgrzanie do 75-76'C ... 10 min przerwy
------------------------------------------------------
Filtrowanie/wysładzanie
Do uzyskania 30 litrów czystej brzeczki
------------------------------------------------------
Chmielenie 90 minut
- po zagotowaniu 40 gram szyszek chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów
- po 45 minutach 60 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów
- na 5/10 minut przed końcem jeszcze 20g w/w szyszek chmielu aroma
------------------------------------------------------
Drożdże
Danstar Windsor 20g lub paczuszka SafAle / lub najlepiej gęstwa odzyskana z poprzedniej podobnej warki
------------------------------------------------------
Cicha fermentacja
Od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 20g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs
------------------------------------------------------
Butelkowanie/Glukoza
Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy)
------------------------------------------------------
Leżakowanie
Od tygodnia do kilku miesięcy
------------------------------------------------------
Modyfikacje
Od jesieni będę robił to piwo z użyciem czeskiego chmielu aromatycznego i niemieckiego goryczkowego - mam nadzieję na uzyskanie nowych smaków (również na nowych drożdżach).
------------------------------------------------------
Podsumowanie
Mocno chmielone piwo, wyśmienicie łagodzące letnie upały. Słodkości wynikające ze sposobu zacierania wyrównuje silna goryczka chmielowa. Po dłuższym (1-2 miesięcznym) leżakowaniu posmaki słodkie i gorzkawe łączą się, tworząc raj dla naszych kubków smakowych. Już po kilku dniach od zabutelkowania mamy piękną, "styropianową" pianę, utrzymującą się w szklanicy kilkanaście minut ! Piwo nadaje się do spożycia już po kilku dniach, jednak najlepszy smak uzyska po 2 miesiącach. Na bazie podobnej recepturki powstało 6 warek (w tym Giełdowe "Zbójnickie" (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=40538) ).
------------------------------------------------------
Na foto piwo w 4 dniu od zabutelkowania

may
06-08-2004, 09:11
Kriek Klasztorny

Surowce:
Słód monajchijski – 1,5 kg
Słód karmelowy jasny – 0,5 kg
Płatki owsiane – 0,4 kg
Chmiel goryczkowy – 10 g
Wiśnie bez pestek – 2,5 kg
Drożdze typu ale - Safale S-04 - 11,5g

Zacieranie:
45 st. – 10 min.
55 st. – 10 min.
65 st. – 60 min.
72 st. – do negatywnej próby jodowej.
Filtracja.

Gotowanie 60 min. z chmielem i wiśniami.
Fermentacja brzeczki z wiśniami.
Zalecana fermentacja w temp. 15 C - 24 C

To tyle. Kriek Klasztorny dokładnie o godz. 6.00 rano w dniu dzisiejszym został zaszczepiony drożdżami.

Seta
03-10-2007, 18:33
Wiem, że tu się nie robi komentarzy - ten post to prowokacja... :cool:
Proszę, wręcz błagam w imieniu wszystkich początkujących mikro-piwowarów o wyeksponowanie tego bardzo ciekawego wątku!
Kiedy ma się już sprzęt i pierwszą warkę za sobą jedyne czego potrzeba to TEN WĄTEK!!! Poza tym jak będzie bardziej widoczny, to może więcej receptur zechce zamieścić tu "Stara Wiara".
Sam go znalazłem po kilku dniach szukania właśnie czegoś takiego, a nie jestem początkującym forumowiczem...
Arcie - pliiiz przypnij go na górze działu, przenieś do "opracowań", daj linka na głównej, cokolwiek - gwarantuję, że np. escobar będzie zakładał mniej wątków... ;) Potem zabanuj mnie, przenieś do przechmielin - rób co do Ciebie należy... :D TYLKO WYEKSPONUJ TO!!!

I nie mówcie o korzystaniu z wyszukiwarki - słowo "receptura" zawężone do wyszukiwania w dziale BA daje 64 wyników, "receptury" (jw) - 116... i pewnie będzie rosło.

mwa
03-10-2007, 19:34
Arcie - pliiiz przypnij go na górze działu, przenieś do "opracowań", daj linka na głównej, cokolwiek - gwarantuję, że np. escobar będzie zakładał mniej wątków... ;)
Myslę, że on to jeszcze nie jeden wątek zamieści jeśli nie zostanie powstrzymany :D