Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co po zacieraniu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kurteczka_on
    Junior
    • 02-2002
    • 9

    Co po zacieraniu?

    Jako całkiem świeży piwowar amator (1 warka z gotowca) chciałbym się zapytać co zrobić z brzeczką po zacieraniu. Do gotowca trzeba dodać ekstrat słodowy lub cukier, a czy do zacieranej brzeczki też trzeba coś dosypywać czy sama z siebie jest wystarczająco "treściwa"? Nie chciałbym popełnić błędu przy pierwszym poważnym warzeniu więc wolę się zapytać.
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23793

    #2
    nie trzeba już nic "dosypywać". Po zacieraniu filtrujesz. A to co odfiltrowałeś gotujesz później z chmielem. Filtrujesz (jeśli konieczne). Studzisz. Wlewasz (już nie zacier) a brzeczkę do fermentora. Zadajesz drożdżami. Zamykasz wieko. Udajesz się na lekcje cierpliwości
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Kurteczka_on
      Junior
      • 02-2002
      • 9

      #3
      Bolszoje spasiba.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X
      😀
      🥰
      🤢
      😎
      😡
      👍
      👎