Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycje nowych tematów opracowań

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgrzemow
    Member
    • 09-2004
    • 79

    Propozycje nowych tematów opracowań

    Cześć,

    Nie jestem pewien, czy to właściwe miejsce, ale chciałem zaproponować wspólne stworzenie opracowań dotyczących pewnych standardów piwnych gatunków.

    Przykład - temat "Stouty".

    W takim opracowaniu widziałbym bardzo dokładne opisanie składników i procesu produkcyjnego kilku standardowych stoutów (Dry, Milk, Oatmill) do najdrobniejszego szczególu - najlepiej też, żeby były to przepisy na klony piw przemysłowych.

    Dlaczego? No bo początkujący piwowar może potem pójść do sklepu, kupić Guinessa i popijając piwko i patrząc na przepis zmodyfikować go zgodnie ze swoim gustem - bo będzie miał punkt odniesienia w postaci gotowego piwa do degustacji.

    Ktoś może użyc argumentu, że na forum jest trylion opisanych przepisów na stouta - no właśnie - ale zawsze jest problem który wybrać, no i nie oszukujmy się - są bardziej i mniej udane.

    Co sądzicie?

    Acha - jeżeli to złe miejsce na taką propozycję to bardzo przepraszam i proszę admina o przeniesienie we właściwe...
  • mgrzemow
    Member
    • 09-2004
    • 79

    #2
    Las rąk widzę. Nie wszyscy na raz - po kolei proszę!!!

    Art - czy w takim razie mogę rozpocząć w tym dziale wątek "Stouty"? Nie mam książek piwowarskich - wygrzebię ile będę umiał z sieci a dalej może bardziej doświadczeni koledzy i koleżanki pomogą...

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23782

      #3
      tzn. co widziałbyś w takim wątku pt. "Stouty"?

      Ten dział powstał np. po to by prezentować już jakieś na początku jeszcze w miarę grubo ciosane opracowanie na dany temat a później z pomocą innych życzliwych piwowarów doszlifować je i umieścić w bazie artykułów.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • mgrzemow
        Member
        • 09-2004
        • 79

        #4
        Tak jak napisałem w pierwszym poscie - chodzi o szczegółowe opisanie procesu produkcyjnego "kanonicznych" stoutów wraz z analogiami do piw przemysłowych.

        Dzięki temu piwowar będzie mógł przeprowadzić taki tok rozumowania: "Ok, tu mam szczegółowy przepis na Guinessa. A tu mam otwartą butelkę Guinessa. Mmmm. No, niezłe, ale wolałbym, żeby było ciut mocniejsze i bardziej treściwe. No to zmodyfikujemy ten przepis tak..."

        Coś podobnego widziałem w dziale artykułów na temat piw przenicznych - ale mnie osobiście brakowało tam konkretnych przepisów.

        A jeśli chodzi o stouty, to poza podstawami (receptury, zacieranie, drożdże), chciałbym podrążyć trochę głębiej:
        - jaka woda
        - jak uzyskać efekt "storm in the glass" i taką pyszną drobnoziarnistą kremową pianę.
        - inne czynniki wpływające na efekt końcowy o jakich jako początkujący piwowar nie wiem.

        Stouty są trochę moim konikiem, ale analogiczne opracowania byłyby chyba wartościowe również i dla innych gatunków piwa...

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
          Tak jak napisałem w pierwszym poscie - chodzi o szczegółowe opisanie procesu produkcyjnego "kanonicznych" stoutów wraz z analogiami do piw przemysłowych... Coś podobnego widziałem w dziale artykułów na temat piw przenicznych - ale mnie osobiście brakowało tam konkretnych przepisów...
          To, o czym piszesz, jest w recepturach, trzeba tylko nieco grzebnąć w sieci.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
          A jeśli chodzi o stouty, to poza podstawami (receptury, zacieranie, drożdże), chciałbym podrążyć trochę głębiej:
          - jaka woda...
          Trzeba zajrzeć do książęk geologicznych, jak woda jest Irlandii.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
          - jak uzyskać efekt "storm in the glass" i taką pyszną drobnoziarnistą kremową pianę....
          Zastosować dodatek azotu do piwa po zakończonej fermentacji.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
          - inne czynniki wpływające na efekt końcowy o jakich jako początkujący piwowar nie wiem....
          Jest ich tyle, że nie da się tego opisać.

