PDA

Wersja pełna: : Nowy browar domowy!


Odoakr
20-11-2004, 13:35
Z wielką radością ogłaszamy, że powstał nowy browar domowy o nazwie jeszcze nie wymyślonej (zobaczymy po pierwszej warce). Dziś przed południem Odoakr z Petraxem uwarzyli 21l Chyba-Stouta. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Wykorzystaliśmy ekstarkty słodowe ze sklepu WES (2x1,7kg jasnego i trochę barwiącego) + granulaty chmielowe. Nastaw brzeczki wynosi 12Blg.

Hannibal
20-11-2004, 13:44
Życzę pomyślnego rozwoju waszego mikro-browaru i udanej 1 warki

slado
20-11-2004, 21:09
Moje gratulacje, witajcie w gronie miłośników prawdziwego piwa !!
Warzcie, raczcie się złocistym owocem Waszej pracy a wszelkie (oby ich nie było) potknięcia i porażki będą Wam wybaczone !
Za domowe :stout: !!

Odoakr
20-11-2004, 21:19
Dzękujemy bardzo!

Fermentator stoi u mnie w domu, więc co chwilę do niego zagladam, kiedy zacznie fermentować:). Stoi w temperaturze 21 stopni C. Na forum wyczytałem, że powinno zacząć się coś dziać 12 h po dodaniu drożdży. Z tego by winikało, że niedzielny w niedzielny poranek nie będę długo leniuchował tylko od razu pobiegnę do fermentatora, bo wtedy fermentacja powinna byc w okresie "widocznym":)

Odoakr
20-11-2004, 21:29
Oto kilka zdjęć z pierwszej - ekperymentalnej - warki.
Gotująca się brzeczka - z powodu braku wielkiego gara gotuje się w dwóch małych:

Odoakr
20-11-2004, 21:31
A tutaj Petrax zagląda do fermentatora:)
Czy kolor jest ładny?:D :stout:

Wujcio_Shaggy
22-11-2004, 08:34
Jak na Chyba-Stouta jest chyba-ładny... Powodzenia! :stout:

cyborg_marcel
22-11-2004, 09:00
mam nadzieję, że zdjęcia z degustacji (i po...) również zostaną zamieszczone ;)
życzę Wam, żeby Wasze miny były godne pozazdroszczenia :stout:

Odoakr
22-11-2004, 14:59
Jakieś zdjęcia na pewno się znajdą! Treaz trzeba tylko poczekać, aż sie zrobi!

Odoakr
22-11-2004, 15:23
Oto jak fermentuje Chyba-stout!

Odoakr
27-11-2004, 13:39
Po tygodniu fermentacji burzliwej piwo zostało przelane do butelek. Było z tym sporo zabawy, ale sie udało.
Piwo w butelce nie przepuszcza żadnego światła - jest starsznie ciemne, a w smaku... hmmm... no zobaczymy - jesteśmy pełni nadzieji:)

Chris
27-11-2004, 13:50
Odoakr napisał(a)
Po tygodniu fermentacji burzliwej piwo zostało przelane do butelek. Było z tym sporo zabawy, ale sie udało.
Piwo w butelce nie przepuszcza żadnego światła - jest starsznie ciemne, a w smaku... hmmm... no zobaczymy - jesteśmy pełni nadzieji:)
Rozumiem że cichej fermentacji w balonie nie przeprowadziliście...no cóż jak lubicie piwko z wiekszą ilością drożdży to OK.Ale na przyszłość możecie przelać do fermentora lub balonu z rurką fermentacyjną zamknąć szczelnie i poczekać ze 2 tyg. a później przelewać do butelek.Polecam i pozdrawiam:stout: