PDA

Wersja pełna: : Browar "Wolfsberg" wystartował


Morbital
21-10-2004, 20:52
Nosił wilk razy kilka poniesiemy wilka. Dziś wzięliśmy się za robotę wraz z Andrewbrw. Używamy brew-kita John Bull "Best bitter". O przebiegu będziemy pisać na bierząco. Spodziewamy się zrobić najlepsze piwo na świecie.;)

Morbital
21-10-2004, 20:58
Powracam po wakacyjnej przerwie! Witam WSZYSTKICH! tradycyjnie: WASZE ZDROWIE!!!!:stout:
Brzeczka się chłodzi, czekamy ,aby przelać ją do fermentora.Jak na pierwszą warkę idzie niespotykanie łatwo;) hehe, mamy nadzieję ,że wszystko się uda, choć jestem sceptycznie nastawiony do wszystkiego-z pewnością będzie to najlepszy browar na świecie!!! :cool:

Andrewbrw
21-10-2004, 20:59
TAk.....mój pierwszy post okazał się kolejnym Morbitala- przepraszam za zamieszanie! to pisałem ja:ANDREWBRW:stout:

jerzy
21-10-2004, 22:49
Kolejny mikrobrowar z nienacka ruszył we Wrocławiu. :)
Oby piwo było smaczne! :stout:

Morbital napisał(a)
O przebiegu będziemy pisać na bierząco.
Ale nawet w bieżącej chwili FCJP nie śpi. :p

Morbital
21-10-2004, 23:01
Niezła wpadka z ortografią. Wstyd. Brzeczka już w fermentorze... Jak piwo będzie dobre to się pochwalimy. Jak nie to po cichu sami wszystko wypijemy.

Chris
22-10-2004, 05:11
Kolejny mikrobrowar z nienacka ruszył we Wrocławiu.
I tak trzymać! Wiecej mikrobrowarów we Wrocławiu!:D Pozdrawiam:stout:

Rolek
22-10-2004, 06:01
jerzy napisał(a)
Kolejny mikrobrowar z nienacka ruszył we Wrocławiu. :)
[...]
Ale nawet w bieżącej chwili FCJP nie śpi. :p
Oj nie śpi, nie śpi ;)

PS Gratuluję nowego browaru! :stout:

jerzy
22-10-2004, 07:02
Rolek napisał(a)
Oj nie śpi, nie śpi ;)
Miało być: z Nienacka. ;)

Andrewbrw
28-10-2004, 19:48
Dziś nastąpiło zabutelkowanie warki! wyszło tego 36 butli po 0,5l. Zdjęcia umieszczę w pózniejszym terminie gdyż były robione lustrzanką a nie cyfrówką:) teraz zostało Nam tylko czekać...;) a w międzyczasie nawarzyć kolejnego piwa:stout:

Morbital
02-11-2004, 21:07
Tak wygląda "zielony" Wolfsberg Bitter. Jakość zdjęcia kiepska ale generalnie wizualnie piwo prezentuje się ciekawie. Smak musi dojrzeć, mam nadzieję hehe. Po kilku dniach w mieszkaniu znieśliśmy zabutelkowane piwo do piwnicy. Teraz potrzebujemy wyłącznie cierpliwości.

Morbital
07-11-2004, 19:38
Pierwszy Wolfsberg "Bitter" dofermentowuje w piwnicy. Dzisiaj popełniliśmy drugą warkę! W porównaniu do pierwszego podejścia jest o jedną ligę wyżej. Oparliśmy się na przepisie z ksiązki Ewy Kwapisz, organ propagandy Biowinu. Przepis zwie się "Caledonian Brown Ale". Trochę go zmodyfikowaliśmy dodając więcej ekstraktu słodowego. W sumie składniki wyglądają następująco: 1 pucha Brew-kita Pilsner, 1,25 kg jasnego ekstraktu, 0,5 kg ciemnego ekstraktu, 10 g chmielu goryczkowego, 15 g aromatycznego, drożdże. W sumie wyszło 20 litrów ciemnego piwa 13,5 Blg. To będzie rekord świata!!!:stout: :stout: :stout: :stout: :stout: :stout: :stout: :stout: :stout: :stout:

