PDA

Wersja pełna: : Hannibal warzy


Hannibal
24-03-2005, 18:51
No i ja wreszcie przyłączam się do "warzenia w browar.biz". Jako, że dopiero od niecałego tygodnia mam w domu internet - stałe łącze - to mogę nareszcie na bierząco relacjonować moje warzenie. Wcześniej nie miało to sensu, bo byłaby to relacja bardzo niesystematyczna, a więc licha warta.

dkrasnodebski
24-03-2005, 18:58
No to masz już jednego kibica i prenumeratora. :)

Hannibal
24-03-2005, 19:05
A więc tak:
Mam już za sobą 30 warek. Począwszy od 7-mej, wszystkie były robione metodą zacierania infuzyjnego.
Pierwszą warkę popełniłem w marcu 2003 roku. Było to piwo z brew-kita, Browamator Jasne Pełne. Wyszło nie najgorsze, choć chyba trochę za mocne, gdyż zamiast ekstraktu słodowego, dodałem cukru.
Później była przydługa przerwa, bo dopiero 2 warkę zrobiłem w listopadzie. Był to Irish Stout z brew-kita. Smak już znacznie lepszy. Wszystkim w mojej rodzinie smakowało. Została mi jeszcze jedna buteleczka, i jak na razie, nie zamierzam jej otwierać.
Następną warkę - trzecią - samodzielnie już nachmielałem. Był to zestaw Prawdziwe Ale. Użyłem tylko chmielu aromatycznego, więc piwo wyszło wyraźnie o smaku słodowym.
Kolejna to "Strong Ale", również z ekstraktów słodowych + chmiel, tyle że, jak można domyślić się z nazwy, było to piwko całkiem mocnawe - 18 Blg.
5 warka to pszeniczniak z brew-kita. Miał kiepską pianę, ale wyraźny posmak bananowo-goździkowy. Jedni mówili, że bardzo dobre, drudzy narzekali. W końcu nie każdemu można dogodzić. :(
Ostatnia warka, robiona nie metodą zacierania, to Imbirowy Porter, 15 Blg. Dodałem dosyć sporo imbiru, bo 100 g, więc dla niektórych był za bardzo imbirowy.
I tak się kończy historia moich prapoczątków w piwowarstwie domowym.

Hannibal
24-03-2005, 19:15
Siódmą warkę popełniłem na początku maja i było to Prawdziwe Ciemne. Z 5 kg słodu pilzneńskiego + 300 g ekstraktu barwiącego wyszło mi 20 litrów brzeczki o ekstraktywności 13,5 Blg. Porządnie nachmielone, bo 50 g chmielu goryczkowego + ok. 15 g chmielu aromatycznego na 10 minut. W sam raz na letnie upały. Bo, jak chyba wszyscy wiedzą, to głównie chmiel odpowiedzialny jest za to, że płyn ten nie jest od razu wypłukiwany z organizmu, a więc po jednej mierze (czyli litrze) człowiek gasi pragnienie na względnie długi czas.

Hannibal
24-03-2005, 19:26
Ósma warka warzona była na słodzie pilzneńskim z Browaru Mazowieckiego, dosyć taniego, ale niestety, mało "treściwego".
Skład był następujący: 3kg sł. pilzn., 1 kg sł. pszen., 1 kg sł. karm. jasn.
Przerwy: 30 minut w temp. 63 stopni C; 30 minut w temp. 73 stopni C
Dawkowanie chmielu: 70 g chm. goryczk. + ok. 20 g chm. aromat. na 15 minut
Drożdże Safe-ale
Warka 20-litrowa
Początkowe Blg było 10,6, natomiast końcowe 4. Myślałem, że coś spaprałem, ale kolejne warki utwierdziły mnie w przekonaniu, że to wina tego słodu.
Data rozlewu to 12.10.2004. A piwko wyszło porządnie nachmielone, niezbyt, w oczywisty sposób, mocne. Ma porządną pianę. Dla mnie dobre.
Nazwałem go "Wheat Brown Ale"

