PDA

Wersja pełna: : Browar Sławczana


slawczan
20-02-2006, 20:57
Jak na debiut to zbyt piękne słowo, a raczej zasługa Browamatora Marka, który czuwał nad treścią tego warzenia, ale Warka nr.1 z pół biletem w ręku!!

slawczan
17-03-2006, 19:36
Warka 2 14,5 blg

słód pilzneński 3kg
słód monachijski 2kg
chmiel goryczkowy Marynka 36g. {szyszka}
chmiel ar. Lubelski 30g. {szyszka}
drożdże WLP 550 Belgian Ale



przebieg warzenia:

przerwa 10min. 53 C.
30min. 64 C.
30min. 73 C.
25min. 77 C.

Marusia
17-03-2006, 22:01
Gratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?:D

slawczan
17-03-2006, 22:49
Gratuluję pierwszej warki i mam pytanie: te WLP550 to cały czas odzysk z moich?:D

Jak najbardziej dowiedziałem sie z jakich źródeł pochodzą, a jutro przed butelkowaniem zbiorę je do słoika Pozdrawiam!!

slawczan
26-03-2006, 11:14
25.03.06
gęst. pocz.14,5blg
wysładzanie do 11,5 blg
obj. brzeczki 23,5l
surowce:
słód pilzn. 2,8 kg
słód monach. 2.0 kg
słód czarny palony 0,2 kg
chmiel g.Marynka-szyszka 30g
chmiel a.Lubelski-szyszka 28g
wlp550 belgian ale - (z odzysku)
zacieranie:
podgrzewanie do 53C-przerwa 10min
- / / - do 64C-przerwa 30min
wykonanie próby jodowej-pozytywnie
- / / - do 73C-przerwa 30min
ostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min
celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą
w środku.
chmielenie:
gotowanie Marynka 60min, a Lubelski 10min
zadanie drożdży w temp 22C

joelka
26-03-2006, 11:37
Witam.:)
Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację. :)

Pozdrawiam

jerzy
26-03-2006, 11:48
I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st?
Odpowiedź chyba jest tutaj:
ostatnie podgrzewanie do 78C-przerwa 20min celem utworzenia złoża filtracyjnego z filtrownicą w środku.

slawczan
26-03-2006, 12:18
Witam.:)
Coś słabo zacieranie u Ciebie wygląda. Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg. Może za grubo masz ześrutowany słód?
I mam pytanie: Dlaczego robisz przerwę przy temp 77st? W tej temp już żadne enzymy nie pracują i po podgrzaniu do 78st spokojnie kończysz zacieranie, i siup na filtrację. :)

Pozdrawiam

przerwe zrobiłem tylko dla utworzenia złoża filtracyjnego, gdyż stosuje rure miedzianą z nacięciami do filtrowania przerwa pomaga ułożyc łuske na rurce dzieki temu filtrowanie odbywa sie pomyslnie.Jesli chodzi o małą ilosc piwa to zdecydowanie lubie bardziej tresciwe, a w lecie pomysle nad lżejszym..

slawczan
26-03-2006, 12:20
przerwe zrobiłem tylko dla utworzenia złoża filtracyjnego, gdyż stosuje rure miedzianą z nacięciami do filtrowania przerwa pomaga ułożyc łuske na rurce dzieki temu filtrowanie odbywa sie pomyslnie.Jesli chodzi o małą ilosc piwa to zdecydowanie lubie bardziej tresciwe, a w lecie pomysle nad lżejszym..

słod jest dobrze zmielony może może ma wpływ zasyp, ktory zastosowałem w 40C , a nie w 35?? jeszcze nie wiem czekam na porade dzieki

joelka
26-03-2006, 12:41
A to przepraszam. Kierowałam się tym postem

Warka 2 14,5 blg

przebieg warzenia:

przerwa 10min. 53 C.
30min. 64 C.
30min. 73 C.
25min. 77 C.

Co do piw treściwych, to ja rozumiem, tylko aż żal tych ballingów, które można jeszcze uzyskać z wysładzania i zrobić lekkiego pilsa :)
:stout:

mark33
26-03-2006, 12:46
Z takiej ilości słodów spokojnie 10l brzeczki więcej powinieneś uzyskać przy 11 blg.

Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.

joelka
26-03-2006, 12:55
Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.

Ja tego nie wyliczam ze wzorów. Tyle mi pare razy wyszło z zacierania. Zależy przy jakich słodach. Wstyd przyznać ale robię to bezmyślnie ;) Zanim zapodam drożdże do brzeczki to jeszcze sporo strat mam po drodze. Gdybym była bardzo oszczędna to podczas dekantacji odzyskiwałabym jeszcze ze 2 litry. Cierpliwa jednak nie jestem i często wylewam osady nie próbując odzyskiwać brzeczki.

joelka
26-03-2006, 13:01
Dodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodze :D A potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.

anteks
26-03-2006, 13:13
Jak wyliczasz wydajność warzenia skoro z 4,8 kg słodów chcesz wyciągnąć 33,5 litra 11 blg.
Według moich wyliczeń wydajność osiągnęła by 81,37% , realnie wyciągam 65% i uważam to za wynik dobry. Mój wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.
Dodam też, że litr brzeczki idzie u mnie do słoika na późniejszą refermentację i robienie startera do kolejnego piwa. Trochę też upijam po drodze A potem trochę jestem zła na siebie, bo gdyby nie ta "rozrzutność", to ostatniego pszenicznego wyszłoby mi więcej niż 24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
Poprawę w zacieraniu zauważyłam kiedy udrobniłam śrutowanie słodu i zastosowałam ciągłe mieszanie zacieru.
tu wychodzi 68% to duża różnica ;)

mark33
26-03-2006, 13:20
tu wychodzi 68% to duża różnica ;)
Gdzie 68% już się pogubiłem, wg jakiego wzoru.

Joelko porównałaś swój (świetny) wynik do Sławkowego, jednak wiadomo że dekokt podnosi wydajność więc wyniki będą niewspółmierne.

anteks
26-03-2006, 13:31
24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu. 68,5% wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności. a no z tego że joelce wyszła taka wydajność a slawczanowi radai uzyskać ponad 80%

mark33
26-03-2006, 17:58
Po burzliwej dyskusji doszliśmy do wniosku, iż pomiar blg został wykonany przed chmieleniem, a litry podane zostały po chmieleniu.

Litrów wyszło 23,5 przy Blg około 13.

joelka
26-03-2006, 18:06
25.03.06
gęst. pocz.14,5blg
wysładzanie do 11,5 blg
obj. brzeczki 23,5l


Ja zauważam jeszcze jedną rzecz. Nikt mnie nie poprawił. Ja zrozumiałam, że Sławczan uzyskał 23.5 l przy 11.5 blg, dlatego zdziwiłam się, że tak słabo. :p Ponownie przepraszam za robienie fermentu :D
Czy juz został ostatecznie ustalony wzór, który lepszy? Sprawdzę sobie w excelu jak mi faktycznie te zacierania wychodziły. Tam mam dokładniejsze dane niż w "moim warzeniu".

anteks
26-03-2006, 18:07
Litrów wyszło 23,5 przy Blg około 13.
czyli bardzo piękny wynik :D

slawczan
21-05-2006, 10:29
Warka 4
pilzn3,3 monach.2,5 Marynka46gr Lubel30gr. wlp Belgian
Zacieranie przy 18l wody reszte uzupełniłem przy wysładzaniu, także po chmieleniu obj wyniosła 27,5l. gęstosc po chmileniu 13blg. Zacieranie; troche dłuższe przerwy 40 min przy 63C. i 40 przy 74C. i wynik jakby lepszy(65,8) niz przy poprzednich warkach. 240gr cukru..
dzis probuje po 2 tyg no i całkiem całkiem,,,
Warka 5
pilzn2,5 monach1,5
marynka10g lubel.50g
danstal nothingam
filtracja nastąpiła rownoczesnie z chmileniem przez to zyskałem na czasie tzn to co odfiltrowało przelewałem do drugiego gara na ogniu. W zacieraniu tylko 2 przerwy po 30 min przy 63 i 73C. 12,5blg po chmileniu przy obj 16l. aktualnie stoi na cichej 2gi tydzien.