Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wątpliwości związane z próbą jodową

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter_1000
    Senior
    • 05-2003
    • 583

    wątpliwości związane z próbą jodową

    Nie wiem czy problem był gdzieś już poruszany. Ja mimo usilnych starań nie niczego nie znalazłem.
    Co oznacza jeśli w efekcie próby jodowej wskaźnik bardzo silnie zabarwia się na żółto? Jest to dalej oznaka obecności skrobii w zacierze?
    Ostatniego Wita warzyłem z dość dużym procentem sutowców niesłodowanych w tym mąki razowej. Po półtorej godziny scukrzania wskaźnik zabarwiał się właśnie na bardzo mocny kolor żółty. Przetrzymanie przez kolejne 40 minut w temperaturze 72 st niczego już nie zmieniło.
    Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #2
    Dekstryny graniczne barwią jod na żółto. Znaczy to, że w zacierze nie ma już skrobii.

    Comment

    • peter_1000
      Senior
      • 05-2003
      • 583

      #3
      I wszystko jasne. Dzięki serdeczne.
      Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