Hannibal
24-03-2005, 19:31
9 warka
Wyszedł lekki kwasiżur, ale da się pić.
Skład: 4kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. karm. jasn.
Przerwy: 25 minut w temp. 62 stopnie C i 40 w temp. 73 stopnie C
Dawkowanie chmielu: 60 g chmielu goryczkowego + 10 g chmielu na 10 minut
Warka 20 litrowa, drożdże Safe-ale (gęstwa z poprzedniej warki)
Początkowe Blg znów dosyć mizerne, bo 10,5, a końcowe 4,5.
Data rozlewu to 19.10. 2004
Nazwa: "Light pale ale"

Hannibal
24-03-2005, 19:36
10 warka
skład: 5kg sł. pilzn., 0,6 kg sł. monach.
przerwy: 20 minut w temp. 63 stopnie, 40 minut w temp. 72 stopnie
dawkowanie chmielu: 50 g chmielu goryczkowego + 10 g na 10 minut przed końcem
Drożdże Safe-ale
Warka 20 litrowa
Początkowe Blg kolejny raz mizerne, bo 11,7, a końcowe 4,5.
Data rozlewu: 26.10.2004
Nazwane zostało "Monachijskim Ale"

Hannibal
24-03-2005, 19:37
Oczywiście wszytkie warki robię na dobrej wodzie, bo oligoceńskiej. Ma to na pewno jakiś swój wpływ na ostateczny smak piwa.

Hannibal
24-03-2005, 19:46
11 warka to rasowy kwas. Znacznie ciężej wchodzi, aniżeli 9 warka. Coś musiałem spaprać przy gęstwie drożdżowej.
Skład: 5,5 kg sł. pilzn., 1kg sł. pszenicznego
przerwy tak samo jak przy 10 warce
Dawkowanie chmielu: 20 g chmielu goryczkowego + 10 g chmielu aromatycznego na 5 minut przed końcem
Drożdże Safe-ale (gęstwa drożdżowa)
Warka 20 litrowa
Początkowe Blg to 12,2, końcowe natomiast to 5 Blg
Data rozlewu to 04.11.2004
Nazwa: Wheat Ale

akszeinga
24-03-2005, 20:34
Hannibal, rodaku, powiedz tylko jedno słowo:

Czy dużo trza kasy na rozkręcenie takiego interesa?

Wpisuję około (a Ty resztę:)) : .......

:stout: :stout:

Hannibal
24-03-2005, 21:17
Hannibal, rodaku, powiedz tylko jedno słowo:

Czy dużo trza kasy na rozkręcenie takiego interesa?

Wpisuję około (a Ty resztę:)) : .......

:stout: :stout:

Dużo i nie dużo. Żeby podliczyć cały mój sprzęt + surowce, a ja nie ma wcale tak dużo, to trochę będzie. Ale kto mówił, że trzeba od razu wszystko kupować. Jak się wszystko kupuje stopniowo, to bez problemu da się wytrzymać. Ale jest to niewspółmiernie mało w porównaniu do efektów, jakie niesie ze sobą piwowarstwo domowe.
Co do konkretów, to musiałbym to wszystko dokładnie policzyć, ale myślę, że jeśli chodzi o sprzęt to można się zamknąć w 300, 400 zł - jeśli oczywiście chce się warzyć metodą zacierania. Do brew-kitów i ekstraktów słodowych wystarczy znacznie mniej - góra 150 zł.

Hannibal
24-03-2005, 22:31
Warka 12 - czyli "Niepodległościowe Ale"
Wreszcie nabylem normalny słód, czyli z SGGW.
Tym razem zrobiłem z 4,5 kg słodu i wyszło 20 litrów brzeczki o ekstraktywności 13,5 Blg
Dawkowanie chmielu: 40 g chmielu goryczkowego + 15 g chmielu aromatycznego na 10 minut.
Drożdże Safe-ale.
Ektrakt końcowy to 4,5 Blg.
Data rozlewu to oczywiście 11.11.2004
W smaku bardzo pożywne, dobrze nachmielone. Zostalo jeszcze troche butelek, wiec zobacze jak bedzie ewoluował smak :)

Hannibal
24-03-2005, 22:39
Kolejna warka to nr 13 - "Listopadowe Ale"
skład: 3,2 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. monach., 0,5 kg sł. karm. jasn.
przerwy: 25 minut w temp. 63o C; 45 minut w temp. 72o C
dawkowanie chmielu: 60 g chm. goryczk. + ok. 30 g chm. aromat. na 10 minut
Drożdże Safe-ale - gęstwa drożdżowa
Warka 20 litrowa.
Początkowe Blg to 12,5, końcowe to 4,5.
Rozlew: 17.11.2004.
Piwo bardzo porządne. Ciemnawe, dobrze nachmielone.

