PDA

Wersja pełna: : Skład Piwa Domowego i piwa


may
06-12-2004, 09:05
Korzystając z wolnego czasu w sobotę uwarzyłem piwo z dziwacznej troszeczkę receptury. Dziwacznej, a to dlatego, że do tej warki użyłem wszystkich słodów jakie mi pozostały z tegorocznego sezonu warzelniczego. Wygląda na to, że nie mogę oprzeć się warzeniu -"Export Grodzki 1481" miał być ostatnia warką 2004 r.! A jednak jeszcze jedna warka tego roku, 26:

A oto receptura:
----------------
1.Słód monachijski - 500 g.
2.Słód karmelowy jasny - 500 g.
3.Słód pszeniczny (słodownia domowa) - 500 g.
4.Ziarno prosa - 500 g.
5.Słód barwiący - 500 g.
6.Chmiel goryczkowy szyszka, odm."Marynka" - 50 g.
7.Chmiel aromatyczny szyszk, odm."Lubelski" - 25 g.
8.Drożdże górnej fermentacji - 5 g.

Zacieranie:
-----------
62-64 st.C - 30 min.
70 st.C - 30 min.
78 st.C - do ujemnej próby jodowej
Filtrowanie

Chmielenie:
-----------
Chmiel goryczkowy - 75 min.
Chmiel aromatyczny - 5 min.

Podsumowanie:
-------------
Blg końcowe - 16

Nawet nie wiem jak to piwo nazwać. Może jakieś propozycje?

sklep-piwowar
06-12-2004, 10:28
Może - Ostatki 2004;)

may
06-12-2004, 10:37
sklep-piwowar napisał(a)
Może - Ostatki 2004;)

Zapewnie nazwa pasująca tyle, że nie jestem przekonany czy to moja ostatnia warka:D .

JAckson
06-12-2004, 10:48
Ja bym to piwo nazwał 'Zamieszane' :)

Marusia
06-12-2004, 10:55
Ja miałam podobną warkę - nazwałam ją "Szwarc, mydło i powidło" :D

may
06-12-2004, 11:11
Marusia napisał(a)
Ja miałam podobną warkę - nazwałam ją "Szwarc, mydło i powidło" :D
To w takim razie o ile pozwolisz: "Szwarc II - decydujące starcie":D .

Borysko
06-12-2004, 11:22
may napisał(a)
To w takim razie o ile pozwolisz: "Szwarc II - decydujące starcie":D .

Może lepiej "Szwarc II - decydujące zatarcie" :D

may
06-12-2004, 11:32
Borysko napisał(a)
Może lepiej "Szwarc II - decydujące zatarcie" :D

Jeszcze chwila i nazwa gotowa. Może jakieś inne propozycję?

sklep-piwowar
06-12-2004, 14:05
Może - Frania

Wytłumaczę się dlaczego

Frania kojarzy mi się z imprezą studencką gdzie wszystkie przynoszone trunki przez imprezowiczów, wlewane były do pralki Frania i wymieszane:confused:

tsulej
06-12-2004, 14:08
bardzo, ale to bardzo zaciekawił mnie skład prosa - masz z tym jakieś doświadczenia??? Zmienia jakoś znacząco smak i zapach? No i czy ziarno prosa było zmielone/rozdrobnione?

may
06-12-2004, 14:11
tsulej napisał(a)
bardzo, ale to bardzo zaciekawił mnie skład prosa - masz z tym jakieś doświadczenia??? Zmienia jakoś znacząco smak i zapach? No i czy ziarno prosa było zmielone/rozdrobnione?

Wszystkie składowe słody zostały przed zacieraniem ześrutowane.

Marusia
06-12-2004, 15:26
may napisał(a)
To w takim razie o ile pozwolisz: "Szwarc II - decydujące starcie":D .

