PDA

Wersja pełna: : Kochani proszę ocenic moją pierwszą listę ;)


sokalek
21-03-2006, 17:55
Witam serdecznie wytrawnych Browarników domowych jak i tych którzy wchodzą razem ze mną w temat. Nie będę was zanudzał pisaniami iż "postanowiłem" czy "chcę nawarzyc" Prosze o ocenę czy taki zestaw startowy na poczatek przygody da mi coś co bedzie można nazwac "Piwem" (chociaż wszystko co wyprodukuję będę pił z większym przekonaniem i smakiem niz to coś co zerka na nas z półek sklepowych a posiada napis "Piwo") Oceńcie proszę mój zestaw i prosze o śmiałą krytykę lub (może) pochwały ;) Wybrałem produkty WES Sp.z o.o ;

1. Ekstrakt słodowy bursztynowy - puszka 1,7 kg

2. Ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg

3. ''MAGNUM'' - chmiel goryczkowy - szyszka - nowotomyski

4. Chmiel aromatyczny - szyszka ''LUBELSKI''

5. Safale S-04 11,5g

6. Suchy ekstrakt słodowy jasny (sproszkowany) 0,2
--------------------------------------------------------------------
ALTERNATYWA ;
1. Nachmielony ekstrakt słodowy 1,7 kg
Wyprodukowany w 100% z wysokogatunkowego słodu browarnego pilzneńskiego, z dodatkiem ekstraktu chmielu
2. Ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg

3. Safbrew S-33 10g

Ze względu na brak warunków musze nastawic się na burzliwą fermentacje.
Proszę o ocenę ew. sugestje starszych "Braci Piwnych" Po waszych wypowiedziach i wszelkich analizach, zabieram się do pracy i ruszam z pierwszą tak utęskniona warką o postępach której będę chętnie informował na forum. Pozdrawiam serdecznie.:stout:

kangurpl
21-03-2006, 18:06
Na początek mogą być oba zestawy.
Wybierając zestaw pierwszy będziesz miał mozliwość samodzielnego nachmielenia brzeczki.
W drugim zestawie decydujesz się na nachmielenie "standardowe".
Z obydwu wyjdzie piwo.
Możesz też zrezygnować z suchego ekstraktu w zestawie pierwszym (będzie taniej).
:stout:
No i jeszcze jedno: nie masz wyboru - fermentacja zawsze będzie burzliwa :D

sokalek
21-03-2006, 18:12
No i jeszcze jedno: nie masz wyboru - fermentacja zawsze będzie burzliwa

Fakt!! Gdzieś mi to umknęło:) burzliwa....
A wracając do zestawu (1) to chętnie pokusiłbym się o nachmielenie samemu, tyle naczytałem się niezbyt przychylnych opinii na temat "gotowców"

Twilight_Alehouse
21-03-2006, 18:17
Gotowce nie są takie straszne, ale samodzielne chmielenie daje o wiele większą satysfakcję i kontrolę nad końcowym rezultatem (np. gotowce pozbawione są chmielenia aromatycznego), a przy tym nie jest wiele trudniejsze.
Poza tym w pierwszym przypadku otrzymasz ciekawsze piwo, dzięki zastosowaniu ekstraktu bursztynowego.
I jeszcze mał rada - nie lepiej od razu zamówić surowce na dwie warki? Zaoszczędzisz na przesyłce.

Maidenowiec
21-03-2006, 18:19
A gdzież naczytałeś się tych niepochlebnych opinii? Przy okazji, raczej nie ma sensu stosowanie Magnum zamiast Marynki.

Twilight_Alehouse
21-03-2006, 18:28
Też prawda, nie odniosłem sie do chmielu.
Maidenowiec ma rację. Zrezygnuj z Magnum na rzecz Marynki, a jako aromatyczny zastosuj Lubelski.

sokalek
22-03-2006, 06:30
Dziękuję wam bardzo, wiedziałem, że na tym forum nie pozostane sam ze swoimi niedoświadczonymi planami. Wszystkie sugestie zostaną wykorzystane.
A jak już tu jestem to jeszcze jedno pytanie o Spraymalta, czy lepiej używać go do butelkowania czy może glukoze.

mapajak
22-03-2006, 06:41
Dziękuję wam bardzo, wiedziałem, że na tym forum nie pozostane sam ze swoimi niedoświadczonymi planami. Wszystkie sugestie zostaną wykorzystane.
A jak już tu jestem to jeszcze jedno pytanie o Spraymalta, czy lepiej używać go do butelkowania czy może glukoze.