Hannibal
24-03-2005, 23:30
Następna warka ma nr 14, a piwo nazywa się "Pochmurne Wiedeńskie"
Użyte słody: 4kg sł. pilzn., 0,25 kg sł. karm. jasn., 0,2 kg. sł. karm. ciemn., 0,55 kg sł. wiedeń.
Przerwy: 35 minut w temp. 63o C; 35 minut w temp. 72o C
Dawkowanie chmielu: 55 g chm. goryczk. + ok. 20 g chm. arom. na 15 min. +10 g chm. arom. na 5 min.
Warka 21 litrowa
Drożdże Safe-ale (gęstwa drożdżowa z poprzedniej warki)
Początkowy Blg to 13, końcowy to 4,5
Rozlane 24.11.2004
Właśnie miałem okazję wypić jedną buteleczkę tego piwka. Piana obfita, dobrze wyczuwalna goryczka, dosyć ciemne, ale przezroczyste.

Hannibal
24-03-2005, 23:41
Warka nr 15
"Grudniowe wędzone"
słody: 4kg sł. pilzn., 0,25 kg sł. wędzon., 0,25 sł. Cara-red, 0,1 kg sł. karm. ciemn.
przerwy: 20 minut w temp. 63o C; 40 minut w temp. 73o C
chmielenie: 50 g chm. goryczk.+ 20 g chm. arom. na 15 min. + 20 g chm. arom. na 5 minut
Warka 20,5 litra
Drożdże Safe-ale
Początkowe Blg to 12,5, końcowe to 4,5
Rozlew: 02.12.2004
Chyba za mało dodałem słodu wędzonego, bo ciężko było go wyczuć w piwie. Podobne u innych piwowarów było podobnie.
Za wcześnie zawiozłem tą warkę do piwnicy na działkę, przez co zupełnie się nie nagazowało. Musiałem spowrotem ją przywieźć, parę razy potrząsnąć każdą butelkę i za tydzień, półtora tygodnia wszystko wróciło do normy.
Z "Pochmurnym wiedeńskim" było podobnie, więc zastosowałem tą samą procedurę.

Hannibal
24-03-2005, 23:48
Jak robię warkę 20 litrową, to zacieram ok. 5 kg słodu z 17, 18 litrami wody. Po filtracji otrzymuję jakieś 12 litrów przedniej brzeczki, więc wylewam jeszcze ok. 15 litrów wody o temp. 78 stopni na złoże filtracyjne i mam już wszytko gotowe. Część mi w czasie gotowania z chmielem wyparuje i z reguły dostaję konkretną ilość brzeczki.
Teraz część wód wysłodkowych gotuję w innym garnku, przez co szybciej mi wyparuje woda.

Hannibal
25-03-2005, 19:07
Kontynuuję pisanie historii mojego warzenia.
Teraz kolej na warkę nr 16 - "Złociste"
skład słodów: 3 kg sł. pilzn, 1,2 kg sł. monach., 0,4 kg sł. wiedeń.
przerwy: 70 minut w tem. 65-67o C
dawkowanie chmielu: 50 g chm. goryczk.+ 15 g chm. arom. na 15 min. + 15 g chm. arom. na 5 minut
Chmiel goryczkowy, tak jak zresztą używany w poprzednich warkach, ma 7,6 % alfakwasów, natomiast aromatyczny ok. 3%
Warka, standardowo, 20-litrowa
Drożdże tym razem Saf-brew
Ekstrakt początkowy to 12,5 Blg, końcowy to 6 Blg (na tych Safe-brew jakoś nie schodzi mi tak nisko)
Rozlew: 9.12.2004
Wrażenia smakowe są bardzo pozytywne. Zupełnie inny smak piwa, aniżeli w przypadku Safe-ale. Trudno powiedzieć, że lepszy. Na pewno jest inny. A to jest na pewno zaleta.

Hannibal
25-03-2005, 19:13
Warkę 17-tą wylałem to kibla, bo nie chciało mi się butelkować kwasiżura, który później musiałbym wypić. Niestety, znów coś nie tak poszło z gęstwą drożdżową.

