Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwo się zmieniło!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    www.browarzyciel.pl
    • 08-2005
    • 357

    Piwo się zmieniło!

    Witam,

    Zmieniło się ... ale nie w piękna królewnę. Już tłumaczę:

    Przechowywane w piwniczce w niskich temperaturach (6-7'C) w okresie zimy piwo miało idealną klarowność i bardzo obfitą pianę. W okresie wiosennym, czyli niedawno, musiałem przenieść część swoich zapasów do garażu na czas lekkej modernizacji pomieszczenia. Piwo było więc lekko wstrząśnięte i poddane temperaturom do około 17'C przez około 7 dni. Druga część zapasów pozostała w piwniczce, w której temp. wzrosła do 12-14'C.

    W obu przypadkach po powrocie do temp. 8'C zaobserwowałem lekkie zmętnienie i w niektórych przypadkach znaczne osłabienie pienistości. Kolor jakby bardziej stał się słomkowy, a goryczka bardziej wyeksponowana. Opisuję głównie już dojrzałe pilsy, które były butelkowane w listopadzie i grudniu 2005.

    Podobnie ma się rzecz np z Pale Ale (lekka mgiełka).

    Pytanie jest czy to naturalny proces, czy coś się zaczęło psuć w związku z tym zamieszaniem temperaturowo - przeprowadzkowym.

    Wdzięczny za ew. sugestie,

    Pozdrawiam

    R.
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • buran
    Senior
    • 12-2005
    • 110

    #2
    Gdyby tu chodziło o wino powiedziałbym, że po podniesieniu temperatury nastapiła powtórna fermentacja - czyli wino do końca nie było dofermentowane i dojrzałe. Do piw górnej fermentacji jeszcze można by było odnieść analogię. Lecz w tym wypadku to chyba nie to ponieważ piszesz o lagerach więc temperatura w piwniczce była ok na dofermentowanie piwa.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