PDA

Wersja pełna: : Browar "Lesia"


Marcin_wc
26-11-2005, 17:11
Piwowarstwem domowym zainteresowałem się zaraz po tym jak trafiłem na browar.biz, jedynym źródłem informacji był Browamator, dlatego planowałem warzyć z gotowców, a potem z ekstraktów. Po przeczytaniu "Krzysiowego warzenia", "Naczelnika w akcji" zacząłem zastanawiać się nad zacieraniem, ale nie wiedziałem o co w tym chodzi, po co są przerwy itd. Gdy zobaczyłem artykuł Volkera na Browarze, w którym wszystko jest dokładnie wyjaśnione stwierdziłem, że dam sobie spokój z ekstraktami. Potem pojawiły się problemy z pieniędzmi i miejscem, ale wreszcie udało się i właśnie odbywa się pierwsze zacieranie, a browar znajduje się w LA w domu Wojtasa1234.

Wielkie dzięki dla:

Krzysia i Czesa, za "Krzysiowe warzenie" i "Cud zacierania", oraz pomoc na PW
Volkera za artykuł "Temperatura podczas zacierania"
Marusi, Jerzego, Mjp, Chrisa, Naczelnika i Andrebrw za odpowiedzi na moje liczne pytania, a dla Jerzego dodatkowo za transport sprzętu.

oraz dla wszystkich którzy przyczynili się do powstania tego browaru, wasze zdrowie:stout:

Marcin_wc
26-11-2005, 17:29
Na pierwszą warkę chciałem zrobić przechmielonego lagera, a oto skład:

Słody:
Pilzneński Premium 5kg
Carapils 0,25kg

Chmiele:
goryczka:
Marynka 150g
Lubelski150g
aromat:
Marynka50g
Lubelski50g

Drożdże:
Saflager

Przerwy:
52 - 5min
62 - 30min
72 - 30min

Chmielenie:
Odrazu po filtracji 100g marynki i 100g lubelskiego
po zagotowaniu 50g marynki, 50 lubelskiego
8min przed końcem 50g lubelskiego i 50g marynki

Łączny czas chmielenia 2h

PaPe
26-11-2005, 22:09
Chmiele:
goryczka:
Marynka 150g
Lubelski150g
aromat:
Marynka50g
Lubelski50g



Wybacz, ale tego chmielu to chyba troszkę za dużo :eek:

Marcin_wc
26-11-2005, 22:12
Wybacz, ale tego chmielu to chyba troszkę za dużo :eek:

A dawałeś kiedyś tyle? Pewnie nie, a podobno w tym wszystkim o eksperyment chodzi, wiem, że jest to ilość na 5 warek, ale o to chodziło, najwyżej będę rozcieńczałz Bartkiem:)

darko
26-11-2005, 22:15
Wyjdzie coś podobnego do czystego ekstraktu chmielowego :D

PaPe
26-11-2005, 22:22
A dawałeś kiedyś tyle? Pewnie nie, a podobno w tym wszystkim o eksperyment chodzi, wiem, że jest to ilość na 5 warek, ale o to chodziło, najwyżej będę rozcieńczałz Bartkiem:)

W moim ostatnim ALE na 22 litry dałem 75 gram tegorocznej (słabej) marynki - 50 gr jako goryczkę a 25 gr na 5 minut jako aromat. I choć lubię gorzkie piwa, mam nadzieję, że kiedyś trochę złagodnieje.

Życzę ciekawych eksperymentów.:D

jerzy
26-11-2005, 22:34
Mam nadzieję móc spróbować tego piwa. Nierozcieńczonego. ;)

Marcin_wc
27-11-2005, 10:03
Wczoraj o 2.50 skończyliśmy gotowanie i wystawiliśmy przed dom w celu schłodzenia. Dzisiaj przelaliśmy ok 8razy z wiadra do wiadra i zadaliśmy drożdżami, które wczoraj dostały trochę cukru a potem brzeczki.

Zaraz po Chmieleniu mieżyliśmy balling i wyszło 22l 14blg, piwa w kolorze cherbaty, z odrobiną cytryny. Piwo jest bardzo gorzkie, wykręca nieźle twarz, ale da się wypić.

Marcin_wc
27-11-2005, 10:04
Wyjdzie coś podobnego do czystego ekstraktu chmielowego :D

A nikt jeszcze takiego nie sprzedaje, będziemy pierwsi na rynku:D

darko
27-11-2005, 10:17
Pierwsi? Ja znam dużo niepijalnych piw :D ;)

Marcin_wc
27-11-2005, 10:45
Ale płynnych ekstraktów chmielowych nie masz.

darko
27-11-2005, 11:04
Kiedyś w łapie miałem ale nie odważyłem się użyć do chmielenia. A jak smakowała brzeczka?

Marcin_wc
27-11-2005, 11:29
Na początku lekko słodka, ale po chwili czuć było samą gorycz, a wziąłęm tylko odrobinę na język, mam nadzieję, że poleży trochę w butelce i będzie dalej strasznie gożkie, ale w miarę pijalne:)

Marusia
27-11-2005, 11:40
Dżizzz, przegiąłes z tym chmielem:eek: Już się nie mogę doczekać degustacji:D

A w ogóle - gratulacje, browar ruszył!!!!:)

Marcin_wc
27-11-2005, 13:48
Dżizzz, przegiąłes z tym chmielem:eek:

Twoje dziwienie świadczy o postępującej starczej sklerozie;) bo już nie raz mówiem na spotkaniach ile będzie chmielu.

Już się nie mogę doczekać degustacji:D

Ja też nie:D

Marusia
27-11-2005, 14:43
Twoje dziwienie świadczy o postępującej starczej sklerozie;) bo już nie raz mówiem na spotkaniach ile będzie chmielu.


No sklerozę to ja mam, ale tak prawdę powiedziawszy, to myślałam, że jednak przemyślisz tę sprawę i zmniejszysz dawkę o połowę:D

Marcin_wc
27-11-2005, 15:02
Następna warka będzie już normalna, chciaż po wczorajszym warzeniu mam trochę dosyć, bo o ile zacieranie było bardzo sprawne i przyjemne, to wysładzanie i chmielenie, nie poszło tak jak się spodziewałem, dlatego czas całej operacji to 10h i kuchenka w zwęglonej brzeczce.

Chris
27-11-2005, 16:41
Gratuluje pierwsze warki!Oczywiscie czekam na butelke:D Spróbuj tylko rozcieńczyć to:mad: :ice: :D :stout:

Marcin_wc
27-11-2005, 17:04
Spróbuj tylko rozcieńczyć to:mad: :ice: :D :stout:

Na specjalne życzenie mogę Stronga dolać.

Andrewbrw
28-11-2005, 11:21
No Marcin GRATULACJE !!! tak trzymaj!!!

Marcin_wc
28-11-2005, 13:45
Dziekuję za wszystkie gratulacje.

Dzisiaj rano dowiedziałem się, żę drożdże się nie obijają, mimo moich obaw nie widać jak narazie oznak zakażenia.

joelka
28-11-2005, 14:08
GRATULACJE!! :) Nowy piwowar we Wrocławiu :)

Dobrze, że nie dodałeś 150 g magnum :D ale swoją drogą to to jest nieżła myśl żeby każdy początkujący miał chrzest bojowy w postaci wypicia przechmielonego piwa :D

Jeszcze raz gratulacje i samych dobrych warek :stout:

Wojtas1234
01-12-2005, 14:57
Przed chwilą zaglądaliśmy do fermentora i zatopiliśmy drożdże, bo wylegiwały się na pianie, oraz delikatnie napowietrzyliśmy brzeczkę.
Blg spadło do 5, ale fermentacja dalej trwa, teraz jesteśmy w trakcie pierwszej degustacji. Efekt jest zaskakujący, bo piwo nie jest specjalnie gorzkie. Zrobiło się o wiele jaśniejsze, wyglądateraz jak mus jabłkowy. Smak i zapach już typowo piwny.

joelka
02-12-2005, 11:22
Przed chwilą zaglądaliśmy do fermentora i zatopiliśmy drożdże, bo wylegiwały się na pianie, oraz delikatnie napowietrzyliśmy brzeczkę.


Co to za drożdże, że musieliście topić? :confused:
Jesteś pewien, że to drożdże były na pianie a nie "brudy" jakie się wytrąciły z pozostałości po chmieleniu??

Marcin_wc
02-12-2005, 21:46
Bez przesady, jesteśmy pewni, że to były drożdże, dziwiliśmy się, że zrobiły to saflagery, ale zaden inny syf to nie był, chyba że jakiś zmutowany.

darko
02-12-2005, 21:49
Ten syf to trzebabyło zebrać i wylać a nie topić :). Topiąc piwu nie pomogliście, chociaż krzywdy za wielkiej też nie.

Marcin_wc
02-12-2005, 22:45
Czemu mam drożdże wylewać?

Krzysiu
02-12-2005, 23:08
Bo Saflagery to drożdże dolnej fermentacji, więc nie mogły się wylegiwać na pianie, tylko grzecznie spoczęły na dnie wiadra. Zatopiliście brudy, które należało usunąć.

Popracujcie trochę nad teorią.

naczelnik
02-12-2005, 23:35
Popracujcie trochę nad teorią.

Sam zatapialem kilka razy wlp 800, ktore do gornej fermentacji nie naleza :)
Teoria ma sie do praktyki, jak piesc do oka...