          W opracowaniu mam dwa tematy:
          1. wstęp do zacierania
          2. zacieranie infuzyjne klasyczne.
          Pierwszy będzie w przyszłym tygodniu.

          Comment

          • mgrzemow
            Member
            • 09-2004
            • 79

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            To, o czym piszesz, jest w recepturach, trzeba tylko nieco grzebnąć w sieci.
            Wiem - też widziałem - hasło "beer clones". Ale od razu pojawiają się wątpliwości co do wiarygodności takiego przepisu. Dyskusja pozwoli uwiarygodnić taki przepis.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Trzeba zajrzeć do książęk geologicznych, jak woda jest Irlandii.
            To chyba nie takie proste - pewnie woda jest różna w zależności od źródła.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Zastosować dodatek azotu do piwa po zakończonej fermentacji.
            No widzisz - od razu człowiek się dowie czegoś nowego. Dzięki. Czy to znaczy, że w domowych warunkach należałoby gazować piwo azotem? Czy może sprężonym powietrzem (70% azotu)?

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            Jest ich tyle, że nie da się tego opisać.
            Ale na pewno da się opisać część.

            Chętnie przygotuję bardzo wstępną wersję takiego opracowania.

            Art? Może być? Ty tu rządzisz...

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              • 02-2001
              • 23782

              #7
              oczywiście że może być - mogę tylko zachęcać Można się tu najpierw skupić na konkretnym podgatunku stouta (bo stout owsiany czy imperial stout to dwie różne rzeczy) - zebrać kilka wiarygodnych receptur od naszych zachodni sąsiadów, spróbować przełożyć na nasze warunki i porównać z "naszymi" recepturami - no i przedyskutować to wszystko razem

              sam chciałem się zabrać za opracowanie nieszczęsnych starterów, ale jak drugi już spaprałem to odłożyłem na razie swoje podejście do opracowań, zresztą może lepiej będzie jak się zajmę techniczną stroną tego wszystkiego
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Krzysiu
                Krzysiu
                • 02-2001
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
                Wiem - też widziałem - hasło "beer clones". Ale od razu pojawiają się wątpliwości co do wiarygodności takiego przepisu.
                Nie widzę powodu do podważania wiarygodności takich przepisów - w końcu opierają się na zakońcoznych sukcesem próbach domowych. Dlaczego uważasz, że nasze próby miałyby być lepsze?

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
                To chyba nie takie proste - pewnie woda jest różna w zależności od źródła.
                Tak jest. Dlatego charakterystykę wody uwzględnia się tylko w trzech przypadkach - Burton, Bawaria, Pilzno.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
                No widzisz - od razu człowiek się dowie czegoś nowego. Dzięki. Czy to znaczy, że w domowych warunkach należałoby gazować piwo azotem? Czy może sprężonym powietrzem (70% azotu)?
                Nie można używać sprężonego powietrza, bo oprócz azotu (78,06% objętościowo) powietrze zawiera również tlen (20,98%(objętościowo), co może bardzo negatywnie wpłynąć na piwo, a także 0,96% argonu i innych gazów, w tym przypadku bez znaczenia. Jeśli już chcesz się bawić w takie koncernowe podchody, musisz zastosować czysty azot.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
                Ale na pewno da się opisać część... Chętnie przygotuję bardzo wstępną wersję takiego opracowania.
                Jestem za tym.