Warka 18-ta wyszła natomiast całkiem przyzwoicie.
Skład słodów: 4,5 kg sł. pilzn., 0,4 kg sł. karm. ciemn., 0,4 kg sł. karm. jasn., 0,2 kg sł. czekol.
Zacieranie: 30 minut w temp. 63o C; 30 minut w temp. 73o C
Dawkowanie chmielu: 50 g chm. goryczk.+ 15 g chm. aromat.. na 15 min. + 15 g chm. aromat. na 5 minut
Drożdże Safe-brew
Warka 20,5 l.
Ekstrakt początkowy to 15,2 Blg, końcowy ok. 6 Blg
Zabutelkowane 27 grudnia 2004

emes
25-03-2005, 21:56
Hannibal, jestem pod wrażeniem, że wylałeś kwasiżura, a nie np przyniosłeś na jakąś impreze :D Kontrola jakości widać zaczyna działać :p
Wesołych Świąt :D

Hannibal
25-03-2005, 22:42
Nowy Rok 2005 zacząłem piwem "Noworocznym" - warka nr 19

skład słodów: 4,5 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. wiedeńskiego., 0,26 kg słodu Cara-red
przerwy: 20 minut w temp. 63o C; 50 minut w temp. 73o C
dawkowanie chmielu: 45 g chm. goryczk.+ 10 g chm. aromat. na 15 min. + 10 g chm. aromat. na 5 minut
Znów powróciłem do drożdży Safe-ale, ale będą to już ostatnie warki robione na tych drożdżach
Warka 21-litrowa
Początkowe Blg to 14, natomiast końcowe to 5 Blg
Rozlane 4 stycznia nowego roku
Spróbowałem już paru butelek, i dla mnie bez zarzutu. Pełny, wyrazisty smak, o wyraźnej goryczce (jak zresztą prawie zawsze u mnie). Trochę mocniejsze aniżeli wiele moich poprzednich warek, ale wcale to mi nie przeszkadza. :)

Hannibal
25-03-2005, 22:51
Drugą dziesiątkę - warka nr 20 - zamyka "Jasne Karmelowe" - nazwą nie należy się w tym przypadku sugerować
skład słodów: 4 kg sł. pilzn., 0,54 kg s. wiedeńskiego, 1 kg s. karm. jasn.
przerwy: 25 minut w temp. 62o C; 40 minut w temp. 72o C
dawkowanie chmielu: 30 g chm. goryczk. + 10 g chm. goryczk. na 30 minut + 10 g chm. aromat. na 10 minut
Standardowy czas gotowania brzeczki z chmielem wynosi u mnie ok. 70 minut, a więc nie będę pisał tego przy opisie każdej warki.
Drożdże Safe-ale
Warka 25 litrowa (od tego momentu wszystkie następne będą właśnie robione w takich ilościach)
Początkowy ekstrakt to 12,5 Blg, końcowy zaś to 4,5 Blg
Rozlane 7 stycznia 2005

W przypadku tej warki popełniłem taki sam błąd, jak w niektóych wcześniejszych, a mianowicie, za szybko zawiozłem je do piwnicy, gdzie temp. w tym czasie wahała się między 0 a 1 stopień C.
Musiałem więc przy następnym razie przywieźć butelki do domu, trochę nimi potrząsnąć, odczekać z tydzień (temp. ok. 19 stopni C) i wszystko wróciło do normy.

Hannibal
25-03-2005, 23:03
21 warka również znalazła swoje zaszczytne miejsce w ściekach. Szkoda było marnować, ale cóż zrobić. Błądzić rzecz ludzka.

