PDA

Wersja pełna: : To ja też się pochwalę.


danko
29-08-2004, 18:07
Jakiś czas temu popełniłem swoją pierwszą warkę ze słodu. Była to moja wersja (nieco zmodyfikowana książkowa) INDIA PALE ALE. Niezłe wyszło. W tej chwili nie mam przy sobie notatek z tamtej warki ale jak nie zapomnę;) to umieszczę recepturę. :stout:

anteks
29-08-2004, 21:51
czekam z niecierpiwościa:D

danko
08-09-2004, 14:08
UWAGA!

JAckson
08-09-2004, 14:16
danko napisał(a)
UWAGA!

Jestem gotów. Napieraj

emes
08-09-2004, 14:34
Dość krwawo się to zapowiada jak musiałeś spalić jakąś Alę.

danko
08-09-2004, 14:46
3 kg słodu pilzneńskiego ,
0,5 karmelowego jasnego,
12 g chmielu goryczkowego 9% alfa (granulat Marynki) 60 minut,

6 g chmielu goryczkowego 7,6% alfa (szyszka) 30 minut,
30 g chmielu aromatycznego 4% alfa (szyszka Lubelski) 5 minut.

danko
08-09-2004, 14:48
ZAPOMNIAŁ BYM!!! PRZEPIS NA 15 LITRÓW.

danko
08-09-2004, 14:51
Podgrzać wodę do 35 st.C i dodać słód. Podgrzać do 62-64 st. C i utrzymać temperaturę przez 30 min. Doprowadzić do 70 st. C i utrzymać 30 minut.Ogrzać do 78 st.C na 10 minut. Przefiltrować.

danko
08-09-2004, 14:55
Brzeczkę doprowadzić do wrzenia. Dodać chmiel 9%alfa.Po 30 minutach dodać chmiel 7,6% alfa. Po 55 minutach wsypać chmiel 4%alfa.
Gotować 60 minut.
Ostudzić. Wlać drożdze.

15 litrów około 16 stopni Blg.

danko
08-09-2004, 14:58
7 dni + 10 dni cicha.
Dojrzewanie około 6 miesięcy a póżniej... :stout:

JAckson
08-09-2004, 15:10
Sugerowałbym nastepny opis w jednym poście - łatwiej to ogarnąc :)

Poza tym możesz sie narazić paru osobom

:stout:

danko
08-09-2004, 15:37
Nie jestem biegłym pisarzem ani informatykiem i coś mi się ciągle wyłącza gdy chcę napisać więcej w jednym poscie, więc podzieliłem to wszystko na kilka. Przepraszam tych którym mogłem sę narazić.:p