Andrewbrw
15-11-2004, 12:14
Wczoraj wróciliśmy po długim weekendzie, temperatura w pomiszczeniu w którym stał fermentor spadła do 17-18 stopni, bardzo możliwe, że fermentacja ustała:( mieliśmy już rozlewać, ale Blg było zbyt wysokie (6), po konsultacjach z Jerzym i Naczelnikiem (wielkie dzięki) postanowiliśmy odczekać jeszcze 2-3 dni-jeśli Blg nie spadnie to przelejemy na cichą fermentację(lub rozlejemy-hehe). Piwo już smakuje wyśmienicie, z pewnością zmienimy jego nazwę na DUNKEL , bo jednak zastosowaliśmy inna recepturę, a pozatym nie wygląda ono na "brown ale";) Jest bardzo ciemne!
Wczoraj również testowaliśmy Bittera- nagazowanie idealne! Piana fantastyczna- ta warka przeszla sama siebie! Jeszcze damy jej czas do czwartku a wtedy wypijemy jej troszkę więcej:D lecz z umiarem ,żeby zostało ciutkę na moje urodziny!:stout:

Krzysiu
15-11-2004, 15:24
Andrewbrw napisał(a)
... z pewnością zmienimy jego nazwę na DUNKEL , bo jednak zastosowaliśmy inna recepturę, a pozatym nie wygląda ono na "brown ale";) Jest bardzo ciemne!...
Spokojnie z tą zmianą. Poczekajcie do rozlewu i nalejcie jedną biała butelkę. Po dwóch tygodniach dopiero orzeknijcie, jaka ma być nazwa. Ja twierdzę, że będzie Brown Ale.

Andrewbrw
17-11-2004, 22:14
DZiś Dunkel poszedł w butelki-a co! Wyszło 33x0,5l + 4x033l. Brown Ale to to nie będzie, ponieważ podstawą był pilsner:p Ogólnie jesteśmy poddenerwowani - Blg nie chciało zejść poniżej 6, więc Morbital potłukł areometr:D :D :D hehe!
Bitter już zaczyna być w okresie pierwszej degustacji-zdjęcia w przyszłym tygodniu!
Teraz obmyślamy plan kolejnej warki:stout:

Chris
18-11-2004, 06:05
Andrewbrw napisał(a)
Wczoraj wróciliśmy po długim weekendzie, temperatura w pomiszczeniu w którym stał fermentor spadła do 17-18 stopni, bardzo możliwe, że fermentacja ustała:(
Co do tej temperatury to mysle,że nie była na tyle niska aby fermentacja ustała ,spokojnie możecie fermentować piwka w tej temperaturze,tyle że bedą miały słabszy zapach owocowy w porównaniu do fermentowanych w temp. np. 23 st.C Poza tym piwko w niższej temp. fermentuje wolniej .Pozdrawiam:stout:

Wujcio_Shaggy
18-11-2004, 08:45
Andrewbrw napisał(a)
[...] Blg nie chciało zejść poniżej 6, więc Morbital potłukł areometr:D :D :D hehe! [...] Bardzo ciekawa metoda na obniżenie końcowego Ballinga... :D

Morbital
21-11-2004, 19:36
Trzeba sobie jakoś radzić:D Właśnie napijamy efekty naszej pierwszej warki i jest dużo radości. Piwko wygląda super, w smaku niezłe z silną nutą drożdżową i dobrą goryczką.
A Chrisowi 1987 dziękuję za cenne uwagi!:stout:

Morbital
22-11-2004, 21:17
Trzecia warka popełniona! Pszeniczniak pełną gębą. Zużyliśmy Brew-kit pszeniczny, ekstrakt pszeniczny 1,25 kg, ekstakt słodowy jasny 1,8 kg, drozdże załączone do brew-kita. Planujemy cichą fermentację, a do butelek dodamy suchy ekstrakt zamiast cukru. Wyszło nam 25 L. Jako amator piw pszenicznych bardzo liczę na to piwko!

Morbital
25-11-2004, 20:52
Tak wygląda efekt naszej pierwszej warki z dnia 21.10.2004. "Bitter" prezentuje się conajmniej nieźle, jest idealnie nagazowany co do smaku mamy mały niedosyt. Ale generalnie jak na piewszy raz jest dobrze.

