PDA

Wersja pełna: : Warzelnia Pod Dziewiętnastką


ebas
21-09-2005, 08:40
Pierwsze moje piwo zrobiłem z gotowca a wczoraj przyszedł czas na kolejną warkę tym razem z zacieraniem.

#2
3kg. słodu pilzeńskiego
10,5l. wody
63st. C - 30 min.
73st. C - 30 min.
Wysładzanie 7,5l.

Chmielenie 70 min.
10% Marynka 0 min.
4,10% Lubelski 50 min.
Drożdże z poprzedniej warki.

Zmierzyłem brzeczkę i spanikowałem bo wyszło 4,5Blg, jak się okazało popełniłem błąd, ponieważ próbkę brzeczki pobrałem z powierzchni tuż po wysładzaniu.
W rzeczywistości wyszło ok 14l. piwa 12,5blg.
Dzisiaj w fermentorze pokaźna piana.

ebas

ebas
25-09-2005, 18:17
Dzisiaj, po pięciu dniach fermentacji burzliwej przelałem na cichą, jednak niepokoi mnie migdałowy zapach i smak.
Piwo odfermentowało do 3,5 blg i nie było oznak dalszej fermentacji. Teraz postoi dwa tygodnie i do butelek.
Nie mogę sie już doczekać ;)

ebas
02-10-2005, 21:19
Moje drugie które nazwałem "Pierwsze", ponieważ pierwszy raz zacierałem, stoi sobie na cichej a wczoraj stworzyłem trzecie - "Monach" ze względu na udział słodu monachijskiego.

12 l. wody
2 kg słodu pilzeńskiego
1 kg słodu monachijskiego

40 min - 64 st. C
40 min - 74 st. C

Wysładzanie 6l.
Chmielenie 90 min.
goryczkowy - 0
aromatyczny - 60

Drożdże planowałem z odzysku ale słabo poszły więc użyłem nowych Safale.
Wyszło ok. 17 l. piwa o stężeniu 12Blg skuteczniej niż poprzednie :D
W tej chwili fermentacja bardzo mocna co mnie niezmiernie cieszy.
I chlebek sobie upiekłem, i wszystkim smakuje - polecam przepis z forum, autor CarlBerg :stout:
ebas

Wielki_B
02-10-2005, 21:38
W tej chwili fermentacja bardzo mocna co mnie niezmiernie cieszy.

Coś Ci doradzę:
otóż b. mocna fermentacja wcale nie jest wskaźnikiem uzyskania b. dobrych piw, a często wręcz przeciwnie!
Lepiej ją spowolnić, obniżając temperaturę. Gwarantuję, że piwo będzie o niebo lepsze, niż teraz, kiedy "wychodzi z wiaderka"!

ebas
02-10-2005, 22:35
Coś Ci doradzę:
otóż b. mocna fermentacja wcale nie jest wskaźnikiem uzyskania b. dobrych piw, a często wręcz przeciwnie!
Lepiej ją spowolnić, obniżając temperaturę. Gwarantuję, że piwo będzie o niebo lepsze, niż teraz, kiedy "wychodzi z wiaderka"!
Wielkie dzięki za poradę do której natychmiast się dostosuję.
Bardzo się cieszę z tego forum i porad z których można się wiele nauczyć.
Mam nadzieję, że kiedyś zaglądnę na jakiś zlot i się spotkam z Wami, zazdroszczę aktywnej grupie z Wrocławia.
ebas