PDA

Wersja pełna: : pierwsza warka - LAGER


dat_real
04-02-2006, 21:56
witam Was bardzo serdecznie - pierwszy wpis pierwsza warka

Jest to browkit - Lager Coppers'a

Wszystko zrobione zgodnie z przepisem.... ale są pewne ale

- kiedy powino rozpocząć się bombelkowanie
( mija juz 5 godzina od wsypania drożdży i nic sie nie dzieje, czyżbym cos źle zorbił???)

już nie moge sie doczekać na pierwsze efekty.....

- i pytanie do Was - -sepcjalistów w warzeniu piwka

czy takie piwko z gotowych zestawów jest godne uwagi czy od razu zacząć przygotowywać się do bardzej zaawansowanej technologi- czyli robienia ręcznie wszystkiego??

huanghua
04-02-2006, 22:02
... bombelkowanie....

Eeeech...

5 godzin? Spokojnie. Drożdże też potrzebują gry wstępnej.

A co do drugiego pytania. Jeśli po pierwszej warce czujesz sie pewnie to idź dalej. Napewno warto :)

dat_real
04-02-2006, 22:08
dzięki wielkie za szybką odpowiedź.....

podreperowałeś moje nerwy :)...
także kończe piwko i kłade się spać, z nadzieją żę jutro zobaczę bombelki ..

wielkie pozdrowienia

huanghua
04-02-2006, 23:04
A Ty dalej z tymi "bombelkami" :D

W jakiej temperaturze prowadzisz fermentację?

dat_real
05-02-2006, 10:40
hehheh.... ok już kończe :)

a co do temperatury... to staram sie utrzymywac... (termometr leży na pojemniku ) około 24*C

ale wszystko już jest OK.. to znaczy... nawet bardzo silnie... fermentuje

dzięki za zainteresowanie ... pozdrawiam

huanghua
05-02-2006, 12:59
Lager i 24 st C?:eek: Serio mówisz?:eek: A nie 14 st C?

Bo jak tak to to lager nie bedzie...

Tomek-Pasieka
05-02-2006, 13:01
a właśnie miałem pytać czy przypadkiem lagery nie sa dolnej fermentacji...

Marcin_wc
05-02-2006, 13:05
Może to jest Prawie jak lager:D

huanghua
05-02-2006, 13:32
a właśnie miałem pytać czy przypadkiem lagery nie sa dolnej fermentacji...

Przypadkiem są :D

DanielJakubowski
05-02-2006, 14:04
witam, sorki ze sie tak wsadzam tutaj, ale mam lekką panike :)
To moja pierwsza warka z zacieraniem i popełniłem babola. Podgrzałem wode do temp. 74st i nie skrecilem gazu, efektem czego gdy juz caly slod byl w wodzie - temperatura wynosila 80 st. Teraz jest 75 stopni. CO ROBIC ? :) POMOCY ! BŁAGAM ! :D Aha temperatura przerwy (jedynej) miala wynosić 65-67 st. Piwo docelowe to Pale Ale.

dat_real
05-02-2006, 14:30
Cytat z instrukcji "pierwsza fermentacja -.... przez cał czas frwania fermentacji, starajmy utrzymywać temperaturę na poziomie 21*C lub nieco powyżej"

hmmm....... to znaczy że mam uciekać z pojemnikiem do dużo niższych temperatur???

Marcin_wc
05-02-2006, 15:26
Lager to piwo dolnej fermentacji, a drożdże dolnej fermentacji powinny pracować w temp. 6-12*C. Nie wiem, czy dostałeś złą instrukcję, czy złe drożdże, ale ja bym przeniósł do chłodniejszego miejsca.

endrio
05-02-2006, 16:05
Cytat z instrukcji "pierwsza fermentacja -.... przez cał czas frwania fermentacji, starajmy utrzymywać temperaturę na poziomie 21*C lub nieco powyżej"

hmmm....... to znaczy że mam uciekać z pojemnikiem do dużo niższych temperatur???

