Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Wolfsberg" wystartował

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Morbital
    Member
    • 03-2004
    • 72

    Browar "Wolfsberg" wystartował

    Nosił wilk razy kilka poniesiemy wilka. Dziś wzięliśmy się za robotę wraz z Andrewbrw. Używamy brew-kita John Bull "Best bitter". O przebiegu będziemy pisać na bierząco. Spodziewamy się zrobić najlepsze piwo na świecie.
  • Morbital
    Member
    • 03-2004
    • 72

    #2
    Powracam po wakacyjnej przerwie! Witam WSZYSTKICH! tradycyjnie: WASZE ZDROWIE!!!!
    Brzeczka się chłodzi, czekamy ,aby przelać ją do fermentora.Jak na pierwszą warkę idzie niespotykanie łatwo hehe, mamy nadzieję ,że wszystko się uda, choć jestem sceptycznie nastawiony do wszystkiego-z pewnością będzie to najlepszy browar na świecie!!!

    Comment

    • Andrewbrw
      Senior
      • 03-2004
      • 932

      #3
      TAk.....mój pierwszy post okazał się kolejnym Morbitala- przepraszam za zamieszanie! to pisałem ja:ANDREWBRW

      Comment

      • jerzy
        piwoholik
        • 10-2001
        • 4705

        #4
        Kolejny mikrobrowar z nienacka ruszył we Wrocławiu.
        Oby piwo było smaczne!

        Morbital napisał(a)
        O przebiegu będziemy pisać na bierząco.
        Ale nawet w bieżącej chwili FCJP nie śpi.
        Last edited by jerzy; 21-10-2004, 22:51.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • Morbital
          Member
          • 03-2004
          • 72

          #5
          Niezła wpadka z ortografią. Wstyd. Brzeczka już w fermentorze... Jak piwo będzie dobre to się pochwalimy. Jak nie to po cichu sami wszystko wypijemy.

          Comment

          • Chris
            Senior
            • 05-2004
            • 812

            #6
            Kolejny mikrobrowar z nienacka ruszył we Wrocławiu.
            I tak trzymać! Wiecej mikrobrowarów we Wrocławiu! Pozdrawiam
            chickkiller :)

            Comment

            • Rolek
              Senior
              • 08-2001
              • 1038

              #7
              jerzy napisał(a)
              Kolejny mikrobrowar z nienacka ruszył we Wrocławiu.
              [...]
              Ale nawet w bieżącej chwili FCJP nie śpi.
              Oj nie śpi, nie śpi

              PS Gratuluję nowego browaru!

              Comment

              • jerzy
                piwoholik
                • 10-2001
                • 4705

                #8
                Rolek napisał(a)
                Oj nie śpi, nie śpi
                Miało być: z Nienacka.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • Andrewbrw
                  Senior
                  • 03-2004
                  • 932

                  #9
                  Dziś nastąpiło zabutelkowanie warki! wyszło tego 36 butli po 0,5l. Zdjęcia umieszczę w pózniejszym terminie gdyż były robione lustrzanką a nie cyfrówką teraz zostało Nam tylko czekać... a w międzyczasie nawarzyć kolejnego piwa

                  Comment

                  • Morbital
                    Member
                    • 03-2004
                    • 72

                    #10
                    Tak wygląda "zielony" Wolfsberg Bitter. Jakość zdjęcia kiepska ale generalnie wizualnie piwo prezentuje się ciekawie. Smak musi dojrzeć, mam nadzieję hehe. Po kilku dniach w mieszkaniu znieśliśmy zabutelkowane piwo do piwnicy. Teraz potrzebujemy wyłącznie cierpliwości.
                    Attached Files

                    Comment

                    • Morbital
                      Member
                      • 03-2004
                      • 72

                      #11
                      Pierwszy Wolfsberg "Bitter" dofermentowuje w piwnicy. Dzisiaj popełniliśmy drugą warkę! W porównaniu do pierwszego podejścia jest o jedną ligę wyżej. Oparliśmy się na przepisie z ksiązki Ewy Kwapisz, organ propagandy Biowinu. Przepis zwie się "Caledonian Brown Ale". Trochę go zmodyfikowaliśmy dodając więcej ekstraktu słodowego. W sumie składniki wyglądają następująco: 1 pucha Brew-kita Pilsner, 1,25 kg jasnego ekstraktu, 0,5 kg ciemnego ekstraktu, 10 g chmielu goryczkowego, 15 g aromatycznego, drożdże. W sumie wyszło 20 litrów ciemnego piwa 13,5 Blg. To będzie rekord świata!!!

                      Comment

                      • Andrewbrw
                        Senior
                        • 03-2004
                        • 932

                        #12
                        Wczoraj wróciliśmy po długim weekendzie, temperatura w pomiszczeniu w którym stał fermentor spadła do 17-18 stopni, bardzo możliwe, że fermentacja ustała mieliśmy już rozlewać, ale Blg było zbyt wysokie (6), po konsultacjach z Jerzym i Naczelnikiem (wielkie dzięki) postanowiliśmy odczekać jeszcze 2-3 dni-jeśli Blg nie spadnie to przelejemy na cichą fermentację(lub rozlejemy-hehe). Piwo już smakuje wyśmienicie, z pewnością zmienimy jego nazwę na DUNKEL , bo jednak zastosowaliśmy inna recepturę, a pozatym nie wygląda ono na "brown ale" Jest bardzo ciemne!
                        Wczoraj również testowaliśmy Bittera- nagazowanie idealne! Piana fantastyczna- ta warka przeszla sama siebie! Jeszcze damy jej czas do czwartku a wtedy wypijemy jej troszkę więcej lecz z umiarem ,żeby zostało ciutkę na moje urodziny!

                        Comment

                        • Krzysiu
                          Krzysiu
                          • 02-2001
                          • 14936

                          #13
                          Andrewbrw napisał(a)
                          ... z pewnością zmienimy jego nazwę na DUNKEL , bo jednak zastosowaliśmy inna recepturę, a pozatym nie wygląda ono na "brown ale" Jest bardzo ciemne!...
                          Spokojnie z tą zmianą. Poczekajcie do rozlewu i nalejcie jedną biała butelkę. Po dwóch tygodniach dopiero orzeknijcie, jaka ma być nazwa. Ja twierdzę, że będzie Brown Ale.

                          Comment

                          • Andrewbrw
                            Senior
                            • 03-2004
                            • 932

                            #14
                            DZiś Dunkel poszedł w butelki-a co! Wyszło 33x0,5l + 4x033l. Brown Ale to to nie będzie, ponieważ podstawą był pilsner Ogólnie jesteśmy poddenerwowani - Blg nie chciało zejść poniżej 6, więc Morbital potłukł areometr hehe!
                            Bitter już zaczyna być w okresie pierwszej degustacji-zdjęcia w przyszłym tygodniu!
                            Teraz obmyślamy plan kolejnej warki

                            Comment

                            • Chris
                              Senior
                              • 05-2004
                              • 812

                              #15
                              Andrewbrw napisał(a)
                              Wczoraj wróciliśmy po długim weekendzie, temperatura w pomiszczeniu w którym stał fermentor spadła do 17-18 stopni, bardzo możliwe, że fermentacja ustała
                              Co do tej temperatury to mysle,że nie była na tyle niska aby fermentacja ustała ,spokojnie możecie fermentować piwka w tej temperaturze,tyle że bedą miały słabszy zapach owocowy w porównaniu do fermentowanych w temp. np. 23 st.C Poza tym piwko w niższej temp. fermentuje wolniej .Pozdrawiam
                              chickkiller :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