Chris
25-11-2004, 21:08
Gratuluje degustacji!:stout: Mam jednak jedno pytanie co do koloru tego piwa,mianowicie jaki on jest? Zrobiliście zdjęcie na tle ściany i to spowodowało że zdjęcie nie oddaje pełni tej barwy.A tak na koniec to pianka tyż ładna;)

Andrewbrw
25-11-2004, 21:11
No fakt...żle naświetlone, mamy nowy aparat-pierwszy dzień- i dopiero zaczynamy pstrykać!
kolor: ciemnoherbaciany!
:stout:

Chris
25-11-2004, 21:17
Tak lepiej:p :stout: Pozdrawiam:stout:

Andrewbrw
09-12-2004, 11:41
Wczoraj zabutelkowaliśmy pszeniczne-zapowiada się doskonale!Stało na cichej 10dni, przy zlewaniu wypiliśmy jedną szklaneczkę- mieliśmy do porównania Erdingera i Franciszka:) Nasze było najlepsze:p Wyszło tego 44x0.5l + jedna butelka PINTowa.
Dunkel wczoraj również przeszedł degustasję- jest gęsty i ciemny "jak w habicie ksiądz":D Bardziej przypomina w smaku dobrze nachmielonego portera , niż zwykłego ciemniaka! Jedno jest pewno to piwko potrzebuje długiego leżakowania:stout:

Andrewbrw
14-12-2004, 21:30
Tak oto wygląda uwarzone 7 listopada Piwo Czarne Jak W Habicie Ksiądz :cool:

Andrewbrw
24-01-2005, 21:41
Obecnie trwa przerwa w warzeniu w browarze WOLFSBERG z powodów finansowych oraz naukowych (sesja-w przypadku Morbitala ostatnia!) Planujemy na marzec lagera z ekstraktu + własne nachmielenie, fementacja oczywiście dolna. Cała produkcja zostanie wtedy przeniesiona wreszcie na WŁODARZ-leżakownia już tam funkcjonuje:D Po lagerku może jakieś klasztorne albo Tripelek:)

Andrewbrw
01-03-2005, 21:07
Tak właśnie było... cały sprzęt przewieziony na Włodarz! Uwarzyliśmy lagerka w sobote, stał w zbyt niskiej temperaturze(cholerne mrozy akurat teraz) ale błąd został naprawiony fermentacja ruszyła! Wreszcie mamy nowy areometr-teraz dopiero w browamatorze pomyśleli, żeby pakować w plastikowy pojemnik-tym razem nie dojdzie do tragedii :D Blg wyszło 12,5 :cool: Sądzę , że nachmieliliśmy sporo, może jeszcze na cichej dowalimy kawałek Tabsa, ale to się zobaczy! Jeśli zima trochu popuści następną warkę robimy pod gołym niebem na kuchni w kamieniu-żywy ogień :kwiatek: a co!

Chris
02-03-2005, 05:40
Ile chmielu? jaka temperatura fermentacji?

Andrewbrw
02-03-2005, 07:19
he chmielu na oko;) ale nie więcej niz 30g goryczkowego i 40 aromatycznego! W fermentorze jest 21,5 litra. Temperatura na początku była 9-10 ale potem spadła do 6-8 drożdże się wolno zbierały(jeśli w ogóle się zbierały) i daliśmy do 14 stopni-ruszyły! Coś z tego może będzie :p

Andrewbrw
13-03-2005, 21:04
W piątek Lager został zabutelkowany! wyszło tego 2 skrzynki, BLG było 3 więc wg mnie bardzo ładnie odfermentowało!!! (początkowe 12,5) Piękny zapach-taki miodowy! Aha w sobote byłem nadzorującym nad nowo powstałym browarem w Wałbrzychu (jeszcze bez nazwy) dwóch kumpli - na początek zrobili ciemniaka-pogratulował :D
Teraz z Morbitalem kombinujemy , żeby na święta zrobić coś ala trójniak - 1,8 jasnego 1,2 pszenicznego, trochu ciemnego , cukier kandyzowany, chcielibyśmy osiągnąć dość wysokie BLG ale nie wiadomo czy się skusimy (wyjdzie mniej butelek) tylko tu pytanie-jak z chmielem? nie za dużo chyba? ok 20 g goryczkowego i tyle samo aromatycznego - czy w ogóle z jakiegoś zrezygnować?a może jeszcze cuś dodać?
aha zdjęcia naszej pszeniczki jeszcze nie było (zostały 2 butelki we Wrocku a dwie dziś Morbital zawiózł na Włodarz)

