Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fermentacja w balonie+inne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • msiewierski
    Gość
    • 10-2005
    • 6

    fermentacja w balonie+inne

    jestem nowym użytkownikiem forum, wiec witam wszystkich forumowiczow i wszystkich pozdrawiam Mam kilka podstawowych ptań:
    1. Czy proces fermentacji burzliwej można przeprowadzic w balonie (inaczej gąsior, dymion) takim jak do produkcji wina?
    2. Czy jeżeli nie zależałoby komuś na smaku to czy z bez obaw można by było zesłodowac zborze w domu najprostszą z możliwych metod-skraplać co jakiś czas ziarno, aż zakiełkuje, wtedy wysuszyć np. nad kuchnią i odsiać kiełki, i wtedy uzyskałoby się w miarę odpowiednią ilość skrobii?
    3. Mniej wiecej o ile stopni temperatura nastawu podczas fermentacji burzliwej jest wyższa od temperatury otoczenia (np. wkładając nastaw do lodowki w której panuje temperatura 5 stopni).
    4. Na czym polega zasada filtracji przy użyciu dwóch wiader opisana w artykule pod adresem http://www.browar.biz/artykuly.php?id=49
    5. Czy pieluszka do filteracji to jest takie coś jak pod adresem http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=1809099&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390&grp=&sortuj=kod ? czy do fitracji można użyć filtratorów do win np. http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=1413477&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390&grp=&sortuj=kod i http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=1776511&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390&grp=&sortuj=kod , czy może powiniemen użyc czegoś innego?
  • darko
    Senior
    • 06-2003
    • 2078

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika msiewierski
    jestem nowym użytkownikiem forum, wiec witam wszystkich forumowiczow i wszystkich pozdrawiam Mam kilka podstawowych ptań:
    1. Czy proces fermentacji burzliwej można przeprowadzic w balonie (inaczej gąsior, dymion) takim jak do produkcji wina?
    2. Czy jeżeli nie zależałoby komuś na smaku to czy z bez obaw można by było zesłodowac zborze w domu najprostszą z możliwych metod-skraplać co jakiś czas ziarno, aż zakiełkuje, wtedy wysuszyć np. nad kuchnią i odsiać kiełki, i wtedy uzyskałoby się w miarę odpowiednią ilość skrobii?
    3. Mniej wiecej o ile stopni temperatura nastawu podczas fermentacji burzliwej jest wyższa od temperatury otoczenia (np. wkładając nastaw do lodowki w której panuje temperatura 5 stopni).
    4. Na czym polega zasada filtracji przy użyciu dwóch wiader opisana w artykule pod adresem http://www.browar.biz/artykuly.php?id=49
    5. Czy pieluszka do filteracji to jest takie coś jak pod adresem http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=1809099&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390&grp=&sortuj=kod ? czy do fitracji można użyć filtratorów do win np. http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=1413477&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390&grp=&sortuj=kod i http://www.browamator.pl/szczegoly.p...dm=1776511&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390&grp=&sortuj=kod , czy może powiniemen użyc czegoś innego?
    1. Tak, ale musi on mieć pojemność większą o co najmniej 1/3 w stos. do obj. piwa
    2. Próbuj, za którymś razem wyjdzie.
    3. Przy dolnej fermentacji 1-2 C, nie mierzyłem
    4. Na tym, co jest napisane Generalnie większe cząstki (młóto) zostaną na sicie (wewnętrznym wiadrze) a mniejsze (brzeczka) przedostaje sie do zewnętrzengo. To jak herbata ekspresowa(mniej więcej)
    5. Nie

    Comment

    • msiewierski
      Gość
      • 10-2005
      • 6

      #3
      Dzięki daro 112

      juz zrozumiałem zasade filtracji przy użyciu dwóch wiader ,
      gdzie można dostac sprzęt do filtracji piwa?

      Comment

      • msiewierski
        Gość
        • 10-2005
        • 6

        #4
        przepraszam darco112 za przekręcenie nicka

        przepraszam darco112 za przekręcenie nicka

        Comment

        • darko
          Senior
          • 06-2003
          • 2078

          #5
          Wypełnij profil to Ci powiem gdzie można kupić Mówisz o fitracji zacieru czy piwa przed zabutelkowaniem? Jak o tym drugim - daruj sobie.

          Comment

          • msiewierski
            Gość
            • 10-2005
            • 6

            #6
            darco112

            uzupełniłem juz profil, miałem na myśli filtrowanie zacieru

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #7
              Fermentacja burzliwa w balonie może byc dość kłopotliwa - trudnosci z pomiarem blg, oraz potem ciężko będzie go od środka domyć z osadów, których na burzliwej trochę się zbiera (pozostałości chmielu, drożdże, drobinki słodu).
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • darko
                Senior
                • 06-2003
                • 2078

                #8
                Jest taki staropolski sposób mycia balonów: wpycha sie sporo pokrzyw, dolewa wody i wytrząsa. Albo kupuje specjalną szczotkę. Wiadra są bardziej wygodne, no i się nie tłuką.

                Poszukaj na www.browamator.pl albo zrób samemu.

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10737

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika msiewierski
                  2. Czy jeżeli nie zależałoby komuś na smaku to czy z bez obaw można by było zesłodowac zborze w domu najprostszą z możliwych metod-skraplać co jakiś czas ziarno, aż zakiełkuje, wtedy wysuszyć np. nad kuchnią i odsiać kiełki, i wtedy uzyskałoby się w miarę odpowiednią ilość skrobii?
                  jeśli nie zależy ci na smaku to po co robić piwo w domu lepiej kupić Lecha i wypić z soczkiem przez słomkę
                  zboże FCJP
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X
                  😀
                  🥰
                  🤢
                  😎
                  😡
                  👍
                  👎