PDA

Wersja pełna: : Browar Trzech Nestorów


Ahumba
17-03-2006, 19:51
Dziś w trakcie konsumpcji zielonego piwa w Robinie została położona szyszka węgielna pod nowy browar w Warszawie.
Jego start wyznaczono na sobotę 25 marca.
Nazwa, udziałowcy, logo i inne wiadomości zostaną ujawnione dopiero w dniu premiery.
Zanosi się na dużą SENSACJĘ.

sopista
17-03-2006, 20:16
Dreszcz emocji mną targa na samą myśl o etykietach tegoż...

Małażonka
17-03-2006, 20:39
Dreszcz niech Tobą targa, póki nie zobaczysz nowej etykiety BIGB-y :D

sopista
17-03-2006, 20:47
Dreszcz niech Tobą targa, póki nie zobaczysz nowej etykiety BIGB-y :D
Nie zostaje mi nic innego jak wypić za ową etykietkę, piwko ORGANIC BEER EKOLOGICZNE z Pokrówki (nabyte dziś Kobielska - taka ulica w Warszawie). Zdrowie BIGB-y zatem :stout:

Małażonka
17-03-2006, 21:02
I zdrowie nowego browaru! :stout:

Ahumba
25-03-2006, 18:28
Browar Trzech Nestorów w składzie:
- sopista
- Kolega Mirek
- Ahumba
w dniu dzisiejszym rozpoczął działalność.

Na początek poszło:
- 4 kg pilzeńskiego
- 1 kg monachijskiego
- 1 kg Carahela

Przerwy:
- 63 * - 45 minut
- 72 * - 20 minut

chmielenie:
- 60 minut- szyszka 50 g - marynka
- ostatnie 15 minut - szyszka aromat

Na czas aktualny trwa chmielenie

mark33
25-03-2006, 20:23
Brawa dla Panów, jednym słowem mocny skład :D .

Ahumba
25-03-2006, 21:21
chmielenie:
- 60 minut- szyszka 50 g - marynka
- ostatnie 15 minut - szyszka aromat



Aromatu daliśmy ok.15 g

Marku33 - A który z trzech nestorów nie widzi Ci się:D ?

mark33
25-03-2006, 21:40
Marku33 - A który z trzech nestorów nie widzi Ci się:D ?
Dwóch poznałem osobiście - widziałem, Pan Mirek jest mi nieznany co nie znaczy że się nie uwidzi :D
Pozdrawiam caaaaały skład.

Ahumba
26-03-2006, 10:03
Uff, udało mi się uniknąć klęski.
Wziąłem sobie słoiczek do drożdży (1318 London III). Na szczęście pociągnąłem nosem przed dodaniem ich do piwa. Pomyliłem słoiki i starterek robiłem w słoiczku po kiszonych ogórkach, co zapachowo poczułem tuż przed..... .:rolleyes:
Na szczęście też miałem w zapasie safale. Nie jest to to samo a tylko wyjście awaryjne.

Ahumba
26-03-2006, 10:36
Wyszło 22 litrów piwa "12".

Ahumba
01-04-2006, 13:21
Eksztrakt spadł do "4".
Jutro na cichą:)

Ahumba
02-04-2006, 17:23
Eksztrakt spadł do "4".
Jutro na cichą:)

Komunikat dla pozostałych współproducentów:

Jak się wczoraj rzekło, tak się dziś i stało. Piwo wylądowało na cichej.:)

Ahumba
23-04-2006, 21:59
Dziś wreszcie trafiło do butelek:
13x0,5 = 6,5l.
43x0,33=14,19
Razem 20,69 l.
Współudziałowcy podzielili się pełnymi buteleczkami i rozeszli się dodom.

pegie23
28-04-2006, 19:28
A powstały do tego może jakieś etykiety?

Twilight_Alehouse
28-04-2006, 21:34
A powstały do tego może jakieś etykiety?
Z uwagi na jednego z nestorów, to nawet jeśli jeszcze nie powstały, to na pewno powstaną :)

Ahumba
29-04-2006, 15:58
A powstały do tego może jakieś etykiety?

są w fazie projektu, ale jak już T_A napisał, sopista dopilnuje, aby powstały:D

sopista
29-04-2006, 16:18
są w fazie projektu, ale jak już T_A napisał, sopista dopilnuje, aby powstały:D

W końcu mam plan osiągnięcia w tym roku okrągłego tysiąca z domowych...:)

Ahumba
29-04-2006, 16:43
W końcu mam plan osiągnięcia w tym roku okrągłego tysiąca z domowych...:)

To już wiem dlaczego chciałeś rozlewać to piwo do butelek o poj. 0,25l, 0,33l, 0,5l, 0,65l a nawet do litrowych petów:D

sopista
30-04-2006, 12:38
O lirtowych petach nic nie wiem (dodam jeszcze, że istnieją także 0,5 l, 0,9 l a na wschodzie trafiają się i 2 litrowe - ileż to wariantów :) ). Ale jeśli po kryjomu w taki nalałeś to rzeczywiście będzie o jedną więcej.

Krzysiu
30-04-2006, 13:13
W Polsce chodzą pety 1, 1.5, 2, 2.5, 3 i 5 l, małych nie licząc. Jest co etykietować.