Andrewbrw
01-04-2005, 14:54
26 marca uwarzyliśmy "wilki trzy";) Wreszcie zakupiłem garnek na miarę możliwości, inwestycje trwają:) co do piwka: 1,8 ekstraktu jasnego, 1,2 pszenicznego , "łycha" barwiącego , cukier kandyzowany 450g(3x150g brązowego, 1x150g jasnego) , no i chmielenie szyszkami ( aromat i gorycz ) oczywiście na oko ;) BLG początkowe 16,5 zapodaliśmy drożdże Safbrew S-33 i w niecałe 3 dni BLG spadło do 4 ! Obecnie nie wiem co się z piwkiem dzieje(bo jestem we Wrocławiu), Morbital chyba dziś zleje na cichą, napisał tylko ,że pachnie "genialnie". Następne planujemy ciemne- ale tym razem nie tak bardzo jak to czarne w habicie:)

Andrewbrw
03-04-2005, 17:30
Dziś poszło na cichą, BLG 3,5 , jak czas pozwoli to w czwartek zabutelkujemy, a tymczasem przymierzamy się do zapisów na sztobry chmielu!

Chris
03-04-2005, 19:55
cukier kandyzowany 450g(3x150g brązowego, 1x150g jasnego) , no i chmielenie szyszkami ( aromat i gorycz ) oczywiście na oko ;) BLG początkowe 16,5 zapodaliśmy drożdże Safbrew S-33 i w niecałe 3 dni BLG spadło do 4 ! Obecnie nie wiem co się z piwkiem dzieje(bo jestem we Wrocławiu), Morbital chyba dziś zleje na cichą, napisał tylko ,że pachnie "genialnie". Następne planujemy ciemne- ale tym razem nie tak bardzo jak to czarne w habicie:)
Ile w końcu daliście tego cukru? 3x150 + 150 =600 :p Jak widze szybciutko rozprawcowały drożdżyki brzeczke...ale to chyba taki standard dla drożdży tej firmy.Robiłem swoje 2 piwko na safale i z 12 blg zleciało do 4 w 12 godzin :D

Andrewbrw
03-04-2005, 21:02
a to dobre jest! CHRIS rozpracowałeś tajemnicę browaru Wolfsberg ;) do tej pory byłem przekonany , że daliśmy w sumie 450g , ale właśnie sprawdziłem listę transakcji i rzeczywiście zamówiłem 3x150g i 1X150g :D hehe nie mogę sam z siebie przestać się śmiać!a ja myślałem , że dałem 450g... dobra nieważne! no drożdżyki ładnie dały! pozdrawiam!

Andrewbrw
10-04-2005, 21:41
7 kwietnia "wilki trzy" poszły w butelki, BLG 3,5. Robota poszła błyskawicznie przy pomocy Valis13:) Kosztowaliśmy też naszego Lagera-co prawda słodki jak na lagera ale mniami :D

Andrewbrw
17-04-2005, 22:08
Wczoraj uwarzyłem ciemniaka.....bez nazwy! Dodałem ok 70g kakao, jeszcze planujemy dodać esencję kawową, pozatym bez rewelacji.....no oczywiście drożdże super!-żeby nie dać plamy jak zwykle, proszę Jerzego o podanie ich oryginalnej nazwy :p ---> Morbital przed chwilą specjalnie dzwonił aby przekazać wrażenia- JAK ONE PRACUJĄ!!! :stout:
Jerzy jeszcze raz dziękuję i tylko czekaj na piwko :D

jerzy
17-04-2005, 22:20
Weyeast Belgian Abbey. :p
Moje czekoladowe (słód czekoladowy + kakao) na tych samych drożdżach kończy cichą fermentację. Wczoraj je próbowałem - ostre w smaku bardzo... ale chyba będzie dobre. :)

Marusia
17-04-2005, 22:37
Weyeast Belgian Abbey. :p


Podoba mi się taka wymianka, gdzie te drożdże już nie były, najpierw z Biskupina pojechały na Wojszyce, potem z powrotem na Biskupin, potem na Szczepin, również niezależnie w paczce do Żor, a teraz jeszcze do Wilków, no! A takie było jedno małe opakowanko. Żywotne dziady:D

Andrewbrw
17-04-2005, 22:51
Żywotne jak ch..............olera!!! :p
Może i ja bym je przekazał dalej- jakieś wskazówki jak to zrobić aby nie spaprać sprawy?

