PDA

Wersja pełna: : Receptury - komentarze


cielak
07-07-2004, 21:24
Admin: Niniejszy temat z komentarzami założyłem specjalnie po to by można było sobie pokomentować to co dzieje się w temacie: RECEPTURY (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=40824) (skoro nie można się powstrzymać)

-----------------------


elroy napisał(a)
...Leżakowanie przewiduje na 3 miesiące. [/B]

;)
Życzę wytrwałości!!:D

may
08-07-2004, 07:14
W sobotę rozpoczynam zacieranie Koźlaka. Wg zaleceń elroya zamiast 60g słodu karmelowego ciemnego zwiększam ilość słodu karmelowego jasnego do 600 g - w jakim celu? Aby uzyskać piękny czerwony kolor koźlaczka.

mapajak
08-07-2004, 09:33
Kilka receptur umieściłem na stronie Browamatora.
Czy jest sens je tu powtarzać?
Chyba nie, skoro każdy kto chce może tam wejść i przeczytać

may
08-07-2004, 09:55
mapajak napisał(a)
Kilka receptur umieściłem na stronie Browamatora.
Czy jest sens je tu powtarzać?
Chyba nie, skoro każdy kto chce może tam wejść i przeczytać

Przemyślana decyzja:D

CarlBerg
08-07-2004, 10:12
mapajak napisał(a)
Kilka receptur umieściłem na stronie Browamatora.
Czy jest sens je tu powtarzać?
Chyba nie, skoro każdy kto chce może tam wejść i przeczytać
Uważam, że warto umieszczać receptury tu, w Browarze.

1 / jest nas (piwowarów) tu najwięcej, jesteśmy zorganizowani, znamy się, spotykamy
2 / Forum Browaru jest dużo bardziej "żywe" niż Forum Browamatora (np. ostatni post w BA ma datę 5 lipca ...)
3 / Browar jest profesjonalnym, rozbudowanym i wszechstronnym serwisem, zawiera najwięcej danych - pora na receptury
4 / po co skakać po kilku serwisach w celu pobrania informacji

naczelnik
08-07-2004, 10:38
Dokładne, kompletne receptury możemy znaleźć w tematach dotyczących warzenia w poszczególnych domowych browarach. Sam staram się dokładnie opisywać procedury warzenia.
Zebranie ich - receptur - w jednym miejscu jest z pewnością wygodniejsze z punktu widzenia poszukiwacza. Wymaga to jednak dokładniejszego opracowania, czasu. Dlatego sukcesywnie będę zamieszczał coś mojego.

CarlBerg
08-07-2004, 11:06
naczelnik napisał(a)
Dokładne, kompletne receptury możemy znaleźć w tematach dotyczących warzenia w poszczególnych domowych browarach.
Nie każdy mikrobrowar posiada taki temat.
Kiedyś :D ma się pojawić omawiany w Browarze "Dziennik Piwowarski" (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=36184), który powinien zaspokoić wszystkie potrzeby odnośnie warzeń i receptur

naczelnik
08-07-2004, 11:19
CarlBerg napisał(a)
Nie każdy mikrobrowar posiada taki temat.

Ale każy mikrobrowar w każdej chwili może mieć



Kiedyś :D ma się pojawić omawiany w Browarze

Oczekuję tak samo jak pozostali. Podobno "się robi" ;)

mapajak
08-07-2004, 11:25
CarlBerg napisał(a)
Uważam, że warto umieszczać receptury tu, w Browarze.
(...)
1

Wobec tego zrobię jak Naczelnik, co jakiś czas coś tu dorzucę

Marusia
08-07-2004, 11:35
Ja już kiedys rzuciłam temat o recepturach na piwo pszeniczne, ale chyba mało komu wychodzi ono dobre, bo temat pozostał jakoś bez odzewu:D

may
08-07-2004, 13:17
Marusia napisał(a)
Ja już kiedys rzuciłam temat o recepturach na piwo pszeniczne, ale chyba mało komu wychodzi ono dobre, bo temat pozostał jakoś bez odzewu:D

Miałem okazję kosztować piwo pszeniczne z Twojego mikro. Jeżeli nie wnosisz sprzeciwu to proszę o recepturę na PW badź też proponuję o umieszczenie jej w temacie: Receptury.

Marusia
08-07-2004, 13:27
may napisał(a)
Miałem okazję kosztować piwo pszeniczne z Twojego mikro. Jeżeli nie wnosisz sprzeciwu to proszę o recepturę na PW badź też proponuję o umieszczenie jej w temacie: Receptury.