Ja jednak radziłbym pozostać przy temperaturach z instrukcji, najprawdopodobnie wszystko w tym piwa z lagera to tylko wyraz w nazwie. Chyba zawsze do brewkitów dokładają drożdże górnej fermentacji, bo jednak taki zakres temp. łatwiej jest uzyskać w większości gosp. domowych.
Nawet gdyby było to drożdże dolnej ferm. , to nic się szczególnego nie stanie jak będziesz fermentował w wyższych temp. niż na odwrót górne drożdze w niskich temp.- wtedy fermentacja moze się zatrzymać.
Przy pierwszej warce nie warto za dużo kombinować. :stout:

huanghua
05-02-2006, 17:02
Ja jednak radziłbym pozostać przy temperaturach z instrukcji, najprawdopodobnie wszystko w tym piwa z lagera to tylko wyraz w nazwie. Chyba zawsze do brewkitów dokładają drożdże górnej fermentacji, bo jednak taki zakres temp. łatwiej jest uzyskać w większości gosp. domowych.
Nawet gdyby było to drożdże dolnej ferm. , to nic się szczególnego nie stanie jak będziesz fermentował w wyższych temp. niż na odwrót górne drożdze w niskich temp.- wtedy fermentacja moze się zatrzymać.
Przy pierwszej warce nie warto za dużo kombinować. :stout:

Ja tez jestem podobnego zdania. Podobnie jak w browamatorskim "Jasne Pełne" z brewkita.

Twilight_Alehouse
05-02-2006, 17:11
Lager i 24 st C? Serio mówisz? A nie 14 st C?
Bo jak tak to to lager nie bedzie...
Ja tez jestem podobnego zdania. Podobnie jak w browamatorskim "Jasne Pełne" z brewkita.
Zdecyduj się :D

huanghua
05-02-2006, 17:40
Zdecyduj się :D

Lager - niewątpliwie stopni "naście", lub blisko 10 st C
A co do "Jasne Pełne" z browamatora, to wbrew mogącej wprowadzać w błąd nazwie jest to piwo górnej fermentacji. Standardowo dają tam drożdże Safale S-04 lub Safale US-56.


Ale co ja Ci będę takie bajki tłumaczył ... :D:P

Marcin_wc
05-02-2006, 17:46
Nawet gdyby było to drożdże dolnej ferm. , to nic się szczególnego nie stanie jak będziesz fermentował w wyższych temp. niż na odwrót górne drożdze w niskich temp.- wtedy fermentacja moze się zatrzymać.

Moim zdaniem to przy zatrzymaniu fermentacji w przeciwieństwie do fermentacji w zawysokiej temp. nic się nie stanie.

dat_real
05-02-2006, 18:55
dzieki wam za wszelkie podpowiedzi....

myśle, że pozostane przy tep. ok 20 stopni.....
na razie nieźle fermentuje.... co jakies 30 sekund .... wydobywa się silne bąbelkowanie z rurki fermentacyjnej......

pewnie za jakies 3 -4 dni.. będę rozlewał w butelki.. zobaczymy co z tego wyjdzie
jeśli jest ktoś z Łodzi, to proszę o kontakt... chętnie zapoznam się ... z doświadczeniem.... i pochwalę się pierwszą warka...

wielkie pozdrowienia dla was... za czynny udział.....

Twilight_Alehouse
05-02-2006, 19:02
jeśli jest ktoś z Łodzi, to proszę o kontakt... chętnie zapoznam się ... z doświadczeniem.... i pochwalę się pierwszą warka...
Ktoś się znajdzie :) Ale jak chcesz pogadać osobiście, to dopiero za jakieś dwa tygodnie, bo mam sporo rzeczy na głowie. W międzyczasie służę konsultacjami pisemnymi :)

dat_real
05-02-2006, 19:05
a właśnie ... skoro wszyscy nadają swoim browarom nazwę.....

to po pierwszej warce... i my z kobietką wymyśliliśmy nazwę....
w obecnej sytuacji politycznej... będąc poprawnym do końca..
nasz browar nazywa się :0
-MOCHOEROWY BERET-

wielkie pozdrowienia z Łódzi/Kielc

dat_real
05-02-2006, 19:08
pewnie .. bardzo chętnie.....

dzięki za szybką odpowiedź.........
na pewno pozostanę w kontakcie.....

Wielki_B
05-02-2006, 19:50
Jak kiedyś uświadomił mnie Twili, do wszystkich gotowców, nawet typu lager, producenci dodają drożdże górnej fermentacji.
A więc lagera z tego Coopersa nie uzyskasz. Przy zakupie zostałeś wprowadzony w błąd.

Jak to ratować?
Radzę, abyś postarał się zbić temp. fermentacji najlepiej do 10-15 st. C.
Zrób to jak najprędzej (wiedz, że minie doba nim brzeczka dojdzie do tej temperatury).

Na przyszłość:
Jeśli chcesz robić lagery, to zaopatrz się przynajmniej w suche drożdże dolnej fermentacji, np. Saflager. Jeśli już musisz fermentować na drożdżach z zestawu (typu ale), to rób to w niskich temperaturach, do których przeniesiesz piwo w chwili, kiedy zacznie pojawiać się na powierzchni piana.