22 warka robiona było już na zupełnie nowych drożdżach - płynne drożdże Wyeast Irish Ale. Nazwałem ją "Master Stout"
skład słodów: 3,6 kg sł. pilzn., 1,05 sł. monach., 0,5 sł. karm. jasn., 0,6 sł. karm. ciemn., 0,3 sł. czekolad.
przerwy: 25 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
dawkowanie chmielu: 45 g chm. goryczk + 10 g chm. goryczk. na 10 minut
Teraz zacząłem używać chmielu goryczkowego, który ma ponad 9% alfakwasów.
Warka 24-litrowa
Wystartowało z 14 Blg, a zeszło do 6 Blg
Rozlew: 14.02.2005

Jedną buteleczkę już spróbowałem. Piwo ciemne jak smoła. Po prostu rasowy stout.

akszeinga
29-03-2005, 19:35
To ja piszę się na pomlaskanie tej smoły.... w czwartek lub w piątek....
w zależności od okoliczności spotkania pod beczką tfuuuu, z beczką

:stout: :stout:

Hannibal
01-04-2005, 22:07
No i powracam po "krótkiej" przerwie do uzupełnienia historii mojego warzenia.
Teraz kolej na warkę 23 - nazwałem ją "London Ale", ponieważ robiłem ją na płynnych drożdżach Wyeast 1028 "London Ale"
Zacząłem teraz używać nowych słodów z Wyermanna
Użyte słody: 2,5 kg sł. pilzn., 2,5 kg sł. pale ale, 0,6 kg sł. Caramunich typ I
Przerwy: 20 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
Chmielenie: 35 g chm. goryczk. +10 g chm. goryczk. na 30 minut + 15 chm. aromat. na 10 minut
Wystartowało z 13 Blg, a skończyło na 5 Blg
Warka 24 litrowa
Zabutelkowane 16.02.2005

Miałem okazję wypić parę buteleczek tego piwka. Smak zupełnie inny od tych, robionych na standardowych suchych drożdżach - bogatszy, z plejadą najróżniejszych nut. Goryczka niezbyt duża - jak na to piwko w sam raz. Piana utrzymuje się z 5 minut.
Po 1,5 miesiąca piwo nadal pozostaje mętne - myślę, że to zasługa tych drożdży.
Zawiosłem parę buteleczek do dziadków na Wielkanoc, i wiele osobom bardzo to piwo smakowało. Mój brat cioteczny na początku stwierdził nawet, że to pszeniczniak.

Hannibal
01-04-2005, 22:11
Kolejna warka - nr 24 to "Marcowy Munich"
Użyłem gęstwy z poprzedniej warki, czyli drożdży London Ale
Słody: 3 kg sł. pilzn, 1,5 kg sł. Munich typ I, 0,5 kg sł. Caramunich typ I, 0,7 kg sł. Carahell
Przerwy: 30 minut w temp. 62o C; 40 minut w temp. 72o C
Chmielenie: 35 g chm. goryczk. +10 g chm. goryczk. na 30 minut + 15 chm. aromat. na 10 minut
Początkowy ekstrakt to 12,5 Blg, końcowy zaś to 4,5 Blg
Warka 24-litrowa
Zabutelkowane 2 marca 2005

Jeszcze nie miałem okazji spróbować. Niech sobie jeszcze trochę poleżakuje w chłodniutkiej i ciemnej piwniczce u mnie na działce.

Hannibal
01-04-2005, 22:40
Przechodzę teraz do warki nr 25 - "Master Stout II"
Użyłem gęstwy drożdży płynnych Wyeast 1084 Irish Ale
Słody: 3,1 kg sł. Pilzn., 2 kg sł. Munich typ I, 0,16 kg sł. Czekol., 0,35 sł. Caramunich, 0,7 kg sł. Karm. Ciemn.
Przerwy: 25 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
Dawkowanie chmielu: 40 g chm. goryczk. + 10 g chm. goryczk. na 30 minut + 20 g chm. aromat. na 15' + 10 g chm. aromat. na 5 minut
Wystartowało z 13,5 Blg, a zeszło do 5,5 Blg
Warka 24-litrowa
Zabutelkowane 4.03.2005

Hannibal
01-04-2005, 23:32
Warka nr 26 to "Master Stout III"
Użyłem tu gęstwy drożdzowej z Master Stout II
Słody: 4 kg sł. Pilzn, 1 kg sł. Munich typ II, 0,4 kg sł. Carafa Spezial typ III, 0,7 kg sł. Caraaroma
Przerwy: 20 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
Dawkowania chmielu nie zapisałem sobie, wiec tym bardziej nie pamietam. Na pewno jednak chmielu goryczkowego dalem cos miedzy 40 a 50 g
Warka 26-litrowa
Początkowy ekstrakt to 12,5 Blg, a końcowy zaś to 5,5 Blg
Rozlew 9.03.2005

