Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar GAWEŁ

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wg2
    Senior
    • 07-2004
    • 264

    Browar GAWEŁ

    Warka nr. 40 poszła na burzliwą więc myslę, że też warto zacząć pisac o swych trudach warzenia.

    Skład:
    pilzneński 5kg
    melanoidowy 0,517kg
    carahell 0,705kg
    Ilość słodów wynika z konieczności wyczerpania zapasów.
    Chmiel:
    Marynka 50g (60min)
    Lubelski 37g (5min)
    16l/70C - 90min 68-65C
    Drożdże- gęstwa Wyeast 3787 Trappist High Gravity
    Proszę o uwagi.
    GAWEŁ
  • ergie
    Senior
    • 05-2004
    • 1041

    #2
    No i bez wysiłku mam "swój" browar
    Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
    ------------------------------------------------------------------
    Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

    Comment

    • wg2
      Senior
      • 07-2004
      • 264

      #3
      Warka nr 39 Pils 13 Blg na drożdżach Wyeast Czech Pils
      Fermentacja burzliwa w temp 10C trwa juz 12 dzien stężenie ustalilo sie na poziomie 6Blg.
      Pytanie przerwać i nastwić na cichą czy też jeszcze czekać
      GAWEŁ

      Comment

      • wg2
        Senior
        • 07-2004
        • 264

        #4
        Dziś po 12 dniach cichej postanowiłem rozlać Pilsa warka nr 39. Martwi mnie Blg końcowy, wynosi 5,5.
        GAWEŁ

        Comment

        • Wielki_B
          Senior
          • 02-2005
          • 1968

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
          Dziś po 12 dniach cichej postanowiłem rozlać Pilsa warka nr 39. Martwi mnie Blg końcowy, wynosi 5,5.
          A czy piwo było juz klarowne?
          Tak czy inaczej, na podstawie własnych doswiadczeń, proponuję stosowanie dłuższych przerw maltozowych (w okolicy 62 st. C).

          Comment

          • wg2
            Senior
            • 07-2004
            • 264

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
            A czy piwo było juz klarowne?
            Tak czy inaczej, na podstawie własnych doswiadczeń, proponuję stosowanie dłuższych przerw maltozowych (w okolicy 62 st. C).
            Tak. Zastanawiam się czy Wyeast 3787 Trappist High Gravity nie są już przepracowane bo w tej warce użyte zostały po raz 6
            GAWEŁ

            Comment

            • wg2
              Senior
              • 07-2004
              • 264

              #7
              warka 41

              Warka 41 coś na modłę przepisu 9, Oloridera.

              - słód pilzneński 4kg
              - słód carahell 0,5kg
              - słód palony z Żywca 2005r 0,5 kg
              - płatki owsiane błysk. 0,5kg
              - sok domowy z czarnej porzeczki 1l
              - sacharoza 0,5kg

              Zacieranie: słody i płatki zacierane od początku razem w 14l wody; 45 min w 63*C, 30 min w 72*C, 10 min w 78*C i filtracja
              Wysładzanie 2x8l wody o temp 78-80 *C
              Gotowanie 100 min. Chmiel goryczkowy Marynka, 50g, od początku gotowania, sok i cukier na 10 min przed końcem.
              Wyszło 23l brzeczki 20 Blg. Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale
              GAWEŁ

              Comment

              • wg2
                Senior
                • 07-2004
                • 264

                #8
                Słabe klarowanie

                Warka 38 Porter 16Blg na drożdżach Wyeast 3787 Trappist High Gravity. Fermentacja cicha trwa w 20C juz 5 tygodni i nie mogę uzyskac klarowności. W fermentatorze około 15 cm od dna zawiesina drożdży. Dalej czekać czy klarować np żelatyną.
                GAWEŁ

                Comment

                • wg2
                  Senior
                  • 07-2004
                  • 264

                  #9
                  Porter klarowałem 2g żelatyny. I dziś po dwóch dniach klarowania poszedł do butelek.
                  GAWEŁ

                  Comment

                  • wg2
                    Senior
                    • 07-2004
                    • 264

                    #10
                    Wiśniowe Ale

                    Dziś przymierzam sie do Wiśniowego Ale podobne do przepisu Marcina_Wc, a wiec

                    pilzneński - 5 kg
                    melanoidynowy – 0,5 kg
                    Carared - 0,25 kg
                    Caraamber - 0,25 kg
                    Caramunich - 0,25 kg
                    Caraaroma - 0,25 kg
                    Chmiel:
                    Lubelski - 100g
                    Marynka - 20g
                    Drożdże:Irish Ale

                    Przerwy:
                    52*C - 10min
                    63*C - 20min
                    72*C - 40min

                    goryczka - 100g na 60min
                    aromat - 20g na 10 min przed końcem
                    GAWEŁ

                    Comment

                    • wg2
                      Senior
                      • 07-2004
                      • 264

                      #11
                      Ponieważ filtracja zakończyla sie o 1, chmielenie zaczynam teraz.
                      GAWEŁ

                      Comment

                      • wg2
                        Senior
                        • 07-2004
                        • 264

                        #12
                        W sumie wyszło 24l 16Blg, zadane gęstwą Irish Ale
                        GAWEŁ

                        Comment

                        • wg2
                          Senior
                          • 07-2004
                          • 264

                          #13
                          Dzis rano fermentacja ruszyła z kopyta, drożdże szaleją
                          GAWEŁ

                          Comment

                          • wg2
                            Senior
                            • 07-2004
                            • 264

                            #14
                            Przecieram oczy ze zdumienia Blg spadł do 6 jeednostek choć temperatura fermentacji tylko 20C
                            GAWEŁ

                            Comment

                            • wg2
                              Senior
                              • 07-2004
                              • 264

                              #15
                              Sprzątanie zapasów warka 43

                              pils 6,5kg
                              mel 0,519kg
                              amber 0,306kg
                              red 0,435kg
                              aroma 0,02kg
                              kaszka kukurydziana 0,26kg
                              20l wody o temp 35C, podgrzewanie do 63C, przerwa 40min i podgrzanie do 72C. Przerwa 20min i filtracja przy 78C. Marynka szyszka 50g i w 50 min lubelski 39g. Drożdże 1084 Irish Ale
                              GAWEŁ

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