PS.
Drożdżom górnej fermentacji nie szkodzi fermentacja w temperaturach właściwych drożdzom dolnej fermentacji. Aczkolwiek szkodą może być zubożenie estrów, które część szczepów produkuje przy odpowiednio wyższych temperaturach, a które są niebędne w niektórych stylach piw. Jednak tu mówimy o piwach typu lager...
Zbyt niska temperatura może doprowadzić do znacznego spowolnienia, lub wręcz zatrzymania fermentacji. Ale to NIE dzieje się ze szkodą dla piwa - wystarczy odpowiednio podnieść temperaturę.

O ile drożdże "górne" można spokojnie podawać pracy w niższych temperaturach, o tyle nie polecam sytuacji odwrotnej ("dolne" drożdże w temp. dla "ale"). Kilka typowo "dolnych" szczepów, których śladowe ilości testowałem w wysokich temp., dobrze poradziły sobie z samą fermentacją, ale wydzieliły tak niesmaczne estry, że nie polecam.

dat_real
05-02-2006, 20:18
rady przyjąłem... zapisuje, drukuje...

wykorzystam.... przy kolejnych warkach... (może tym razem bez gotowców)..

następny Lager tylko z drożdżami niskiej fermentacji i w niskich temp... ;)
wielkie dzięki
pozdrawiam

endrio
06-02-2006, 22:07
Moim zdaniem to przy zatrzymaniu fermentacji w przeciwieństwie do fermentacji w zawysokiej temp. nic się nie stanie.

Zbyt niska temperatura może doprowadzić do znacznego spowolnienia, lub wręcz zatrzymania fermentacji.


Rozumiem Panowie, że nie namawiacie kolegi do zatrzymania fermentacji, ale metoda przerywana i to od pierwszego razu może podobno doprowadzić do nerwic itp. dziwnych rzeczy ;) :D

Marcin_wc
06-02-2006, 22:24
Jeżeli jest pewny, że ma górne drożdże, to ja namawiam do pozostaiwnia tak jak jest, ale jeśli nie jest pewien, to obn9iżenie temperatury stanowi możliwość sprawdzenia tego, bez szkody dla piwa.

joelka
06-02-2006, 22:43
czy takie piwko z gotowych zestawów jest godne uwagi czy od razu zacząć przygotowywać się do bardzej zaawansowanej technologi- czyli robienia ręcznie wszystkiego??

Każde piwo jest godne uwagi jeśli nie jest potraktowane pasteryzacją :D

Śmiało bierz się za zacieranie. Ja zaczęłam pierwsze piwo ze słodów i nawet nie wiedziałam, że gotowce istnieją :D Dopiero na forum się dowiedziałam.

Udanych warek :stout:

Marusia
06-02-2006, 22:46
Zgadzam się z Marcinem, choc może 24 st. to nawet na górną jest sporo....
Co do przechładzania drożdzy górnych to ostatnio Cyborg przechłodził i pomijając drobne błędy;) przy butelkowaniu, to piwo zdaje się i tak nie wyszło...

Marcin_wc
06-02-2006, 23:02
Co do przechładzania drożdzy górnych to ostatnio Cyborg przechłodził i pomijając drobne błędy;) przy butelkowaniu, to piwo zdaje się i tak nie wyszło...

To świetny przykład na zachętę:D

joelka
06-02-2006, 23:05
Każdy ma inne doświadczenie z drożdżami i można namieszać komuś nieźle w głowie poradami które na 100% są dobre wg każdego we własnym przekonaniu. Prawda będzie pewnie po środku. Jeśli drożdże już ruszyły to do 12 st nie ma co ich zmuszać bo to będzie szok. Przychylam się do większości żeby przy pierwszym piwie nie kombinować i już tak zostawić. Ale na wszelki wypadek można ochłodzić do 21 bo 24st to dla każdych drożdży górna granica.

iron
06-02-2006, 23:10
Każdy ma inne doświadczenie z drożdżami i można namieszać komuś nieźle w głowie poradami które na 100% są dobre wg każdego we własnym przekonaniu. Prawda będzie pewnie po środku. Jeśli drożdże już ruszyły to do 12 st nie ma co ich zmuszać bo to będzie szok. Przychylam się do większości żeby przy pierwszym piwie nie kombinować i już tak zostawić. Ale na wszelki wypadek można ochłodzić do 21 bo 24st to dla każdych drożdży górna granica.