                Comment

                • crizz
                  ...
                  • 02-2003
                  • 1255

                  #9
                  Jako osłabiony opiekun działu Browarnictwo Amatorskie / Piwowarstwo Domowe chciałbym podzielić się z Wami listą tematów opracowań, którą swego czasu zamierzałem zrealizować. Opracowaliśmy wspólnie jakieś 20% tej listy. Ostatnio brakuje mi czasu na wszelkie piwne tematy - włącznie z domowym wyrobem piwa (nie liczę picia ). Dział potrzebuje opiekuna, który "siedzi" w piwowarstwie i w miarę regularnie będzie rozpoczynał dyskusję na jeden temat poprzez zamieszczenie zarysu jego opracowania. Prawie cała wiedza do tego potrzebna jest na Forum lub w internecie. Później można już liczyć na Forumowiczów i redagować ostateczną wersję . Kto przejmie pałeczkę?
                  Może lista przyda się do kontynuacji prac? Zapewne trzeba ją uzupełnić, bo utworzyłem ją w październiku 2003 r., a od tego czasu w BA wiele się zmieniło.


                  Kod:
                  I. Wyposażenie			
                  	1. Sprzęt		
                  		a. Przygotowanie brzeczki	
                  			Garnki i inne pojemniki
                  			Łychy
                  			Wagi
                  			Mierniki (termo, areo)
                  			
                  		b. Filtracja	
                  			Kadzie filtracyjne
                  			Wkłady filtrujące
                  
                  		c. Chłodzenie	
                  			Wanny :), chłodnice przepływowe
                  			
                  		d. Fermentacja	
                  			Fermentory
                  			Balony
                  			Termometry
                  			
                  		e. Rozlewanie	
                  			Rurki
                  			Fermentor z kranikiem
                  			Wężyki
                  			
                  		f. Przechowywanie	
                  			Butelki
                  			PET
                  			Beczki
                  			
                  	2. Surowce		
                  		a. Ekstrakty	
                  			Czyste
                  			Nachmielone
                  			Suche
                  			Syropy
                  			
                  		b. Słód	
                  			Monachijski
                  			Pilzneński
                  			Karmelowy
                  			...
                  
                  		c. Chmiel	
                  			Aromatyczny
                  			Goryczkowy
                  			Szyszki
                  			Granulaty
                  			
                  		d. Drożdże	
                  			Górnej Fermentacji
                  			Dolnej Fermentacji
                  			Uniwersalne
                  			Specjalne
                  
                  		e. Woda	
                  			Skład chemiczny
                  			
                  		f. Inne	
                  			Palony jęczmień, zioła, przyprawy...
                  			
                  	3. Środki chemiczne		
                  		a. Dezynfekcja	
                  			Chloramina B
                  			Dwusiarczyn sodu
                  			ACE itp.
                  			
                  		b. Warzenie	
                  			Płyna Lugola
                  			Kwasy
                  			
                  II. Warzenie
                  	1. Wstęp		
                  		a. Co będzie potrzebne?	
                  			Niezbędne minimum
                  			Funkcjonalne optimum
                  			Wystawne maksimum
                  			
                  		b. Przygotowanie sprzętu	
                  			Mycie
                  			Suszenie
                  			Dezynfekcja
                  			
                  		c. Przygotowanie surowców	
                  			Słód
                  			Ekstrakt słodowy
                  			Drożdże
                  			Woda
                  			
                  	2. Brzeczka ze słodu		
                  		a. Zacieranie	
                  			Infuzyjne
                  			Dekokcyjne
                  			Przerwy
                  			
                  		b. Chmielenie	
                  			Na gorąco
                  			Na zimno
                  			
                  		c. Filtracja i chłodzenie	
                  			Przebieg
                  			
                  	3. Brzeczka z ekstraktu		
                  		a. Gotowanie	
                  			
                  			
                  		b. Chmielenie	
                  			Na gorąco
                  			Na zimno
                  			
                  		c. Filtracja i chłodzenie	
                  			Przebieg
                  			
                  	4. Fermentacja i przechowywanie		
                  		a. Fermentacja burzliwa	
                  			Przebieg
                  			
                  		b. Fermentacja cicha	
                  			Przebieg
                  			
                  		c. Butelkowanie	
                  			
                  			
                  		d. Fermentacja wtórna	
                  			Przebieg
                  			
                  III. Receptury			
                  	1. Piwa tradycyjne		
                  		a. ...
                  		b. ...
                  		...
                  				