Marcin_wc
02-12-2005, 23:47
Bo Saflagery to drożdże dolnej fermentacji, więc nie mogły się wylegiwać na pianie, tylko grzecznie spoczęły na dnie wiadra. Zatopiliście brudy, które należało usunąć.

Popracujcie trochę nad teorią.

A te brudy to np. co?

Marcin_wc
02-12-2005, 23:55
A poza tym, to bez przesady, może moja wiedza teoretyczna i praktyczna jest mizerna, ale wiem jakich drożdży używam i wiem gdzie powinny fermentować, ale chyba muszę jutro skoczyć do LA i im powiedzieć, gdzie mają być;)

Krzysiu
02-12-2005, 23:58
A te brudy to np. co?To resztki chmielu, które pozostały w piwie i tzw. kompleksy garbnikowo - białkowe, które przeważnie wytrącają się jako tzw. osady gorące, ale częściowo wypływają na pianie. Zjawisko to, zwane flotacją, wykorzystuje się w przemyśle np. do przetwarzania rud miedzi.

Marcin_wc
03-12-2005, 00:07
A kolor i zapach mają jak drożdże, oraz wylądają jak małe wulkany po erupcji na powierz
chni piany?

darko
03-12-2005, 08:40
Nawet jeśli ten brud zawiera drożdże, niepotrzebnie wymieszaliście go z piwem. Wystraczająca ilość aby odfermentować piwo do końca znajduje się na dnie i "w toni".

Marcin_wc
03-12-2005, 09:21
O tym nie pomyślalem, pomaga nam też pewien chemik który stwierdził, że są to drożdże i nie pomyślalem, że mogą się one z czymś mieszać.

darko
03-12-2005, 09:40
Drożdże mają to do siebie, że oblepiają wszystko co znajdzie sie w fermentorze :)

Marcin_wc
05-12-2005, 17:52
Właśnie zlaliśmy piwo na cichą, jak narazie blg zeszło do 3. Zlaliśmy też trochę do butelek, żeby wcześniej spróbować.

Poszukuje chętnych na gęstwę Saflager.

Marcin_wc
05-12-2005, 18:08
Zapomniałem dopisać, że zrobiliśmy kolejną degustację i piwo jest gorzkie, ale da się bez problemu wypić.

Chris
05-12-2005, 21:37
Możesz mnie nieco zostawić tej gęstwy:) Pozdro:stout:

Marcin_wc
16-12-2005, 00:22
Właśnie wróciłem z LA, piwo ładnie się sklarowało na cichej, blg spadło o 0,5. Zlaliśmy wszystko do butelek i zrobiliśmy kolejna degustację. Gdy w szklance wszystko opadnie, staje się ono strasznie gorzkie, po tym, jak piłem zmącone u Krzysia bałem się, że straciło na goryczy.

Chris
16-12-2005, 08:41
LA? co to? Los Angeles?:confused: :D :stout:

Marcin_wc
16-12-2005, 08:46
LeśnicA:D

jerzy
16-12-2005, 09:30
Przykro mi bardzo, ale formalnie ten browar nie mieści się w Leśnicy, tylko na Złotnikach. :p

Marcin_wc
16-12-2005, 09:32
Musiałeś wyjawić naszą największą tajemnicę? Co ja mam teraz zrobić, cały browar przenieść, żeby się z tematem zgadzało?!

jerzy
16-12-2005, 09:35
"Złoty browar Lesia" :D

Marcin_wc
24-12-2005, 03:20
Właśnie siędzę samotnie na forum i wychylam kufelek chmielowego, pierwszym nasuwającym się wnioskiem jest to, że albo temp. była nieodpowiednia, albo te lagery zawsze są takie paskudne, gdyby nie estrowo drożdżowy smak i aromat(marusia mówi, że to zielone banany), to mogło by byc coś dobrego z tego piwa, mam nadzieje, że jak polerzy to zmieni sie jeszcze się jego smak.

Chris
24-12-2005, 08:14
Moje najlepsze piwo-lager podczas fermentacjii i do 2 miesięcy po niej bylo niezbyt,dodam ze w piwnicy nie szło usiedzieć od smrodu tego piwa....a teraz ludzie oceniali je bardzo przychylnie:)

Marcin_wc
19-01-2006, 15:45
Dzisiaj Browar Lesia pierwszy raz w swojej historii zastosuje infuzyjną metodę zacierania(z tego co zauważyłem mało popularną wśród forumowiczów). W planach mamy niezbyt treściwe(ok. 14blg) wiśniowe ale.

Składniki:

Słody:
pale ale 5,5-7,5 EBC - 5 kg
melanoidynowy 60-80 EBC – 0,5 kg
Carared 40-50 EBC - 0,25 kg
Caraamber 60-80 EBC - 0,25 kg
Caramunich typ II 110-130 EBC - 0,25 kg
Caraaroma 300-400 EBC - 0,5 kg

Chmiel:

Goryczka: Lubelski 120g
Aromat: Lubelski 30g

Inne:

Mech irlandzki ok. 2g

Twilight_Alehouse
19-01-2006, 23:01
Infuzyjna jest mało popularna? Każdy kto nie robi dekokcji, czyli zdecydowana większość, robi infuzyjnie...

ART
19-01-2006, 23:22
Infuzyjna jest mało popularna? Każdy kto nie robi dekokcji, czyli zdecydowana większość, robi infuzyjnie...
się zaraz zacznie ;)

Twilight_Alehouse
19-01-2006, 23:28
się zaraz zacznie ;)
Nie tak zaraz, bo pora późna :)
A poza tym niech się zaczyna, na zdrowie.

Marcin_wc
19-01-2006, 23:30
Infuzyjna jest mało popularna? Każdy kto nie robi dekokcji, czyli zdecydowana większość, robi infuzyjnie...

Większośc zaciera przez podgrzewanie, a nie infuzyjnie.

Marusia
20-01-2006, 08:08
Marcin, robisz się przemądrzały jak stary piernik:D
No i pochwal się, jak Ci ta klasyczna infuzja sie udała:)

Marcin_wc
20-01-2006, 08:34
Na początek pochwalę się, że piwo zmienia nazwę na nieszczęście. Na początku miał być to Alt, ale jak przygotowywaliśmy sprzęt, okazało się, że drożdże od Krzysia nie znalazły się w lodówce, poza tym nawet nie były w pozycji pionowej, dlatego w wiadrze gdzie znajdowały się razem z chmielem i częścią słodu przywitał nas miły octowy zapach;) Szybka zmiana na ale, wycieczka do domu po lodówkę, droga powrotna z buta, bo tramwaje stały. Jak wróciłem skończyliśmy śrutowanie, woda w garze już gorąca i nagle telefon, okazało się, że musze pilnie wyjść, szybko powiedziałem wojtasowi co ma robić i wyszedłem. Wróciłem, jak trwała przerwa scukrzająca. Potem okazało się, że część słodów nie została wsypana, a długości przerw które podałem miały być do alta i piwo zamiast słoddowego będzie raczej wytrawne. Filtracja jeszcze się nie skończyła :kac: i zobaczymy co dalej.

Coś słabo wypiliście wczoraj za to piwo;)

jerzy
20-01-2006, 09:37
Coś słabo wypiliście wczoraj za to piwo;)
Nie zwalaj winy na nas :p sam za malo wypiles przed/w trakcie warzenia. A na trzezwo to piwo nigdy sie nie udaje. ;)

Marcin_wc
20-01-2006, 15:25
Składniki:

Słody:
Pale ale 5kg
melanoidynowy 0,5kg
caraaroma 0,5kg

Chmiel:
lubelski 150g

Drożdże:
Danstar nottingham

Zacieranie:

57*C 10min(miało być 52*C)
62*C 50min
72*C 10min

Chmielenie:
100g 60min
20g 30min
30g 5min

+mech irlandzki

Teraz trwa chłodzenie.

Marcin_wc
20-01-2006, 17:27
Ok. 30min temu zakończyliśmy wszystie prace, brzeczka chłodziła się ok. 1,5h, przelaliśmy ją 30-40razy, zadaliśmy drożdżemi i przelaliśmy jeszcze dwa. Wyszło 25l, 13blg. Żeby nazwa pasowała, zapomnieliśmy o dezynfekcji fermentora.

Marcin_wc
20-01-2006, 17:59
Marcin, robisz się przemądrzały jak stary piernik:D

Chyba niedługo naprawdę przepadnie mój karnet na miejsce w instytucie, bo coraz częściej szefowej podpadam.

Marcin_wc
12-02-2006, 13:36
Dzisiaj browar Lesia będzie działał na wyjeździe, do skutku powinno dojść Wiśniowe ale, zacierane klasyczną infuzją.


Skład:

Słody:
pale ale 5,5-7,5 EBC - 5 kg
melanoidynowy 60-80 EBC – 0,5 kg
Carared 40-50 EBC - 0,25 kg
Caraamber 60-80 EBC - 0,25 kg
Caramunich typ II 110-130 EBC - 0,25 kg
Caraaroma 300-400 EBC - 0,25 kg

Chmiel:
Lubelski 150g

Inne:
Mech irlandzki 3g

Drożdże:
Danstar Nottingham


Przerwy:
52*C - 10min
63*C - 20min
72*C - 40min


Chmielenie:

100g na 60min
20g na 30min
30g na 10min

jerzy
12-02-2006, 18:11
Browar Lesia (piwowar z surowcami oraz swoim własnym sprzętem!) dojechał na Szczepin.

