Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

darco warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Senior
    • 06-2003
    • 2078

    darco warzy

    No i kolejny sezon rozpoczęty. Kolejny, bo warka to juz jedenasta. Wcześniejsze (z mniejszym lub większym sukcesem) - jedna z ekstraktu, jedna z brewkita, reszta "all-grain". Na początku września zatarłem:

    PILS TESTOWY
    Testowy, bo próbowałem testowałem kocioł zacierny i nowe drożdże.

    Do gara trafiło:
    4 kg słodu pilzneńskiego
    0,9 kg słodu monachijskiego

    zacieranie:
    68 C - 60 minut
    75 C - 10 minut
    chmielenie:
    marynka 18g - 60 minut
    lubelski 20g - 60 min
    lubelski 10g - 30 min
    lubelski 25g - 10 min

    Wyszło 20l brzeczki 12,5 Blg, trochę przechmielonej Przy napowietrzaniu parę litrów poszło w dywan (wkurzają mnie te zawory z BA).
    Świeżutki starter z Wyeast Bohemian Lager wkroczył do akcji i po 5 dniach fermentacji w 8 C zlałem na cichą. Tutaj kolejny test: "lodówka" ze styropianu zdała egzamin - poniżej 5 C . Zabutelkowane 9 września. Piewsza próba wczoraj i zaskoczenie - piękna piana i wspaniały, chmielowy aromat. W smaku też b. dobre. tylko gazu trochę mało. A dziś...
  • Matrix
    Senior
    • 10-2004
    • 135

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
    No i kolejny sezon rozpoczęty. Kolejny, bo warka to juz jedenasta. Wcześniejsze (z mniejszym lub większym sukcesem) - jedna z ekstraktu, jedna z brewkita, reszta "all-grain". Na początku września zatarłem:

    PILS TESTOWY
    Testowy, bo próbowałem testowałem kocioł zacierny i nowe drożdże.

    Do gara trafiło:
    4 kg słodu pilzneńskiego
    0,9 kg słodu monachijskiego

    zacieranie:
    68 C - 60 minut
    75 C - 10 minut
    chmielenie:
    marynka 18g - 60 minut
    lubelski 20g - 60 min
    lubelski 10g - 30 min
    lubelski 25g - 10 min

    Wyszło 20l brzeczki 12,5 Blg, trochę przechmielonej Przy napowietrzaniu parę litrów poszło w dywan (wkurzają mnie te zawory z BA).
    Świeżutki starter z Wyeast Bohemian Lager wkroczył do akcji i po 5 dniach fermentacji w 8 C zlałem na cichą. Tutaj kolejny test: "lodówka" ze styropianu zdała egzamin - poniżej 5 C . Zabutelkowane 9 września. Piewsza próba wczoraj i zaskoczenie - piękna piana i wspaniały, chmielowy aromat. W smaku też b. dobre. tylko gazu trochę mało. A dziś...
    a msz juz etykiety bo jesli tak to dam adres na pw

    Comment

    • darko
      Senior
      • 06-2003
      • 2078

      #3
      #12 Porter 16,5 Blg

      Dziś przyszła pora na warzenie (i picie też) Portera 16,5 Blg
      Zasyp:
      2,5 kg pilzneńskiego
      2 kg munich II
      0,35 kg cararoma
      0,25 karmelowy jasny
      0,2 kg palonego
      0,1 kg carafa I

      Zacieranie infuzyjne w 68 C, gotowane 60 minut z 30g marynki. Stanęło na 19 litrach 16,5 Blg. Napowietrzone i zadane gęstwą SafAle. Fermentację mam zamiar przeprowadzić w temperaturze ok 18 C.
      Aha i jeszcze etykieta Pilsa:

      Comment

      • darko
        Senior
        • 06-2003
        • 2078

        #4
        a msz juz etykiety bo jesli tak to dam adres na pw
        Narazie mam jedną czarno-białą bo tylko taką mam drukarkę. W dodatku kiepskiej jakości. Plik jest wyżej.

        Comment

        • darko
          Senior
          • 06-2003
          • 2078

          #5
          A w tej jaskini miesz Drożdżowy Potwór :
          Attached Files

          Comment

          • darko
            Senior
            • 06-2003
            • 2078

            #6
            Zlane na cichą. Zapowiada się niezłe piwko...

            Comment

            • darko
              Senior
              • 06-2003
              • 2078

              #7
              Z racji przeprowadzki piwo na fermentacji cichej spędziło trochę ponad dobę . 1,5 miesiąca po zabutelkowaniu smakuje całkiem przyzwoicie. Mam nadzieję, że obdarowani ocenią je na forum . I jeszcze etykieta:
              Attached Files
              Last edited by darko; 09-11-2005, 12:37.

              Comment

              • darko
                Senior
                • 06-2003
                • 2078

                #8
                Historia drożdżami pisana cz. 2:
                Attached Files

                Comment

                • darko
                  Senior
                  • 06-2003
                  • 2078

                  #9
                  #13 Dzikie Ale

                  Dwie przeprowadzki spowodowały półroczną przerwę w warzeniu. Ale w końcu browar rusza pełną parą! Nastąpiła zmiana nazwy bowaru na: Browar Domowy "Dzika Locha".

                  4 kwietnia uwarzono "Dzikie Ale"
                  Zasyp:
                  - słód pilzneński - 4 kg
                  - słód munich II - 0,5 kg
                  - słód karmelowy jasny - 0,5 kg
                  Do tego 5 g gipsu .
                  Zacieranie:
                  - 53 st C --- 10 min
                  - 63 st C --- 20 min
                  - 71 st C --- 40 min
                  - 78 st C --- 5 min
                  Zbyt szybka firtracja, nie zdążyłem z grzaniem wody na wysładzanie

                  Gotowanie 60 min z granulatami zbiór 2004
                  - Marynka 30 g - 60 min
                  - Lubelski 15 g - 15 min
                  - Lubelski 10 g - 5 min

                  Wyszło 25 litrów, 13 st Blg.

                  Drożdże: Wyeast 1318 London Ale III - moje piersze podejście do tego szczepu. Produkują dużo diacetylu, fermentacja główna 4 dni (23 st C) , cicha - do dziś. Ekstrakt pozorny 3 Blg.
                  Zabutelkowane dzisiaj z 110 g cukru. Etykieta wkrótce.
                  Last edited by darko; 16-04-2006, 15:22.

                  Comment

                  • darko
                    Senior
                    • 06-2003
                    • 2078

                    #10
                    #14 Weizen

                    Zabutelkowałem 21 litrów ze 100 g cukru, reszta się rozlała .

                    #14 Weizen
                    Uwarzono 14.04.06
                    Zasyp:
                    - słód pilzneński - 2000 g
                    - słód pszeniczny jasny - 2001 g (żeby 50% przekroczyć )
                    Zacieranie wg przepisu Czesa
                    --------------------
                    Gotowanie 60 min z 25 g granulatu odm. Lubelski 2004
                    --------------------
                    Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
                    Fermentacja burzliwa trwa.

                    Comment

                    • darko
                      Senior
                      • 06-2003
                      • 2078

                      #11
                      Jeszcze etykieta:
                      Attached Files

                      Comment

                      • darko
                        Senior
                        • 06-2003
                        • 2078

                        #12
                        Dzisiaj mój browar wznowił produkcję. Tym razem w Krakowie

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