Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Eksperymenty - ale czy lager ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kmusial
    Member
    • 09-2005
    • 37

    Eksperymenty - ale czy lager ?

    Czy są sprawdzone dodatki które lepiej komponują się z piwami typu ale, a nie pasują do lagerów i odwrotnie, np. miód, płatki, zioła itp?
  • Wujcio_Shaggy
    Senior
    • 01-2004
    • 4628

    #2
    Na mój gust, miód do ale'a niespecjalnie pasuje - prędzej już do lagera. A najlepiej do piw klasztornych czy ciemnych. Płatki może trochę prędzej. "Zioła" to określenie dość pojemne...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Małażonka
      Senior
      • 03-2003
      • 4602

      #3
      Ej, Wuju, a szkocki ale z dodatkiem miodu wrzosowego????
      Przecież to pychotka!
      Last edited by Małażonka; 07-12-2005, 20:04.

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Senior
        • 01-2004
        • 4628

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
        Ej, Wuju, a szkocki ale z dodatkiem miodu wrzosowego????
        Przecież to pychotka!
        No dobra - ale to wyjątek ; generalnie - do klasycznego ale'a - nie pasuje...
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Małażonka
          Senior
          • 03-2003
          • 4602

          #5
          Lager z miodem też nie jest jakoś specjalnie popularny..., ale dobrze, już się nie czepiam

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Senior
            • 01-2004
            • 4628

            #6
            No i słusznie się nie czepiasz, bo napisałem, że "prędzej"...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • Małażonka
              Senior
              • 03-2003
              • 4602

              #7
              No, dobrze - napiszę tak: na podstawie własnych (i nie tylko, bo np. i Marusi) doświadczeń twierdzę, że miód pasuje do piw górnej fermentacji, czyli tzw. ales....

              Comment

              • Marusia
                Senior
                • 02-2001
                • 20211

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                No, dobrze - napiszę tak: na podstawie własnych (i nie tylko, bo np. i Marusi) doświadczeń twierdzę, że miód pasuje do piw górnej fermentacji, czyli tzw. ales....
                Takie doświadczenia ma równiez Jerzy i pare innych osób. Pasuje jak najbardziej
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • strzelczyk76
                  Senior
                  • 11-2003
                  • 823

                  #9
                  Potwierdzam - górna fermentacja + miód, w moim przypadku spadziowy - bardzo dobry efekt
                  Dodatkowo miód spadziowy mocno przyciemnił całą brzeczkę
                  NORMALNOŚĆ



                  Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                  Comment

                  • kmusial
                    Member
                    • 09-2005
                    • 37

                    #10
                    No to już wiem że do piwa górnej fermentacji pasuje miód, a co się najlepiej sprawdza jako dodatek do lagera?

                    Comment

                    • joelka
                      Senior
                      • 03-2005
                      • 817

                      #11
                      Do lagera też miód przecież o to właśnie chodzi! O eksperymenta

                      Comment

                      • endrio
                        PremiumUżytkownik
                        • 10-2004
                        • 222

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                        Do lagera też miód przecież o to właśnie chodzi! O eksperymenta

                        Ale też o naukę na cudzych doświadczeniach (błędach)

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          Chmielowisko.pl
                          • 06-2004
                          • 6310

                          #13
                          Do lagera według mnie mniej się nadają dodatki. W dolnej fermentacji raczej eksperymentowałbym z ciekawymi słodami.
                          Natomiast w dziedzinie górnej fermentacji najwdzięczniejszym polem do popisu są rozmaite piwa belgijskie. Do piw robionych na drożdżach klasztornych lub witbierowych możesz sypać przyprawy, skórki cytrusów, miód, owoce suszone i jeszcze sporo innych rzeczy

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X
                          😀
                          🥰
                          🤢
                          😎
                          😡
                          👍
                          👎