Hannibal
01-04-2005, 23:36
Warka nr 27 to "Łagodne marcowe"
Użyłem drożdży Danstar Windsor. Ostatnio użyłem ich w "Strong Ale", robionym jeszcze z ekstraktów słodowych
Skład słodów: 2,5 kg sł. pilzn., 2,5 kg sł. pale ale, 0,7 kg sł. Munich typ II, 0,2 kg sł. Caraaroma
Przerwy: 70 minut w temp. 67-70o C
Dawkowanie chmielu: 25 g chm. goryczk. + 15 g chm. goryczk. na 30 minut + 20 g chm. aromat. na 10 minut
Warka 25l
Początkowy Blg to 12,5, końcowy to 5 Blg
Rozlany do butelek 16 marca 2005

Hannibal
08-04-2005, 18:43
Po prawie tygodniowej przerwie wracam do tematu:

Teraz kolej na 28 warkę o nazwie "Wielkanocne"
Użyte słody: 4 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. karm. jasn., 1 kg sł. Munich typ II, 0,6 kg sł. Carahell, 0,4 kg sł. Caramunich
Przerwy standardowe, czyli 25 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
Chmielenie umiarkowane, bo 20 g chmielu goryczkowego + 10 chmielu goryczkowego na 30 minut + 10 g chmielu aromatycznego na 5 minut
Drożdże Danstar Windsor
Warka 25-litrowa
Początkowy ekstrakt to 13 Blg, końcowy zaś to 6 Blg. Widać, że na tych Danstarach, to końcowy blg jest trochę wyższy niż chociażby w przypadku Safe-ale. 30 warkę, którą robiłem na tych właśnie drożdżach, zostawiłem zatem na fermentację cichą, aby zobaczyć, czy uda się go trochę obniżyć.
Rozlew: 25 marca 2005

Hannibal
08-04-2005, 18:50
29 warka to znów stout, również nie zbyt mocny, a nazwałem ją "Master Stout IV" jako kontynuacja poprzednich.
Drożdże wiadomo jakie - Wyeast Irish Ale
Słody: 4,5 kg sł. pilzn., 0,5 kg sł. Caramunich, 0,5 kg sł. Caraaroma, 0,5 kg sł. Carafa Spezial typ III
Przerwy: 20 minut w temp. 62o C; 45 minut w temp. 72o C
Dawkowanie chmielu: 30 g chm. goryczk. + 10 g chm. goryczk. na 30 minut + 10 g chm. arom. na 5 minut
Warka 26-litrowa
Początkwy Blg to 12,5, końcowy zaś to 5,5
Rozlane również 25 marca. Pomagał mi mój znajomy z liceum, który choć na razie jeszcze nie warzy piwa (ale namawiam go nieustannie :D ), to właśnie jest jego zasługą, że dowiedziałem się o piwowarstwie domowym i firmie Browamator. Pierwszą warkę (z brew-kitu) warzyliśmy również wspólnie. Wspólnie też ją wypiliśmy. :stout: :stout:

Hannibal
08-04-2005, 19:07
No i dotarłem wreszcie do mojej ostatniej warki, czyli nr 30
Zamierzałem zrobić teraz trochę lżejsze piwo - takie idealne na gaszenie pragnienia w te lato. Zapowiadają, że ma być upalne.
A więc użyłem trochę mniejszej ilości słodów, bo 4,8 kg pilzneńskiego i 0,5 kg Caraaroma.
Przerwy standardowe, czyli 20 minut w temp. 62o C i 45 minut w temp. 72o C
Chmielenie umiarkowane, bo 25 g chm. goryczk. + 10 chm. goryczk. na 30 minut + 10 g chm. aromat. na 5 minut. Zawsze jednak musi być czuć goryczkę, bo wówczas piwo przestaje być dla mnie piwem, a zaczyna przypominać syrop. Zresztą chmielowa goryczka ma wiele zalet. Po pierwsze wzmaga łaknienie, a jeść to ja uwielbiam. No, ale jest to zaleta jedynie dla osób z dobrą przemianą materii. Po drugie powoduje, że woda, która zawarta jest w piwie, nie jest natychmiast wydalana, tak jak mamy z tym do czynienia w przypadku orenżad, Coca Coli, etc. Tak więc, idealnie, piwo goryczkowego nadaje się na upalne dni.
No ale wracam do meritum.
Warka 24 litrowa
Ekstrakt początkowy 11 Blg (powino być jakieś 3,5% alk.)
Drożdże Danstar Windsor
Teraz stoi na cichej fermentacji.

