PDA

Wersja pełna: : Mój pierwszy raz


mbrs
16-01-2006, 08:58
Plany przeszły w etap realizacji.
Po zebraniu sił, pożyczeniu i zakupie kilku elementów sprzętu, wczoraj wieczorem wyprosiłem z kuchni i łazienki małżonkę. Pojemnik i kranik umyłem płynem do zmywania, następnie zalałem na kilka minut roztworem Ace i po kilkukrotnym przepłukaniu wodą zimną i ciepłą napełniłem stygnącym wywarem z zawartości Coopers'a i pół kilo cukru. Wody dałem w sumie ok. 17l. Drożdże rozrobiłem w szklance wody o temp. 25 st. C z kilkoma łyżkami cukru.
Dzisiaj rano w szkalnce ładna pianka (i osad na dnie :confused: ), a w pojemniku fermentacyjnym ponad 30 st. C. Drożdże dodam więc wieczoram, może dożyją.
Zawartość fermentatora przy pomiarze w niecałych 40 st. C (zmierzę jeszcze przy 20) wskazywała 8 Blg.

mbrs

anteks
16-01-2006, 09:35
Drożdże rozrobiłem w szklance wody o temp. 25 st. C z kilkoma łyżkami cukru.
Dzisiaj rano w szkalnce ładna pianka (i osad na dnie :confused: )
przy drożdżach suchych dodadek cukru nie jest konieczny ,chodzi tylko o ich uwodnienie
osad na dnie to prawdopodobnie drożdże albo kamień z czajnika :D Zawartość fermentatora przy pomiarze w niecałych 40 st. C (zmierzę jeszcze przy 20) wskazywała 8 Blg.
cieniutkie coś to piwko ,trzeba było użyć puszkę 1,2kg ekstraktu słodowego albo dać mniej wody

mbrs
16-01-2006, 16:57
Drożdże dodane po ok. 20 godzinach od rozpuszczenia w wodzie.
Po rozmieszaniu odczyt 10,5 Blg

mbrs
20-01-2006, 06:57
Po 3 dobach od dodania drożdży jest 4Blg