PDA

Wersja pełna: : Gdański Browar Obwoźny


huanghua
26-03-2006, 12:02
Za namową Jerzego postanowiłem od dziś relacjonować swoje wyczyny w fachu browarniczym.
Za sobą mam 9 warek:

jedna z ekstraktu
dwie Brown Ale
dwie warki pszeniczniaka zacieranego infuzyjnie
jedna warka piwa "nadzwyczaj karmelowego" z dodatkiem imbiru.
jedna warka a'la "słodka curacao" z receptury Wielkiego_B
dwie warki pszeniczniaka zacieranego dekokcyjnie

Od nastepnej warki będę zamieszczał receptury, no chyba że kogoś interesuje receptura powyższych... to oczywiście takową zamieszczę.
Życzcie powodzenia w dalszym warzeniu:D :) :cool:

jerzy
26-03-2006, 12:17
Życzę powodzenia odtajnionemu browarowi pomorskiemu. ;)

Bombadil13
26-03-2006, 12:36
A ja zyczę sekcji trójmiejskiej (w tym sobie) by miała okazję spróbować Twoich wyrobów;) :D Podobno za dwa tygodnie szykuje się impreza degustacyjna :stout:

Twilight_Alehouse
26-03-2006, 12:44
Gratuluję odtajnienia!
A jak teraz smakuje "nadzwyczaj karmelowe"? Bo pamiętam że na forum BA podchodziłem do niego sceptycznie :)

huanghua
26-03-2006, 12:45
Dziękuję, dziekuję:D
Oczywiście, degustacja wchodzi w rachubę. Na razie odnawiam zasoby:cool:

huanghua
26-03-2006, 13:51
Gratuluję odtajnienia!
A jak teraz smakuje "nadzwyczaj karmelowe"? Bo pamiętam że na forum BA podchodziłem do niego sceptycznie :)
Heh...
Wczoraj spotkałem się z moimi znajomymi na małej degustacji. Troje z pięciorga osób wybrało "nadzwyczaj karmelowe" do dalszej konsumpcji. Smakowało im najbardziej (cóż za paradoks:rolleyes: ).
Jeśli o mnie chodzi to uważam, że ma ono zbyt wiele drogerii w sobie.
A karmel jest całkiem przyjemny.

huanghua
29-03-2006, 07:36
Warka #9 wczoraj poszła na cichą:D
Skład:

2 kg - słód pilzneński
2 kg - słód pszeniczny Weyermann
0,5 kg - słodu Carahell
25 g - granulatu chmielu Lubelskiego

zacieranie dekokcyjne wg. sposobu A. Sadownika

Jest to moja pierwsza warka pszeniczniaka z tak dużą ilością Carahell'a. Dotychczasowe miały dodatek tegoż w ilości 0,25-0,3 kg. Chyba to dobry sposób, bo zapach i smaczek - wyśmienite.
A i kolor przyjemny:D

huanghua
29-03-2006, 22:13
...

jedna warka a'la "słodka curacao" z receptury Wielkiego_B

...
Trenowałem dziś silna wolę no i nie wytrenowałem.
Spróbowałem warki na modłę "Słodkiej curacao" Wielkiego_B, butelkowanej 3 tygodnie temu:rolleyes: . Moje spostrzeżenia...

smaczek - zdecydowanie słodki, w sam raz dla matki, żony lub kochanki :cool:
kolor - rubinowy i leciusieńko mętny, bardzo przyjemny
piana - słaba, ze wskazaniem na jej brak
zapach - cudny, klasztorniakowaty:D

Dam mu jeszcze czasu...duuuużo czasu.

huanghua
03-04-2006, 20:40
Dziś, po powrocie z pracy zrobiłem mały remanent w podręcznym spichrzu (czyt. spichrzyku:D). Stan na wyczerpaniu, ale wystarczy na jedną warkę i wygląda co następuje:

4 kg słodu pilzneńskiego
1 kg słodu karmelowego jasnego
0,65 kg melanoidynowego
0,65 kg Carahell'a
0,65 kg Carared'a
50 g Marynki
50 g lubelskiego
drożdże WLP550 i Wyeast'y 3068, może z jakiegoś piwa udałoby mi się odzyskać Safale S-04
... i to wszystko