jerzy
18-04-2005, 06:02
Podoba mi się taka wymianka, gdzie te drożdże już nie były(...)
Pojechały jeszcze gdzieś do Śródmieścia, gdzie Chris będzie warzył w filii zamiejscowej. ;) A i u mnie jeszcze nie wydały ostatniego tchnienia - planuję jeszcze jedną warkę na nich.

jerzy
18-04-2005, 06:05
jakieś wskazówki jak to zrobić aby nie spaprać sprawy?
Po przelaniu młodego piwa na cichą fermentację, zbierz wyparzoną łyżką trochę gęstwy drożdżowo-piwnej do wyparzonego i wychłodzonego słoika. :)

Krzysiu
18-04-2005, 06:19
Weyeast ...Wyeast.

Marusia
18-04-2005, 06:44
Po przelaniu młodego piwa na cichą fermentację, zbierz wyparzoną łyżką trochę gęstwy drożdżowo-piwnej do wyparzonego i wychłodzonego słoika. :)

Zakrętkę tez wyparz, uprzednio ja porządnie umywszy. No i to "trochę" żeby nie było mniej niż pół słoika po przeciętnym majonezie:)

Andrewbrw
18-04-2005, 21:00
tak też uczynię:)
w tej chwili BLG spadło do 4,5 ( początkowe 13 )
wszelkie informacje co do odzysku drożdży właśnie przekazałem Morbitalowi telefonicznie :cool:

Andrewbrw
19-04-2005, 21:32
Dziś robiłem zapoznanie z LAGEREM! djae radę- bardzo słodowy, lekka goryczka

Andrewbrw
04-05-2005, 22:42
Piwko poszło w butelki 30 kwietnia - równo 20 litrów ! BLg spadło do 3,5 z 13.
Pod koniec burzliwej dodana została esencja kawowa , która dość znacznie wpłynęła na smak .
teraz przewijają nam sie myśli o miodowym- po degustacjach Ciechanowa i MEDVEDA z Vrchlabi- ale chyba poczekamy do czasu powstania własnej pasieki i własnego miodu pod Włodarzem, tymczasem powstaje tam nasz Chmielnik....... :stout:
ogólnie to brakuje nam ostatnio czasu na warzenie itp. (jakimś cudem udało nam się znależć chwilkę na rozlew) trochu smutno bo chcieliśmy zacząć zacieranie a tu Morbital wciąż zajęty pracą przy zwierzątkach, a ja nauką :o

Andrewbrw
07-06-2005, 21:21
Obecnie trwa przerwa w warzeniu, Morbital zarobiony , a ja mam sesję:(
Najbliższa warka gdzieś za miesiąc (nie planujemy przerwy letniej) może nawet na żywym ogniu na kuchni kaflowej pod gołym niebem :cool:
Oto lokalizacja naszego Browaru:) zdjęcie robione zimą, chyba w grudniu zeszłego roku

od lewej: żółty budynek -siedziba główna, chatka czarna z kominem to sauna obok której wiata na biesiady(-a tam nie widoczna:) kuchnia wraz z grillem) ;
w linii prostej od domu jakieś 200m, tam między drzewami wejście do sztolni Włodarza

anteks
08-06-2005, 07:33
to chyba najpiekniej położony browar domowy:eek: :D

Marusia
08-06-2005, 07:44
No to wpadłeś. Kiedy organizujemy tam minizloicik sekcji dolnośląskiej?:D

Andrewbrw
08-06-2005, 09:39
Myślę , że znajdzie się jakis dogodny termin- cierpliwości :D
Przypominam , że zdjęcie robione zimą, latem jest zdecydowanienie piękniej;) chociaż co kto lubi :)

Andrewbrw
13-06-2005, 13:11
No to byłem na weekendzie w browarze. Porządek zrobiłem w leżakowni ze skrzynkami itp.
Piłem kakaowo-kawowe, jest super choc wydaje mi się , że jakieś 2 tygodnie temu było jeszcze lepsze, ale może to tylko złudzenie;)
Chmiel rośnie - najładniej Marynka ! resztą się nie przejmuje bo i tak w tym sezonie szyszek pewnie nie będzie.
Jest dobra wiadomość... w piątek przywiozłem sobie pszczółki do ula i będziemy mieli własny miód :D Więc piwko miodowe na własnym miodzie bardzo realne jest:)
Najbliższa warka gdzieś na początku lipca - rozważam czy dolnej czy górnej fermentacji - temperatura nie stanowi problemu, tylko dolnej drożdży nie mam jeszcze:)