Ja używam tylko glukozę.

sokalek
22-03-2006, 06:54
Korekta odnośnie Chmielu została wykonana w moim zamówieniu, dzięki za opinie w sprawie Spraymalta i... Teraz oczekiwanie na paczkę, czuje, ze coś mnie już kuje:) jakbym siedział na szpilkach czy co...:) Wy też tak mieliście ?

Infam
22-03-2006, 07:46
Witamy w klubie. Długo się zbierałeś z decyzją :cool:
Stolica - to miło.

sokalek
22-03-2006, 08:04
Infam Bardzo dziekuję za miłe powitanie :) I dzięki wszystkim za cenne podpowiedzi :)

sokalek
25-03-2006, 15:30
Dziś "Wielki dzień" Dziś PIERWASZA WARKA !! Trzymajcie kciuki !!

spidre
25-03-2006, 16:22
Dziś "Wielki dzień" Dziś PIERWASZA WARKA !! Trzymajcie kciuki !!

Trzymamy kciuki za "PIERWASZĄ" ;) warkę, daj znać jak poszło

sokalek
25-03-2006, 19:31
Trzymamy kciuki za "PIERWASZĄ" ;) warkę, daj znać jak poszło Dziękuję za wsparcie i za informacje. O przebiegu "Warki" bedę was informował :)

sokalek
25-03-2006, 19:37
Wszystko zostało przygotowane zgodnie z listy którą umieściłem w pierwszym "poście" z małą modyfikacją chmieli. Magnum -> Marynka.

spidre
25-03-2006, 20:19
No piekne zdjęcia :)

widzę że masz ciekawy fermentorek (zdjęcie 031) - jakaś większa pojemność, czy tylko inny kształt niż 'standardowe" o malo co wiaderka 30l ?

sokalek
26-03-2006, 07:28
No piekne zdjęcia :)

widzę że masz ciekawy fermentorek (zdjęcie 031) - jakaś większa pojemność, czy tylko inny kształt niż 'standardowe" o malo co wiaderka 30l ?

Jest to pojemnik do transportu leków, przeznaczony do kontaktu z zywnością. Poj 35 l. Pomyslałem, że wykorzystam go jako fermentorek i zaoszczędzę na wiaderku.

sokalek
26-03-2006, 07:30
Zdjęcie po 11h, pachnie ładnie :)

spidre
26-03-2006, 09:50
No rzeczywiście wygląda imponująco, pojemniczek też niezły, szkoda tylko że zwęża sie górą. To może powodować że piana będzie sie starała uciec z fermentora.
Ale sie rozmarzyłem nad tą pianką, chyba nie dotrwam do soboty i już jutro nastawię kolejną wareczkę :)

sokalek
26-03-2006, 09:56
No rzeczywiście wygląda imponująco, pojemniczek też niezły, szkoda tylko że zwęża sie górą. To może powodować że piana będzie sie starała uciec z fermentora.


Dokładnie jest tak jak piszesz, piana juz próbowała uciekac :) Ale jakoś zatrzymała swoją migrację i siedzi spokojnie pod samym dekielkiem.

sokalek
26-03-2006, 14:47
Zaglądamy do fermentora po 19 h i... jest całkiem miło i naprawdę wyczuwalny delikatny zapach piwka :)

spidre
26-03-2006, 16:16
Sprawozdanie na bieżąco :)
Ja przy pierwszej warce też wszytkich wołałem żeby sobie popatrzyli i zachwycili sie na równi ze mną, niestetety nie trafiłem na grono odbiorców tak wyrozumiałych jak na browar.biz, no i niestety musialem zachwycać sie sam.
W związku z tym przyznaje widok wspaniały, nieważne jak wiele razy sie go widziało :)

zdrówko :stout:

spidre
26-03-2006, 16:33
W ramach rewanżu jedna z "najładniej" fermentujących warek ZIMOWE MOCNE. Dodam też że była :( bardzo smaczna

sokalek
26-03-2006, 19:19
W ramach rewanżu jedna z "najładniej" fermentujących warek ZIMOWE MOCNE. Dodam też że była :( bardzo smaczna