Macie jakiś pomysł jak to wykorzystać? Chodzi mi po głowie IPA, ale drożdże nie za bardzo pasują... a na butelkowe Safale to bym nie polegał.
Wszystkie sugestie mile widziane:D:) :stout:

Twilight_Alehouse
03-04-2006, 21:06
Hmm... Chyba wziąłbym cały pilzneński, cały CaraRed i ze 400 g CaraHell, do tego WLP 550 i powinno wyjść coś na kształt Palma :) (12-12,5 Blg). Poza tym 40 g Marynki i 40 Lubelskiego.

huanghua
03-04-2006, 21:11
Twili, na Ciebie zawsze można liczyć :D

Twilight_Alehouse
03-04-2006, 21:13
Twili, na Ciebie zawsze można liczyć :D
Cała przyjemnosć po mojej stronie. Jak wykorzystasz pomysł, to zapisuję się na buteleczkę :)

huanghua
03-04-2006, 21:29
Cała przyjemnosć po mojej stronie. Jak wykorzystasz pomysł, to zapisuję się na buteleczkę :)
Jasne:)

Jak to zacierać? Dwie przerwy po 30 min? Do Palma chyba by to pasowało, no nie?

Twilight_Alehouse
03-04-2006, 21:37
Jak to zacierać? Dwie przerwy po 30 min? Do Palma chyba by to pasowało, no nie?
To w zasadzie pale ale jest, tyle że belgijskie. Zastosowałbym więc jedną przerwę - godzinkę w 67.

huanghua
03-04-2006, 21:53
To w zasadzie pale ale jest, tyle że belgijskie. Zastosowałbym więc jedną przerwę - godzinkę w 67.
Przyjąłem, zanotowałem, zostawiam do przemyślenia.
Najwyżej trochę mocniej zachmielę. Mam ochotę na dobrze chmielone piwo:stout:

Twilight_Alehouse
03-04-2006, 22:13
Większość piw, w tym belgijskie i angielskie, robię z jedną przerwą, wiec serdecznie ją polecam :)
A z tym dochmieleniem to chyba dobry pomysł. Jakbym mógł jeszcze coś zasugerować - moze wrzuć trochę aromatu wczesniej, na pół godziny? Pójdzie w smak.

huanghua
12-04-2006, 21:17
Popijam właśnie PALM'a i ustalam plan na sobotę. Mniej więcej ma się tak (thx Twili:)):

4 kg słodu pilzneńskiego
0,5 kg Carared'a
0,4 kg Carahell'a
0,2 kg słodu melanoidynowego
0,2 kg płatków owsianych
chmielu Lubelskiego i Marynki po 40g
drożdże WLP550
zacieranie akcentowane na wytrawność

Zapytacie się po co płatki owsiane:rolleyes: ? Ano po to aby poprawić pienistość. Jedna z ostatnich warek pod tym względem była mierną:o, stąd taki zawijas.:D :)

huanghua
18-04-2006, 20:21
No i się zrobiło. Zasyp lekko zmodyfikowany od planowanego:

4 kg słodu pilzneńskiego
~* 0,4 kg Carahell'a
~ 0,3 kg Carared
~ 0,3 kg słodu melanoidynowego
~ 0,1 kg płatków owsianych
~ 40g Marynki
~40 g lubelskiego

zacierałem w temp 65-69 st C, ale po 2h wciąż pozytywnej próby jodowej podkręciłem do 73 st C. Próba jodowa negatywna momentalnie.
Drożdże WLP550. Pięknie ruszyły:D

* - nie mam jeszcze wagi:mad:, stąd naważki "na oko"

huanghua
27-05-2006, 22:26
Natchniony niedawnym wątkiem zythum'a, dedykuję te warkę bezrobotnym;)
Do gara poszło:

4 kg słodu pilzneńskiego
0,4 kg słodu karmelowego jasnego
0,2 kg Carafa I
0,2 kg jęczmienia palonego
0,7 kg płatków owsianych
30 g Marynki
10 g chmielu lubelskiego

