PDA

Wersja pełna: : przyprawa do piernika


zenon15
06-03-2005, 21:06
Post o podobnej treści zamieściłem w "Kołysce piwowarskiej". Nie uzyskałem na niego żadnej odpowiedzi, dlatego postanowiłem go przenieść do działu "Twoje warzenie". Jestem jeszcze mało doświadczonym piwowarem (dotychczas 9 warek, w tym 2 z gotowców i 7 z procesem zacierania, pierwsza warka 27.11.2004 r.). Szukałem na Forum tematu związanego z przyprawą do piernika i jej wpływem na smak gotowego piwa i niestety nie znalazłem. Chciałbym nawarzyć portera, który byłby spożywany dopiero na Boże Narodzenie. Czy ktoś z kolegów używał takowej i jakie były efekty? Jeśli ktoś używał, to czy dodawał jej do chmielenia, czy do fermentacji? Jeszcze jedno - jakiej firmy była ta przyprawa oraz proszę o jej gramaturę?

cielak
06-03-2005, 21:13
Na 99% kolega E-Prezes wie coś na ten temat. :D

ART
06-03-2005, 21:25
proszę nie duplikować wątków (poprzedni usunąłem - a ten powinien być w dziale dot. surowców). z tego co zauważyłem - zamieściłeś swoje poprzednie pytanie kilka godzin wstecz. to chyba za mało by uznać że nie ma zainteresowania w niesieniu Tobie pomocy ;)

kiszot
06-03-2005, 21:37
Sorry,że nie na temat .
Robisz na Julce czy Andzie?

ART
07-03-2005, 07:58
a nie można pisać na PW w takich sprawach?

ART
07-03-2005, 08:12
żeby nie pozostać nie na temat - Oryks pisał na ten temat:

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=332&highlight=piernik%2A

zenon15
09-03-2005, 14:00
Dzięki Art. Przeczytałem Twój odnośnik i zabieram się za warzenie świątecznego porterka (oczywiście Bożonarodzeniowego).