Przerwy:
52*C - 10min
63*C - 20min
72*C - 40min
"W praniu" wyszło to tak:
52°C - 15 min
62°C - 20 min
70°C - trwa.

breslauer
12-02-2006, 20:43
Browar Lesia (piwowar z surowcami oraz swoim własnym sprzętem!) dojechał na Szczepin.

Latający Browar Marcina WC...

Marcin_wc
12-02-2006, 23:37
Latający Browar Marcina WC...

Nie ma lekko, trzeba wszystko na plecach targać. Może kiedyś worek ze słodem, czy lodówka nauczą się latać:D

Marcin_wc
15-02-2006, 21:34
Nieszczęście zlane do butelek, wyszło bardzo ładne i niezwykle klarowne piwo, tylko boję się, że lekko skwaśniało.

Marcin_wc
17-02-2006, 22:19
Dzisiaj browar Lesia warzy piwo na wrocławskie warsztaty piwowarskie. Nwowością było podłączenie wiertarki do porkerta. Całkiem szybko i łatwo poszło zatem śrutowanie. Cała reszta standartowo. Chyba nie będzie dolnej fermentacji, bo drożdże od wesołego już chyba zbyt długo leżały w lodówce.

Marcin_wc
18-02-2006, 04:14
Właśnie skończyliśmy chmielić warsztatowe, brzeczka została wystawiona na śnieg, a drożdże już dostały małą próbkę tego co ich jutro czeka.

Chris
18-02-2006, 20:13
A gdzie Ty śnieg widziałeś we Wrocławiu?:p

Marcin_wc
18-02-2006, 20:27
Zmrożone ostatki o grubości ok. 15cm były jeszcze rano przed browarem.

Rano ok. 13 napowietrzaliśmy brzeczkę i przypomniałem sobie, że blg jest sztywno ustalone, wykonaliśmy pomiar i wyszło równe 13blg:cool:

Regzer
19-02-2006, 02:50
...Nwowością było podłączenie wiertarki do porkerta. Całkiem szybko i łatwo poszło zatem śrutowanie...
Napisz coś więcej o różnicach w wydajności śrutowania - ile ci zajmowało ręcznie, a ile z wiertarką? Czy czasem nie będzie to skóra za wyprawkę - z tego co wiem to Porkert nie ma łożysk - ale może się mylę.

Regzer

Marcin_wc
19-02-2006, 07:04
Jeśli robi się to na niskich obrotach, to wydajność jest nieco wyższa niż ręcznie (czasu nie mierzyłem, mogę to zrobić następnym razem) i szkody dla Porkerta raczej nie ma wielkiej. Na wyższych obrotach słód znika w mgnieniu oka, ześrutowanie kilograma zajmuje 20-30s, śrutownik trzęsie się przy tym strasznie. Części w Porkercie są krzywe, dlatego moim zdaniem w grę wchodzi tylko śrutowanie na niskich obrotach, chociaż mimo iż ostatni kilogram ześrutowałem szybko, to żadna część nawet się ciepła nie zrobiła.

Regzer
19-02-2006, 16:23
Nie napisałeś, ile czasu zajmowało ci ręczne ześrutowanie przykładowego 1 kg. słodu. Interesuje mnie to zwłaszcza, że chcę porównać wydajność Porkerta z moim przedwojennym gruchotnikiem ;).

Regzer

joelka
19-02-2006, 19:54
Jeśli robi się to na niskich obrotach, to wydajność jest nieco wyższa niż ręcznie (czasu nie mierzyłem, mogę to zrobić następnym razem) i szkody dla Porkerta raczej nie ma wielkiej.

Też nie mierzyłam czasu przy użyciu wiertarki ale nikomu nie polecam wysokich obrotów. Przez kolejne dwa ręczne śrutowania nie mogłam nastawić śrutownika bo albo mielił całość na mąkę albo w ogóle nie mielił. A z samego początku miałam super ustawiony na całą łuskę i drobny środek. Nie umiem tego uzasadnić ale możliwe, że się wszystko poluzowało w śrutowniku. Musiałam go dwa razy składać od nowa.

Marcin_wc
19-02-2006, 21:22
Nie napisałeś, ile czasu zajmowało ci ręczne ześrutowanie przykładowego 1 kg. słodu. Interesuje mnie to zwłaszcza, że chcę porównać wydajność Porkerta z moim przedwojennym gruchotnikiem ;).

Regzer

Pisałem, że nie wiem;) ześrutowanie 5kg słodu z przerwami to niecałe 30min.

Marcin_wc
28-02-2006, 21:17
Wczoraj warka nr.4 została zlana na cichą, więc poszukiwani są chętni na gęstwę Safale US-56.

joelka
28-02-2006, 21:23
Jestem chętna jeśli ładnie zbijają się na dnie i nie pływają w całej objętości brzeczki.

Marcin_wc
28-02-2006, 21:26
Ładnie pływają na pianie i ładnie zbierają się na dnie. Brzeczka przed cichą jest prawie idealnie klarowna, więc w całej objętości za wiele ich nie ma. Poza tym pieknie pachną.

joelka
28-02-2006, 21:29
Ok. Biorę. Przetrzymaj je proszę do przyszłego tygodnia, chyba że jutro mogę jakoś odebrać bo od czwartku mnie nie ma we Wrocławiu.

Marcin_wc
04-03-2006, 19:26
Właśnie zacieramy kolejne piwo, ale tym razem będzie to ok. 3-4l:D

Skład:
Pilzneński 1kg
Karmel jasny garstka

Przerwy:
69*C 80min

Będzie ciekawie, jedyny termometr jaki mamy, to pokojowy do 40*C, ale jesteśmy dobrej myśli.

jerzy
05-03-2006, 08:12
To w jaki sposób ustaliłeś temperaturę przerwy?

Marcin_wc
05-03-2006, 08:18
Mieszałem szklankę zimnej wody(22*) z tą z gara i mierzyłem temp. moim zdaniem to akurat się udało, bo próba jodowa wyszła negatywna

jerzy
05-03-2006, 08:22
Sprytne, brawo. :D
:stout:

Marcin_wc
21-03-2006, 00:48
Konkursowe zlane do butelek, w dziesięciu zamiast suchego ekstraktu znalazł się syrop różnany. Butelki te miały odróżniac się białymi kapslami, niestety okazało sie, że przez drobną pomyłkę białe kapsle znalazły się tylko na sześciu.

jerzy
21-03-2006, 06:04
To cztery piwa będą "z niespodzianką". :D

Marusia
21-03-2006, 09:25
Konkursowe zlane do butelek, w dziesięciu zamiast suchego ekstraktu znalazł się syrop różnany. Butelki te miały odróżniac się białymi kapslami, niestety okazało sie, że przez drobną pomyłkę białe kapsle znalazły się tylko na sześciu.

To masz pecha, bo będziesz musiał przedstawic komisji do oceny więcej butelek. Najpierw takie, co na 100% jest różane oraz drugie dla porównania, a potem dopóki nie otworzymy butelki z właściwym piwem, ciesz się, ze masz tylko 4 możliwości nietrafienia:D

Marcin_wc
08-05-2006, 20:00
Krzysiu, dostałeś strasznego słowotoku, więc wpisz się i tu. Niech mój temat nie będzie gorszy.

Marcin_wc
29-05-2006, 16:42
Własnie zaciera się stout.

Słody:

Pale Ale - 5kg
Karmelowy Ciemny - 180g
Pszeniczny czekoladowy - 250g
Carafa III special - 250g

Zacieranie:

58°C - 50min
67°C - do negatywnej próby jodowej
76°C - 10min

Jak stout, to oczywiscie klasyczna infuzja, tylko czemu takie dziwne przerwy? Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami;)) i myslałem, że po ogrzaniu słodu wyjdzie 62-63°C, ale niestety, trzeba było doliczyc zimna lodowkę i wyszło tak, jak wyszło.
Zobaczymy jak będzie.

Drożdże:

WLP 004, lub Wyeast Irish Ale. Mam gestwe i nie jestem pewien co to jest.

Chmielenie jest jeszcze ustalane, ale będzie ok. 40g Marynki na 60min.

jerzy
29-05-2006, 19:04
Łysy aby mieć siłę kręcić śrutownikiem musiał ciągle dolewać sobie paliwa. ;)

Krzysiu
29-05-2006, 19:46
... Zalałem słód wodą w temp. 65°C(zgodnie z krzysiowymi zaleceniami...Zgodnie z moimi zaleceniami zalewa się wodą w temp. 68 - 72 C, zależy, co się chce osiągnąć. Słód ma temperaturę pokojową.

Marcin_wc
29-05-2006, 19:53
Zgodnie z moimi zaleceniami zalewa się wodą w temp. 68 - 72 C, zależy, co się chce osiągnąć. Słód ma temperaturę pokojową.

Chodziło mi o to, że temp. wody ma byc dwa stopnie wyższa, ale przeciez i tak żartowałem.

Marcin_wc
03-06-2006, 18:50
Zasyp:

Pilzneński 5kg
Karmel jasny 200g

CHmielenie:

Spalt 500g

Drożdże:

Saflager

Zacieranie dekokcyjne.