Hannibal
08-04-2005, 19:19
Do kolejnej warki przymiarzam się w najbliższy wtorek i zrobię chyba znowu coś ciemnego :D . Gęstwa drożdżowa Irish Ale nie moźe już się chyba doczekać, aż jej drożdże znowu wznowią "ciężką" pracę w fermentorze.
Mam na razie cały zapas 20 kg słodu pilzneńskiego. Musiałem przytargać go z SGGW na Powiśle samodzielnie, bo tym razem rodzice nie mieli czasu, aby mnie podwieźć. Jak bym miał duży plecak to nie byłoby żadnego problemu, ale niestetu musiałem sobie poradzić inaczej.
Sporo mam jeszcze słodów Weyermanna: ok. 4 kg Carafa Spezial typ III, trochę Caramunich, Carahell, Caraaroma, Munich typ I i II, a ze Strzegomia to pozostało mi trochę czekoladowego i odrobina karmelowego jasnego.
Niestety chmiel goryczkowy mi się kończy, więc trzeba będzie się wybrać do sklepu. Na szczęście na najbliżsża warkę mi jeszcze starczy.
No i to chyba na razie wszystko :stout:

Hannibal
08-06-2005, 23:15
W kwietniu i w maju nie miałem jakoś czasu na warzenie. Tym bardziej teraz, w sesji.
Ale jeszcze ok. 2 tygodnie i zabieram się do pracy.
Po pierwsze muszę zrobić lodówkę fermentacyjną, co nie powinno mi zająć zbyt dużo czasu, bo mam już wstępny projekt.
Po drugie muszę wyposażyć się w duże ilości chmielu, a także w drożdże dolnej fermentacji, takie jak Saflager i Wyeast 2308 Munich Lager, bo teraz przez dłuższy czas mam zamiar robić piwa tylko dolnej fermentacji. Słódów mam jeszcze dosyć sporo: 20 kg pilzneńśkiego, 4 kg Carafa Spezial typ III, sporo Caraaromy, trochę Caramunicha, Municha typ I i II, i jeszcze trochę innych słodów.
W wakacje, czyli jak dla mnie do końca września, mam zamiar zrobić co najmniej 10 25-litrowych warek piwa dolnej fermentacji na drożdżach, o których już wspomniałem.

W piwnicy na działce, jak na razie, mam jeszcze sporo zapasów piwka, ale staram sie je ciągle zmniejszać, choć nie jest to takie proste :D
Z poprzednich warek bardzo mi zasmakowały Mater Stout III (warka 26) oraz Mater Stout IV (warka 29), które były robione na słodzie Carafa Spezial typ III. Bardzo delikatne w smaku, dobrze nachmielone, bez smaku kawy, tak jak to było w przypadku Maser Stout I. Ciekawie wyszło również Wielkanocne (warka nr 28), gdzie dzięki drożdżom Danstar Windsor, pojawiły sie nuty jabłkowe.

Hannibal
26-07-2005, 21:28
No i nareszcie udało się znaleźć czas na "comeback" w warzeniu. Parę miesięcy przerwy, i już myślałem, że wyszedłem z wprawy. Ale okazało się, niczego nie zapomniałem ;) .
Teraz jestem w trakcie warzenia mojego pierwszego piwa dolnej fermentacji. Lodówkę fermentacyjną ze styropianu już mam od jakiegoś czasu zrobioną, więc tylko robić i robić.
Ale do rzeczy...
Pilzner I, bo tak go nazwałem, warzony jest w następujący sposób:
4,5 kg słodu pilzneńskiego
0,5 kg Carapils
0,6 kg Carahell
Powinno wyjść 25 litrów brzeczki o ekstraktywności 12 - 12,5 Blg.
Przerwy: 30 minut w 62 stopniach, 45 minut w 72 stopniach
Co do chmielenia, to jeszcze dokładnie nie wiem, bo na razie jestem na etapie filtracji :)