Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chłodnica przeciwprąd

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Senior
    • 07-2003
    • 320

    Chłodnica przeciwprąd

    Starą chłodnicę zanurzeniową postanowiłem przerobić na układ „rura w rurze” chłodzący w przeciwprądzie. Dla przypomnienia, jest to system bazujący na zasadzie iż czynnik chłodzący płynie w odwrotnym kierunku do czynnika chłodzonego. Tutaj, miejsce gdzie do miedzianej rurki wpływa gorąca brzeczka jest jednocześnie miejscem z którego wypływa ogrzana woda chłodząca i odwrotnie, wpływająca na drugim końcu woda chłodząca napotyka na schłodzoną już wypływającą brzeczkę. Dzięki temu na całej długości chłodnicy utrzymywana jest maksymalna różnica temperatur pomiędzy chłodzoną brzeczką a wodą chłodzącą. Jak wiemy, im ta różnica temperatur większa, tym większa siła napędowa procesu chłodzenia - stąd duża w porównaniu z innymi wydajność tej metody.
    Jak widać do budowy użyłem rurki miedzianej wprowadzonej do węża wzmocnionego oplotem (dobra sztywność)
    Attached Files
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl
  • lukuj
    Senior
    • 07-2003
    • 320

    #2
    chłodnica przeciwprąd

    Zakupiłem dwa trójniki do miedzianych instalacji CO a rurkę miedzianą wkleiłem wewnątrz klejem dwuskładnikowym jak na zdjęciu. Wąż zamocowałem opaskami zaciskowymi a za wejście/wyjście wody chłodzącej posłużyły krótkie odcinki wklejonej rurki ze stali kwasoodpornej. Chłodnicę usztywniono za pomocą kilku plastikowych opasek zaciskowych.
    Przeprowadziłem próbę.
    Chłodziłem wodę o temperaturze 90oC.
    Temperatura wody chłodzącej 25oC.
    Dla dużego przepływu wody chłodzącej uzyskałem temp schłodzonej brzeczki 27oC (35oC na wyjściu wody chłodzącej).
    Dla mniejszego przepływu/zużycia wody chłodzącej - zbliżonego do zwykle stosowanego dla chłodnicy zanurzeniowej - uzyskałem temp schłodzonej brzeczki 32oC (49oC na wyjściu wody chłodzącej).
    Wynik uważam za zadowalający.
    Attached Files
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • krzyspx
      Member
      • 04-2005
      • 62

      #3
      czy zanurzeniowa się nie sprawdziła że zmieniasz technologię - jestem w trakcie jej wykonywania i jestem w kropce?

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        #4
        Także zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, ale postawiłem jednak na chłodnicę zanurzeniową.
        Ta bedzie mocowana w moim kotle pod koniec warzenia. Będzie zajmowała ok 3/4 wysokości naczynia i pracowałą bęzie równolegle z obracającym się mieszadłem(by zwiększyć ruch chłodzonej brzeczki).
        Dlaczego postawiłem na zanurzeniową? Bo po wychłodzeniu brzeczki i jej ustaniu, przez zawór znajdujący się na samym dnie naczynia - w niewielkim zagłebieniu - wypuszczę większość osadów chmielowych, a restza brzeczki schłodzona poleci bezpośrednio do fermentora. W przypadku zastosowania chłodnicy przeciwbieżnej, wychłodzoną brzeczkę musiałbym ponownie zawrócić do naczynia z zaworem i odfiltrować z chmielin.

        Za jakiś czas na pewno pokuszę się o zbudownie lepszego wymiennika, ale narazie będę używał chłodnicy zanurzeniowej.
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • lukuj
          Senior
          • 07-2003
          • 320

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
          Także zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, ale postawiłem jednak na chłodnicę zanurzeniową.
          Ta bedzie mocowana w moim kotle pod koniec warzenia. Będzie zajmowała ok 3/4 wysokości naczynia i pracowałą bęzie równolegle z obracającym się mieszadłem(by zwiększyć ruch chłodzonej brzeczki).
          Dlaczego postawiłem na zanurzeniową? Bo po wychłodzeniu brzeczki i jej ustaniu, przez zawór znajdujący się na samym dnie naczynia - w niewielkim zagłebieniu - wypuszczę większość osadów chmielowych, a restza brzeczki schłodzona poleci bezpośrednio do fermentora. W przypadku zastosowania chłodnicy przeciwbieżnej, wychłodzoną brzeczkę musiałbym ponownie zawrócić do naczynia z zaworem i odfiltrować z chmielin.

          Za jakiś czas na pewno pokuszę się o zbudownie lepszego wymiennika, ale narazie będę używał chłodnicy zanurzeniowej.
          To rozwiązanie jest najpraktyczniejsze i takie właśnie stosuję w moim " piwowarskim robocie kuchennym" w połączeniu z chłodzonym płaszczem zbiornika (jeden obieg).
          Chłodnica przeciwprądowa powstała z myślą o warzeniu w garze bo okropnie nie lubię merdać łychą w trakcie chłodzenia.
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • mark33
            Idę po piwo do piwnicy.
            • 04-2005
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
            czy zanurzeniowa się nie sprawdziła że zmieniasz technologię - jestem w trakcie jej wykonywania i jestem w kropce?
            Działaj dalej spokojnie, zanurzeniowa chlodnica też działa dobrze. Po prostu lukuj jest profesjonalistą dla niego dobrze to za mało , dla mnie ten facet jest geniuszem w tym co robi zresztą prześledź jego sprzęt to sam zobaczysz.
            Jak Cię zawiedzie zanurzeniowa łatwo przerobisz na układ rura w rurze.

            Comment

            • kony
              breweriarz
              • 08-2005
              • 1701

              #7
              Ja w ostatnią sobotę po raz pierwszy użyłem chłodnicy zanurzeniowej i byłem zszokowany jej wydajnością. Wrzącą brzeczkę (ok. 18 l) sprowadziłem do 25 st, w ciągu ok. 10-12 minut. Szczerze mówiąc spodziewałem się że potrwa to znacznie dłużej.
              Chłodnicę wykonałem z 11 mb miedzianej 12-stki (tzw. miękkiej) zakończonej gwintem na który nakręcam wąż prysznicowy.
              Przy takiej wydajności nie widzę potrzeby kombinowania z innymi chłodnicami (ale jestem początkujący więc może kiedyś zmienię zdanie ).

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