Marcin_wc
04-06-2006, 11:09
Chmiel był sypany co 5min po 33g. Część która została będzie wsypana na cichą.

Sprzątanie skończyliśmy o 3.35. Z rana wyciągnęliśmy gar z wanny, napowietrzyliśmy brzeczkę i dodaliśmy rozruszane drożdże.

Marcin_wc
04-06-2006, 11:13
Powinien być nr. 5, ale zapomniałem ją wpisać. Było to piwo uwarzone na WWP, jako pokazowa brzeczka z wzorcową pianą itd.

Zasyp:
Pilzneński 1,5kg

Chmiel:

Marynka 50g na początku gotowania
Marynka 30g 5 min przed końcem

Drożdże:

Danstar Windsor

Marusia
04-06-2006, 11:44
A to ciekawe, że akurat teraz o tym wspominasz, bo właśnie wykopałam ten słój w celu sprawdzenia, czy trzytygodniowa fermentacja w jednym słoju nie zakwalifikowała tego piwa do ścieków, ale nie, pachnie wporzo - dziś zabutelkuję:)

Marcin_wc
15-06-2006, 13:20
Wczoraj zabutelkowałem Stouta i dowiedziałem się, że trzeba zmienić lokal, bo w obecnym pomieszczenie do fermentacji i leżakowania będzie przebudowywane.

jerzy
15-06-2006, 17:05
1. Butelkowanie miało miejsce dziś, ok. 1-2 w nocy. :p
2. Przebudowa dotyczy się chyba "głównej" lokalizacji Latającego Browaru "Lesia", bo w lokalizacji Szczepińskiej nikt o przebudowie nie słyszał. ;)

Marcin_wc
16-06-2006, 23:13
Właśnie pierwsza degustacja zabutelkowanego już stouta. Gazu jeszcze nie ma, więc z pomocą przyszła puszka Wrocka i takie rezane w stosunku 4:1 jest całkiem niezłe.

Marcin_wc
22-11-2007, 11:54
Najpierw małe poprawki w temacie:

post 77 odnośnie warki nr.5 to pomyłka, piwo nie zostało dokończone, a było warzone tylko na potrzeby pewnego filmu. Stout z posta nr 85 jest warką nr. 5

Zapomniałem w temacie wpisać warki nr. 8, czyli pszenicznego, które miało być wystawione na czwartych WWP.
Zasyp:
2,5kg pszenicy
2,5kg pilsa

Zacierania i chmielenia nie pamiętam.

Drożdże: pszeniczne wyeasty.

Piwo nie zostało wystawione, bo po pięciu tygodniach było niezbyt smaczne, a nawet niesmaczne. Ostatnia butelka, na którą trafiłem przypadkiem po trzech miesiącach była całkiem niezła, szkoda, że tylko jedna.

Dzisiaj Browar Lesia wznawia działanie w planach jest sporo piwa, głównie ciemnego. Wszystko zależy od możliwości lokalowych.

Marcin_wc
22-11-2007, 12:00
Miał być klasztorniak, ale nie będzie go. Dzieki informacji od Marusi nie zmarnowałem 12kg słodu. Zamiast tego postanowiłem zrobić piwo o wyraźnym karmelowym smaku. Niezbyt słodkie, ok 15blg.

Zasyp:

5kg monachijskiego
1kg kalrmela jasnego

Chmielenie:

30g marynki na 60min
20g marynki na 5min

Drożdże:

Wyeast German Ale

Przerwy:

64*-62* 35min
74*-72* 25min

Marusia
22-11-2007, 12:22
Miał być klasztorniak, ale nie będzie go. Dzieki informacji od Marusi nie zmarnowałem 12kg słodu.

Klasztorniaka cały czas możesz zrobić - wszyscy, co dostali ode mnie gęstwę TGH mają ją z poprzednich warek, na 100% dobrą.

Marcin_wc
23-11-2007, 13:18
Ostatecznie wyszło 21l+2l odlane do nagazowania brzeczki 14,5blg.
Wiadro wstawiłem do piwnicy, gdzie jest 18*.
Przed chwilą z niej wróciłem, a zastałem tam bardzo ładną pianę i świetny zapach. Bałem się trochę, bo gęstwa pachniała jak kiszona kapusta(albo jak erie z czarnkowa), ale teraz jest wszystko ok.

Marcin_wc
26-11-2007, 19:05
Właśnie wróciłem z piwnicy, drożdże lenią się, więc jutro zostaną zebrane z piany. Jeśli sa chęni na gęstwę Wyeast 1007 German Ale, to proszę o PW.

Marcin_wc
27-10-2008, 18:10
Piwo uwarzone 27.12.1007

Zasyp:
10kg monach
1kg caramunich
600g caraaroma
250g pszeniczny jasny
30g carafa 1
500g cukier kandyzowany ciemny

Chmielenie:
Styrian Goldings 70g goryczka
Styrian Goldings 30g aromat

Dodatkowo 3g suszonych ziaren kolendry

Drozdze:
Wyeast 1214 Belgian Ale

do piwa z wyslodzin
Wyeast 1007 German Ale

Wyszlo ok 22l 19,5blg
25l 13blg

Obydwa piwa staly ponad miesiac na cichej i to slabsze zostalo wylane.

ART
27-10-2008, 18:26
Piwo uwarzone 27.12.1007

No, jestem ciekaw opinii po degustacji. Swoją drogą, to szkoda że nie spróbowałeś go rok temu :D

mwa
27-10-2008, 19:03
No, jestem ciekaw opinii po degustacji. Swoją drogą, to szkoda że nie spróbowałeś go rok temu :D
Jakby pisało 3007 pewnie myślałbyś że chłopina przybył z przyszłości. Swoją drogą fajnie, że i wtedy też by warzyli piwo (ciekawe czy browary by jeszcze istniały). ;)

Marcin_wc
24-11-2008, 13:55
Zasyp:
Pils 5kg
Karmel jasny 2kg

Chmielenie:
Styrian Goldings 100g - goryczka
Styrian Goldings 30g - smak
Styrian Goldings - 70g aromat

Droźdźe:
Belgian Abbey II

Zacieranie:
68* 1,5godz.

Marcin_wc
24-11-2008, 23:34
Browar Lesia jak zwykle działał na wyjeździe, tym razem na popowicach. Miałem tam pomocnika o niezwykłej inwencji:

żąleną
25-11-2008, 00:27
Ładna ospa. :D

Marcin_wc
16-01-2013, 13:28
Po wieloletniej przerwie browar Lesia wznawia działalność. Jak zwykle na wyjeździe, tym razem w NY (http://ilovenysa.pl/), a nie w LA. Jeśli chodzi o urządzenia, to doszedł taboret gazowy. Chłodnica została dzisiaj wyczyszczona od środka kwasem solnym, a drożdże Weast 1084 Irish Ale puchną od poniedziałkowego wieczoru.

Skład:


Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 4,2kg
Lubelski szyszki 3,1% 80g


Zacieranie:


70'-64' - 120min
podgrzanie do 80'


Chmielenie:


50g - 60min
30g - 5min


Drożdże:


Wyeast 1084 Irish Ale

Marcin_wc
25-01-2013, 16:11
Ostatnio trafiłem w piwnicy na stare butelki piwa, była tam warka nr 2 i nr 11. Obydwa piwa smaczne, szczególnie do gustu przypadł mi belg, którego koniecznie trzeba będzie powtórzyć.

Czas na uwarzenie modnej ostatnio IPA. Jeśli coś nie wyjdzie to będzie z tego sour ale, które nazwę Lipa.

Skład:


Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 5kg
Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0.2kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,1kg
Nelson Sauvin 200g


Zacieranie:


70'-60' - 100min
podgrzanie do 80'


Chmielenie:


80g - 60min
35g - 15min
35g - 0min
50g na cztery ostatnie dni fermentacji cichej


Drożdże:


Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale

Marcin_wc
27-01-2013, 13:07
W składzie ostatniej warki zapomniałem dopisać 10g koksu. Blg 14.

Dzisiaj powstaje druga IPA z kolejnym zawodnikiem z Nowej Zelandii.

Fermentacja w szesnastu stopniach.

Skład:


Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 5kg
Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0.2kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,1kg
Kohatu 6,8% α 250g
Gips piwowarski 10g


Zacieranie:


70'-60' - 100min
podgrzanie do 80'


Chmielenie:


130g - 60min
35g - 15min
35g - 0min
50g na cztery dni fermentacji cichej


Drożdże:


Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale

Marcin_wc
28-01-2013, 11:19
Dzisiaj warzę piwo z ostatnim zawodnikiem z tego porównania, czyli do piwa idzie Dr Rudi.

Skład:


Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 5kg
Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0.2kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,1kg
Dr Rudi 11,7% α 200g
Gips piwowarski 10g


Zacieranie:


70'-60' 100min
podgrzanie do 80'


Chmielenie:


80g - 60min
35g - 15min
35g - 0min
50g na cztery ostatnie dni fermentacji cichej


Drożdże:


Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale

Marcin_wc
01-02-2013, 11:34
Nie mogłem się powstrzymać i po dwóch dniach już piję piwo z warki nr 12. Gazu jest już wystarczająco i ogólnie wyszło tak jak miało wyjść, no może poza zbyt małą goryczką ;)

Dzisiaj będzie pierwszy z serii Stout.

