Wersja pełna: : nowoczesne metody produkcji słodu
jesli macie jakieś nowości w tym temacie, coś "pozaksiążkowego", coś z Ostatniej Chwili itp itd to BARDZO PROSZĘ o podzielenie sie informacjami, Dzięki z góry!!!:kwiatek:
Shlangbaum
21-02-2006, 22:24
Hmm...Nie wiem jak rozumiesz nowoczesne metody. Unowocześnia się sprzęt i receptury a zasady chyba te same zostają :confused:
jesli macie jakieś nowości w tym temacie, coś "pozaksiążkowego", coś z Ostatniej Chwili itp itd to BARDZO PROSZĘ o podzielenie sie informacjami, Dzięki z góry!!!:kwiatek:
Widzę, że koleżanka zgłębia ciekawy temat. Może więc na początek napiszesz o ciekawych informacjach do których dotarłaś. Dzięki temu nie będzie w tym temacie zbędnych danych o kórych już wiesz, a dodatkowo zachęcisz zorintowanych w tym temacie ludzi do dyskusji... Ja chętnie poczytam :)
ELLO ELLO :kwiatek:
coś widzę, że Pan Jackson :) pokłada zbyt duże nadzieje w mej skromnej osobie, stąd już tłumaczę o co dokładnie się rozchodzi. Mianowicie jako studencina fermentacji dostałam szałowy temat od profesorka do przygotowania: Nowoczesne metody produkcji słodu, z taką malutką aczkowiek znaczącą "radą" , że mają to bym informacje NAJNOWSZE, do tego stopnia, że jeszcze nikt ich nie opubliował w żadnej ksiażeczce ( Bo są TAKIE nowe ;/ ) . Profesorek w swym cyklu "wspaniałych rad" dodał jeszcze, żebym sobie materiałów do ów prezentacji wyszukała w necie. No wiec siadłam i zaczełam szukać, aż trafiłam na browar biz :kwiatek:
a tak już poważnie : piwka nie robiłam jeszcze, wiec wszelkie metody znam tylko z teorii książkowej, stąd wszelkie info od Was będzie dla mnie sporym ułatwieniem: Nawet jeśli idzie o sprzet i aparaturę Panie Shlangbaum :) .
z nadzieją i radością czekam na wszelką Waszą pomoc :D
Wasze zdrowie :stout:
Marcin_wc
22-02-2006, 17:32
wszelkie metody znam tylko z teorii książkowej,
To może napisz wreszcie tą książkową teorię, może wtedy ludzie znający temat zaczną dopisywać do tego co wiedzą.
Titus_Fox
22-02-2006, 18:54
zawsze chciałem studiować browarnictwo i gorzelnictwo. Boję się jednak pewnego ogólnie znanego efektu, że wszystko co robisz bawi Cię do czasu, gdy pozostaje Twoim hobby. Gdy zmienia się w obowiązek, jest już bezsensowne i nużące.
Shlangbaum
22-02-2006, 22:36
Panie Shlangbaum :)
Ale ona słodka, nie ;) :kwiatek: Możemy sobie mówić śmiało na "Ty" :D :D
A ja ponieważ w temacie jestem zielony to mogę tylko linki podesłać:
http://www.balticmalt.com.pl/jakosc.htm
http://www.optimaslodownia.neostrada.pl/surowce.html
http://imax.ima.pl/dosw_odm_BM_PL%202004.pdf
http://weissheimer.aisys.ag/index2.php - tu chyba najwięcej jest
Jak Ty coś znajdziesz monne to też daj nam znać - profesorek się nie obrazi :p
Twilight_Alehouse
22-02-2006, 22:42
Nie zapominajmy o tym: http://www.weyermann.de/
Shlangbaum
22-02-2006, 23:04
Nie zapominajmy o tym: http://www.weyermann.de/
To oczywiście dygresja nie na temat, ale popatrzcie (http://www.weyermann.de/ger/gh.asp?go=detail&idgh=14&umenue=yes&idmenue=3&sprache=1) sami ;)
Sugeruję uderzenie od razu do Biermanna, nie wiem co prawda czy Optima wdraża jakieś nowoczesne metody ale może przynajmniej jako "mistrz" :D Michał ma dostęp do tajnych planów strategicznych na przyszłość ;)
e-prezes
23-02-2006, 13:05
pytanie czy się podzieli wiedzą... no i jaki ma w tym interes ;)
Witam Wszystkich, którzy wykazali choć odrobinę zainteresowania moją prośbą :kwiatek:
Dziś udało mi się dorwać psorka i w końcu wiem na czym się skupić :) ...swoją drogą mógł konkretniej zredagować ten temat ( chodziło mu cyt." najnowsze urządzenia w każdym etapie produkcji słodu" ) :cool:
Odwołując się do sugestii Marcina_wc: teoria książkowa produkcji słodu sprowadza się (zgodnie ze schematem ideowym) do (dla Większości znanych) etapów :
Rozładunku jęczmienia,
czyszczenia wstepnego,
czyszczenia zasadniczego i sortowania,
moczenia ziarna,
kiełkowania ziarna,
suszenia,
odkiełkowania,
no i mamy Słód :D
jesli ktoś jest zainteresowany szczegółami, któregoś z tych etapów to niech pisze... coś pomyślimy i moze zeskanujemy :)
Idąc za propozycją Shlangbauma: Witam Cię :stout: , p.s. napisz jakie dokładnie info Cię interesi ( dzieki za linki, szczeg. Balticmalt ) :kwiatek:
Twilight równiez dzieki za stronkę :kwiatek:
Kony dzięki za przekierowanie, zobaczymy co z tego wyjdzie :D
WASZE ZDRóWKO :stout:
Proponuję odwiedzić bibliotekę uczelnianą i poczytać W.Kunze, odwiedzić kilka stronek słodowni.Wybrać nazwy maszyn i już konkretnie szukać w google.
Można też odwiedzić www.eurequa.pl (http://www.eurequa.pl)
Ciekawostka, na stronach tych słodowni nie ma nic, czego by nie wydano w przedrukach radziecki podręczników słodownictwa z lat pięćdziesiątych. Nawet w ostatni wydaniu Rzemieniuka i Pazery są te same rysunki.
Do Monne pytanie pomocnicze: ile jest w Polsce słodowni zbudowanych w "ostatnim czasie" (czyli młodszych niż 20 lat)?
pytanie czy się podzieli wiedzą... no i jaki ma w tym interes ;)
Wbrew pozorom, nie wszyscy ludzie w Wielkopolsce szukają wszędzie interesu. :D
:stout:
e-prezes
24-02-2006, 11:53
czas to pieniądz! nie miałem jednak na myśli gratyfikacji finansowych. to tak w kwestii wyjaśnienia.
a żeby było w temacie ;) monne powodzenia życzę :D
[e-prezes & kony ] :p oh Panowie, Panowie.......
:kwiatek:
Witay Krzysiu :kwiatek:
przykro mi ale nie odpowiem Ci bo po prostu nie wiem :confused: , musiałabym poszukać w necie( wiem tylko, że Baltic Malt wybudowana została około 1996 roku). Nieśmiało mogę przypuszczać, że większość tych słodowni jest dośc wiekowa tylko zmodernizowana... ale nie jestem autorytetm w tym temacie , nie chcę się mądrzyć :rolleyes:. Jak czegoś konkretnego się dowiem to napiszę.
Pozdrawiam :)
Twoje Zdrowie :stout:
Nie szukaj. Poza Baltic Malt nie ma ani jednej. Jeszcze tylko Soufflet w Poznaniu i DMG w Sierpcu można zaliczyć do nowych, bo zbudowane zostały na początku lat osiemdziesiątych. Jedyna w Polsce słodownia z wysokowydajną suszarnią pionową działała we Lwówku, ale od powłowy lat dziewięćdziesiątych jest nieczynna. Słodownie w Strzegomiu, Chojnowie, Głubczycach i Goświnowicach pochodzą z początku XX w.Czynnych jest jeszcze dodatkowo kilka słodowni klepiskowych przy mniejszych browarach. Trudno tu się doszukać jakichś "nowoczesności". I nie będzie takowej, bo zapowiada się w Europie ogromna nadprodukcja słodu, co spowoduje spadek cen nawet o 20%. Może się w Polsce nie opłacać w ogóle produkować słodu poza Gdańskiem, Poznaniem i Sierpcem.
Dzięki za wyczerpujące info :kwiatek: , ale ... w jakim celu zadawłeś mi to "pytanie pomocnicze" jeśli Twoja wiedza w tym temacie jest taka obszerna? :confused: ??
Shlangbaum
26-02-2006, 12:29
Dzięki za wyczerpujące info, ale ... w jakim celu zadawłeś mi to "pytanie pomocnicze" jeśli Twoja wiedza w tym temacie jest taka obszerna? :confused: ??
Była to prawdopodobnie figura retoryczna mająca nakłonić Cię do właściwego zadawania dalszych pytań i uchronić Cię przed jałowimi poszukiwaniami nowoczesnych technologii słodowniczych w III/IV RP ;)
P.S.
Nie dawaj tych kwiatków w każdym poście bo się za miło robi :kac: :D
Titus_Fox
26-02-2006, 12:45
Shlangi, ty brutalu ! :kwiatek: ;)
"P.S.
Nie dawaj tych kwiatków w każdym poście bo się za miło robi "
:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
a co do "właściwego zadawania dalszych pytań " to wybacz, ale jeśli ktoś jest świeży w jakimś temacie to chyba przysługuje mu jakiś okres dostosowawczy do standardów panujących m.in. na browar.biz ??? Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Ależ ja w tym nic kpiącego nie widzę. Zwykłe pytanie retoryczne :confused: W dodatku jasno zasugerowane, że to dla Ciebie ma byc pomocnicze czyli sugerujące z góry jaka jest odpowiedź.:cool:
A co do tych słodowni to będziesz miała ciężki orzech do zgryzienia. Pozostaje Ci prześledzić słodownie na zagranicznych stronkach bo jak pisałam projekty z browarnictwa to najnowszą technologią to nie grzeszymy.
Polecam ponownie zajrzeć do przeglądu przemysłu fermentacyjnego. Miesięczniki są do wglądu na każdej uczelni we Wrocławiu i nie tylko. Znajdziesz tam przynajmniej podpowiedź co szukać.
Shlangbaum
26-02-2006, 13:39
a co do "właściwego zadawania dalszych pytań " to wybacz, ale jeśli ktoś jest świeży w jakimś temacie to chyba przysługuje mu jakiś okres dostosowawczy do standardów panujących m.in. na browar.biz ??? Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Sądzę. I właśnie dlatego napisałem to, co napisałem :rolleyes:
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
Kurka! A skąd mi tu cytat "nie Krzysia" wyskoczył :eek:
Miało być :
Myslę, że pożądne wyjaśnienie tematu gwarantuje lepsze rezultaty niz kpiące pytania. Nie sądzisz ?
I nie wiem czemu tak nie było :confused: :confused:
Możliwe, że odebrałam to nie tak jak powinnam, zdarza się ...
pyt. do joelki : studiowałaś na ae czy ar?
vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2019, Jelsoft Enterprises Ltd.