Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zmierzyć zawartość alfakwasów w dzikim chmielu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BroWarszawski
    Junior
    • 02-2005
    • 10

    Jak zmierzyć zawartość alfakwasów w dzikim chmielu?

    Zrobiłem wczoraj zapas świeżego, dzikiego chmielu. Chciałbym pójść za ciosem i zrobić z niego użytek. Jak sprawdzić jaka jest zawartość alfakwasów?
  • darko
    Senior
    • 06-2003
    • 2078

    #2
    http://www.browamator.pl/lista.php?arch=&grupa_p=13&pwd[13]=%2F169220%2F169292%2F169317&grupa_rek[13]=&ngrp=&sortuj=#169317

    Tu masz odpowiedź. Generalnie w domu nie masz szans. Chyba że masz dojście do llaboratorium browaru.

    Comment

    • kangurpl
      Senior
      • 03-2002
      • 2660

      #3
      Z dzikim chmielem nie masz zbyt wielkich szans na powodzenie w warzeniu, na 100 % szyszki są zapylone. Na plantacjach nie ma "facetów" tylko same "panienki".
      A w naturze panuje równowaga
      Last edited by kangurpl; 12-09-2005, 15:39.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • darko
        Senior
        • 06-2003
        • 2078

        #4
        A krótko mówiąc:
        zapylone - posiadają nasiona
        posiadają nasiona - posiadają tłuszcz
        posiadają tłuszcz - Twoje piwo nie ma piany

        Comment

        • BroWarszawski
          Junior
          • 02-2005
          • 10

          #5
          Ok. Sprobuje i zdam relacje.

          Comment

          • gralll
            Senior
            • 06-2005
            • 127

            #6
            ja też spróbuje i to dzisiaj !

            w końcu wareczka tak jak obiecałem na dzikim zrobię taką mniejszą jestem ciekaw co wyjdzie?

            Comment

            • BroWarszawski
              Junior
              • 02-2005
              • 10

              #7
              Fajnie. Napisz jakie wyniki. Moj chmiel wysuszyl sie blyskawicznie (w ciagu niecalego tygodnia), zanim zdazylem sie zabrac za eksperyment. Po wysuszeniu niestety nie jest szczegolnie aromatyczny... Tak naprawde stracil chyba wszystkie swoje walory - mysle, ze zebralem zbyt pozno - po wysuszeniu szyszki sa juz calkiem otwarte.

              Comment

              • gralll
                Senior
                • 06-2005
                • 127

                #8
                a ...

                mój suszył sie tak 3-4 dni na stryszaku dość mocno pachniało w sumie mam go około 100g teraz w zamrażalce dzisiaj albo jutro go wyjmę ...

                Comment

                • gralll
                  Senior
                  • 06-2005
                  • 127

                  #9
                  mam zestaw do ekstrakcji

                  i na dobrą sprawę mógłbym ten chmiel ekstrahować wodą lub alkoholem muszę poczytać ...

                  Comment

                  • naczelnik
                    Senior
                    • 08-2003
                    • 1884

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
                    i na dobrą sprawę mógłbym ten chmiel ekstrahować wodą lub alkoholem muszę poczytać ...
                    No, no poczytaj. I to sporo. Bez tego ani rusz.
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • gralll
                      Senior
                      • 06-2005
                      • 127

                      #11
                      ...

                      kiedyś oznaczałem w ten sposób tłuszcz w ściekach ale w tym momencie nie interesuje mnie konkretny wynik tylko sam fakt czy coś takiego się pojawi z tych szyszek po odstaniu ...

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X
                      😀
                      🥰
                      🤢
                      😎
                      😡
                      👍
                      👎