Skład:


Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 3 kg
Wędzony 5,3 EBC Steinbach 2 kg
Karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom 0,2 kg
Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom 0,2 kg
Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom 0,2 kg
Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 0,4 kg
Miód gryczany 0,5kg
Lubelski 130g
Kreda piwowarska 10g


Zacieranie:


70'->60' 100min
podgrzanie do 80'


Chmielenie:


Lubelski 100g na 60min
Lubelski 30g na 5min
Miód 0,5kg na 5min


Drożdże:


Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale

Marcin_wc
22-02-2013, 00:21
Latający Browar Lesia warzył tym razem na wrocławskim Sępolnie.
Data warzenia: 06.01.2013

Skład:


Pszeniczny Castle Malting 3,5-5 EBC 2,9kg
Pilzneński Strzegom 2,5-5 EBC - 2,3kg
Lubelski 3,1%alfa


Zacieranie:


45' - 10min
dodanie śruty jęczmiennej -> 62'
odebranie trzech litrów, dekokt 72' - 10min, gotowanie 15min
72' - 40min
podgrzanie do 80'


Chmielenie:


25g na 60min


Drożdże:


Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Marcin_wc
22-02-2013, 00:30
Piwo zostało uwarzone wczoraj, po raz kolejny na Sępolnie. Celem było uzyskanie jak największej ilości piwa w jak najkrótszym czasie. Gar 33l skutecznie utrudniał zatarcie takiej ilości słodu. W efekcie wyszło 70l - 9blg.

Skład:


Pszeniczny Castle Malting 3,5-5 EBC 5,5kg
Pilzneński Strzegom 2,5-5 EBC - 5kg
lLubelski 3,1% alfa - 6 garści


Zacieranie:


sam słód pszeniczny wsypany do zimenj wody -> 45' 10min
podgrzanie do 68' i wsypanie śruty jęczmiennej 66' - 60min
dolane cztery litry wrzątku


Chmielenie:


dwie garście 60min


Drożdże:


WLP 300

Marcin_wc
24-02-2013, 15:37
Browar Lesia wrócił do NY i dziś warzę kolejnego stouta.

Skład:


Pale ale Strzegom 5,5-7,5 EBC 5kg
karmel jasny Strzegom 150EBC 200g
karmel ciemny Strzegom 200-400 EBC 200g
jeczmien palony Muntons 1100-1300 EBC 400g
czekoladowy Strzegom 1100-1300EBC 200g
platki owsiane Górskie 800g
kakao 200g
skórka poramańczowa 200g
wanilia cztery laski
lubelski 50g


Zacieranie:


same płatki jęczmienne gotowane przez 15min
dodanie słodów jęczmiennych 69' - 60min
72' - 60min
podgrzanie do 80'


Chmielenie:


Lubelski 50g - 60min
Kakao 100g - 5min
Skórka 100g - 5min
Wanilia dwie laski - 5min
100g skórki pomarańczowej i dwie laski wanilii na fermentację cichą
Ekstrakt ze 100g kakao na fermentację cichą


Drożdże:


Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale

Marcin_wc
26-02-2013, 10:26
W całej piwnicy pachnie czekoladą z pomarańczą, co dodatkowo zachęciło mnie dzisiaj do warzenia.

Skład:


Pale ale Strzegom 5,5-7,5EBC 5kg
Karmel jasny Strzegom 150EBC 1kg
Karmel ciemny Strzegom 200-400EBC 200g
Lubelski 50g
Imbir 150g


Zacieranie:


70->65' 90min
podgrzanie do 80'


Chmielenie:


Lubelski 50g na 60min
Imbir na 10min


Drożdże:


Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale

Marcin_wc
04-03-2013, 13:35
Z wiarygodnego źródła wiem, że Pepek czyta forum, ale się nie udziela, więc na zachętę warzę dzisiaj piwo, które nazwę jego nickiem. Swoją drogą ostatnio wspominał przechmielone piwa, więc pewnie to mu przypadnie do gustu.
Dzisiaj pierwszy raz w użyję w browarze Lesia granulatu.

Skład:


Pale ale Strzegom 5,5-7EBC 10kg
Karmel jasny Strzegom 150EBC 0,5kg
Karmel Ciemny Strzegom 600EBC 0,5kg
Jęczmień palony Muntons 1100EBC 0,5kg
Barwiący czekoladowy Strzegom 1200 EBC 0,4kg
Challenger granulat 8,4% alfa 130g
Goldings granulat 6,5% alfa 100g


Zacieranie:

połowa zacieru:

70'->55' 180min
podgrzanie do 78'

druga połowa:

66'->60' 120min
podgrzanie do 78'


Chmielenie:


Challenger 130g 70min
Goldings 100g 0min



Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale

Marcin_wc
04-03-2013, 16:02
Skład PISa się jednak zmienił i powinno być 200g Challengera, czyli dodatkowe 70g na 20min.

Z wysłodzin będzie stoucik 12-13blg.

Chmielenie:


40gGoldings na 70min
20gGoldings na 20min
40gGoldings 0min


Drożdże:


Gęstwa Wyeast 1084 Irish Ale

Marcin_wc
01-06-2013, 09:37
Skład:


pilzneński strzegom 4kg
pszeniczny best malz 1kg
lubelski szyszka 60g
wyeast 2565 Koelsh


Zacieranie:


52*-5min
64*->62* 20 min
72*->65* 60min
podgrzanie do 78*


Chmielenie:


30g na 60min
30g na 2min

Marcin_wc
09-06-2013, 11:24
Skład:


pale ale Strzegom 4,5kg
pszeniczny Strzegom 0,5kg
karmel ciemny Strzegom 0,2kg
pędy świerku 300g
Simcoe 60g


Zacieranie:


55* 5min
65*->60* 40min
75*->68* 50min
podgrzanie do 78*


Chmielenie


Simcoe 20g 60min
Simcoe 20g 20min
świerk 250g 15min
świerk 50g 5min
Simcoe 20g 0min


Drożdże:


Wyeast 2565 Koelsh z poprzedniej warki


11blg

Marcin_wc
10-06-2013, 13:46
Do poprzepniego kolońskiego poszło jeszcze 40g simcoe na zimno, co sprawia, że piwo będzie mniej przypominało tradycyjnego Koelscha.

Dzisiejsze kolońskie będzie trochę bardziej stylowe, ale i tak nachmielę je na zimno.

Skład:


pilzneński Strzegom 4kg
pszeniczny Best Malz 1kg
Halletau Tradition 7,2% alfa 100g


Zacieranie:


55* 5min
65*->60* 50min
72* 10min
podgrzanie do 78*


Chmielenie:


25g na 60min
25g na 20min
25g na 5min
25g na 5dni cichej


Drożdże:


Wyeast 2565 Koelsch z poprzedniej warki

Marcin_wc
12-10-2013, 18:05
Piwo już wypite, a ciągle nie znalazło się w temacie.
Warzone w Piotrowicach.

Skład:


Pale Ale Strzegom 4,5kg
Karmel jasny Strzegom 150 EBC 300g
Pszeniczny Strzegom 300g


Chmielenie:


Mosaic 100g

Marcin_wc
12-10-2013, 18:31
Warzone w Piotrowicach

Skład:


Pale Ale Strzegom 4kg
Karmelowy Strzegom 20-30EBC 300g
Karmelowy Strzegom 150EBC 300g
Czekoladowy Strzegom 1200EBC 100g
Granulat EKG 2012 90g


Zacieranie:


69->66 70min
podgrzanie do 79*


Chmielenie:


50g na 60min
40g na 15min


Drożdże:


Wyeast London Ale III


Wyszło 29l 10blg.

Marcin_wc
05-11-2013, 12:30
Bardzo odpowiadał mi aromat warki nr 12, więc postanowiłem po raz kolejny do rozruszania ńowej saszetki uwarzyć piwo chmielone tylko szyszką lubelskiego. Pewnie będzie pite pod koniec zimy, więc tym razem jest ciemniejsze ze sporym dodatkiem karmeli. Od dawna już myślałem o piwie z rozmarynem, więc w efekcie piwo będzie całkowinie inne niż to z warki nr 12.

Skład:


Pale Ale Strzegom - 4,7kg
Pszeniczny Strzegom - 300g
Karmelowy 30 EBC Fawcett Malsters 500g
Karmelowy 90 EBC Fawcett Malsters500g
Lubelski - 100g
Świeży rozmaryn - 24g


Zacieranie:


70'->65' - 90min
73'->71' - 15mim
podgrzanie do 78'


Chmielenie:


60g na 65min
rozmaryn na 5min
40g na 2min


Drożdże:


Wyeast 1217



Blg 12

Marcin_wc
06-11-2013, 11:43
Marne mam pojęcie o tym stylu, ale tak wygląda moje wyobrażenie:

Skład:


Monachijski ciemny Bestmalz 5kg
Pszeniczny Strzegom 1kg
Żytni Castlemalting 1kg
płatki owsiane 1kg
miód gryczany 0,5kg
lubelski 150g


Zacieranie:


same płatki owsiane zagotowane i zostawione na 15min
63'->61' - 35min
74'->67' - 95min
podgrzanie do 78'


Chmielenie:


150g na 70min


Drożdże:


Wyeast London Ale III



Blg 18

Marcin_wc
06-11-2013, 13:48
Chyba sam sobie przyznam piwowarskiego antynobla za ześrutowanie słody żytniego na mąkę. Poza tym na razie kończę z przyprawmi, strasznie śmierdzi ten rozmaryn.

