PDA

Wersja pełna: : Browar CAPINUS


petucha
30-07-2004, 11:50
Cześć! 27 maja 2004 ruszył na tzw. Zielonym Rumunowie (dla niewtajemniczonych - nowe osiedle w Łodzi k/Zgierza)z produkcją Browar CAPINUS. Pierwsza warka na bazie koncentratu Coopers DRAUGHT. Mam pytanie - czy ktoś z Was, doswiadczonych już piwowarów wie ile czasu takie piwko warzone domowym sposobem może wytrzymać? Nie jest przecież pasteryzowane. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam - mikołaj, co musiał się nazwać "petuchą", jako że juz nick "mikołaj" ktoś posiada na tym serwerze.

Krzysiu
14-08-2004, 06:37
Piwo może mieć trwałość nawet kilka lat, pod warunkiem, że go nie zapasteryzujesz. Żywe drożdże, pozostające w piwie, działają jak naturalny konserwant. Wiecej informacji szukaj na forum, było to wielokrotnie omawiane w róznych miejscach.

Twilight_Alehouse
14-08-2004, 07:16
Witam serdecznie kolegę z Łodzi i życzę wielu udanych warek! Ciesze się, że jest nas tu coraz więcej. Wrocławia i tak nie przebijemy, ale i tak jest dobrze :)
Wprawdzie niedawno przestałem być początkującym piwowarem, ale jakby co, wal z pytaniami na PW.

czujnik
14-08-2004, 07:53
A u mnie piwko wytrzymuje tylko najwyżej 3 miesiące, bo bardzo smakuje mnie i moim kolegom i niestety po prostu szybko kończy się:D
Pozdrawiam

Borysko
14-08-2004, 10:44
Łódź pozdrawia Łódź :D
U mnie jest tak, że najdłużej wytrzymują nieudane warki. A przynajmniej takie, które na nieudane wyglądają na początku. Po kilku miesiącach okazują się jednak zazwyczaj bardzo udane i to je gubi :stout:

elroy
14-08-2004, 12:05
Zobacz tutaj
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=41784

Pozdrawiam :stout: