Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowoczesne metody produkcji słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • monne
    Senior
    • 02-2006
    • 914

    nowoczesne metody produkcji słodu

    jesli macie jakieś nowości w tym temacie, coś "pozaksiążkowego", coś z Ostatniej Chwili itp itd to BARDZO PROSZĘ o podzielenie sie informacjami, Dzięki z góry!!!
    .



  • Shlangbaum
    Senior
    • 03-2005
    • 5828

    #2
    Hmm...Nie wiem jak rozumiesz nowoczesne metody. Unowocześnia się sprzęt i receptury a zasady chyba te same zostają

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • JAckson
      Senior
      • 05-2004
      • 6122

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
      jesli macie jakieś nowości w tym temacie, coś "pozaksiążkowego", coś z Ostatniej Chwili itp itd to BARDZO PROSZĘ o podzielenie sie informacjami, Dzięki z góry!!!
      Widzę, że koleżanka zgłębia ciekawy temat. Może więc na początek napiszesz o ciekawych informacjach do których dotarłaś. Dzięki temu nie będzie w tym temacie zbędnych danych o kórych już wiesz, a dodatkowo zachęcisz zorintowanych w tym temacie ludzi do dyskusji... Ja chętnie poczytam
      MM961
      4:-)

      Comment

      • monne
        Senior
        • 02-2006
        • 914

        #4
        ELLO ELLO
        coś widzę, że Pan Jackson pokłada zbyt duże nadzieje w mej skromnej osobie, stąd już tłumaczę o co dokładnie się rozchodzi. Mianowicie jako studencina fermentacji dostałam szałowy temat od profesorka do przygotowania: Nowoczesne metody produkcji słodu, z taką malutką aczkowiek znaczącą "radą" , że mają to bym informacje NAJNOWSZE, do tego stopnia, że jeszcze nikt ich nie opubliował w żadnej ksiażeczce ( Bo są TAKIE nowe ;/ ) . Profesorek w swym cyklu "wspaniałych rad" dodał jeszcze, żebym sobie materiałów do ów prezentacji wyszukała w necie. No wiec siadłam i zaczełam szukać, aż trafiłam na browar biz

        a tak już poważnie : piwka nie robiłam jeszcze, wiec wszelkie metody znam tylko z teorii książkowej, stąd wszelkie info od Was będzie dla mnie sporym ułatwieniem: Nawet jeśli idzie o sprzet i aparaturę Panie Shlangbaum .
        z nadzieją i radością czekam na wszelką Waszą pomoc
        Wasze zdrowie
        .



        Comment

        • Marcin_wc
          Senior
          • 09-2005
          • 2115

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
          wszelkie metody znam tylko z teorii książkowej,
          To może napisz wreszcie tą książkową teorię, może wtedy ludzie znający temat zaczną dopisywać do tego co wiedzą.

          Comment

          • Titus_Fox
            Senior
            • 10-2005
            • 400

            #6
            zawsze chciałem studiować browarnictwo i gorzelnictwo. Boję się jednak pewnego ogólnie znanego efektu, że wszystko co robisz bawi Cię do czasu, gdy pozostaje Twoim hobby. Gdy zmienia się w obowiązek, jest już bezsensowne i nużące.

            Comment

            • Shlangbaum
              Senior
              • 03-2005
              • 5828

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
              Panie Shlangbaum
              Ale ona słodka, nie Możemy sobie mówić śmiało na "Ty"

              A ja ponieważ w temacie jestem zielony to mogę tylko linki podesłać:



              http://weissheimer.aisys.ag/index2.php - tu chyba najwięcej jest

              Jak Ty coś znajdziesz monne to też daj nam znać - profesorek się nie obrazi

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                Chmielowisko.pl
                • 06-2004
                • 6310

                #8
                Nie zapominajmy o tym: http://www.weyermann.de/

                Comment

                • Shlangbaum
                  Senior
                  • 03-2005
                  • 5828

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                  Nie zapominajmy o tym: http://www.weyermann.de/
                  To oczywiście dygresja nie na temat, ale popatrzcie sami
                  Last edited by Shlangbaum; 22-02-2006, 23:05.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • kony
                    breweriarz
                    • 08-2005
                    • 1701

                    #10
                    Sugeruję uderzenie od razu do Biermanna, nie wiem co prawda czy Optima wdraża jakieś nowoczesne metody ale może przynajmniej jako "mistrz" Michał ma dostęp do tajnych planów strategicznych na przyszłość

                    Comment

                    • e-prezes
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 19159

                      #11
                      pytanie czy się podzieli wiedzą... no i jaki ma w tym interes

                      Comment

                      • monne
                        Senior
                        • 02-2006
                        • 914

                        #12
                        Witam Wszystkich, którzy wykazali choć odrobinę zainteresowania moją prośbą
                        Dziś udało mi się dorwać psorka i w końcu wiem na czym się skupić ...swoją drogą mógł konkretniej zredagować ten temat ( chodziło mu cyt." najnowsze urządzenia w każdym etapie produkcji słodu" )
                        Odwołując się do sugestii Marcina_wc: teoria książkowa produkcji słodu sprowadza się (zgodnie ze schematem ideowym) do (dla Większości znanych) etapów :
                        Rozładunku jęczmienia,
                        czyszczenia wstepnego,
                        czyszczenia zasadniczego i sortowania,
                        moczenia ziarna,
                        kiełkowania ziarna,
                        suszenia,
                        odkiełkowania,
                        no i mamy Słód

                        jesli ktoś jest zainteresowany szczegółami, któregoś z tych etapów to niech pisze... coś pomyślimy i moze zeskanujemy

                        Idąc za propozycją Shlangbauma: Witam Cię , p.s. napisz jakie dokładnie info Cię interesi ( dzieki za linki, szczeg. Balticmalt )
                        Twilight równiez dzieki za stronkę
                        Kony dzięki za przekierowanie, zobaczymy co z tego wyjdzie

                        WASZE ZDRóWKO
                        .



                        Comment

                        • joelka
                          Senior
                          • 03-2005
                          • 817

                          #13
                          Proponuję odwiedzić bibliotekę uczelnianą i poczytać W.Kunze, odwiedzić kilka stronek słodowni.Wybrać nazwy maszyn i już konkretnie szukać w google.
                          Można też odwiedzić www.eurequa.pl

                          Comment

                          • Krzysiu
                            Krzysiu
                            • 02-2001
                            • 14936

                            #14
                            Ciekawostka, na stronach tych słodowni nie ma nic, czego by nie wydano w przedrukach radziecki podręczników słodownictwa z lat pięćdziesiątych. Nawet w ostatni wydaniu Rzemieniuka i Pazery są te same rysunki.

                            Do Monne pytanie pomocnicze: ile jest w Polsce słodowni zbudowanych w "ostatnim czasie" (czyli młodszych niż 20 lat)?

                            Comment

                            • kony
                              breweriarz
                              • 08-2005
                              • 1701

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                              pytanie czy się podzieli wiedzą... no i jaki ma w tym interes
                              Wbrew pozorom, nie wszyscy ludzie w Wielkopolsce szukają wszędzie interesu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