Marcin_wc
07-11-2013, 09:04
Rekord pobity, wyszło 14godzin roboty, a dzisiaj jeszcze napowietrzanie. W trakcie chmielenia skoñczył się gaz w butli i był to jedyny dzień w roku, kiedy nie miałem auta. Próbowałem ratować się wrzątkiem, trochę goryczy jest, więc może będzie dobrze.

Marcin_wc
12-11-2013, 13:54
Jak na razie podobają mi się efekty na drożdżach West Coat IPA. Piwo po burzliwej jest całkiem przyjemne w smaku, a drożdże mocno zbiły się na dnie fermentora. Może uda mi się zrobić AIPA, które będzie godote do picia po dwóch tygodniach jak w opowieściach Makarona.
Jak dla mnie Irish Ale to była pomyłka do jasnych piw, nie chciały się zbijać na dnie i bardzo długo czułem je w piwie zamiast.

Marcin_wc
05-12-2013, 11:48
Dzisiejszy nień zaczął się strasznie, między innymi poobijałem pokrywkę od noego garnka :(

Zasyp:


Pale Ale Strzegom - 6kg
Pszeniczny Best Malz - 300g
Karmel jasny Strzegom - 300g
gips budowlany 5g
Nelson Sauvin 2013 13,4 AK - 200g


Zacieranie:


67'->63' - 90min
podgrzanie do 78'


Chmielenie:


50g od początku
100g - 25min->0min
50g na cichą w trzech dawkach


Drożdże:

West Coast IPA

Blg 15

Marcin_wc
10-12-2013, 00:06
Kolejna IPA, może tym razem nie będzie mętna.

Zasyp:

Pale ale Stzregom - 6kg
Karmelowy jasny Strzegom - 300g
Pszeniczny - 300g

Zacieranie:

53*->52* - 5min
67*->62* - 90min
77* - 5min

Chmielenie(90min)

50g od początku
100g 25'->0min
10g - 0min
100g na cichą

Drożdże:

West Coast IPA

Marcin_wc
11-12-2013, 14:14
Eksperymentu ciąg dalszy. Po trzech bardzo mętnych piwach postanowiłem zrobić prwę białkową, jak na razie efektem jest styropianowa piana w trakcie fermentacji. Dzisiaj zacieram piwo na słodzie pale z innej słodowni, ale bez białkowej.

Skład:

Pale Ale Maris Otter FM - 6kg
Płatki jęczmienne FM - 0,5kg
Czekoladowy FM 940-1140EBC - 70g
Jęczmień palony CM 1200-1400ECB - 70g
EKG 2012 - 35g

Zaieranie:

Płatki jęczmienne skleikowane w 80' przez 15min
Słody dodane do wody o temp. 72'
Temp ustalona na 69,5'
69->66' - 90min
76' - 5min

Gotowanie 90min:

EKG na 60min
Mech irlandzki 5g na 15min

Drożdże:

West coast ipa

Blg 14

Marcin_wc
06-01-2014, 11:59
Skład:

Pale Ale Maris Otter FM 6kg
Cara 30 FM 150g
Crystal 160 FM 150g
Brown 200 FM 300g
Chocolate 1200 50g
Nelson Sauvin 85g
Mech irlandzki 5g

Zacieranie:
68*->64* - 60min
podgrzanie do 76*

Chmielenie:

20g na 80min
25g na 10min
20g na 0 min
20g na trzy istatnie dni cichej

Drożdże:
Wyeast 1450 Dennys Favourite

Blg 14

Marcin_wc
10-01-2014, 14:19
Miło jest wrócić do kręgu piwowarów domowych. Czas na podzielenie się wnioskami i odczuciami z degustacji.

Piwa na Irish Ale:

Polskie Ale było nawet niezłe, największym plusem był bardzo przyjemny i subtelny kwiatowo-ziołowy aromat Lubelskiego. W tym sezonie postaram się ro piwo dopracować i pokazać ile można wyciągnąć z tego chmielu.

Trzy IPY były ciekawym doświadczeniem i sporo mnie nauczyły. Ta robiona na Nelsonie bardzo mi smakowała, dr rudi dawał radę, a Kohatu mnie nie powalił. Tego ostatniego nie będę już używał do robienia single hopów.

Stoucik wędzony bardzo przyjemny, jednak mało wędzony i mało palony.

Pszenice dawały radę, ale wybitnymi bym ich nie nazwał.

Pomarańczowy stout nie ma w sobie nic ze stouta, może poza kolorem. Ogólnie pomarańcza zdominowała wszystko. Zostały jeszcze dwie skrzynki, więc zapraszam chętnych.

Imbirowe bardzo smaczne, nie planuję zmniejszania ilości imbiru.

RIS bardzo mi smakuje, jednak następny będziie mniej karmelowy, bardziej palony i mocniej nachmielony.

Wysłodziny po RISie niezłe, ale nie ma się czym zachwycać.

Piwa na koelshach:

Koelshe i świerkowe poszły w kanał.

Piwo na sucharach:

Cienki Alek nie bardzo mi smakował. Jak byłem mały zawsze siostry uwielbiały soki typu multiwitamina. Ja ich nienawidziłem i tak samo podchodzę do mosaica. Jako dodatek do innych chmieli jest ok, ale sam bardzo mi nie plasuje.

Piwa na london ale iii:

Mild wyszedł przechmielony i jakiś taki nijaki. Następny będzie uwarzony z książkowych receptur.

Wielozbożowe bardzo mi smakuje, ma piękny kolor, jest bardzo gęste i oleiste. Następne będzie bez miodu gryczanego.

Piwa na WC IPA:

Rozmarynowe jest przerozmarynowane.

Z nelsona jestem bardzo zadowolony. Chmielenie ciągłe oraz większa dawka na cichą zrobiły robotę. Bardzo odpowiadają mi te drożdże, piwo już po fermentacji było smaczne, a dwa tygodnie po rozlewie niczego mu nie barakuje, a drożdże są już mocno zbite na dnie. Przy Irish Ale czekałem na to ponad dwa miesiące.

Piwo na topazie jest obrzydliwe. Tępa, pozostająca goryczka i bardzo mało aromatu. Smak drewna.

Red Ale bardzo mi smakuje. Do następnego dodam mniej słodów palonych, żeby było bardziej red. Jednak już to wygląda świetnie. Wydaje mi się, że piwa barwione tylko słodami palonymi wymagają odealnej klarowności, inaczej kolor kojarzy się z błotem. W piwach podobnie ciemnych ale barwionych wylko słodami karmelowymi mętność mi nie przeszkadza.

Marcin_wc
16-01-2014, 12:06
Skład:

Wędzony Steinbach 3kg
Pszeniczny grodziski Weyermann 1 kg
Pale Ale Strzegom 1kg
Brown FM 610g
Karmel jasny Strzegom 150EBC 600g
Czekoladowy FM 1000EBC 250g
Hallertau Tradition 2012 25g
Lubelski 2013 75g

Zacieranie:

67->64 - 70min
Podgrzanie do 76

Chmielenie:

60g mieszanki na 80min
40g na 10min

Drożdże:

1450 Dennys Favourite z poprzedniej warki

Marcin_wc
19-01-2014, 00:36
Dzisiaj na szkoleniu sensorycznym zaprezentowałem szerszemu gronu mojego ostatniego nelsona. Browarzyciel wyczuł tiole w zapachu, których przyczyną jest infekcja. Dlatego jak na razie koniec z chmieleniem na zimno w piwnicy, napowietrzaniem w piwnicy itd.

dyczkin
19-01-2014, 23:08
Coś mi właśnie nie pasowało w tym Nowozelandczyku ;)

Marusia
20-01-2014, 08:49
A mi coś nie pasuje w tegorocznym Nelsonie - moje chmielone na zimno jest beznadziejne (drugie, chmielone na zimno Topazem - ta sama warka, inny fermentor - jest fajne).

leona
20-01-2014, 08:58
Tiole a piwnica. O co chodzi?

Marcin_wc
20-01-2014, 20:55
A mi coś nie pasuje w tegorocznym Nelsonie - moje chmielone na zimno jest beznadziejne (drugie, chmielone na zimno Topazem - ta sama warka, inny fermentor - jest fajne).

Topaz jest obrzydliwy, już wolę magnum.

Marcin_wc
20-01-2014, 20:56
Tiole a piwnica. O co chodzi?

Jak przeczytałem notatki ze spotkania i mój post pisany po pijaku, to też się zastanawiam o co chodziło.

Marcin_wc
22-01-2014, 10:31
Tiole a piwnica. O co chodzi?

Najpierw słyszałem o infekcji, w notatkachs prawdziłem, że to nie infekcja, tylko drożdże. Ja i tak nic nie czuję, a z grzebania w piwie w piwnicy zezygnowałem, bo boję się o infekcję.