Zacieranie:

63-65*C/30 min
71-73*C/~30 min (a właściwie do nagatywnej próby jodowej)

...wsio zadane Safbrew'ami S-33

jerzy
29-05-2006, 07:18
Natchniony niedawnym wątkiem zythum'a, dedykuję te warkę bezrobotnym;)
O jak fajnie, a dostanę buteleczkę do spróbowania? ;)

huanghua
29-05-2006, 07:28
O jak fajnie, a dostanę buteleczkę do spróbowania? ;)
jerzy, dopisuję Cię do listy ;)

jerzy
29-05-2006, 07:37
O jak fajnie, to ja zaraz zabieram się za nawarzenie czegoś na wymianę. :D

huanghua
04-06-2006, 12:19
Etykieta dla warki 11 - Oatmeal Stout for Unemployed (http://img85.imageshack.us/img85/5914/oatmeallabel2small8rz.png):D

huanghua
11-06-2006, 08:36
Skład warki mundialowej:

4,5 kg słodu pilzneńskiego
250 g słodu karmelowego własnej produkcji
45 g palonych ziaren jęczmienia własnej produkcji
30 g szyszek Marynki

Zacieranie:

63-65*C/45 min
71-73*C/30 min

zadane gestwą warki poprzedniej tj. Safebrew S-33

Pierwszy raz filtracja poszła mi tak źle:mad: . Chyba za drobno ześrutowałem:rolleyes:

huanghua
11-07-2006, 20:40
Warka 12 poszła w butle.
Dniem dzisiejszym zamykam sezon warzelniczy 2005/2006. Ponowne otwarcie przewidywane we wrześniu roku obecnego.:D

huanghua
17-09-2006, 19:04
Z dniem dzisiejszym Gdański Browar Obwoźny otwiera znów swe podwoje.
Sezon postanowiłem rozpocząć nietypowo, a mianowicie Trójniakiem Litewskim.
Skład:

3,75 l miodu lipowego
20 g kwasku cytrynowego
8 g owoców jałowca
kwiat bzu czarnego w postaci naparu z 4 torebek ekspresowych
... i dla koloru: napar z 2 torebek dzikiej róży

całość zadana "pancernymi" drożdżami Saccharomyces bayanus
Otrzymałem brzeczkę o ekstrakcie 40 Blg:eek:

Tak sobie teraz myślę, że to już bardziej dwójniak niż trójniak;)

huanghua
18-09-2006, 19:58
Varium et mutabile semper femina... jak powiedziałby Wergiliusz.
Tym razem jest inaczej, mnie-chłopu się odmieniło.
Postanowiłem dziś rozcieńczyć Trójniaka do jakiś 35 Blg. 40 Blg to jednak dla mnie hardcore

huanghua
23-09-2006, 19:54
Dziś zkombinowałem Tripelka #1
Skład:

4 kg słodu pilzneńskiego
0,25 kg Caraaroma
0,25 kg słodu melanoidynowego
50 g Carafa I
340 g cukru najzwyklejszego
25 g Marynki (szyszki)
30 g lubelskiego (granulat)
7 g kolendry


Ekstrakt 16 Blg

Mam zamiar zadać to drożdzami Wyeast 3787 THG, ale mam wątpliwości co do oznak życia startera. Stoi jakieś 6h i nicccc! Ani bąbla:rolleyes: :(, choć zapach mają ładny.
Czy one naprawdę takie leniwe są?

huanghua
24-09-2006, 18:02
Czy one naprawdę takie leniwe są?
A jednak ruszyły:impreza: Wiele sobie po nich obiecuję:D

huanghua
02-10-2006, 19:15
To już chyba tradycja użytkowników tego forum, że warka numer 13 przeznaczona jest na zasilenie kanalizacji:o :mad: Dziś również dołączyłem do grona "tradycjonalistów";)
Wydaje mi się, ze wiem co mogło na to wpłynąć:

zbyt wysoka temperatura
wałęsający się "kotecek" przed/w trakcie/i po warzeniu
po pierwszych oznakach końca ferementacji powinienem od razu przelać na cichą
... i kilka innych