Jak najbardziej zostawić tak jak jest - i tak będzie wypite ze smakiem przez autora - jak to pierwsze piwo.:)

A po czym Joelko wnosisz, że 24 Celsjusze to górna granica dla każdych drożdży?:eek:

Nasze doświadczenia wskazują, że drożdże górnej fermentacji (zarówno Danstar Winsdor, jak i te z gotowców) będą fermentowały nawet do 30 Celsjuszów - im wyższa temperatura,tym fermentacja szybsza i powstaje więcej estrów owocowych - ot i cała tajemnica:p

joelka
06-02-2006, 23:16
A po czym Joelko wnosisz, że 24 Celsjusze to górna granica dla każdych drożdży?:eek:



To fakt muszę sprostować, że chodziło mi o sprawdzoną w praktyce górną granicę ryzyka a nie o potwierdzoną naukowo temperaturę.
Chyba, że ktoś przy pierwszej warce umie wyczuć moment kiedy za chwile piwo ma się ukisić z nadmiernej temperatury. Czasami to jest kwestia kilku godzin jak piwo nabiera odmiennego, niekorzystnego smaku :(
Nikomu nie życzę.

iron
06-02-2006, 23:23
Naukowo to nie sprawdzaliśmy, tylko w praktyce:D

Piwa wyszły dobre (te kilka warek którym przyszło fermentować w tak wysokiej temperaturze),tyle,że miały właśnie bardzo wyraźne nutki owocowe.
No i oczywiście należy często sprawdzać stopień odfermentowania - w tak wysokiej temperaturze burzliwa może trwać dzień, dwa, góra trzy dni. Jeśli się zostawi na tydzień,to faktycznie może skisnąć.

tilikum
07-02-2006, 10:07
Coopers Lager jest lagerem tylko z nazwy.
Bardzo smaczne wychodzi po fermentacji w 'górnych' temperaturach - sprawdziłem osobiście :)
A jak postoi ze trzy miesiące jest jeszcze smaczniejsze (tylko że żadko pierwsza warka doczekuje trzech miesięcy ;)
Życzę cierpliwości
Po'zdrówko'

Twilight_Alehouse
07-02-2006, 10:50
A jak postoi ze trzy miesiące jest jeszcze smaczniejsze (tylko że żadko pierwsza warka doczekuje trzech miesięcy ;)

Pewnie jestem ewenementem, ale mam jeszcze 3 butelki z pierwszej warki, którą zrobiłem 20 miesięcy temu :D To też był "lager górnej fermentacji", tyle że John Bull Bavarian Lager. Niby głupi gotowiec, ale po tak długim leżakowaniu jest fenomenalny!

Krzysiu
07-02-2006, 11:09
Ja mam jeszcze "naste" warki, pojedyncze flaszki. To już ponad trzy lata.

dat_real
07-02-2006, 18:08
witam ponownie wszystkich....

dzięki jeszcze raz za wszystkie rady, sumiennie każdą notuję ;)

teraz pytanie...- cytat z instrukcji -"koniec pierwszej fermentacji zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce oraz cukromierz wskazuje około 1*Blg"

czy zastosować sie do powyższych??? czy znowu... są błędy w instrukcji
czekam na odpowiedź

pozdrowienia

Maidenowiec
07-02-2006, 18:13
Ja tam bulgotania w rurce przy 2 warkach nie stwierdziłem. A na 1*BLG to chyba nie ma szans.

iron
08-02-2006, 11:48
Co do rurki i bulgotania w niej to nic nie wiem - my do fermentacji burzliwej używamy pokrywki bez rurki:D

A jeśli chodzi o odfermentowanie, to faktycznie na 1 Blg są marne szanse, ale możesz przyjąć, że piwo które ma 4 Blg (lub mniej) można śmiało przelać na cichą, lub rozlać do butelek.

dat_real
10-02-2006, 09:48
Witam ponownie...

w końcu piwko rozlane do butelek na cichą fermentację!!!
myślę, że jak do tej pory wszystko przebiegło poprawnie

oczywiście nie omieszkałem spróbować troszkę.... i tu moje zdziwienie...

to naprawdę przypomina w smaku gatunkowo niemieckie piwa....
smak różny od naszych rodzimych piw... delikatne z przewagą jęczmienia - bardzo ciekawy

nie mogę doczekać się końca cichej....
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za rady.......
Następna relacja ..początek warzenia drugiej warki... oraz ..... testowanie pierwszej
pozdrowienia
browar -MB-

tilikum
10-02-2006, 11:21
W moim przypadku Coopers Lager odfermentowal do 2 st BLG.
Po 6 dniach od startu, a w ósmym dniu poszedł w butelki.
W zeszły weekend piłem jedną z trzech ostatnich butelek (zabutelkowane 18 września 2005) i to sie nazywa dobre piwo :)
Po'zdrówko'

dat_real
10-02-2006, 12:01
dokładnie u mnie to samo

6 dni - cukier do 2 st Blg
no to ja tylko czekam....... na pierwszą butlekę ;)
pozdrowienia

dat_real
24-02-2006, 22:13
I stało się ponownie.....