Andrewbrw
11-07-2005, 18:49
W sobotę uwarzyliśmy z ekstraktów jasnych (3,6) piwko 12 BLG, nachmieliliśmy - 50g Magnum i resztką jaką mieliśmy aromatycznego:) Wraz z chmielem dodaliśmy młode pędy prosto z drzewka świerkowego, co dało piękny zapach- co z tego będzie? zobaczymy. Fermentacja dolna - ruszyła błyskawicznie :) jak dorwę kabel do aparatu to umieszczę zdjęcia;)
Plany na następne piwko- to coś z przyprawami typu imbir czy cóś takiego:)

Andrewbrw
12-07-2005, 21:24
drożdże (dolne) zaczynają buszować (zdjęcie robione w niedziele), zapach cudowny :stout:

Andrewbrw
13-07-2005, 20:29
a oto piwo "Świerkowe" podczas chmielenia.
W siateczce z chmielem młode pędy z drzewka świerkowego :stout:

Andrewbrw
04-08-2005, 12:12
po dłuższej nieobecności wpadłem na chwilkę na browar.biz, więc opiszę co tam narobiliśmy ostatnio:
-Świerkowe poszło w butelki - swoją droga jestem ciekaw czy już ktoś przed nami eksperymentował z młodymi pędami tegoż drzewka , czy też jesteśmy pierwsi?

-Nawarzyliśmy piwo "Bursztynowy Świerząb" - z imbirem, gożdzikami, cynamonem- sam skład to nic ciekawgo, okoliczności bardziej- otóż warzyliśmi na świeżym powietrzu na "żywym" ogniu na kuchni "kaflowej", to tak w skrócie w przyszłym tygodniu dorzucę zdjęcia to będzie wiadomo o co chodzi;)

-właśnie zakupiłem drożdże do kolejnej warki - CIEMNIAK MIODOWY (na miodzie gryczanym z Chmielna)

to tak na szybkiego, w przyszłym tygoniu jak się może dorwę na dłużej do neta to te zdjęcia wrzucę i coś jeszcze dopisze:)
no to zmykam znów do browaru na parę dni gdzie neta nie ma i jest święty spokój;)

:stout: AVE!

Andrewbrw
09-08-2005, 08:00
tak oto ostanio właśnie warzyliśmy :)
-podgrzewanie wody w trakcie

Andrewbrw
09-08-2005, 08:01
a teraz podgrzewamy wodę w basenie ,czyli chłodzimy brzeczkę ;)

Andrewbrw
11-08-2005, 08:18
Wczoraj uwarzyliśmy CIEMNE MIODOWE - miód gryczany z pasieki w Chmielnie -jak już wyżej pisałem - to nasza 9 warka :stout:

Twilight_Alehouse
11-08-2005, 08:26
a teraz podgrzewamy wodę w basenie ,czyli chłodzimy brzeczkę ;)
Bez pokrywki? Doskonały pomysł. W sam raz na piwo muchowo-komarowo-pleśniowe :D

Andrewbrw
11-08-2005, 08:42
to do zdjęcia bez pokrywki :)
piwko się nie zespuło, muchy się boją piwa WOLSFSBERGowego, komarów nie znaleziono:)

Andrewbrw
11-08-2005, 08:50
a, jeszcze miałem dopisać - wczoraj degustowaliśmy ŚWIERKOWE - jeszcze oczywiście słabo nagazowane, ale w smaku jest genialne! Polecam wszystkim eksperymenty ze świerkiem, za rok z pewnością powtórzymy ten wyczyn. Piwo jest bardzo orzeźwiające z ciekawą goryczką - pychu;)

Twilight_Alehouse
11-08-2005, 09:32
to do zdjęcia bez pokrywki :)
piwko się nie zespuło, muchy się boją piwa WOLSFSBERGowego, komarów nie znaleziono:)
Uff, uspokoiłeś mnie :)
a, jeszcze miałem dopisać - wczoraj degustowaliśmy ŚWIERKOWE - jeszcze oczywiście słabo nagazowane, ale w smaku jest genialne! Polecam wszystkim eksperymenty ze świerkiem, za rok z pewnością powtórzymy ten wyczyn. Piwo jest bardzo orzeźwiające z ciekawą goryczką - pychu;)
A mógłbyś opisać dokładniej smak? Sam kiedyś myślałem o zastosowaniu pędów świerkowych i interesują mnie efekty. Co dają - gorzkość, posmak żywiczny?