Następną razą wszystko trza poprawić:rolleyes:

kot_z_cheshire
02-10-2006, 19:34
"Kotecek" chyba czarny jest, prawda? Pecha Ci przyniósł....:D

huanghua
02-10-2006, 19:36
"Kotecek" chyba czarny jest, prawda? Pecha Ci przyniósł....:D
Carny, carny... jak smoła:)

huanghua
10-10-2006, 17:10
A nie poddam się terrorowi bakterii fermentacji octowej... nie poddam się:mad:

Skład:

3 kg słodu pilzneńskiego
1 kg słodu monachijskiego
0,25 kg Carared
40 g Carafa I
0,35 kg cukru
7 g kolendry
25 g Marynki pod postacią szyszkowaną
25 g Lubelskiego pod postacią granulowaną (nagroda konkursowa (http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=63414):))
... odrobina mchu irlandziego

Zacieranie:

63-65 st. C - 1h
72-75 st. C - ~ 20 min.

Chmielenie i gotowanie:

gotowanie - 60 min.
Marynka - po 5 min. od zagotowania
Lubelski - w 45 min.
cukier, kolendra, mech - 50 min.

Drożdze Wyeast Trapist High Gravity 3787.

huanghua
21-10-2006, 20:48
Dziś, wspólnie z Witkiem (Prezesem Stwowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich) uwarzyliśmy warkę będącą przedbiegami przed Warsztatami Miodosytniczymi 2006 w Parparach k. Sztumu.
Oto składzik:

6 kg słodu monachijskiego
200 g Carawheat
40 g Marynki
50 g Spaltera

Zacieranie:
63-65 st.C - 30 min.
72-75 st.C - 30 min
Otrzymaliśmy brzeczkę o ekstrakcie 14 Blg i objętości narazie mi nieznanej.
Całość zadana Wyeastami THG

I tak przy okazji.
W imieniu Szanownego Witka, zapraszam wszystkich chętnych na wspomniane wyżej warsztaty (http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=13146) (10-12 listopada 2006)
W programie:
- pokaz sycenia miodu korzennego
- jak poradzić sobie z trudnym do filtracji miodem
- jak i czym go dosłodzić
- i inne takie
- poza pokazami głównymi odbedzie się nasz mały performance warzenia piwa ;)
Wieść gminna niesie, że u Witka imprezy powarsztatowe długo w pamięci zostają:D

A oto fota z przybytku właściciela:eek:
24599


Wszelkie dodatkowe informacje na PW

Kanclerz
24-10-2006, 17:04
Szkoda, że huanghua nie zamieścił żadnych fotek z przedmiotowej akcji :(

huanghua
26-10-2006, 20:24
Szkoda, że huanghua nie zamieścił żadnych fotek z przedmiotowej akcji :(
Zamieścił, zamieścił...
Słód przygotowany do zacierania, a w tle reszta dupereli (http://img319.imageshack.us/img319/9093/dscf0015jc9.jpg)

Witek prezentuje pojemnik fermentacyjny (http://img66.imageshack.us/my.php?image=dscf0024yc9.jpg)

Coś...siakiś taki rozanielony wzrok tu mam (http://img286.imageshack.us/img286/8251/dscf0020ta3.jpg), to po witkowych miodach :D

huanghua
30-10-2006, 20:42
Skład:

4,6 kg słodu pilzneńskiego
0,3 kg słodu karmelowego jasnego
30 g chmielu Spalter
25 g chmielu lubelskiego
~ 1l malin z cukrem

Zacieranie:

63-65 st. C - 5 min
72-75 st. C - 45 min

Brzeczka 14 Blg zadana drożdżami Safebrew T-58.