                  	2. Piwne fikołki	
                  		a. ...
                  		b. ...	
                  		...

                  Comment

                  • trix
                    Member
                    • 03-2006
                    • 89

                    #10
                    Witam! Niedługo planuję naważyć pierwsze własne piwo. Oczywiście wiedza to podstawa więc czytam i czytam. Nadszedł czas na przejście do praktyki i tu zaczynają się schody...
                    Planowałem zakupić cały zestaw, taki od A do Z (np. "maksimatoz" z browamatora) ale czytałem i czytałem i doszedłem do wniosku, że można z pewnością sklepowe sprzęty zamienić na tańsze, domowej produkcji czy też na takie, które w domu już są.
                    Proponuję stworzenie spisu urzywanych sprzętów i ich "domowych, tańszych, itp." odpowiedników np. fermentator - butla do robienia wina, ... , ... , ... ,
                    Z oczywistych względów osoby doświadczone będą więcej pisały a osoby początkujące czytały. A może nie warto się tym zajmować bo zamienników nie ma lub niewarto kombinować..... Jako początkujący nie jestem w stanie tego ocenić.
                    Jeżeli chodzi o moją propozycję tematu - słownika zamienników to tyle.
                    Pozdrawiam!

                    Comment

                    • mgła_na_kocich_łapkach
                      Member
                      • 03-2006
                      • 56

                      #11
                      Witam wszystkich.
                      Jestem nowym użytkownikiem tego zacnego forum i po kilkutygodniowym zapoznawaniu się ze społecznością forumowiczów postanowiłem wyjść z podziemia.
                      Jako osoba początkująca i mająca niewielkie doświadczenie (kilka warek z gotowców i jakieś tam zacieranie) jestem żywo zainteresowany takim miniskryptem – jak uwarzyć dany gatunek piwa ?
                      Stali bywalcy zapewne po raz kolejny zwrócą uwagę że, wszystko jest już opisane szczegółowo w wielu tematach – właśnie wielu.
                      Taka mnogość i rozsianie tematyczne szczególnie wprowadzają w zakłopotanie adeptów piwowarstwa domowego.
                      Rozumiem że, nie da się wszystkiego o piwowarstwie domowym napisać w jednym poście (to byłby heroizm), ale może jak zaproponował wyżej kolega jeden konspekt o jednym gatunku – czemu nie stout.

                      Comment

                      • Cooper
                        Senior
                        • 11-2002
                        • 6055

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Trzeba zajrzeć do książęk geologicznych, jak woda jest Irlandii.
                        na proszku do prania "Surf Tropical" mam mini mapke Irlandii i UK z pokazanymi stopnami twardosci wody Np wynika ze w okolicach Dublina woda jest miekka.
                        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                        Comment

                        • Krzysiu
                          Krzysiu
                          • 02-2001
                          • 14936

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgła_na_kocich_łapkach
                          ... jestem żywo zainteresowany takim miniskryptem – jak uwarzyć dany gatunek piwa ?...
                          Ja też. Tylko kto to ma zrobić?

                          Comment

                          • mgła_na_kocich_łapkach
                            Member
                            • 03-2006
                            • 56

                            #14
                            EKSPERCI - z ilością postów pow. 5000 :-)

                            Comment

                            • Krzysiu
                              Krzysiu
                              • 02-2001
                              • 14936

                              #15
                              A nie przyszło ci do g łowy, że mogą nie mieć na to czasu, lub np. ochoty?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