Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Domowa masarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    Senior
    • 12-2002
    • 1187

    Domowa masarnia

    Przepis na domową szynkę - łatwą do zrobienia. Jest smaczna, krucha i może być bardzo długo przechowywana w lodówce, cały czas jest świeża.

    Składniki:
    - surowa szynka ok 1,5 kg
    - po 1 czubatej łyżce soli, cukru i saletry (można kupic w supermarketach)
    - przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, kolendra, goździki, cynamon.

    Przyprawy mielimy w młynku, mieszamy z solą, saletrą i cukrem i dzielimy na dwie równe cześci.
    Szynkę myjemy, obsuszamy ścierką i nacieramy dokładnie połową przypraw. Dobieramy garmek taki, aby szynka dość ciasno do niego weszła, wkładamy szynkę, przykrywamy pokrywką i wynosimy do piwnicy.
    Na następny dzień przekręcamy szynkę ma drugą stronę. Po dwóch dniach drugą część przypraw rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i zalewamy szynkę tak aby cała była przykryta, ewentualnie można dodać jeszcze troche wody. Szynkę trzymamay w zalewie 2-3 tygodnie w chłodnej piwnicy lub w lodówce. Codziennie należy szynkę przekręcać na drugą stronę.
    Szynkę wyciągamy z zalewy, obsuszamy na ścierce, wkładamy w rękaw foliowy do pieczenia i obwiązujemy sznurkiem. Robimy igłą kilka dziurek w rękawie, wsadzamy szynkę do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1,5 godz w pierakniku nagrzanym do 180 st.C.
    Można podawać na gorąco, ale lepsza -według mnie- jest na zimno.
  • slado
    Gość
    • 07-2003
    • 1072

    #2
    A te przetrzymywanie szynki w stanie surowym nie zaszkodzi jej?
    Domyślam się że chodzi o skruszenie mięska przed pieczeniem.
    Coś podobnie jak z bażantem?
    Lubię mięcho

    Comment

    • mapajak
      Senior
      • 12-2002
      • 1187

      #3
      slado napisał(a)
      A te przetrzymywanie szynki w stanie surowym nie zaszkodzi jej?
      Wręcz przeciwnie - pomoże.
      Szynka cały czas jest w zalewie konserwującej, dzięki temu nabiera kruchości, smaku i pięknego, różowego koloru.

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #4
        pozostałych przypraw też po czubatej łyżce, czy jakieś inne proporcje?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • tomekszyman
          Member
          • 02-2003
          • 88

          #5
          Polecam ciekawą dyskusje z przepisami na wędliny domowe:

          Comment

          • mapajak
            Senior
            • 12-2002
            • 1187

            #6
            Marusia napisał(a)
            pozostałych przypraw też po czubatej łyżce, czy jakieś inne proporcje?
            Na "oko"
            kolendry - pół małej łyżeczki
            listki - dwa
            pieprzu - 4-5 ziarenek
            goździków - 8 sztuk
            cynamonu - szczypta
            To tylko propozycje, każdy może mieć inne upodobania. ja na przykład lubię goździki i zawsze daję ich więcej niż jest w przepisie

            Comment

            • peter_1000
              Senior
              • 05-2003
              • 583

              #7
              Szynkę (a także karkówkę) już zapeklowaną można kupić w supermarketach. Na święta postanowiłem sobie takową szyneczkę ugotować. Wiem że to nie to co domowe bejcowanie ale zawsze lepsze od gotowych wędlin. Co ciekawe kilka godzin po gotowaniu przypominała szynkę konserwową, kiedy jednak parę dni poleżała w lodówce, doszła i żaden z gości nie kapnął się że to wyrób domowy. No może ciut jaśniejsza barwa zdradzała brak wędzenia. Ale daję głowę że większość sklepowych wędlin wędzeniu nie podlegała, ani nawet koło wędzarni nie przejeżdzała.
              Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

              Comment

              • pjenknik
                • 08-2001
                • 3388

                #8
                Strasznie dużo tej saletry. Daje się 1 gram na 1 kilogram mięsa, żeby nie zrobic sobie trucizny. Łyżeczka od herbaty ma 5 gram.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • zAjkA
                  Senior
                  • 12-2004
                  • 1089

                  #9
                  Podczas kolejnego wedzenia spróbuje uwedzic ta szynke wedle takiego przepisu a pozniej powiem co z tego wyszlo
                  Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10737

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
                    Podczas kolejnego wedzenia spróbuje uwedzic ta szynke wedle takiego przepisu a pozniej powiem co z tego wyszlo
                    czy to wędzenie już się odbyło ??
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Senior
                      • 09-2005
                      • 2115

                      #11
                      Dzisiaj przyprawiłem mięso na pierwszą kiełbasę. Nie wiedziałem jak obsługuje się jelito i jutro z rana musze jechać po kolejne. Po odpowiednim namoczeniu przystąpię do sfinalizowania produkcji.

                      Składniki:

                      2,5kg łopatki wieprzowej
                      1,2kg wołowiny
                      ok pół szklanki przegotowanej wody
                      dwie duże szczypty soli
                      majeranek, kolendra, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, jałowiec

                      Comment

                      • huanghua
                        Senior
                        • 10-2005
                        • 1910

                        #12
                        A tak z czystej ciekawości zapytam...
                        Jaki masz plan na wędzenie? Zimne czy gorące?
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Senior
                          • 09-2005
                          • 2115

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                          A tak z czystej ciekawości zapytam...
                          Jaki masz plan na wędzenie? Zimne czy gorące?
                          Plan na wędzenie jest taki, żeby dodać ją surową do żuru, a reszte też surową na grila.
                          Nie mam jeszcze gdzie wędzić.

                          Comment

                          • Marcin_wc
                            Senior
                            • 09-2005
                            • 2115

                            #14
                            Jelito wiepszowe kupujemy zasolone i strasznie śmierdzące, po drugodzinnym namoczeniu przepłukałem je od środka sporą ilością wody, teraz jest prawie bezwonne i za kilka godzin będzie się nadawało do wypełnienia.

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                              Jelito wiepszowe ............ po drugodzinnym namoczeniu .
                              No, widzę, że już pora iść na Bartka, bo jakies głupoty pleciesz
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