PDA

Wersja pełna: : darco warzy


darko
16-09-2005, 19:44
No i kolejny sezon rozpoczęty. Kolejny, bo warka to juz jedenasta. Wcześniejsze (z mniejszym lub większym sukcesem) - jedna z ekstraktu, jedna z brewkita, reszta "all-grain". Na początku września zatarłem:

PILS TESTOWY
Testowy, bo próbowałem testowałem kocioł zacierny i nowe drożdże.

Do gara trafiło:
4 kg słodu pilzneńskiego
0,9 kg słodu monachijskiego

zacieranie:
68 C - 60 minut
75 C - 10 minut
chmielenie:
marynka 18g - 60 minut
lubelski 20g - 60 min
lubelski 10g - 30 min
lubelski 25g - 10 min

Wyszło 20l brzeczki 12,5 Blg, trochę przechmielonej Przy napowietrzaniu parę litrów poszło w dywan (wkurzają mnie te zawory z BA).
Świeżutki starter z Wyeast Bohemian Lager wkroczył do akcji i po 5 dniach fermentacji w 8 C zlałem na cichą. Tutaj kolejny test: "lodówka" ze styropianu zdała egzamin - poniżej 5 C . Zabutelkowane 9 września. Piewsza próba wczoraj i zaskoczenie - piękna piana i wspaniały, chmielowy aromat. W smaku też b. dobre. tylko gazu trochę mało. A dziś...

Matrix
16-09-2005, 19:50
No i kolejny sezon rozpoczęty. Kolejny, bo warka to juz jedenasta. Wcześniejsze (z mniejszym lub większym sukcesem) - jedna z ekstraktu, jedna z brewkita, reszta "all-grain". Na początku września zatarłem:

PILS TESTOWY
Testowy, bo próbowałem testowałem kocioł zacierny i nowe drożdże.

Do gara trafiło:
4 kg słodu pilzneńskiego
0,9 kg słodu monachijskiego

zacieranie:
68 C - 60 minut
75 C - 10 minut
chmielenie:
marynka 18g - 60 minut
lubelski 20g - 60 min
lubelski 10g - 30 min
lubelski 25g - 10 min

Wyszło 20l brzeczki 12,5 Blg, trochę przechmielonej Przy napowietrzaniu parę litrów poszło w dywan (wkurzają mnie te zawory z BA).
Świeżutki starter z Wyeast Bohemian Lager wkroczył do akcji i po 5 dniach fermentacji w 8 C zlałem na cichą. Tutaj kolejny test: "lodówka" ze styropianu zdała egzamin - poniżej 5 C . Zabutelkowane 9 września. Piewsza próba wczoraj i zaskoczenie - piękna piana i wspaniały, chmielowy aromat. W smaku też b. dobre. tylko gazu trochę mało. A dziś...
a msz juz etykiety bo jesli tak to dam adres na pw

darko
16-09-2005, 20:04
Dziś przyszła pora na warzenie (i picie też) Portera 16,5 Blg
Zasyp:
2,5 kg pilzneńskiego
2 kg munich II
0,35 kg cararoma
0,25 karmelowy jasny
0,2 kg palonego
0,1 kg carafa I

Zacieranie infuzyjne w 68 C, gotowane 60 minut z 30g marynki. Stanęło na 19 litrach 16,5 Blg. Napowietrzone i zadane gęstwą SafAle. Fermentację mam zamiar przeprowadzić w temperaturze ok 18 C.
Aha i jeszcze etykieta Pilsa:
http://i22.photobucket.com/albums/b317/darco_foto/11.jpg

darko
16-09-2005, 20:07
a msz juz etykiety bo jesli tak to dam adres na pw

Narazie mam jedną czarno-białą bo tylko taką mam drukarkę. W dodatku kiepskiej jakości. Plik jest wyżej.

darko
18-09-2005, 12:59
A w tej jaskini miesz Drożdżowy Potwór :D :

darko
21-09-2005, 12:22
Zlane na cichą. Zapowiada się niezłe piwko...

darko
09-11-2005, 11:36
Z racji przeprowadzki piwo na fermentacji cichej spędziło trochę ponad dobę :D . 1,5 miesiąca po zabutelkowaniu smakuje całkiem przyzwoicie. Mam nadzieję, że obdarowani ocenią je na forum :). I jeszcze etykieta:

darko
09-11-2005, 11:47
Historia drożdżami pisana cz. 2:

darko
16-04-2006, 15:18
Dwie przeprowadzki :D spowodowały półroczną przerwę w warzeniu. Ale w końcu browar rusza pełną parą! Nastąpiła zmiana nazwy bowaru na: Browar Domowy "Dzika Locha".

4 kwietnia uwarzono "Dzikie Ale"
Zasyp:
- słód pilzneński - 4 kg
- słód munich II - 0,5 kg
- słód karmelowy jasny - 0,5 kg
Do tego 5 g gipsu .
Zacieranie:
- 53 st C --- 10 min
- 63 st C --- 20 min
- 71 st C --- 40 min
- 78 st C --- 5 min
Zbyt szybka firtracja, nie zdążyłem z grzaniem wody na wysładzanie :rolleyes:

Gotowanie 60 min z granulatami zbiór 2004
- Marynka 30 g - 60 min
- Lubelski 15 g - 15 min
- Lubelski 10 g - 5 min

Wyszło 25 litrów, 13 st Blg.

Drożdże: Wyeast 1318 London Ale III - moje piersze podejście do tego szczepu. Produkują dużo diacetylu, fermentacja główna 4 dni (23 st C) , cicha - do dziś. Ekstrakt pozorny 3 Blg.
Zabutelkowane dzisiaj z 110 g cukru. Etykieta wkrótce.

darko
18-04-2006, 15:23
Zabutelkowałem 21 litrów ze 100 g cukru, reszta się rozlała :kwiatek: .

#14 Weizen
Uwarzono 14.04.06
Zasyp:
- słód pilzneński - 2000 g
- słód pszeniczny jasny - 2001 g (żeby 50% przekroczyć :))
Zacieranie wg przepisu Czesa
--------------------
Gotowanie 60 min z 25 g granulatu odm. Lubelski 2004
--------------------
Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
Fermentacja burzliwa trwa.

darko
18-04-2006, 15:30
Jeszcze etykieta:

darko
14-09-2008, 18:32
Dzisiaj mój browar wznowił produkcję. Tym razem w Krakowie :)