Andrewbrw
11-08-2005, 12:33
Nadają efekt podobny do chmielu- goryczka; oraz taki specyficzny orzeźwiający smak, jakby mięty; wyczuwalny jest oczywiście aromat świerkowy.
W miarę dalszych nowych efektów smakowych oczywiście będę informował na bieżąco, ale podkreślam ,że już w tej chwili jestem zachwycony oryginalnością smaku jaki nadają młode pędy świerkowe i zachęcam wszystkich do zrywania w przyszłym roku!
teraz już uciekam na podróże (w tym do Lubomierza) aby popić trochu Lwówka na różnych imprezach pod gołym niebem:)
wpadnę w przyszłym tygodniu! AVE! :stout:

Andrewbrw
17-08-2005, 09:04
-Nawarzyliśmy piwo "Bursztynowy Świerząb"


hallo gdzie jest FCJP ??? !!! :p

ŚWIERZOP :stout:

Wujcio_Shaggy
17-08-2005, 09:21
Nazwy piw obejmuje tzw. licentia poetica i tu FCJP nie powinno ingerować ;)

Andrewbrw
17-08-2005, 11:58
no właśnie swoją drogą stworzyłem nazwę własną nowego piwa - jestem z siebie dumny ;)

Andrewbrw
14-11-2005, 16:58
W czwartek ,czyli 10 listopada nawarzyliśmy PSZENICZNE - w sumie nie ma się czym chwalić, no może tym ,że nie warzymy już z puszek ;)
BLG -12 , teraz jeszcze stoi na burzliwej,potem cicha i do butelek...zobaczymy co z tego wyjdzie :stout:

Andrewbrw
21-11-2005, 10:50
no i w sobote, zostałem zmuszony do zabutelkowania Pszeniczki - kranik w fermentorze (na cichej) tak bardzo przeciekał , że straciliśmy ok 1 litr piwa :( więc bez namysłu rozlałem piwo w butelki, wyszło 19 litrów, BLG było 4, co prawda na cichej długo nie postało , ale co zrobić

anteks
22-11-2005, 11:08
a po co pszeniczce cicha;)

Andrewbrw
22-11-2005, 21:22
no chociaz po to ,żeby przełożyć butelkowanie na późniejszy termin ;) poważnie mimo iż miałem wolny czas za cholere nie chciało mi sie rozlewać-ale jak juz zacząłem to poszło bez problemowo

Andrewbrw
23-01-2006, 09:52
W piątek powstało piwo "HGW" ,dla niewtajemniczonych "*uj go wie":) nie bez przypadku "samo h" nawrzucaliśmy co mieliśmy czyli :
-brew kit Abdij 1,8kg
-ekstrakty pszeniczne w sumie 2,4kg
-cukier kandyz brązowy 450g

BLG - 17

Piwko ładnie sobie fermentuje co widać na poniższym zdjęciu, natomiast wczoraj degustowaliśmy Świerkowe - no przepychota, z upływem czasu piwo jest coraz lepsze i jesteśmy z niego naprawdę DUMNI!:stout:

Andrewbrw
12-02-2006, 19:07
w piątek HGW poszło w butelki, BLG końcowe 5, czyli alkoholu ok 6,2%:stout:
w leżakowni coraz mniej piwa, więc trzeba będzie coś zacząć warzyć na serio bo inaczej zapowiada się kiepskie lato:rolleyes: ale najpierw trzeba zakończyc jutro sesję:stout:

Andrewbrw
28-02-2006, 10:20
pora coś odświeżyć:)
17 lutego nawarzyliśmy cos w stylu ALE belgijskiego z cukrem kandyzowanym, BLG 13, na cichą nawet nie zdążyło sobie pójść, od razu do butelek 25 lutego, ładnie odfermentowało poniżej 3 BLG, teraz szukam pomysłu na kolejne zapełnienie skrzynek w piwniczce:stout:

poniżej zdjęcie fermentującego ALE

biziel
13-04-2006, 13:56
W siateczce z chmielem młode pędy z drzewka świerkowego :stout:

Sezon na pędy świerkowe się zbliża, wiec zapytam. Ile dałeś tych pędów świerkowych? (I na jaka ilość brzeczki?)
Będę próbował coś podobnego uwarzyć.