Marcin_wc
22-01-2014, 10:37
Skład:

Słód wędzony torfem jasny CM 5kg
Karmel jasny Strzegom 150EBC150g
Karmel ciemny Strzegom 600 EBC150g
Jęczmień palony CM 1300EBC 300g
Barwiący Strzegom 1450EBC 300g
Kreda 3g
Mech irlandzki 3g
Topaz 15g
Nelson Sauvin 20g

Zacieranie:

65*->62* - 90min
Podgrzanie do 76*

Chmielenie:

15g na 60min
20g na 30min

Drożdże:

Dennys favourite

Marcin_wc
27-01-2014, 14:09
Skład:
Mild FM 2,4kg
Czekoladowy 1200EBC Strzegom 35g
Płatki kukurydziane Warminster 228g
Cukier inwertowany wg przepisu Zgody 500g
Lubelski szyszka 56g
mech irlandzki 3g

Zacieranie:
sama kukurydza zagotowana w 5l wody
67*->63* - 70min
podgrzanie do 76*

500g cukru trzcinowego zmieszanego z 500ml wody i sokiem z jednej cytryny powoli doprowadziłem do 115* i trzymałem 60min

Chmielenie:


Lubelski na 90min
Mech na 10min
Cukier na 10min

Drożdże:

Wyeast London Ale

Blg 8,5

zgoda
27-01-2014, 15:46
Będzie mocno wytrawne. ;)

Marcin_wc
27-01-2014, 15:51
Powinno takie być?

zgoda
27-01-2014, 16:00
A to już co kto lubi. Może się długo układać od takiej ilości cukru.

Marcin_wc
27-01-2014, 16:12
Mam nadzieję, że da radę, bo chcę więcej przepisów wykorzystać z tej książki.

zgoda
27-01-2014, 16:48
A co, kupiłeś sobie Homebrewers Guide to Vintage Beers?

Marcin_wc
27-01-2014, 17:14
Classic Beer Styles Mild Ale. To tak na początek przygody z tym stylem, bo czuję, że się polubimy. Chmieliny pachniały jak dżem brzoskwiniowy i biała herbata. W piwnicy mam 16 stopni, więc chyba tylko przegazowaniem mogę zepsuć to piwo.

Marcin_wc
31-01-2014, 13:12
Ostatniego podejścia do grodzisza nawet nie wpisałem do tematu, bo fermentacja zaczęła się jeszcze przed chmieleniem. Mam nadzieję, że dzisiaj filtracja będzie szybsza.

Skład:

Pszeniczny grodziski Weyermann 3,6kg
łuska gryczana 700g
lubelski 160g
marynka 40g

Zacieranie:

36* - 60min
62* - 25min
łuska i 100g chmielu
72* - 40min
podgrzanie do 76*

Chmielenie

marynka 40g - 80min
lubelski 10g - 40min
lubelski 30g - 20min
lubelski 20g - 5min

Drożdże:

Dennys Favourite

Marcin_wc
31-01-2014, 14:43
degustacja świerkowego:

zgoda
31-01-2014, 14:54
O, a co jemu się stało, temu piwu?

Marcin_wc
31-01-2014, 14:59
Się pleśnie za nie wzięły i to już przy fermentacji, ale jakoś zwlekałem z wylaniem. Tak skończyło świerkowe i dwa koelsche.

Marcin_wc
01-02-2014, 16:44
Kolejne piwo z książki.

Skład:

Mild FM 2,5kg
Crystal FM 175-200EBC 600g
Chocolate FM 1100EBC 185g
Płatki kukurydziane FM 300g
Zgodny cukier 385g
Marynka 55g
mech irlandzki 3g

Zacieranie:

sama kukurydza zagotowana w pięciu litrach wody
67*->64* - 90min
podgrzanie do 76*

Chmielenie:

cała Marynka na 90min
mech na 15min

Drożdże:

London Ale

9*blg

Marcin_wc
04-02-2014, 10:03
Skład:

Maris Otter FM 10kg
Karmel jasny Strzegom 150EBC 150g
Karmel Ciemny Strzegom 600EBC 150g
Jęczmień palony CM 1100EBC 600g
Czarny CM 1500EBC 600g
Topaz 50g
Simcoe 2012 200g
mech irlandzki 3g

Zacieranie:

65*->60* - 90min
podgrzanie do 76*

Chmielenie:

Topaz na 90min
mech na 15min
Simcoe 40g na 15min
Simcoe 160g na 0min

Drodże:

1450

25blg

Marcin_wc
04-02-2014, 21:07
Jednak nie miałem tyle chmielu ile myślałem, więc można odjąć jedynkę od ilości chmielu który dałem do RISa na aromat.

Razem wyszło z 14l mocnego i 30l słabego.

Chmielenie wysłodzin:

Marynka 40g na 90min
Mech irlandzki 3g na 15min
Lubelski 40g na 0min

Drożdże:

1450

Blg 11

Krzysiu
05-02-2014, 08:33
Czemu ma służyć 150 g karmela jasnego przy 1200 g jęczmienia i słodu palonego?

Marcin_wc
05-02-2014, 08:47
Po ześrutowaniu słodów zastanawiałem się po co dałem ten karmel jasny i doszedłem do wniosku, że to przyzwyczajenie. Kiedyś receptury które czytałem zazwyczaj miały słód podstawowy, k. jasny, k. ciemny i barwiący. Następny RIS będzie tylko z ciemnym karmelem, lub w ogóle bez słodów karmelowych.

Marcin_wc
05-02-2014, 08:55
Pierwotny zamysł był taki, żeby zredukować ilość karmeli o połowę w stosunku do poprzedniego piwa.

Krzysiu
05-02-2014, 10:18
Z moich doświadczeń wynika, że w przypadku samych słodów karmelowych karmel 600 już w proporcjach 1:4 zabija wszystkie efekty karmela 150, nie mówiąc już o słodach palonych. W przypadku piw typowo karmelowych ograniczałem karmele ciemne i słody palone do minimum, aby tylko przyciemnić. Efekty smakowe palonych słodów i zbóż są bardzo kryjące w stosunku to słodów łagodnie karmelizowanych i taki śladowy dodatek mija się z celem.

Marcin_wc
05-02-2014, 10:33
Dzięki, ciekawa obserwacja. Przymierzam się do karmelowych piw niskoalkoholowych i przyda mi się do nich ta informacja.

Co do tego piwa, to bardziej zastanawiam się nad tym jak poprowadzić fermentację, tzn. kiedy zacząć podnosić temperaturę. Jak na razie plan jest taki, żeby tydzień było w chłodnym.

Marcin_wc
13-02-2014, 17:04
Dzisiaj Mild z przepisu Makarona.

Skład:

Maris Otter FM 2.8kg
Karmelowy 150EBC Strzegom 250g
Czekoladowy FM 1100EBC 200g
Marynka szyszka 30g

Zacieranie:

70*->65* - 90min
podgrzanie do 76*

Chmielenie:

Marynka w 30min na 60min
Mech na 15min

Drożdże:

Wyeast London Ale drugie pokolenie

Marcin_wc
18-02-2014, 14:48
Skład:

Maris Otter FM 2,1kg
Karmel 150EBC Strzegom 427g
Czekoladowy FM 170g
Pszenica prażona FM 143g
Cukier inwertowany(z białego cukru) 684g
Golding 57g
mech irlandzki 3g

Zacieranie:

67,5*->62* - 90min
podgrzanie do 75*

Chmielenie:

57g na 90min
mech na 15min

Drożdże:

Wyeast London Ale

Blg 8,5

Marcin_wc
11-03-2014, 13:11
Skład:

Pale ale Strzegom 400g
Pilzneński Strzegom 3,4kg
Lubelski 100g

Zacieranie:

65->60 - 90min
podgrzanie do 76*

4g kwasu mlekowego do 20l wody do wysładzania

Chmielenie:

30g na 60min
70g na 0min

Drożdże:

WLP 001

12blg

Marcin_wc
19-03-2014, 14:21
Skład:

Maris Otter FM 5,5kg
Karmel 60-90 FM 200g
Karmel 200 FM 70g
Karmel 300 FM 70 g
Amber 110-150 FM 200g
Pszeniczny 200g
Zakwaszający 50g
Golding granulat 220g
Gips 3g
Kwas mlekowy 4g

Zacieranie:

66->63 - 90min
Podgrzanie do 76
4g kwasu mlekowego do wody do wysładzania

Chmielenie:

80g na 60min
50g na 5min
50g na 0min

Łaczny czas gotowania 90min

Drożdże:

Wyeast London Ale

Blg 15

Marcin_wc
19-03-2014, 14:27
Dzisiaj inne podejście do Nelsona niż ostatnio, czyli zamiast chmielenia ciągłego całość do whirpoola.

Skład:

Maris Otter FM 5,5kg
Monach Strzegom 0,7kg
Pszeniczny Strzegom 0,4kg
Karmel 60-90 FM 0,5kg
Zakwaszający 50g
Czekoladowy 1200 Strzegom 40g
Gips 3g

Zacieranie:

65->63 - 90min
Podgrzanie do 76
Słód palony zalany zimną wodą dodałem do wysładzania

Chmielenie:

Gips od początku
50g na 90min
100g na 0min
100g na cichą

Drożdże:

WLP 001

Blg 16

Marcin_wc
20-03-2014, 10:40
Zbliża się dziesiąta rocznica powstania Portera 36blg uwarzonego przez CalrBerga. Dzisiaj mało kto wie, że Jędrek był pierwszym domowym piwowarem we Wrocławiu. To od niego warzenia nauczyła się Marusia i sporo innych osób.
Wątek o jego wyprawie na szczyt ballinga (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=38366) czytałem kilkanaście razy i ciągle jestem pod wilkim wrażeniem. Przez długi czas chodziło mi po głowie uwrzenie podobnego piwa. Do dzisiaj niewielu podjęło próbę zrobienia tak mocnego piwa, jednak ze względu na upływ czasu, postęp, łatwiejsy dostęp do wiedzy i surowców poprzeczkę należy podwyższyć, aby poczuć podobne emocje.