Pierwsza uwaga: Maliny w brzeczce ledwo wyczuwalne. Prawdopodobnie do refermentacji użyję jakiegoś herbapolowskiego soku malinowego:rolleyes:.
Druga uwaga: Drożdże, jak się spodziewałem - dzięki obniżonemu pH ruszyły z kopyta prawie że momentalnie. Takie pH jak widać im służy.:D

DanielJakubowski
05-11-2006, 18:14
Ile planujesz dodac tego soku malinowego na 20 L ?

huanghua
05-11-2006, 18:23
Ile planujesz dodac tego soku malinowego na 20 L ?
Dodam tyle, aby wnieść z sokiem jakieś 150 g cukrów. Nie mam pod ręką butelki żeby zerknąć na zawartość cukrów.

Marusia
05-11-2006, 19:15
Soki dodawane do refermentacji początkowo dają smak piwa z sokiem, potem smak jest zjadany przez drożdże razem z cukrem - tak było w piwach tego typu, które miałam okazję pić:)
Sok dodany do chmielenia utrzymuje fajny posmaczek przez cały czas przechowywania, polecam malinowy Paola:)

huanghua
28-12-2006, 20:41
Dziś na "warsztat" poszły dwie warki. Oto skład pierwszej:

4,4 kg słodu pilzneńskiego
70 g chmielu Marynki (w dwóch porcjach:50g na początku gotowania, 20g w 30 minucie)
30 g chmielu Lubelskiego

Zacieranie:

50-52 st.C - 10 min
65-62 st.C - 35 min
70-72 st.C ~ 30 min (faktycznie do (-) próby jodowej

Brzeczka 12 Blg zadana drożdżami WLP838 Southern German Lager

huanghua
28-12-2006, 20:55
... i druga warka popełniona w dniu dzisiejszym:

3,5 kg słodu pilzneńskiego
0,5 kg słodu monachijskiego
0,3 kg karmelowego jasnego
0,1 kg karmelowego ciemnego
30 g Marynki
20 g lubelskiego

Zacieranie:

50-52 st.C - 10 min
65-62 st.C - 30 min
70-72 st.C - ~30 min

Brzeczka 16 Blg zadana również drożdżami WLP838 Southern German Lager

W życiu się tak nie urobiłem przy warzeniu jak dziś:kac:

huanghua
22-01-2007, 18:29
Wczoraj uwarzyło się:

4 kg słodu pilzneńskiego
280 g Carared
100 g słodu melanoidynowego
55 g Marynki "szyszkowanej"

Zacieranie:

50-52 st.C - 10 min
65-62 st.C - 20 min
70-72 st.C - ~30 min

Brzeczka 11Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager z poprzednich dwóch warek
Fermentowane to to będzie w przedziale 10-11 st. C

huanghua
25-02-2007, 22:23
Do receptury wkradły się co najmniej 2 składniki kompletnie egzotyczne jak na portera bałtyckiego. Kto zgadnie jakie?;)

3,5kg słodu pilzneńskiego
1kg słodu monachijskiego
200g Special B
200g Carawheat
100g słodu barwiącego
100g karmel ciemny
50g Carafa III
50g chmielu Target (2 porcje)

Zacieranie:

62-65 st. C - 20 min
70-72st. C - 40min

Brzeczka 21Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager.

huanghua
25-02-2007, 22:34
W moim browarze na okres ferii zimowych został zatrudniony czeladnik;) . Praca dyplomowa - Czerwony Lager. Wkrótce przekonamy się efektów:D

3,05kg słodu pilzneńskiego
1kg słodu monachijskiego
200g Caraaroma
200g Carared
20g chmielu Target (na początku)
25g chmielu Cascade (10 min przed końcem)

Zacieranie:

50 st.C - 10min.
63-65 st.C - 15min.
70-72 st.C - 40min.

Brzeczka 14Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager.