Andrewbrw
31-05-2006, 13:53
21 maja uwarzyliśmy ciemniaczka, wykorzystalismy temperature w piwniczce i postawiliśmy na dolną fermentację. Drożdże jakieś z Brewfermu lagery suche :) po 7 dniach fermetacji jeszcze śmiało sie piana trzymała ( co widać na zdjęciu). Piwo już pewnie obecnie stoi na cichej - nie wiem bo mnie w browarze nie ma;) ale licze że Morbital to już zrobił.
Co do sezonu świerkowego, to też już się przymierzamy bo młode pędy sie pojawiły, ale nie odpowiem na pytanie ile dałem, bo nie pamiętam, nie ważyłem wtedy , dałem po prostu dużą "garść", tutaj należy wg swojego uznania dać, na "nosa", nic nie podpowiem:) Teraz pewnie też dam ile dam i już. Jedyna wskazówka to chyba można z chmielu aromatycznego zrezygnować, ja wtedy dałem tylko 50 g marynki. Tym razem pewnie również postawimy na dolną fermetacje, bo jak wtedy się sprawdziło to i teraz powinno być ok.:stout:

Andrewbrw
14-06-2006, 10:31
10 czerwca ciemniaczek dolny poszedł w butelki, następnego dnia czyli 11 czerwca zrobilismy powtórkę Świerkowego czyli "Świerkowe 2". Ponownie dolna fermentacja, 50g marynki, 25 aromatycznego i sekretna ilość pędów świerkowych;) tym razem wg mnie daliśmy więcej niż ostanio. Poniższe zdjęcie - zrywanie w trakcie wyselekcjonowanych specjalnie młodych pędów które występuja tylko lokalnie pod Włodarzem;) pies pilnuje tajemnicy browaru WOLFSBERG

Andrewbrw
14-06-2006, 10:31
to może teraz będzie to zdjęcie :/

Andrewbrw
14-06-2006, 10:36
Chmielimy, jak doczytałem ostatnio daliśmy jednak aromatycznego, więc i tym razem wylądowało trochę:) na zdjęciu widać igiełki wystające z siateczki

Andrewbrw
23-11-2006, 14:12
Co tam nowego w browarze? bez wiekszych postępów, brak czasu nie pozwala nam sie rozwijać, ostatnio powstała 15 warka - Chocolate Stout - z John Bulla i musze powiedzieć ,że ten brewkit jest naprawdę czekoladowy. W butelki poszło 11.11.2006r. więc jeszcze trzeba poczekać na efekty końcowe, ale jestem spokojny o to piwo! Teraz w planie mamy India Pale Ale tez z John Bulla - bo grzechem by było gdyby sie zmarnowało:stout:

Andrewbrw
20-03-2007, 10:31
Mamy przyjemność ogłosić , iż nasz browar niewątpliwie wzbogacił się o nowego piwowara...

6-tygodniowa POLA, córka MORBITALA zadebiutowała przy naszej 17 warce -Victorian Bitter:stout:

Andrewbrw
20-03-2007, 18:28
Mamy wielką nadzieję, że kiedy Pola podrośnie to pomoże nam w zacieraniu :)

jak widać już teraz, sama mocno trzyma łychę :stout:

mwa
20-03-2007, 19:14
No to mamy najmłodszego piwowara. Niech tylko smaczne warki robi. :)

naczelnik
21-03-2007, 08:07
jak widać już teraz, sama mocno trzyma łychę :stout:

Jest w deche :stout:

Andrewbrw
25-07-2007, 08:38
Świerkowe 3-cie już w butelkach! oczywiście dolna fermentacja. To już trzeci rok z rzędu - normalnie wyrasta nam sezonowe piwo:)
przy okazji znalazłem jakimś cudem butelkę pierwszej warki świerkowego i jedno jest pewne- nie może leżeć tak długo! zrobiła się kwaśna oranżadka, praktycznie nie do wypicia- morał z tego taki ,że trzeba wypić całą warkę szybciej niż wolniej:)
przy następnej okazji do warzenia mamy zamiar wypróbować te nowe suche drożdże do pszenicznego;)