Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

starter miodowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirkap
    Member
    • 07-2003
    • 75

    starter miodowy

    (gdzieś już o tym czytełem, ale nie moge odnaleźć)

    czy można, i jak zrobić dobry starter drożdżowy na bazie miodu?
  • Borysko
    Senior
    • 02-2004
    • 1144

    #2
    Pewnie że można. Ale rzecz w tym, że miód nie zawiera wiele więcej ponad cukier. A drożdże potrzebują pewnych składników do prawidłowej budowy swoich komórek (nie pamiętam, chyba głównie związków azotu). Jak im tego nie dostarczysz, to będą się dzielić, dzielić, dzielić, a ich błona komórkowa będzie coraz słabsza, aż w końcu nastąpi autoliza - rozpad komóreczek. I po drożdżach. A do piwa uwolni się cała ich zawartość, co mu nie przyda wspaniałego smaku. Tak więc robiąc starter z miodu trzeba by dodać pożywki dla drożdży (jak przy produkcji wina) - czyli sztuczny dodatek. A tego w piwie domowym staramy się unikać. Tak więc zachęcam do korzystania z brzeczki przy sporządzaniu straterów. Ona zawiera kompletny zestaw substancji niezbędnych naszym milusińskim

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