Pora już chyba skończyć z WLP838. Został jeszcze jeden dolniak do szybkiego wykorzystania

Wielki_B
25-02-2007, 22:54
Do receptury wkradły się co najmniej 2 składniki kompletnie egzotyczne jak na portera bałtyckiego. Kto zgadnie jakie?;)

3,5kg słodu pilzneńskiego
1kg słodu monachijskiego
200g Special B
200g Carawheat
100g słodu barwiącego
100g karmel ciemny
50g Carafa III
50g chmielu Target (2 porcje)

Zacieranie:

62-65 st. C - 20 min
70-72st. C - 40min

Brzeczka 21Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager.
A dlaczegórz uważasz, że Special B czy Carawheat muszą od razu być egzotyczne? Zwłaszcza jeśli chodzi o Special B. A jeśli chodzi o słody pszeniczne, to spotkałem się z ich dodatkiem nawet do pilsów.

huanghua
26-02-2007, 06:28
A dlaczegórz uważasz, że Special B czy Carawheat muszą od razu być egzotyczne? Zwłaszcza jeśli chodzi o Special B. A jeśli chodzi o słody pszeniczne, to spotkałem się z ich dodatkiem nawet do pilsów.
Tak, Special B uznałem za dodatek egzotyczny, ale drugim z pewnością nie uznałem Carawheat. Miałem na myśli oczywiście chmiel Target.

huanghua
04-03-2007, 20:09
Do notesu piwowarskiego trafia skład warki wczorajszej...

4 kg słodu pilzneńskiego
100 g słodu barwiącego
50 g Carafa
250g laktozy
20g chmielu Target
25g chmielu Cascade (10 min przed końcem gotowania)

Zacieranie:

63-65st. C - 15min
71-73st. C - 40min

Drożdże: WLP 838 Southern German Lager

huanghua
12-03-2007, 19:26
Do sztambucha...

4 kg słodu pilzneńskiego
0,5 kg słodu monachijskiego
100 g Carahell
25 g chmielu lubelskiego (granulat)
20 g chmielu Tettnanger (szychy)
20 g chmielu Saaz (szychy)

Zacieranie:

52-49st. C - 10min
63-65st. C - 20min
71-73st. C ~ 40min

Chmielenie w odstępach 20 min.

Drożdże: WLP 838 Southern German Lager

huanghua
12-03-2007, 19:32
I druga warka dziś popełniona:

3,8 kg słodu pilzneńskiego
150 g Caraaroma
150 g Special B
20 g chmielu Cascade (szyszeczki)
20 g chmielu Tettnanger (szyszunie)

Zacieranie:

63-65st. C - 20min
71-73st. C ~ 40min

Drożdże: WLP820 Oktoberfest/Märzen

huanghua
31-03-2007, 22:56
Ostatni dolniak w tym sezonie:cool:

2,25 kg słodu pilzneńskiego
0,47 kg słodu monachijskiego
10g chmielu Cascade
15g chmielu Tettnanger
20g chmielu Saaz

Zacieranie:

52-50st. C - 10min
63-65st. C - 15min
71-73st. C ~ 45min

Cascade i Tettnanger poszły na początku gotowania, Saaz siakieś 15 min przed końcem.

Ekstrakt nieznany:rolleyes:

Drożdże: WLP820 Oktoberfest/Märzen

huanghua
14-04-2007, 22:48
Sezon na górniaki otwarty:impreza:

4 kg słodu pilzneńskiego
250 g Carared
185 g słodu melanoidynowego
100 g Belgian Aromatic Dingemans
100 g Belgian Biscuit Dingemans
30 g Carafa I
10 g słodu barwiącego
20 g chmielu Cascade
30 g chmielu East Kent Golding

Zaciernie:

63-65st. C - 20min
71-73st. C ~ 1h30min:rolleyes:

Całość Cascade na początku gotowania, 15g East Kent Golding w 15 min gotowania, 15g EKG w 50 min.
Ekstrakt 12 Blg

Drożdże WLP 004 Irish Ale

huanghua
30-04-2007, 14:52
3,6 kg słodu pilzneńskiego
0,2 kg Caraaroma
0,25 kg słodu karmelowego ciemnego
0,15 kg słodu barwiącego
0,1 kg Carafa I
0,35 kg laktozy
15 g chmielu Target
20 g chmielu Cascade

Zacieranie:

69-65st. C ~ 1h45min

Wszystkie chmiele na początku gotowania. Gotowanie 1,5h.
Ekstrakt 13 Blg

Drożdże WLP 004 Irish Ale

hasintus
30-04-2007, 19:36
Pytanie: dlaczego używasz chmielu Cascade na początku gotowania skoro to jest typowy chmiel aromatyczny a nie goryczkowy?

huanghua
30-04-2007, 19:49
1. Stout nie powinien mieć zapachu/aromatu chmielu.
Cytuję:

13B. Sweet Stout
Aroma: Mild roasted grain aroma, sometimes with coffee and/or chocolate notes. An impression of cream-like sweetness often exists. Fruitiness can be low to moderately high. Diacetyl low to none. Hop aroma low to none.