Mój plan:
1)RIS
2)Ok 50blg
3)Tylko ze słodu

Pierwsze warzenie odbyło się 10 dni temu.

Skład:

Maris Otter 4,5 kg
Jęczmień palony CM 500g
Marynka 30g
Pożywka wyeast mała szczypta
Mech irlandzki szczypta

Zacieranie:

65->60 - 90min
Podgrzanie do 76

Gotowanie:

Marynka na 60min
Mech na 10min
Pożywka na 10min

Drożdże:

WLP 099

Wyszło 2,5l 20blg

Marcin_wc
20-03-2014, 10:45
Tego samego dnia zabrałem się za gotowanie wysłodzin i po kilku godzinach wyszło 5l 43blg. Calość zabutelkowałem.

W zeszły czwartek nachmieliłem 2,5l z wysłodzin, dodałem mchu i pożywki, a na koniec rozcieńczyłem do 45blg. W piątek rano dolałem do reszty.

Marcin_wc
20-03-2014, 10:58
Blg mierzę mieszając 300ml brzeczki i 300ml wody z kranu.

Drożdże zacząłem namnarzać dwa tygodnie wcześniej.

100ml->300ml->1,5l->6l->20l

Wszystko na brzeczce z samego słodu pilzneńskiego nachmielonego niewielką ilością lubelskiego. Od trzeciego etapu zacierałem od początku nowe piwo.

Jednym z problemów jaki pojawia się przy tych gęstościach jest oddzielenie osadów gorących. Chyba dam skbie z tym spokój.

Właśnie zacoeram kolejną porcję. Poza nią planowane są jeszcze dwie.

Marcin_wc
03-04-2014, 20:30
Warzone 17.03.2014

Skład:

Maris Otter FM 4,75kg
jęczmień palony CM 250g
marynka 5g
pożywka wyeast szczypta

Zacieranie:

65*->60* - 90min
podgrzanie do 76*

Po ok pięciu godzinach gotowania nachmieliłem na godzinę marynką, a na 15min przed końcem dodałem pożywkę. Wyszło ok 3,5l 60blg. Po schłodzeniu dolałem do reszty i napowietrzyłem.

Marcin_wc
03-04-2014, 20:37
Warzone 20.03.2014

Skład:

Maris Otter FM 5kg
jęczmień palony CM 250g
marynka 3g
pożywka wyeast mała szczypta

Zacieranie:

65*->60* - 90min
podgrzanie do 76*

Gotowanie trwało ok 6 godzin. Na ostatnią godzinę dodałem marynkę a na ostatnie 10min pożywkę. Wyszło 4,5l 60blg. Dolane do reszty 21.03 i napowietrzone.

Marcin_wc
03-04-2014, 20:45
Warzone 02.04.2014

Skład:

Maris Otter FM 6kg
jęczmień palony CM 144g
marnka garstka
pożywka szczypta

Zacieranie:

65*->60* - 90min
podgrzanie do 76*

Gotowanie trwało ok 6 godzin. Pod koniec dodałem cztery butelki wysłodzin z pierwszej porcji. Razem wyszło 8l 60blg. Wczoraj przeniosłem fermentor z 16* do mieszkania i dodałem 2,5l. Fermentacja ruszyła niemrawo. Z rana doszło 5,5l i teraz piana jest prawie po dekiel.



Razem w fermentorze mamy:

2,5l 20blg
2,5l 40blg
3,5l 60blg
4,5l 60blg
8l 60blg

Czyli razem ok 21l 52,5blg!

Zobaczymy co drożdże na to powiedzą.

noiser
04-04-2014, 07:16
O panie, co tu za eksperymenty mają miejsce! Jestem pod wrażeniem. :)

Marcin_wc
21-01-2017, 22:16
Browar Lesia wrócił do Wrocławia. Ostatni ris dalej na cichej.

Tydzień temu wróciłem do warzenia. Na początek lekkie piwo na rozruszanie drożdży.

Skład:

Pale ale FM 3,5kg
Owsiany FM 1kg
Hallertauer mittelfrueh 2013 100g
Łyżeczka mchu
FM 52

Zacieranie:

Wszystkie słody do 15l 50' ph 5,3
48'->66'
66->62 30min
62->72
72->69 30min
->79'

Wysladzanie 3x4l

Chmielenie:

25g na FWH
25g na 1min
25g na -1min
25g na 3 ostatnie dni cichej

blg 12,5

8dni burzliwej, 5 cichej

Marcin_wc
28-01-2017, 12:26
W zapiskah brakuje jeszcze jednej warki, która byla identyczna jak ostatni nelson, tylko chmielona cadcade.

Marcin_wc
28-01-2017, 12:35
Skład:

Pszeniczny 3,1kg
Łuska orkiszowa 50g
Cascade US 2013 150g
1,2ml kwasu fosforowego

Zacieranie:

Słód, łuska i 50g chmielu do 10l wody o temp 55'
Ph 5,5
52'->63'
63->62 15min
62'->72'
72'->69' 40min
->78'

Wysładzanie 2x4l ph 4,9
Przed godowaniem dolane 15l wody z kranu
W trakcie gotowania dodatkowe 4l wrzatku

Chmielenie:

10g na 70min
40g na 0min
50g cascade de na 2dni cichej

Blg 6

Wlp 051

Marcin_wc
28-01-2017, 20:51
Skład:

Pils strzegom 3kg
Pale Ale FM 3kg
Nelson 400g
Gips 3g
Kwas fosforowy 1,9ml

Zacieranie:

Słody wsypane do 18l wody o temp 67', ph 5,5
67'->65' 40min
65'->78'

Wysładzanie 3x4l ph 4,9
Dolane 3,5l wrzatku

Chmielenie:

100g na 60min
150g na 0min
150g na trzy dni cichej

15blg

Drozdze fm52

Marcin_wc
03-02-2017, 09:17
Skład:

Pale ale FM 3,8kg
Platki jeczmienne 0,8kg
Jeczmien palony CM 0,4kg
Goldings 2013 granulat 50g
Kwas fosforowy 1,5ml
Mech irlandzki szczypta

Zacieranie:

Jęczmień zmielony na mąkę w młynku do kawy
Wszystkie słody do 13l wody o temp 47'
Temp ustalona na 50'
50'->49' 15min
67'->65' 60min
Bez proby jodowej
65'->78'

Wysładzanie 3x4l ph 5

W trakcie gotowania dolałem 15 l wody

Gotowanie:

30min bez chmielu
60min z całym chmielem
Mechna ostatnie 15min

25l 10,5blg

Dwie saszetki WLP 004

Marcin_wc
04-02-2017, 11:30
Skład:

Pale ale FM 2,5kg
Żytni FM 2kg
Pszeniczny BM 1,1kg
Simcoe 2015 22g
Amarillo 2015 31g
Kwas fosforowy 1,5g
Mech irlandzki szczypta

Zacieranie:

Wszystkie słody do 68'
Ph 5,7
70'->65' 60min
65'->78'

Wysładzanie 3x4l ph 5
Szło tak szybko, że nie zdążyłem grzać wody do wysładzania

Chmielenie:

8g Simcoe na 60min
14g simcoe na 15min
14g amarillo na 15min
Szczypta mchu na 9min
17g amarillo po wylaczeniu palnika

Ok 25l 13,5blg

Wlp 051

Marcin_wc
09-02-2017, 09:29
Skład:

Maris Otter 5,4kg
Crystal 90 315g
Crystal 160 85g
Chocolate 264g
Pale chocolate 46g
BOB 190g
Mech irlandzki szczypta
Kwas fosforowy 1ml
Goldings 50g
Iunga 20g
Fuggles 25g

Zacieranie:

Wszystkie słody do 18lwody o temp 73*
67->65,5 45min
+1,5l wrzątku
67-> 66 15min
5l wrzątku do filtracji. Temp 70*

Wysładzanie 2x4l do każdej porcji 0,5ml kwasu fosforowego

Chmielenie:

Pierwsze 10min bez chmielu
30g golding, 20g Iunga na 60min
25g Fuggle na 15min
Mech ba 15min
20g Golding na 0min

Drożdże FM 52 120ml gęstwy zebranej z piany.

Marcin_wc
13-02-2017, 21:18
Skład:

Maris Otter 4,6kg
Crystal90 170g
Crystal400 170g
Jęczmień palony CM 110g
Fuggle 2015 25g
hallertauer mittelfrüh 2013 25g
Mech szczypta
Kwas fosforowy 1,5ml

Zacieranie:

W lodówce. Wszystkie słody do 10l 74'.

64' 5min
5l wody o temp 80'
68->66 90min

Chmielenie:

30min bez chmielu
Caly chmiel na60min
Mech na15min

Drożdże:

Wlp004 100ml gestwy

Blg 13

Marcin_wc
14-02-2017, 11:08
Pierwszy raz sprawdziłem risa 51 i drożdże nawe poniżej 40blg nie zjadły. Szykam przyczyny i zatanawiam się co z tym piwrm zrobić.