Akurat to pszeniczne, które piłeś (nawiasem mówiąc - gdzie recenzja, dostałeś ładny zestawik w BP na giłedzie:p) to było z ekstraktów, zatem nie widzę sensu dawania takich "receptur", wszak mój wkład w to piwo nie był zbyt wielki.
Natomiast obecne pszeniczne jeszcze jest w fazie dojrzewania i dopiero jak stwierdzę, że jest dobre, to zamieszczę recepturę, bo jak będzie kiepskie, to po co omu taki przepis?

may
08-07-2004, 13:36
Marusia napisał(a)
Akurat to pszeniczne, które piłeś (nawiasem mówiąc - gdzie recenzja, dostałeś ładny zestawik w BP na giłedzie:p)

Wybacz moją niegodziwość. Recenzję wystawię. Dla ułatwienia późniejszego działania obserwacje smakowe na temat pszeniczniaka zapisałem w swoim dzienniku piwowarskim.
Co do piw pszenicznych. Otóż nie miałem do nich przekonania smakowego, a Twoje piwko Marusia coś zmieniło w tym temacie.:p

oryks
09-07-2004, 07:36
CarlBerg piszesz:
"Czarny Kozioł - bardzo wytrawne piwo..."
ciekawe bo sposób zacierania
"- 15 minut w temp. 60-62'C
- 45 minut w temp. 70-72'C"
sugeruje raczej uzyskanie większego udziału cukrów niefermentujących.
Może wrażenie wytrawności to efekt ilości chmielu i ciemnego słodu ?

lukuj
09-07-2004, 08:10
Dodając recepturę dobrze byłoby pamiętać o uzupełnianiu dawki/czasu chmielania o zawartość alfa kwasów,

CarlBerg
09-07-2004, 08:50
oryks napisał(a)
CarlBerg piszesz:
"Czarny Kozioł - bardzo wytrawne piwo..."
ciekawe bo sposób zacierania
"- 15 minut w temp. 60-62'C
- 45 minut w temp. 70-72'C"
sugeruje raczej uzyskanie większego udziału cukrów niefermentujących.
Może wrażenie wytrawności to efekt ilości chmielu i ciemnego słodu ?
O to chodzi - krótka pierwsza przerwa równoważy wytrawność surowców

oryks
09-07-2004, 10:20
CarlBerg napisał(a)
O to chodzi - krótka pierwsza przerwa równoważy wytrawność surowców

Przyznam, że początkowo się pogubiłem ale teraz widzę, że ciekawy pomysł z tym równoważeniem cech i ilości surowców przez sposób zacierania. Jednak mimo wszystko chyba nie nazwał bym tego piwem wytrawnym ( czyli w uproszczeniu bez cukrów ) ono jest właśnie dobrze (ciekawie) zrównoważone.
Chyba mam już zajęcie na ten weekend :D

Krzysiu
10-07-2004, 07:20
Wnioskuję o dodawanie przy planie chmielenia formy chmielu (szyszki, granulat 90, granulat 45) oraz koniecznie zawartości alfakwasów. Ma to duże znaczenie, bo rozrzut zawartości alfakwasów w różnych chmielach i formach jest dość spory (np. Marynka od 8 do 11 alfa) i w efekcie można otrzymać całkiem odmienne smaki.

Krzysiu
11-07-2004, 06:36
W ogóle wpisywanie receptur do jednego tematu jest bez sensu. Dopóki jest ich kilka, nie ma problemu. Ale jesli pojawi się ich kilkadziesiąt, to znaleźć coś w tym nie będzie łatwe.

Proponuję takie rozwiązanie: osobny poddział w dziale "browarnictwo amatorskie", w którym każda receptura wpisywana jest w osobnym temacie, a do tego jest miejsce na komentarze i oceny (jak w piwach przemysłowych).