Jak sobie życzysz, ale moje "szwarc-mydło" jest lekko kwaśnawe, czego absolutnie nie życzę Twojej warce:)

may
06-12-2004, 15:40
Borysko napisał(a)
Może lepiej "Szwarc II - decydujące zatarcie" :D

Wzór etykiety (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&postid=399098#post399098)

tsulej
06-12-2004, 15:51
Marusia napisał(a)
Jak sobie życzysz, ale moje "szwarc-mydło" jest lekko kwaśnawe, czego absolutnie nie życzę Twojej warce:)

Proso (a właściwie kasza jaglana - bo samego prosa nie jadłem) jest lekko kwaśnawe, więc istnieje takie prawdopodobieństwo...

may
07-12-2004, 07:24
tsulej napisał(a)
Proso (a właściwie kasza jaglana - bo samego prosa nie jadłem) jest lekko kwaśnawe, więc istnieje takie prawdopodobieństwo...

Mówiąc gwarą podlaską: oj nie kracz!!;)

Borysko
07-12-2004, 07:31
may napisał(a)
Wzór etykiety (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&postid=399098#post399098)

He,he, to chyba zasłużyłem sobie na spróbowanie tego piwka? Ewentualnie do spółki z Marusią :D

may
08-12-2004, 07:12
Borysko napisał(a)
He,he, to chyba zasłużyłem sobie na spróbowanie tego piwka? Ewentualnie do spółki z Marusią :D

Jak najbardziej ;).

may
27-12-2004, 11:22
Porter Zimowy, warka nr 27 z dn.19 grudnia 2004 r.

Receptura:
----------
1.Słód monachijski - 2 kg
2.Słód czekoladowy - 0,5 kg
3.Słód karmelowy ciemny - 1 kg
4.Ekstrakt słodowy pils jasny - 1,8 kg
5.Cukier kandyzowany brązowy - 150 g
6.Chmiel goryczkowy szyszka odm.Marynka - 80 g
7.Chmiel aromatyczny szyszka odm.Lubelski - 40 g
8.Drożdze Safbrew S-33 - 20 g
9. Hop Aroma Tabs – 1/3 tabletki

Zacieranie:
---------------
50 st.C – 20 min.
56 st.C – 15 min.
62-63 st.C – 15 min.
70-72 st.C – 15 min.

Chmielenie:
-----------------
Chm. goryczkowy – 1 godz.
Chm. aromatyczny – 15 min. przed końcem

Podsumowanie:
--------------------
Blg początkowe - 18
Ze względu na wysoki Balling zamierzam trzy dni przed zlaniem piwa zastosować chmielenie na zimno.

Link do etykiety (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?s=&threadid=45169)

may
28-12-2004, 10:17
Po siedmiu dniach warka już ma za sobą burzliwą fermentację, balling spadł do 5 i jak na razie fermentuje po cichu:D .
Straty materialne związane z 27 warką: stłuczony areometr :( !

may
22-02-2005, 13:32
Kaper Dębowy, warka nr 28 z dn.19.02.2005 r.

1. Browamator Ciemne 1,8 kg
2. Laktoza (lactose) - 250 g
1. Cukier kandyzowany - brązowy - 150g
4. French Oak Chips - płatki dębowe - 20 g
5. Rum ok. 0,25 ltr.

Blg poczatkowe - 12,5

Etykieta: wzór (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=427866#post427866)

may
25-01-2006, 10:35
Stało się ! Piwowarzy z SPD przystąpili (małymi kroczkami) do "warzenia" domowego Grodzisza! Jak na razie zaopatrzyliśmy się w słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermanna, a jak wiadomo "ŚP Piwo Grodziskie" było robione z pszenicznego słodu wędzonego - zorganizowaliśmy małą wędzarkę i uwędziliśmy 5 kg słodu - oczywiście wykorzystując do tego dębinę. Dalsze kroki to śrutowanie i zacierenie. Ale to już inna historia.

may
25-01-2006, 10:39
Do wędzenia słodu pszenicznego musieliśmy się dokładnie przygotować. Dlatego też użytą do wędzenia dębinę sezonowaliśmy przez ok. 12 m-cy.

may
25-01-2006, 10:42
Podtrzymanie w tunelu ognia przy -20 st. mrozie to prawdziwa sztuka!

may
25-01-2006, 10:44
Serce grodziskiego piwa w otumanach aromatycznego dębowego dymu.

may
25-01-2006, 10:48
Piotr Stefaniuk - warzelny SPD robi niezwykłą zadymę:D