2. Miałem jeden woreczek muślinowy i jakoś te dwa chmiele musiałem upakować.:D

huanghua
04-05-2007, 10:48
4 kg słód pilzneński
0,54 kg słód Carared
15 g chmielu Target
20 g chmielu Cascade

Zacieranie:

69-65st. C ~ 1h45min

Target na początku. Cascade 10 min przed końcem. Gotowanie 1h
Ekstrakt 12 Blg

Drożdże WLP 004 Irish Ale

huanghua
26-05-2007, 18:33
4 kg słodu pilzneńskiego
0,2 kg słodu Aroma (150 EBC)
25 g chmielu lubelskiego
20 g chmielu Saaz
20 g chmielu TettnangerZacieranie:
69-65st. C ~ 1h30min i 73-71st. C ~ 40 min; ciężko się coś zacierałoLubelski na początku. Saaz, Tettnanger 10 min przed końcem. Gotowanie 1h
Ekstrakt 13 Blg

Drożdże WLP 004 Irish Ale

huanghua
17-10-2007, 06:38
4 kg słódu pilzneńskiego
0,15 kg słodu Dingemans Belgian Aromatic
0,15 kg słodu Dingemans Belgian Biscuit
0,05 kg słodu Brewferm Aroma
15 g chmielu Target
20 g chmielu CascadeZacieranie:

69-62st. C ~ 2hTarget na początku. Cascade 10 min przed końcem. Gotowanie 1h
Ekstrakt 13 Blg

Drożdże WLP 530 Belgian Abbey Ale

coder
17-10-2007, 07:12
0,15 kg słodu Dingemans Belgian Aromatic


Gdzie się zaopatrujesz w ten słód?

huanghua
17-10-2007, 08:34
Gdzie się zaopatrujesz w ten słód?
Kiedyś kupiłem tu (http://www.mrsteves.com/)

Seta
17-10-2007, 08:42
Ale osobiście w Manchesterze? Bo wysyłki chyba nie prowadzą?

huanghua
17-10-2007, 08:45
Ale osobiście w Manchesterze? Bo wysyłki chyba nie prowadzą?
Zakupiłem rok temu osobiście. Raj dla piwowara:)

huanghua
08-11-2007, 07:48
4 kg słodu pilzneńskiego
0,15 kg słodu Dingemans Belgian Aromatic
0,15 kg słodu Dingemans Belgian Biscuit
1,6 kg ekstraktu John Bull Light
12 g suszonej skórki słodkiej pomarańczy
15 g chmielu Marynka
15 g chmielu Target
10 g chmielu Cascade
15 g chmielu FugglesZacieranie:

65-62st. C ~ 30 min
73-71st. C ~ 45 min
Marynka na początku, potem Target, Cascade i Fuggles. Gotowanie 1h 30 minEkstrakt 18,4 Blg

Drożdże WLP 530 Belgian Abbey Ale

huanghua
09-11-2007, 20:26
4 kg słodu pilzneńskiego
0,15 kg słodu Dingemans Belgian Aromatic
0,15 kg słodu Dingemans Belgian Biscuit
1,6 kg ekstraktu John Bull Light
12 g suszonej skórki słodkiej pomarańczy
15 g chmielu Marynka
15 g chmielu Target
10 g chmielu Cascade
15 g chmielu Fuggles(...)
... i jeszcze jakieś 200g cukru.