Nieoczekiwanie browar -MB- produkuje 2 warke ... tym razem STOUT......

proces przygotowania .... w porównaniu do pierwszej warki.... .niebo a ziemia.....
- 1 warka - 12 godzin
- 2 warka - 2 godziny + wykorzystane rady.. od WAS, za które jeszcze raz wielkie dzięki

Także wracając do wątku, nastawione i fermentuje na głośnej.. poziom cukru przy pierwszym pomiarze ok 13 BLG

PS> Pierwsza warka - LAGER- po miesiącu zostało 15 butelk... ale z każdym dniem .. piwo nabiera.. corazlepszego smaku....
NAPRAWDĘ -> bardzo dobre piwo (pomimo browkitu)... świetny smak niemickiego piwa.. piana drobnoziarnista... baardzo długo się utrzymuje...najlepsze po 10 godzinnym.. chłodzeniu w lodówce... PYYcHAAA!

Wracając.... teraz .. moje pierwsze ciemne piwko....

pozdrowienia

dat_real
01-03-2006, 15:50
Warka #2 w butelkach.....

wszystko przebiegło bardzo poprawnie... .. 2*BLG na koncu... fermentacji głośnej...
fajny aromat.... w smaku ... cieżkie go określenia ... na razie czuć sam słód.....

pytanko..... widziałem już klika wersji.. więc pytam o właściwą: .. jak obliczyć zawartość alkoholu... w oparciu o pomiary BLG...

czekam na odpowiedź... a szczególnie jestem ciekawy... wartości dzielnika różnicy...

pozdrowienia

joelka
01-03-2006, 17:21
Przejrzyj ten temat:

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=50424&highlight=ilo%B6%E6+alkoholu

DanielJakubowski
01-03-2006, 17:22
Ten dzielnik to 1,938

miodzik
01-03-2006, 19:27
w końcu piwko rozlane do butelek na cichą fermentację!!!
myślę, że jak do tej pory wszystko przebiegło poprawnie

Tak wtrącę:
cichą fermentację przeprowadzamy w fermentorze, w butelkach kondycjonowanie ew. refermentację i dojrzewanie.

Samych udanych warek życzę.:stout:

dat_real
07-03-2006, 08:34
Czekam na opinie ;)

Twilight_Alehouse
07-03-2006, 08:57
Wygląda fajnie, ale... moher pisze się prez samo "h"!

dat_real
07-03-2006, 10:23
Dobra.. to powiedzmy że jest to wersja bardzo BETA.....etykiety ;)
Ewidentny popis ortografii.... :confused:

dat_real
07-03-2006, 12:57
jak wyżej

dat_real
07-03-2006, 13:25
TO już chyba ostatnia wersja

huanghua
07-03-2006, 16:08
Ładne, podoba mi się. W jakim programie robiłeś tę etykietę?

Marusia
07-03-2006, 16:25
Berecik jak żywy:) Mi się też bardzo podoba:) Etykieta, nie berecik:D

PaPe
07-03-2006, 19:08
Trochę niedopracowane.
Beret powinien być ciemny i bardziej włochaty.

;)
Pozdrawiam

dat_real
07-03-2006, 20:12
program to Macromedia Fireworks MX

zypher
04-11-2006, 20:17
Pewnie jestem ewenementem, ale mam jeszcze 3 butelki z pierwszej warki, którą zrobiłem 20 miesięcy temu :D To też był "lager górnej fermentacji", tyle że John Bull Bavarian Lager. Niby głupi gotowiec, ale po tak długim leżakowaniu jest fenomenalny!

Odgrzewam trochę wątek.
Czy ten zestaw (John Bull Bavarian Lager) robiłeś na załączonych drożdżach?
Właśnie zabieram się za warkę z użyciem zestawu John Bull MasterClass Bavarian Lager i mam jeszcze czas na zmianę drożdży (ale to pewnie potrwa, a ja już nie mogę się doczekać)...

Pozdrawiam,
Kamil