Spidre, stary już mi się podoba !! Ta piana... taka czysta... wygląda naprawdę apetycznie... Chyba zagłębimy sie w ten temacik "Zimowe Mocne" trochi bardziej:D , co prawda to już koniec zimy ale... Na :stout: zawsze jest dobra pora. I jeszcze jedno, dzięki takim ludziom jak Ty chce się pisać na tym forum, szkoda, że nie trafiłeś na takich odbiorców ludzkich przeżyć (związanych z pierwszą Warką)

spidre
26-03-2006, 20:35
Dzięki za pochlebstwo, ale chyba mnie przeceniasz.
Piwko lubię i traktuję bardzo amatorsko, cieszę jesli moge pomóc, lub chociażby wesprzeć. Doświadczenie raczej mam niewielkie i prawde mówiąc ta cała chemia przytaczana w wielu wątkach czasem mnie przeraża. Po prostu jej nie rozumiem, a ponieważ czasu przy małych dzieciakach, kupie roboty i dodatkowo budowie domu bardzooo niewiele, nie wiem czy kiedykolwiek ją zgłębię.
Ważne abi piwo dobrze smakowało :)

zdrówko

jerzy
31-03-2006, 21:45
A jak już tu jestem to jeszcze jedno pytanie o Spraymalta, czy lepiej używać go do butelkowania czy może glukoze.
Glukoza jest neutralna w smaku, zaś ekstrakt słodowy daje przyjemne posmaki. Ja robię różnie, czasem mieszam jedno z drugim. Generalnie smaczniejsze wychodzi mi piwo refermentowane z udziałem ekstraktu.

spidre
01-04-2006, 09:22
Glukoza jest neutralna w smaku, zaś ekstrakt słodowy daje przyjemne posmaki. Ja robię różnie, czasem mieszam jedno z drugim. Generalnie smaczniejsze wychodzi mi piwo refermentowane z udziałem ekstraktu.


Tak całkowicie się zgadzam, tylko należy pamiętać że ekstraktu trzeba dać proporcjonalnie więcej niż glukozy. Ja do pierwszej wareczki dałem suchego 200g i było znacznie za mało. Na szczęście połowę warki zapakowałem w butelki tak zwane patentówki, co pozwoliło zrobić ciekawe doświadczenie. Do części butelek po miesiącu (ponieważ piwko było strasznie mało nagazowane) dosypałem po pół łyżeczki cukru i szybciutko zamknąłem z powrotem.
UWAGA z kapslowanymi ten numer nie przejdzie !!
Po miesiącu eekt był znakomity. Dużo gazu i piękna trwała pianka w kufelku.
Trudno powiedzieć co byłoby dalej, bo wszystkie "doprawione" buteleczki nie wytrzymały kolejnego tygodnia :)

zdrówko

spidre
01-04-2006, 09:24
Brawa dla ART-a widzę że z okazji 1 kwietnia wszystkie username są pisane wspak :))

a więc

Eiwordz Atra

Infam
02-04-2006, 16:19
Brawa dla ART-a widzę że z okazji 1 kwietnia wszystkie username są pisane wspak :))

a więc

Eiwordz Atra

.niW miom z śoc elkywz kaj ot eż ,mełalśym eicnemom myzswreip W
?icśowołdiwarpein ńezsołgz ołyb ożud yzc eicrA igorD

ART
02-04-2006, 20:50
o co Wam chodzi z tym gadaniem wspak ? :D ;)

jerzy
08-04-2006, 20:15
Tak całkowicie się zgadzam, tylko należy pamiętać że ekstraktu trzeba dać proporcjonalnie więcej niż glukozy.
Dokładnie - na litr piwa glukozy daję 8 gram, zaś suchego ekstraktu 10 (do zwykłego piwa jęczmiennego).

Infam
09-04-2006, 12:39
Dokładnie - na litr piwa glukozy daję 8 gram, zaś suchego ekstraktu 10 (do zwykłego piwa jęczmiennego).

A jak z dodawniem brzĘczki (to Ę specjalnie dla Wysładka - niech sobie poużywa ;) )
Ostatnio dodałem... szczegóły po otwrciu :eek:

Marcin_wc
09-04-2006, 12:50
A czy specjalnie dla nas mógłbyś zacząć normalnie pisać i nie chodzi mi wcale o brzęczkę?

Infam
09-04-2006, 13:27
A czy specjalnie dla nas mógłbyś zacząć normalnie pisać i nie chodzi mi wcale o brzęczkę?

Przepraszam :rolleyes:

(dla Was oczywiście tak, dla niego NIE!)

Jeszcze raz :rolleyes:

Infam
09-04-2006, 13:31
To co wstukałem pretenduje do bananowania (za co jeszcze raz Wszystkich przepraszam).
W tym miejscu miałem coś napisać o ignoranctwie pewnwj osobistości ale się powstrzymam... (jeszcze przez chwilę;) )