huanghua
12-12-2007, 19:15
Od kilku dni przymierzałem się do zaatakowania kolejnego miodu pitnego w mym marnym życiu.
Na tapetę wszedł ni to trójniak ni to czwórniak jabłkowy (jabłczak)... czemu? O tym dalej.
Skład:
sok ze świeżych jabłek (szara reneta) w objętości ~7 litrów
miód wielokwiatowy... ilość nieznana
woda
pożywka ActivitMiód z odrobiną wody wymieszano zgrabnie, dodano sok i pożywkę. Rozcieńczałem do uzyskania ok 28 Blg (dokładnie 28,4 Blg). Planowałem zrobić rasowego trójniaka, ale dzis okazało się że S. bayanus mi się właśnie skończyły. Do wykorzystania pozostały mi więc drożdże mało "miodne" WLP 530 Belgian Abbey Ale. Obawiając się że nie ruszą 32-34 Blg oddałem im pole schodząc do w/w ekstraktu.
Starter właśnie do siebie dochodzi i zaraz przedstawię mu mą jabłczaną brzeczkę.

huanghua
29-12-2007, 14:57
Kilka warek świątecznych

Warka 30 - Koźlak Majowy 17 Blg ~25 litrów
Warka 31 - Porter Bałtycki 20,8 Blg ~25 litrów
Warka 32 - Pils 14 Blg ~50 litrów

Receptury gdzieś w odległych notatkach, jak nie zapomnę to zamieszczę.:)

huanghua
03-01-2008, 14:43
(...)

Receptury gdzieś w odległych notatkach, jak nie zapomnę to zamieszczę.:)
Moje receptury można znaleźć tu: http://spreadsheets.google.com/pub?key=plw6U5PW5AYvC_1kHYpaKPA

huanghua
10-02-2008, 19:33
9 kg słodu pilzneńskiego
+ bliżej nieokreślone dodatki słodów karmelowych

50 g Marynki na początku gotowania
20 g Marynki w 60 min. gotowania

Zacieranie dekokcyjne, jednowarowe

Drożdże Wyeast Budvar Lager

~50 litrów 12,5 Blg

huanghua
10-02-2008, 19:40
9 kg słodu pilzneńskiego
0,2 kg słodu melanoidynowego
0,2 kg słodu Aroma
0,1 kg słodu karmelowego ciemnego
60 g MarynkiZacieranie: infuzyjne (30/30)

Drożdże Wyeast Budvar Lager

34a - 12,5 Blg (~20 litrów)
34b - 15 Blg (~25 litrów) + 4 litry do refermentacji

huanghua
22-09-2008, 18:51
6 kg slodu pilzneńskiego
470 g Carawheat
100 g Caaroma
100 g słodu barwiącego ze StrzegomiaZacieranie: 65-62 st. C - 1h; 73-70 st. C - 45 min

Chmielenie:
30 g Marynka - 60 min
40 g Fuggles - 5 min

Ekstrakt ~11 Blg; drożdże: 1318 English Ale III

huanghua
11-01-2009, 13:21
Ohohooo...:impreza:
Po wielu miesiącach wznowienie produkcji
Dziś do kotła poszło:

8 kg s. pilzneńskiego
~150g s. Aroma Brewferm
~100g s. melanoidynowego
~100g Dingemans Biscuit
kilknascie ziaren barwiącego
35g Marynki na poczatku
35g Fuggles + 15g Cascade na koniec
drożdże: Irish Ale (dzięki Piwochłon:))Fermentacja w dwóch fermentorach, z czego jeden chmielony będzie na zimno 10g Fuggles

Ekstrakt na razie nieznany. Ile będzie tyle będzie:D

huanghua
24-11-2009, 19:07
No i znowu nadarzyła się okazja warzenia.:) W międzyczasie wiosną powstało kilka nienumerowanych warek do spożycia z kega.
Zaczynam mieć problem z prowadzeniem notatek i numeracji:D

Strong Scotch Ale 20,2 Blg

słód jasny - 92%
słody karmelowe - 7%
słody barwiące - 1%

Zacieranie:
69-65 st.C / 1h
73-71 st.C/1h

Chmiele:
Fuggles - 25g
East Kent Golding - 25g

Drożdże:
WLP Irish Ale 1084