Wariantowo to samo, ale z wejściem od razu ze strony głównej. To powinno zwiększyć "zwiedzalność" tego działu. Nie każdy wie, że forum jest tak rozbudowane i ambitne, znam ludzi, którzy z założenia fora dyskusyjne omijają.

peter_1000
16-08-2004, 23:38
lukuj napisał(a)
Dodając recepturę dobrze byłoby pamiętać o uzupełnianiu dawki/czasu chmielania o zawartość alfa kwasów,

A czy istnieje metoda korygowania receptury w oparciu o tą informację? Np. W przepisie jest: 40 g goryczkowego, szyszki, zawartość alfa kwasów 8,5 %, gotowanie przez 60 min. A chmiel, który posiadam (również szyszka) ma przykładowo zawartość 11 %. W jaki sposób to zrównoważyć, jeśli chcę zrobić piwo możliwie zblizone do oryginału.? Istnieje jakiś wzór?

biermann
17-08-2004, 00:37
A czy istnieje metoda korygowania receptury w oparciu o tą informację? Np. W przepisie jest: 40 g goryczkowego, szyszki, zawartość alfa kwasów 8,5 %, gotowanie przez 60 min. A chmiel, który posiadam (również szyszka) ma przykładowo zawartość 11 %. W jaki sposób to zrównoważyć, jeśli chcę zrobić piwo możliwie zblizone do oryginału.? Istnieje jakiś wzór?
Istnieje gdzieś go mam tylko muszę poszukac ale to moze za dnia.

peter_1000
17-08-2004, 08:56
biermann napisał(a)
Istnieje gdzieś go mam tylko muszę poszukac ale to moze za dnia.

Byłbym szczerze zobowiązany :)

Twilight_Alehouse
17-08-2004, 09:39
A to takie trudne? :) Parę przekształceń matematycznych i wzór będzie. Jeśli Biermann nie odnajdzie go do wieczora, to może postaram się wyprowadzić wzór. Wprawdzie edukację matematyczną zakończyłem już sporo lat temu, ale powinno się udać.

Borysko
17-08-2004, 12:58
Najprościej zainstalować sobie promash, tam wszystko można przeliczyć.
http://www.promash.com/Software/eval.html
Ale samemu wyprowadzić wzór z najzwyklejszej proporcji to około 20 sekund pracy (sprawdzałem z zegarkiem w ręku). Gorąco polecam trening umysłowy :D

peter_1000
17-08-2004, 23:54
Borysko napisał(a)
Ale samemu wyprowadzić wzór z najzwyklejszej proporcji to około 20 sekund pracy (sprawdzałem z zegarkiem w ręku). Gorąco polecam trening umysłowy :D

Ja jestem Humanistą i nie skażę rąk mych tak skomplikowaną matematyką (oczywiście w imię zasad a nie z niewiedzy :D )

biermann
18-08-2004, 10:44
:rolleyes: hm miałem wzór wrzucić wczoraj ale ... właściwa książka jest niestety w Poznaniu u potencjalnego nowego piwowara. Postaram sie go dzisiaj złapać i wtedy wrzucę. Choć mozna do tego czasu pobawić się w matematyka i poprzekształcac wzory różnorakie.

naczelnik
18-08-2004, 16:07
Podam przy okazji wzór , który może się przydać piwowarom do określenia gorzkości piwa(EBU).

EBU=((chmiel(g) * alfa olejki(%) * "wykorzystanie"(%)) / (gotowana brzeczka(l) * 10 ))

Komentarz do wzoru.
Owe "wykorzystanie" chmielu odczytujemy z poniższej tabeli:

Czas gotowania chmielu(min) | Ekstrakt w brzeczce nastawnej
********************************** |do 12, 5 % | 15 % | 20 % |

do 9 ****************************** | 5,0 | 4,8 | 4,3 |
10-19 ***************************** | 12,0 | 11,4 | 10,4 |
20-29 ***************************** | 15,0 | 14,3 | 13,0 |
30-44 ***************************** | 19,0 | 18,1 | 16,5 |
45-59 ***************************** | 22,0 | 21,0 | 19,1 |
60-74 ***************************** | 24,0 | 22,9 | 20,9 |
>75 ******************************* | 27,0 | 25,7 | 23,5 |

biermann
19-08-2004, 21:26
W przepisie jest: 40 g goryczkowego, szyszki, zawartość alfa kwasów 8,5 %, gotowanie przez 60 min. A chmiel, który posiadam (również szyszka) ma przykładowo zawartość 11 %
Książki dalej nie mam ale skonsultowałem telefonicznie. Wzór jest :D mało skomplikowany.
(ilość chmielu z receptury X zawartośc Alfa z receptury) / zawartość Alfa posiadanego chmielu = ilość chmielu który trzeba zadać.

W Twoim przypadku to będzie (40 x 8,5)/11 = 30,91 g które powinienneś dodać.

peter_1000
20-08-2004, 08:27
Proste znaczy genialne:D Dzięki serdeczne